Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μετανθρώπινος κόσμος;

Τον όρο «μετανθρώπινος κόσμος» χρησιμοποίησε χτες ένας γιατρός του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών (ΝΝΑ), στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, για να περιγράψει τις εξελίξεις μετά την αποκωδικοποίηση του DNA και τις εφαρμογές της γενετικής βιολογίας σε όλα τα επίπεδα: Απ' τη διαβόητη κλωνοποίηση μέχρι τη χρησιμοποίηση για θεραπευτικούς λόγους.

Και τον όρο αυτό ο γιατρός τον κατέθετε απόπληκτος - δηλαδή εμβρόντητος - όπως έλεγε, μπροστά στα τρομακτικά επιτεύγματα της μοριακής ιατρικής, που ανατρέπει την κλασική ιατρική, όπως είναι γνωστή απ' την εποχή του Ιπποκράτη.

***

Η συνέντευξη Τύπου δινόταν με αφορμή το φετινό 7ο Πολυθεματικό Ιατρικό Συνέδριο του ΝΝΑ, που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Ωστόσο, όμως, η κουβέντα ξεκίνησε ...με μνημόσυνο στην Ντόλι. Την προβατίνα που δημιουργήθηκε με κλωνοποίηση και θανατώθηκε με ευθανασία επειδή έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα και αρθρίτιδα.

Τι ήταν τελικά η Ντόλι; Εξι χρόνων απ' τη στιγμή της κλωνοποίησης ή μια γριά προβατίνα 15 και 20 χρόνων, όσο δηλαδή ήταν και κάτοχος του κλωνοποιημένου κυττάρου; Με την κλωνοποίηση εισάγεται ένας γηρασμένος πληθυσμός ή κάτι άλλο; Ακόμα και η γονιδιακή θεραπεία μήπως μπορεί να οδηγήσει σε μια άλλη νόσο;

Ολα αυτά τα ερωτήματα μέχρι στιγμής δεν έχουν απάντηση.

***

Ουδείς, βέβαια, αμφισβητεί ότι η αποκωδικοποίηση του DNA αποτελεί το μέγιστο επιστημονικό επίτευγμα των ημερών μας. Αλλά τα ερωτήματα που προβάλλουν απ' τη χρήση του επιτεύγματος είναι πελώρια.

Θα οδηγήσουν σε μια ανθρώπινη κοινωνία ή θα έχουμε μια κοινωνία του εργαστηρίου; Και ποιος θα έχει την εξουσία αυτού του εργαστηρίου;

Και όλα αυτά τα ερωτήματα δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να υποδηλώνουν την ανάγκη να τεθούν όλα τα επιστημονικά επιτεύγματα κάτω από ηθικές επιταγές και επιλογές, ώστε ο κόσμος να μείνει μόνιμα ανθρώπινος και ζεστός και όχι να γίνει «γυάλινος», όπως γίνεται σε ένα εργαστήριο.


Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ