Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Αυξημένη η νοσηρότητα των μεταναστών

Επιτήρηση αντί για άμεσα μέτρα υπόσχεται η κυβέρνηση

Δεκαπενταπλάσια καταγράφονται τα κρούσματα ηπατίτιδας C σε μετανάστες της Δυτικής Αττικής, από τα αντίστοιχα που καταγράφονται στο μόνιμο πληθυσμό της περιοχής. Μάλιστα την τελευταία πενταετία οι ρυθμοί μετάδοσης στη Δυτική Αττική είναι εξαιρετικά ανησυχητικοί σε όλους τους μετακινούμενους πληθυσμούς (όπως οι Τσιγγάνοι) και τους χρήστες ναρκωτικών. Ενα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι στη Δυτική Αττική, με πληθυσμό 1,5 εκατομμύρια κατοίκους, κυριαρχούν οι ομάδες χαμηλού εισοδήματος.

Τα παραπάνω τονίστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή επιστημονική διημερίδα που οργανώνει το Γ' Περιφερειακό Σύστημα Υγείας (ΠεΣΥ) Αττικής στο «Αττικό» νοσοκομείο στο Χαϊδάρι αύριο και μεθαύριο. Ετσι λοιπόν, όπως δείχνει σχετική έρευνα, τα ποσοστά της ηπατίτιδας C στους μετανάστες από την Ασία φτάνει σε ποσοστό 23%, τη στιγμή που ανάμεσα στους ντόπιους είναι 1-1,5%. Επίσης τα ποσοστά της ηπατίτιδας Β φτάνουν σε ποσοστό 14,6% ανάμεσα στους μετανάστες, ενώ στον ντόπιο πληθυσμό είναι 2%.

Σκοπός της ημερίδας, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, «είναι η συγκροτημένη και μέσα από οργανωμένες δομές του Γ' ΠεΣΥ προσφορά πρόληψης και θεραπείας». Ωστόσο τέτοιες οργανωμένες δομές δεν υπάρχουν και θλιβερή απόδειξη αποτελεί το ίδιο το νοσοκομείο «Αττικόν», που φιλοξενεί την εκδήλωση. Το νοσοκομείο αφού εγκαινιάστηκε δυο φορές λειτουργεί κατά βάση σαν ένα διαγνωστικό κέντρο. Ετσι η «οργάνωση» θα περιοριστεί στην «άμεση ανάπτυξη ενός μηχανισμού συστηματικής επιδημιολογικής επιτήρησης», όπως είπε ο πρόεδρος του Γ' ΠεΣΥ Δ. Σερεμέτης. Και το σχέδιο φαίνεται ότι θα στηριχτεί, όπως αναφέρθηκε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις κυβερνητικές και μη οργανώσεις.

Απαντώντας στην ερώτηση για τα κονδύλια που απαιτούνται για τις έρευνες και την επιτήρηση ο Δ. Σερεμέτης είπε ότι κύρια πηγή είναι ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά αναζητούνται και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε δωρεές των φαρμακευτικών εταιριών. Τέλος εκφράστηκε ο φόβος για την επιδείνωση της κατάστασης με τον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ καθώς, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, δύο εκατομμύρια πρόσφυγες θα μετακινηθούν δυτικά, σημαντικό μέρος των οποίων ίσως εγκατασταθεί στη χώρα μας.

Οι φορείς των δύο ιών ανέρχονται παγκοσμίως σε 450-500 εκατομμύρια, ενώ στις ΗΠΑ μόνο, κάθε χρόνο πεθαίνουν 10 χιλιάδες άνθρωποι από καρκίνο του ήπατος, που συνδέεται άμεσα με την ηπατίτιδα. Το μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών αποτελεί βασικό τρόπο μετάδοσης μαζί με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη. Ο θηλασμός δε θεωρείται πλέον πως μεταφέρει τον ιό, ενώ με την απαγόρευση της αιμοδοσίας επί πληρωμή από το 1979, έχει μειωθεί σημαντικά η μετάδοση από μεταγγίσεις αίματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ