ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ
Προέχει η ασφάλεια των εργαζομένων

Το επιστημονικό συμβούλιο του ΕΣΚΝΑ αποφάσισε ότι μπορεί να επαναλειτουργήσει, αλλά εφόσον συναινέσουν και οι εργαζόμενοι, που συνεδριάζουν σήμερα

Μόνο εφόσον εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων θα λειτουργήσει η χωματερή.
Μόνο εφόσον εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων θα λειτουργήσει η χωματερή.
Το «πράσινο φως» για να ανοίξει σήμερα η χωματερή, εφόσον, όμως, συναινέσουν οι εργαζόμενοι, έδωσε το επιστημονικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) και το οποίο συνεδρίαζε μέχρι αργά χθες το βράδυ.

Το επιστημονικό συμβούλιο έκρινε ότι υπάρχει ασφαλής χώρος, στον οποίο μπορούν να εναποτεθούν νέες στρώσεις απορριμμάτων, χωρίς τον κίνδυνο νέων κατολισθήσεων στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι θα συνεδριάσουν σήμερα στις 9 το πρωί και αφού εκτιμήσει το πόρισμα τεχνικός τους σύμβουλος, θα αποφανθούν αν θα επιστρέψουν στη δουλιά τους ή όχι. Οπως δήλωναν χθες εκπρόσωποί τους, οι εργαζόμενοι θέλουν να επιστρέψουν στη δουλιά, εφόσον όμως υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους.

Στο μεταξύ, χτες πραγματοποίησαν αυτοψία στο χώρο εμπειρογνώμονες του ΙΓΜΕ, του ΥΠΕΧΩΔΕ, του υπουργείου Εσωτερικών, του ΕΜΠ και ο καθηγητής Εδαφομηχανικής του ΔΠΘ, κ. Παπακυριακόπουλος, για να διερευνήσουν τα αίτια της κατολίσθησης. Παράλληλα, το Τμήμα Χημικών του Πανεπιστημίου Αθηνών διενήργησε μετρήσεις για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τις συγκεντρώσεις βιοαερίου. Σήμερα, συνεδριάζει για το θέμα και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανω Λιοσίων.

Την ίδια ώρα βέβαια, παραμένουν ανοιχτές οι ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει ακόμα προχωρήσει στην εφαρμογή του ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής με τη χωροθέτηση δύο νέων ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων) στην Αττική, αλλά και της διοίκησης του ΕΣΔΚΝΑ, ο οποίος δεν έκανε τίποτα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης αυτού του σχεδιασμού.

Στο μεταξύ, το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να δείξει ότι κάτι κάνει στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Ανακύκλωση - αξιοποίηση στερεών αποβλήτων». Η ημερίδα θα γίνει αύριο στις 10 π.μ., στο ξενοδοχείο «Ντιβάνι Κάραβελ».

Σημειώνουμε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ κατάρτισε τρία ακόμη Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ), που αφορούν στα μέτρα και τους όρους για την εναλλακτική διαχείριση:

  • Των μεταχειρισμένων λάστιχων των οχημάτων.
  • Των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
  • Των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις.

Τα ΠΔ δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί, καθώς απαιτούνται οι υπογραφές και των συναρμόδιων υπουργών.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Διγλωσσία για το σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων

Μία μόλις μέρα μετά τις... βαρύγδουπες δηλώσεις της Ντ. Μπακογιάννη περί της αναγκαιότητας «να προχωρήσει ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ο οποίος θα μας επιτρέψει να έχουμε μια αποτελεσματικότερη αποκομιδή των σκουπιδιών», η δήμαρχος Αθηναίων στην ουσία εγκαταλείπει το σχεδιασμό που προβλέπει τη δημιουργία ενός τέτοιου σταθμού στον Ελαιώνα!

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του δήμου φέρνει σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο εισήγηση για τη «μεταφορά πιστώσεων του προϋπολογισμού», ανατρέποντας, στην ουσία, τον προ ενός μηνός κατατεθέντα προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, ενισχύει τον τομέα «προμήθεια απορριμματοφόρων - σαρώθρων» με το ποσό των 5,573 εκατ. ευρώ και ανέρχεται στο ποσό των 12,726 ευρώ. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία των εισηγητικών εγγράφων, για το συγκεκριμένο θέμα μειώνεται η πίστωση «Μελέτη - Κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων», από τα 4 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα, στα 800.000 ευρώ! Με το συγκεκριμένο ποσό στην ουσία είναι αδύνατη η κατασκευή μιας τέτοιας εγκατάστασης, γεγονός που συνηγορεί στην εγκατάλειψη του σχεδιασμού για τη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα.

Παράλληλα, η διοίκηση θα εισηγηθεί και τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΣΔΚΝΑ, για 3ετή χρήση του σταθμού μεταφόρτωσης στο Σχιστό. Με αυτό τον τρόπο η δημοτική αρχή απαξιώνει τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης στα διοικητικά όρια του δήμου και αφ' ετέρου εισέρχεται στη λογική της διαιώνισης της κατάστασης που έχει μετατρέψει τη Δυτική Αττική σε μια απέραντη χωματερή.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού

Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, τοποθετήθηκε, με ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσής του (26/2/2003), ο Εμποροβιοτεχνικός Σύλλογος της πόλης. Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του λιμανιού που προωθεί η κυβέρνηση εκφράστηκε πρόσφατα (αρχές Φλεβάρη 2003) με την παράδοση όλων των αρμοδιοτήτων και της χερσαίας ζώνης από τη Λιμενική Επιτροπή στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας ΑΕ (ΟΛΗΓ ΑΕ).

Η γενική συνέλευση του Εμποροβιοτεχνικού Συλλόγου αποφάσισε ομόφωνα ότι ο Δήμος μαζί με τους μαζικούς φορείς και τους κατοίκους της πόλης πρέπει να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση: Να περιέλθουν στο Δήμο οι χώροι, οι πόροι και οι αρμοδιότητες του ΟΛΗΓ. Να αντιδράσουν στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού μέσα από την ΑΕ που έχει αναλάβει τη διεύθυνσή του. Να αναλάβει τη διεύθυνση και λειτουργία του λιμανιού ο Δήμος. Να δοθούν άμεσα από το αποθεματικό του ΟΛΗΓ τα χρήματα για έργα που έχουν σχέση με τη λειτουργία και ανάπτυξη του λιμανιού.

Στη σχετική ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχει κατασκευαστεί με χρήματα του ελληνικού λαού σε χώρους του Δήμου και ο Δήμος και οι κάτοικοί του υφίστανται τις όποιες συνέπειες (ρύπανση, βλάβες κλπ.) από την ύπαρξη και λειτουργία του, ενώ είναι αδιανόητο να καρπώνονται τα τεράστια έσοδα από τη διαχείρισή του μια ιδιωτική ΑΕ και ο λαός να πληρώνει φόρους. Ακόμα, τονίζει ότι είναι απαράδεκτο στην Ηγουμενίτσα να υπάρχουν δύο εξουσίες, από τη μια η εκλεγμένη δημοτική αρχή και από την άλλη το διορισμένο ΔΣ του ΟΛΗΓ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλές δυσλειτουργίες στη ζωή και την ανάπτυξη της πόλης.

Περί πιστοποιήσεων

Το χρωστούσαμε στους νεφροπαθείς της περιοχής είπε ο διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Π. Πρεζεράκης, στη χτεσινή εκδήλωση απονομής του πιστοποιητικού ποιότητας στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου - της πρώτης μονάδας του δημόσιου συστήματος Υγείας που πιστοποιήθηκε κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα (ISO 9001:2000) και τον έπαινο απένειμε ο υφυπουργός Υγείας Εκτωρ Νασιώκας.

Ομως η εκδήλωση αποτέλεσε αφορμή για την πιστοποίηση των αναγκών τόσο της Μονάδας όσο και των νεφροπαθών της περιοχής. Απ' το βήμα της εκδήλωσης η διευθύντρια της Μονάδας Αγγ. Ζέρβα, ζήτησε με αγωνία την προκήρυξη τής μίας τουλάχιστον θέσης του ειδικευμένου νεφρολόγου, καθώς είναι κενές και δύο θέσεις των ειδικευμένων γιατρών. Προς το παρόν υπάρχει κάλυψη με έναν αγροτικό γιατρό, ενώ εκπαιδεύτηκε και ένας γιατρός της παθολογικής κλινικής.

***

Στη μονάδα κάνουν αιμοκάθαρση 20 νεφροπαθείς και ο Π. Πρεζεράκης μίλησε για αύξηση των αιμοκαθάρσεων κατά 190% (ένας νεφροπαθής κάνει αιμοκάθαρση κάθε δυο-τρεις μέρες και η μέτρηση γίνεται για όσες φορές «μπει στο μηχάνημα»).

Ωστόσο όμως, υπάρχει και λίστα 20 ακόμα νεφροπαθών. Επομένως το χρέος δεν ξοφλήθηκε.

Και η κάλυψη των υγειονομικών αναγκών δε φαίνεται να αποτελεί το αρχικό κίνητρο της κυβέρνησης, όπως ομολόγησε και ο Εκτωρ Νασιώκας: «Η πιστοποίηση κατά ISO είναι αναγκαία φέρ' ειπείν για να αναπτύξουμε τον τομέα του τουρισμού Υγείας, ένας τομέας από τον οποίο πιστεύω ότι ως εθνική οικονομία και ως σύστημα Υγείας μπορούμε να κερδίσουμε πολλά».

***

Στον «τουρισμό Υγείας» εντάσσονται τα γκρουπ τουριστών νεφροπαθών που μπορεί να έρθουν στην Κυπαρισσία και θα χρειαστούν αιμοκάθαρση.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση είχε στο επίκεντρο της πολιτικής της τις ανάγκες της περιοχής, θα άρχιζε με την κάλυψη των αναγκών κι όχι με την απόκτηση των πιστοποιητικών εκείνων που αποφέρουν έσοδα και μπορεί να ανοίξουν μια ακόμα κερκόπορτα εμπορευματοποίησης...


Γ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ