ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ «ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ»
Εξι εργάτες θυσία στα κέρδη των αφεντικών

Βομβαρδισμένο τοπίο το εσωτερικό του εργοστασίου. Σίδερα και σάρκες εργατών ανάκατα
Βομβαρδισμένο τοπίο το εσωτερικό του εργοστασίου. Σίδερα και σάρκες εργατών ανάκατα
Εξι εργάτες νεκροί κι άλλοι τρεις σακαταμένοι είναι ο χτεσινός απολογισμός των όσων συμβαίνουν στα εργασιακά γκέτο της χώρας μας. Χτες ήταν η σειρά των εργατών στη «Σωληνουργεία Κορίνθου» να πληρώσουν με αίμα τη χρυσοφόρα μετοχή των αφεντικών τους.

Την ώρα ακριβώς που οι 6 εργάτες έπεφταν νεκροί, ο υπουργός Εργασίας μιλούσε στο χλιδάτο «Ιντερκοντινέταλ» σε μια φιέστα με τίτλο «Αναδιαρθρώσεις με κοινωνικό πρόσωπο», ενώ τα λευκά κολάρα της ΓΣΕΕ μαζί με τη ΣΕΣ διοργάνωναν στον Πειραιά φιέστα για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία!

Η έκρηξη στην Κόρινθο έγινε σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προωθεί νομοθετικές αλλαγές που αποδυναμώνουν ακόμα περισσότερο τις ήδη αποδυναμωμένες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ελέγχου για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής στην εργασία, στηρίζοντας έτσι την ασυδοσία των εργοδοτών. Τρανταχτό παράδειγμα ότι στη συγκεκριμένη περιοχή η Επιθεώρηση Εργασίας διαθέτει μόλις πέντε υπαλλήλους για 20 χιλιάδες εργαζόμενους.

Η χτεσινή έκρηξη έγινε στις 10.30 π.μ., στο τμήμα συρραφής σωλήνων όπου έσκασαν δύο μπουκάλες που περιείχαν ασετιλίνη και οξυγόνο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι: Σωτήρης Βορινιώτης 56 χρόνων, Παύλου Γιάννης, 45 χρόνων, Χρήστος Κυριλής, 42 χρόνων, Κωνσταντίνος Αθανασίου, 36 χρόνων, Κωνσταντίνος Σπυρίδου, 32 χρόνων και Ευάγγελος Πουλής, 39 χρόνων. Ακόμα, να τραυματιστούν οι: Θεόδωρος Γιάννου, 39 χρόνων, ο Σταύρος Σταθόπουλος, 47 χρόνων και Δημήτριος Μανάβης, 31 χρόνων, οι οποίοι βρίσκονται ευτυχώς εκτός κινδύνου.

Και η ταμπέλα στην είσοδο να επιμένει: «Το εργοστάσιο λειτουργεί κάτω από συνθήκες ασφαλείας»...
Και η ταμπέλα στην είσοδο να επιμένει: «Το εργοστάσιο λειτουργεί κάτω από συνθήκες ασφαλείας»...
Πρώτος έφθασε στο χώρο της έκρηξης ο συνάδελφός τους Παναγιώτης Κουτσομήτρος, που δούλευε σε κοντινή απόσταση, ο οποίος τρομαγμένος και αγανακτισμένος μας είπε: «Πήγα πρώτος εκεί με ένα πυροσβεστήρα και αντίκρισα τα λιωμένα πτώματα των συναδέλφων μου. Σήμερα είδα την τέλεια κόλαση». Ο πρόεδρος του Σωματείου Χρ. Τσουμάλης, φθάνοντας στο εργοστάσιο φώναζε οργισμένος: «Μόνο για τα κράνη τους νοιάζει. Οι διευθυντές κάθονται στα γραφεία τους και ο κόσμος σκοτώνεται», ενώ χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του γιου του Σωτήρη Βορινιώτη: «Δουλεύουν και δεν ξέρουν αν θα βγούνε έξω ζωντανοί».

Χωρίς να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο θάνατος και ο τραυματισμός των εργατών οφείλεται στην παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, το σχετικό ρεπορτάζ του «Ρ» επιβεβαίωσε τα παρακάτω στοιχεία: Δεν υπήρχε ούτε για δείγμα ανεπίστροφη βαλβίδα ασφαλείας στους σωλήνες που υπάρχουν ανάμεσα στο φλόγιστρο και τις μπουκάλες! Τα ίδια τα λάστιχα της οξυγονοκόλλησης ήταν φθαρμένα, ενώ το γεγονός ότι οι μπουκάλες έγιναν θρύψαλα δηλώνει τη βεβαιωμένη επίσης επικινδυνότητά τους. Οι τέσσερις από τους έξι νεκρούς εργάτες δεν είχαν καν τη συγκεκριμένη ειδικότητα, δηλαδή να χειρίζονται την οξυγονοκόλληση, αλλά ήταν χειριστές μηχανημάτων. Αυτό, όπως διαπιστώσαμε, είναι πάγια τακτική της εργοδοσίας για να πληρώνει χαμηλά μεροκάματα. Οπως μας είπε και ο πρόεδρος του σωματείου, πλήθος είναι οι καταγγελίες του σωματείου για τη μη τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής, αλλά και για τη συνεχή παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι για πολλούς εργάτες η εταιρία δεν τους εντάσσει στη συγκεκριμένη ειδικότητα την οποία εκτελούν ακόμα και αν την κατείχαν. Και αυτό για να τους πληρώνει ως απλούς εργάτες, δηλαδή με τους πιο χαμηλούς μισθούς. Επιπλέον, οι καταγγελίες για εργοδοτική τρομοκρατία έρχονται από παντού. Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Μετάλλου Δ. Τσουμπρής δήλωσε στο «Ρ»: «Οποτε προσπαθούσαμε να μπούμε μέσα να μιλήσουμε στους συναδέλφους μας, η εταιρία μάς απαγόρευε την είσοδο». Χαρακτηριστικό είναι ότι την ώρα που ο γραμματέας του Σωματείου περίμενε για να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους μας λέει: «Ο φύλακας μάς είπε να μην κάνουμε δηλώσεις, με εντολή της διεύθυνσης»!!!

  • Το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου κήρυξε για σήμερα 24ωρη παγκορινθιακή απεργία και συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο στις 9 π.μ. Η προσυγκέντρωση της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ είναι στις 8 π.μ. στα Περιβολάκια.
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Πολιόρκησαν γραφεία του ΟΑΕΔ

Υπό την πολιορκία των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, βρέθηκαν χτες τα τρία κεντρικά καταστήματα του ΟΑΕΔ, αυτά του Πειραιά, της Νίκαιας και του Κερατσινίου. Οι εργατοτεχνίτες ήταν στο πόδι πριν ακόμα φέξει. Αφού έκλεισαν τις πύλες της Ζώνης, συμμετέχοντας σύσσωμοι στην απεργία που κήρυξαν από κοινού τα συνδικάτα τους, στη συνέχεια κατά ομάδες, στις οποίες συμμετείχαν και άνεργοι, κατέφτασαν στα τρία καταστήματα του Οργανισμού. Αυτόματα, απέκλεισαν τις εισόδους των καταστημάτων και επιπλέον τις «στόλισαν» με τα πανό τους που έδιναν το στίγμα τους. Οπως αυτά που στήθηκαν στον ΟΑΕΔ του Πειραιά και ανέγραφαν: «Φτάνει πια η κοροϊδία. Τακτική επιδότηση των ανέργων της Ν/Ζ με 100 ένσημα τη διετία». «Οχι στην εξαθλίωση των ανέργων».

Εγκλημα εκ προμελέτης

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας λίγο μετά την έξοδό του από το σύγχρονο κρεματόριο
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας λίγο μετά την έξοδό του από το σύγχρονο κρεματόριο
«Αυτό που έγινε σήμερα (σ.σ. χτες) στην Κόρινθο είναι ένα έγκλημα εκ προμελέτης. Ενα έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους, σε βάρος αυτών που τραυματίστηκαν, αλλά και σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της εργατικής τάξης». Αυτό τόνισε, συγκλονισμένος ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας που πήγε στον τόπο του εγκλήματος. «Η εργατική τάξη της χώρας μας, τόνισε, θρηνεί άλλους έξι νεκρούς στον ασταμάτητο πόλεμο, ο οποίος συνεχίζεται ανάμεσα στο κεφάλαιο και στην εργατική τάξη. Σήμερα αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο η εργοδοτική ασυδοσία η οποία δεν υπολογίζει τίποτα, δεν υπολογίζει τις ανθρώπινες ζωές παρά μόνο μετράει τα κέρδη της. Το γκέτο που επισκεφτήκαμε σήμερα και ονομάζεται "Σωληνουργεία Κορίνθου ΑΕ" δεν έχει απολύτως κανένα μέτρα προστασίας για τη ζωή και ασφάλεια των εργαζομένων σε όλες τις βάρδιες. Μόλις προχθές το βράδυ τελειώσαμε μια συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου το οποίο θα έρθει την άλλη εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής λύνει τα χέρια των βιομηχάνων και όποια μέτρα και νόμοι υπήρχαν μέχρι τώρα και δεν εφαρμόζονταν, τώρα πλέον δε θα υπάρχουν»!

Ο επικεφαλής του ΣΕΠΕ Χρόνης Πολυχρονίου υπογράμμισε πως «σε κάθε περίπτωση πρόκειται για έλλειψη σαφώς προληπτικών μέτρων ασφάλειας, σε έναν απαράδεκτο χώρο εργασίας». Από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, αρκέστηκε να αντιμετωπίσει το θέμα σαν δικαστικό πρόβλημα και ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα.

ΠΑΜΕ
Βαρύς ο φόρος αίματος

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, μετά το θανατηφόρο ατύχημα στην Κόρινθο, επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα, τα παρακάτω:

Για άλλη μια φορά, η εργατική τάξη δίνει βαρύ φόρο αίματος σε χώρο εργασίας, εξαιτίας της εγκληματικής ασυδοσίας του εργοδότη. Οπως όλα δείχνουν, αιτία είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, η χρησιμοποίηση ανειδίκευτων εργαζομένων σε εργασίες που απαιτούν συγκεκριμένα επαγγελματικά προσόντα, καθώς και έλλειψη μέτρων ασφαλείας σε μπουκάλα ασετιλίνης, η οποία με την έκρηξή της έφερε το φοβερό θανατηφόρο αποτέλεσμα. Ατελείωτος στους χώρους εργασίας είναι ο κατάλογος των θανατηφόρων και άλλων ατυχημάτων με θύματα εργαζόμενους και θύτες τους εργοδότες. Ατελείωτη είναι η ασυδοσία των εργοδοτών, η άρνησή τους να πάρουν μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο και αυτό, γιατί τα κριτήριά τους επηρεάζονται από:

1. Την επιδίωξη για το μέγιστο καπιταλιστικό κέρδος, που τους οδηγεί στο να αρνούνται τις αναγκαίες οικονομικές δαπάνες για μέτρα ασφαλούς εκτέλεσης των εργασιών.

2. Τη συστηματική και ολόπλευρη κάλυψη που τους παρέχει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας.

3. Τις ασήμαντες ποινές και πρόστιμα που τους επιβάλλονται - όταν τους επιβάλλονται - για τις ολοφάνερες εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις τους σχετικά με τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στις επιχειρήσεις τους.

Σήμερα που η εργατική τάξη θρηνεί και άλλους έξι νεκρούς στο βωμό της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, πρόκληση αποτελεί η εκδήλωση που έστησε η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ από κοινού με τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, για τα ζητήματα της Υγιεινής και Ασφάλειας της εργασίας, με στόχο να δώσει εύσημα στην ΕΕ και την κυβέρνηση καθώς και να αναδείξει τις κοινές αντιλήψεις εργατών - εργοδοτών!!!

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δυναμώσουν την ταξική πάλη για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την προστασία της ζωής των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Ψηφίζουν μέχρι τη Δευτέρα

Μέχρι και τη Δευτέρα, 7 Απρίλη, θα μπορούν να ψηφίζουν για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οι εμποροϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ. Σήμερα, Παρασκευή, οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Απρίλη, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και την ερχόμενη Δευτέρα 7 του μήνα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν απαραίτητα μαζί τους το βιβλιάριο ασθενείας και την αστυνομική ταυτότητα.

ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συντονίζουν τη δράση τους

Τη δική τους απάντηση ετοιμάζονται να δώσουν οι σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και οι ναυτεργάτες, στο αισχρό νομοσχέδιο που σύνταξε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας για να υποβαθμίσει πλήρως τη ναυτική εκπαίδευση και να τη γυρίσει δεκαετίες πίσω στην εποχή των σχολών τύπου... «Πυθαγόρα». Το συντονισμό της δράσης έχει αναλάβει η ΠΕΜΕΝ, η οποία καλεί όλους τους σπουδαστικούς συλλόγους των ΑΕΝ και του Κέντρου Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού και τους καθηγητές των σχολών σε σύσκεψη στις 11 το πρωί του Σαββάτου στα γραφεία της. Η Ενωση στο κάλεσμά της, επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο αυτό εντάσσεται στη νέα δέσμη αντιναυτεργατικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση για να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα εφοπλιστικά υπερκέρδη.

Απεργίες σε νοσοκομεία - ΕΚΑΒ

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα τα νοσοκομεία Αθήνας-Πειραιά και το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

Οι γιατροί της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) πραγματοποιούν 24ωρη προειδοποιητική απεργία διεκδικώντας αξιοπρεπές νέο ιατρικό μισθολόγιο, ανθρώπινο ωράριο εργασίας με 35 ώρες ημερήσιο ωράριο και ανθρώπινες ώρες και συνθήκες εφημερίας, με γνώμονα τις ανάγκες των ασθενών και όχι τη λογιστική λογική της κυβέρνησης, την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Ταυτόχρονα, η ΕΙΝΑΠ λέει «όχι» στο βρώμικο πόλεμο ενάντια στο Ιράκ, ζητά την απεμπλοκή της χώρας μας από κάθε είδους συμμετοχή σ' αυτόν και καλεί τους γιατρούς να συμμετάσχουν στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια.

Για δεύτερη μέρα απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ διεκδικώντας την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Λένε ΟΧΙ στην υποβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ με προσλήψεις 18μηνιτών μέσα από προγράμματα του ΟΑΕΔ και στην ιδιωτικοποίηση τμημάτων του ΕΚΑΒ. Ζητούν, ακόμα, υλοποίηση της σύμβασης για το 2004 και τη δημιουργία της υποδομής που υποσχέθηκε η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Εγκλημα της πλουτοκρατίας

Μιλώντας στη χτεσινοβραδινή συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε σχετικά με το χαμό των έξι εργατών στην Κόρινθο: «Ο ιμπεριαλισμός διαπράττει εγκλήματα και με τον πόλεμο και με την ταξική εκμετάλλευση στις "ειρηνικές" περιόδους. Σκοτώνει και εν καιρώ ειρήνης. Σήμερα στο εργοστάσιο ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ, στην Κόρινθο, 6 εργάτες έχασαν τη ζωή τους και 3 τραυματίστηκαν. Καταγγέλλουμε το νέο έγκλημα της πλουτοκρατίας».

ΚΚΕ
Σκοτώνουν και στην ειρήνη τους!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Το νέο έγκλημα στα «ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ», όπου έξι εργάτες δολοφονήθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, αποδείχνει και πάλι, ότι ο ιμπεριαλισμός και η πλουτοκρατία δε σκοτώνουν μόνο σε πολεμική περίοδο. Σκοτώνουν και στην περίοδο της «ειρήνης» τους! Το αίμα της εργατικής τάξης χύνεται και στα χαρακώματα και στα εργοστάσια και στα γιαπιά, παντού!

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των άθλιων εργατικών συνθηκών και των ανύπαρκτων μέτρων υγιεινής - ασφάλειας στους τόπους δουλιάς. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία έχει αναγάγει σε ύψιστο αγαθό την αύξηση της παραγωγικότητας, δηλαδή το συνεχώς εντεινόμενο ξεζούμισμα της εργατικής τάξης. Αυτή είναι η δημοκρατία «μας», για την οποία επαίρονται μια σειρά κόμματα.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει και το νέο έγκλημα. Καλεί την εργατική τάξη να συνδέσει περισσότερο την πάλη για τη ζωή και τα δικαιώματά της με την πάλη κατά του πολέμου και όσων συνεργούν σ' αυτόν.

Η εργατική τάξη έχει καθήκον να υπερασπιστεί με κάθε μορφή αγώνα τη ζωή και την ασφάλειά της. Να διεκδικήσει τώρα, αυστηρά μέτρα ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, να αντιμετωπίσει αποφασιστικά την εντατικοποίηση της δουλιάς, να δυναμώσει την οργάνωση και την πάλη της για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ