Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ «17Ν»
Σε καθεστώς αδιαφάνειας

Eurokinissi

Θύελλα αντιδράσεων προκαλούν οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη». Το πλήθος των εμποδίων που έχει ορθώσει στην ακώλυτη άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, φαλκιδεύοντας το δικαίωμα του ελληνικού λαού για πλήρη ενημέρωση, καθώς και τα μέτρα που έχουν ληφθεί σχετικά με την άσκηση των καθηκόντων των δικηγόρων - ειδικά αυτών που ασκούν υπερασπιστικό ρόλο - όπως ήταν φυσικό, προκάλεσαν τις αντιδράσεις της Ενωσης Συντακτών, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ), του προέδρου του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και πλήθους άλλων φορέων.

Στο θέμα παρενέβη και το ΚΚΕ διά του υπευθύνου του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, Μ. Μαΐλη, ο οποίος χαρακτήρισε δίκαιες τις αντιδράσεις και κάλεσε την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τις απαραίτητες συνθήκες δημοσιότητας της δίκης και διευκόλυνσης των δημοσιογράφων στη δουλιά τους.

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντησή του με την ΕΣΗΕΑ, ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππας, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση έχει στήσει στον Κορυδαλλό ένα πρωτοφανές και με όλες τις λεπτομέρειες καθεστώς αδιαφάνειας γύρω από τη διεξαγωγή της δίκης. Χρησιμοποιώντας «ως φύλλο συκής» πρόσφατα ψηφισθείσα νομική διάταξη, που απαγορεύει τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη των δικών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των διαδίκων (κατηγορούμενοι, συνήγοροι υπεράσπισης, πολιτική αγωγή) - παρόλο που γνωρίζει ότι το θέμα είναι πολιτικό - αποκάλυψε πως όλη η προετοιμασία από μέρους της κυβέρνησης στο χώρο της δίκης έχει γίνει με το σκεπτικό ότι τέτοια κάλυψη δεν πρόκειται να υπάρξει. Ετσι, εμμέσως πλην σαφώς, η κυβέρνηση υπαγορεύει στους διαδίκους, ή, τουλάχιστον, σε κάποιους από αυτούς, τη στάση που θα πρέπει να κρατήσουν την ερχόμενη Δευτέρα όταν το δικαστήριο θα ανοίξει τις πύλες του και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως στο χώρο διεξαγωγής της δίκης καθώς και στην αίθουσα Τύπου - όπου η δίκη θα μεταδίδεται με κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης - δε θα επιτρέπεται η παρουσία ραδιοτηλεοπτικών μέσων, ούτε δημοσιογραφικών μαγνητοφώνων, ενώ ειδικά μηχανήματα θα απενεργοποιούν ακόμη και τα κινητά τηλέφωνα, με αποτέλεσμα αποκλεισμένοι από τον έξω κόσμο να μην είναι μόνον οι κατηγορούμενοι αλλά και οι δημοσιογράφοι. Οι δημοσιογράφοι, σύμφωνα με τον υπουργό, θα μπορούν να τηλεφωνούν μόνον από άλλη αίθουσα, αυτή των δικηγόρων, ή από το προαύλιο των φυλακών. Η μόνη διευκόλυνση που θα τους παρέχεται θα είναι η παροχή απομαγνητοφωνημένων πρακτικών της δίκης με τη συνδρομή, γι' αυτό το σκοπό, ιδιωτικής εταιρίας που θα επιλεγεί από την Ενωση Ιδιοκτητών Εφημερίδων Αθηνών.

Εμπόδια και στους δικηγόρους

Εκτός των δημοσιογράφων, οι συνθήκες που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση για τη διεξαγωγή της δίκης προκαλούν προβλήματα και στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματός, τα οποία επισημαίνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Δημήτρης Παξινός, με επιστολή που έστειλε χτες στον γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ι. Γαβρίλη.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ διαμαρτύρεται για την αδυναμία που δήλωσε ο Ι. Γαβρίλης να επισκεφθεί αντιπροσωπεία του Συλλόγου την αίθουσα διεξαγωγής της δίκης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις ακώλυτης άσκησης των υποχρεώσεων των συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής. «Οπως πληροφορούμαστε - σημειώνει ο Δ. Παξινός - η δυνατότητα επικοινωνίας των συνηγόρων υπεράσπισης με τους εντολείς τους κατά τη διάρκεια της δίκης είναι ανέφικτη λόγω του είδους της υαλόφρακτης κατασκευής, τα έδρανα είναι ασταθή και μικρού πλάτους, η αίθουσα δικηγόρων συνεχόμενη με αυτή των δημοσιογράφων, είναι χωρίς εσωτερικό κύκλωμα και με 40 καρτοτηλέφωνα για την εξυπηρέτηση δικηγόρων και δημοσιογράφων». Και καταλήγει: «Αντιλαμβάνεσθε, κύριε γενικέ, ότι, όπως έχουν τα πράγματα, δεν εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ακώλυτης άσκησης του δυσχερούς έργου των συναδέλφων μας και σωστής διεξαγωγής της τόσο σοβαρής αυτής δίκης και εμείς δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ