Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΣΗΕΑ
Οι δημοσιογράφοι δε θα γίνουν άλλοθι δήθεν ελευθεροτυπίας

«Απόλυτα ορατός ο κίνδυνος να μετατραπεί η δημοσιογραφική κάλυψη της δίκης σε άλλη μια παρωδία παραπληροφόρησης»

Εντονο διάβημα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση για το πρόβλημα που δημιουργείται στη δημοσιογραφική κάλυψη της δίκης της «17Ν» έκανε χτες το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ Χρ. Πρωτόπαππα, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ επισημαίνει «τον απόλυτα ορατό κίνδυνο να μετατραπεί η δημοσιογραφική κάλυψη της δίκης σε άλλη μια παρωδία παραπληροφόρησης, σε βάρος της σωστής και αντικειμενικής ενημέρωσης του κοινού, κατά παράβαση της συνταγματικής επιταγής για δημόσια δίκη και αυτό οι δημοσιογράφοι δεν είναι διατεθειμένοι να το δεχτούν».

Η ΕΣΗΕΑ αναφέρει ότι θέση της είναι «η διασφάλιση της απρόσκοπτης φυσικής παρουσίας και της συνεχούς οπτικής επαφής των δημοσιογράφων με όλους τους παράγοντες της δίκης, στο χώρο όπου θα διεξάγεται η ακροαματική διαδικασία». Επίσης ότι «είναι απαραίτητη η παροχή όλων των σχετικών διευκολύνσεων, ώστε η ελληνική κοινωνία να ενημερωθεί έγκυρα και ουσιαστικά για την εξέλιξη της πολύκροτης δίκης από τους λειτουργούς του Τύπου και των ΜΜΕ».

«Η πλήρης δημοσιότητα της δίκης της "17Ν" είναι μείζον θέμα για την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία» υπογραμμίζει η ΕΣΗΕΑ. Και προσθέτει: «Οι ισχύοντες σήμερα όροι δημοσιογραφικής κάλυψης της δίκης δεν εξασφαλίζουν την ουσιαστική δημοσιότητα ενός τόσο σημαντικού γεγονότος. Οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι θα κληθούν να καλύψουν τη δίκη χωρίς καμιά επαφή τόσο με τους παράγοντές της, αλλά και με πλήθος απαγορεύσεις και τεχνικές δυσκολίες, που θα μετατρέψουν το έργο τους σε τυπική παρουσία, σε άλλοθι δήθεν ελευθεροτυπίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο πρόεδρος του ΕΣΡ κ. Ι. Λασκαρίδης κάνει πλέον λόγο για παραβίαση του Συντάγματος, το οποίο επιβάλλει τη δημοσιότητα παρουσία ακροατηρίου και τάσσεται υπέρ της τηλεοπτικής κάλυψης».

Η ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι υπό αυτές τις συνθήκες «η ανάγκη άμεσης, πλήρους δημοσιότητας δεν ικανοποιείται». Επισημαίνει ακόμη ότι «ο αποκλεισμός της δυνατότητας χρήσης μαγνητοφώνων και κινητών τηλεφώνων - εκτός ορισμένων χώρων - στερεί τους δημοσιογράφους από βασικά εργαλεία».

«Τελικώς, οι συνάδελφοί μας καλούνται να συνεργήσουν σε ελλειμματική και κατά δόσεις ενημέρωση, που είναι ολότελα απαράδεκτο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ