Αλλοθι στο αρνητικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον αναζητά η κυβέρνηση, για να καλύψει τα δικά της προβλήματα
Το θέμα της οικονομικής επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας σε συνδυασμό με την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ, αναμένεται να κυριαρχήσει στο άτυπο ΕΚΟΦΙΝ, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο 4 και 5 Απρίλη, στην Αθήνα, στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης. Η σύνοδος αρχικά είχε αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί στα Χανιά, αλλά η ενεργοποίηση της βάσης της Σούδας, σαν κέντρου ανεφοδιασμού των στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής των ΗΠΑ που έχουν εισβάλει στο Ιράκ, και ο φόβος ότι η περιοχή μπορεί να αποτελέσει στόχο αντιποίνων από το Ιράκ, ώθησαν την κυβέρνηση σε εσπευσμένη αλλαγή της έδρας.
«Η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη, αλλά καμία πανοπλία δεν είναι άτρωτη», δήλωσε, στη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης των συντακτών, ο υπουργός Τύπου Χ. Πρωτόπαππας. Προηγουμένως, είχε αναφερθεί στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη (υψηλές τιμές πετρελαίου, υψηλός πληθωρισμός, χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης, πτώση των τιμών των Χρηματιστηρίων), μια κατάσταση η οποία, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορη την Ελλάδα. Οι στυγνές, τελευταία, κυβερνητικές παρεμβάσεις, με άξονα τις αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, εν μέρει μόνον είναι δικαιολογημένες. Κυβερνητική επιδίωξη είναι, πίσω από τη «διεθνή κρίση», να καλύψει τα δικά της οικονομικά προβλήματα, τα οποία έχουν γίνει πλέον ορατά.
Προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας έκανε χτες ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνας, παρουσιάζοντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Ετήσια Εκθεση της Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική των ετών 2002 και 2003, αν και δεν έκρυψε τις ανησυχίες του για τις επιπτώσεις της εισβολής στο Ιράκ.
Είπε ότι οι προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ θα κινηθούν σε χαμηλότερο από το προβλεπόμενο επίπεδο και θα κινηθεί στο 3,7%, αφού οι προβλέψεις της τράπεζας έγιναν πριν την έναρξη της εισβολής στο Ιράκ και χωρίς να ληφθεί υπόψη το μακροχρόνιο του πολέμου. Κατά τα άλλα εμφάνισε μια εικόνα της οικονομίας όπου η ανεργία μειώνεται και οι επενδύσεις αυξάνονται (7,8% το 2001), ενώ την ίδια εικόνα εμφάνισε και για τα επιτόκια, λέγοντας ότι η διαφορά τους με αυτά της «Ευρωζώνης» δεν είναι υπερδιπλάσια αλλά συνεχώς μειώνεται.
Υπεραμυνόμενος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και γνωστός υπέρμαχος των νεοφιλελεύθερων λύσεων, υποστήριξε -απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη- ότι για να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία πρέπει να αλλάξει η «ανελαστική αγορά εργασίας».
Η επιτάχυνση των προγραμμάτων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης ήταν το αντικείμενο των χτεσινών διαδοχικών συσκέψεων του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, με τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Παιδείας και Πολιτισμού, στις οποίες μετείχαν από το υπουργείο Οικονομίας ο υπουργός, Ν. Χριστοδουλάκης, και ο αρμόδιος υφυπουργός, Χρ. Πάχτας. Η κυβέρνηση πιέζεται να επιταχύνει τα προγράμματα, επειδή στο τέλος του 2003 τίθεται σε εφαρμογή ο περιβόητος κανόνας του Ν συν 2, σύμφωνα με τον οποίο κάθε έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί δύο χρόνια μετά την έναρξή του. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί την επιστροφή του συνόλου των κοινοτικών κονδυλίων.
Στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Ν. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι το Γ΄ ΚΠΣ αποτελεί το βασικό μοχλό για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τη στήριξη της ανάπτυξης ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη και δυσοίωνη διεθνή συγκυρία. Επίσης:
Τα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών που τα τελευταία χρόνια διαρκώς οξύνονται ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ, στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, με πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ) Πειραιά. Στη σύσκεψη πήραν μέρος δεκάδες πρόεδροι και εκπρόσωποι σωματείων του κλάδου, καθώς και ο Δημ. Φέτσης πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τονίστηκε στη σύσκεψη, καθορίζονται από τις γενικότερες εξελίξεις στο οικονομικό περιβάλλον που λειτουργούν οι επιχειρήσεις και το οποίο είναι εχθρικό εδώ και μια δεκαετία, με αναδιαρθρώσεις στην οικονομία, μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, στο φορολογικό, το ασφαλιστικό σύστημα και απελευθέρωση της αγοράς που ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται και από τον πόλεμο τον οποίο, οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν ως άδικο και επισήμαναν πως όλοι μαζί πρέπει να αντιταχτούν, ώστε να σταματήσει η εισβολή. «Κάποιοι, τόνισε ο Δημ. Φέτσης, θα έχουν κέρδος και ο λαός θα πληρώσει τις ζημιές και το οικονομικό κόστος. Οι επιπτώσεις του πολέμου μάλιστα θα είναι γενικότερες και η χώρα μας θα τις υποστεί άμεσα και στον τουρισμό και στις εξαγωγές, αφού στην ευρύτερη περιοχή του Ιράκ γίνεται το 10% των εξαγωγών μας. Γι' αυτό η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει κάθε διευκόλυνση στους ιμπεριαλιστές».
«Δίπλα σ' αυτόν τον πόλεμο -πρόσθεσε από την πλευρά του ο Κλεάνθης Γκυζίλης, πρόεδρος της ΔΗΚΕΒΕ Πειραιά- γίνεται αφαίρεση δικαιωμάτων. Ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις, ανεβάζουν τη σύνταξη στα 67 χρόνια, ανατρέπουν το ασφαλιστικό σύστημα, επιβαρύνουν με εισφορές τους συναδέλφους μας, ενώ το κράτος είναι ασυνεπές στις υποχρεώσεις του. Γι' αυτό πρέπει μέσα από τη μαζικότητα των σωματείων να αντισταθούμε, ώστε να μπει φραγμός στο μεθοδευμένο κλείσιμο των επιχειρήσεών μας».
Τέλος, αφού επισήμαναν τις επιπτώσεις στον κλάδο, που απορρέουν και από την ανισόμετρη ανάπτυξη, που συντελούνται στη χώρα μας και γεωγραφικά και κλαδικά, τόνισαν την ανάγκη να ενισχυθεί η παράταξη της Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, γιατί αυτή αποτελεί την εγγύηση για τον αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος του κλάδου και της δημιουργίας ριζοσπαστικού ρεύματος για την επίλυση των προβλημάτων και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σημαντικές... μειώσεις των τιμών στις βενζίνες και τα πετρέλαια κατά 6,6%, ανακάλυψε η κυβέρνηση, σε πείσμα των καταναλωτών που προμηθεύονται τα υγρά καύσιμα όλο και πιο ακριβά. Ετσι, μετά από την «επιχειρηματολογία» του περασμένου διαστήματος, ότι οι τιμές δεν είναι τόσο αυξημένες σε σχέση με την αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου, χτες το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι οι τιμές των καυσίμων, μειώνονται για 6 συνεχόμενες βδομάδες και η ποσοστιαία πτώση είναι της τάξης του 6,6%...
Επιχειρώντας να χρυσώσει το χάπι, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, καταγράφει το... μέσο όρο λιανικής πώλησης, ωσάν όλοι οι κάτοικοι να προμηθεύονται καύσιμα από το ίδιο πρατήριο. Ετσι λοιπόν, το υπουργείο αναφέρει ότι η μέση τιμή πώλησης στην Αθήνα, είναι τα 0,747 ευρώ, όταν οι γιωταχήδες την αγοράζουν στα περισσότερα πρατήρια μεταξύ 0,78 και 0,83 ευρώ το λίτρο. Την ίδια όμως στιγμή, που ο ελληνικός λαός - και ειδικά φέτος με την παρατεταμένη κακοκαιρία - βάζει ολοένα και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, τα διυλιστήρια ανακοινώνουν τεράστια κέρδη. Αυξημένα κατά 157% ήταν τα κέρδη των ΕΛΠΕ για το 2002, 464% για την «Πετρόλα»! Συνεπώς την κρίση την πληρώνει μόνο ο λαός.