ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
METANAΣTEΣ
Η «νέα τάξη πραγμάτων» δημιουργεί τους πρόσφυγες

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή, σε σχετική πρόταση νόμου της ΝΔ

Η απάνθρωπη νέα τάξη πραγμάτων και η κτηνωδία των πολέμων δημιουργεί το κύμα των μεταναστών, το οποίο, μάλιστα, θα πολλαπλασιάζεται, όσο οι ιμπεριαλιστές συνεχίζουν τον αιματοβαμμένο ρόλο τους.

Τα παραπάνω τόνισε χτες στη Βουλή ο Ν. Γκατζής, βουλευτής του ΚΚΕ, σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια πρότασης νόμου της ΝΔ για «την παράνομη μεταφορά αλλοδαπών στην Ελλάδα». Πρόταση, που βρήκε αντίθετο το ΚΚΕ, αφού δεν αναφέρεται καθόλου στις αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα και εξαντλείται σε ποινές ακόμα και κατά όσων από άγνοια (π.χ., ταξιτζήδες, πλοίαρχοι) μεταφέρουν παράνομα μετανάστες.

Ο Ν. Γκατζής επικαλέστηκε σχετικές εκθέσεις του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις οποίες η εκμετάλλευση των μεταναστών και το δουλεμπόριο αποφέρει περισσότερα κέρδη ακόμα και από το εμπόριο όπλων ή ναρκωτικών. Τόνισε, δε, ότι οι λαοί είναι τα θύματα, ενώ οι υπεύθυνοι είναι όσοι στηρίζουν τη «νέα τάξη πραγμάτων» και διευκολύνουν τους πολέμους των ιμπεριαλιστών. Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η δημιουργία χώρων υποδομής των μεταναστών και κατάργηση των πολυποίκιλων εμποδίων που αυτοί αντιμετωπίζουν στις χώρες υποδοχής. Πρέπει, είπε, η ΕΕ να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για τη διευκόλυνση των μεταναστών (παραμονή, εργασία, ασφάλιση) και όχι να ασχολείται για το πώς θα μοιραστεί μεταπολεμικά η λεία του Ιράκ. Οι ποινές, τόνισε, πρέπει να είναι αυστηρές, όχι μόνο για τους λαθρέμπορους, αλλά και για όσους εκμεταλλεύονται άγρια τους μετανάστες χωρίς ασφάλιση ή άλλα δικαιώματα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε την πρόταση νόμου και είπε ότι ήδη το υπουργείο έχει επεξεργαστεί διατάξεις, οι οποίες προβλέπουν αυστηρή ποινική μεταχείριση όσων μεταφέρουν μετανάστες στη χώρα μας και ιδιαίτερα όταν από την πράξη τους προκύπτει κίνδυνος για ανθρώπους.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Επούλωση πληγών... της Δύσης

Η επούλωση των τραυμάτων που προκάλεσε ο πόλεμος όχι τόσο στο λαό του Ιράκ αλλά στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ και στους κόλπους της ΕΕ, είναι αυτό που ενδιαφέρει τον Κ. Καραμανλή για την «επόμενη ημέρα» του πολέμου. Παράλληλα επιδίδεται σε ασκήσεις ισορροπίας μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ υπεκφεύγοντας με γενικόλογα ευχολόγια περί «ισότιμης εταιρικής σχέσης» και πλειοδοτώντας υπέρ της πολιτικής και «αμυντικής» ενοποίησης της Ευρώπης.

Μιλώντας χτες το βράδυ στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», ο πρόεδρος της ΝΔ αφού «ξεπέταξε» με δύο φράσεις τον εξανδραποδισμό του ιρακινού λαού («ο πόλεμος δημιουργεί ανθρώπινες τραγωδίες και λυπούμαστε βαθύτατα γι' αυτό» - «να σταματήσει το συντομότερο δυνατό και να υπάρχει αποτελεσματική βοήθεια σ' αυτούς που την έχουν ανάγκη»), αφιέρωσε σχεδόν το σύνολο της ομιλίας του στην ανάγκη «της επούλωσης των πληγών που άνοιξαν» ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ αλλά και ανάμεσα στην ΕΕ από τη μια και τις ΗΠΑ από την άλλη. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε «μείζονος σημασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον κόσμο» τη διασφάλιση αρμονικών σχέσεων μεταξύ ΕΕ με τις ΗΠΑ «στη βάση της ισότιμης συνεργασίας και όχι της ανταγωνιστικότητας». «Θα ήταν σφάλμα σοβαρό αν επιτρέπαμε να μονιμοποιηθεί κλίμα αντίθεσης και αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη», τόνισε. Επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός του για την ανάγκη να επιταχυνθεί η πολιτική ενοποίηση της ΕΕ, να εφαρμοστεί η αρχή της ενισχυμένης συνεργασίας και να ξεκινήσει η «αμυντική ευρωζώνη» με όσα κράτη θέλουν και μπορούν.

Προκειμένου να «αναβαθμιστεί» ο ρόλος της Ελλάδας στο πλαίσιο της νέας τάξης πραγμάτων, πρότεινε να υπάρχει «ενιαία φωνή» στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και ταυτόχρονα να επιχειρηθεί μια «δυναμική οικονομική αντεπίθεση». Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε την ανάγκη η χώρα «να αποκτήσει θεσμούς και μηχανισμούς συνένωσης των δυνάμεων και προσπαθειών μας σε κοινούς στόχου»], αποδεικνύοντας άλλη μια φορά τη βούλησή του να βάλει πλάτες για την εφαρμογή πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών τις οποίες άλλη μια φορά απαρίθμησε (ενίσχυση επιχειρηματικότητας, χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, πραγματικές αποκρατικοποιήσεις κ.ά.).

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Ο ποιητής πολεμιστής

Οι μεγάλοι ποιητές του Ιράκ είναι εδώ ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Ποιητές πολεμιστές που μας δείχνουν το δρόμο. Η ιστορία τους άρχισε όταν ο Μαχμούτ ελ Μπαρούντι, το 1870, αντιδρώντας στους Δυτικούς και στην επίδραση που είχαν στην ποίηση των Αράβων, δημιούργησε, με την επιστροφή στις ρίζες, τον αραβικό νεοκλασισμό. Ο αραβικός ποιητικός λόγος στις μέρες αυτές του πολέμου παίζει καθοριστικό ρόλο. Μαζί με τους Ιρακινούς ποιητές ενάντια στον πόλεμο γράφουν ποιητές από τη Συρία και την Αίγυπτο.

Μπαντρ Σαΐντ ελ Σαγέμπ (Ιράκ):«Φωνάζω το όνομά σου, Ιράκ! Η φωνή αντηχεί, έρχεται πίσω λυγμός. Κι εγώ επιμένω [...] Οι κραυγές μου πέτρες, το στόμα μου πέτρα, πέτρα, λεκές από αίμα βάφει το λαό μου ολόκληρο...».

Αμπντέλ Βάχαμπ αλ Μπαγιάτι (Ιράκ): «Οι δολοφόνοι των λαών μετρούν τις κινήσεις της καρδιάς μου και στη βασανισμένη πατρίδα επαγγέλλονταν έναν κόσμο ελεύθερο, τα θαύματα των δολαρίων. [..] Βάφουν τις σημαίες των λαών με το αίμα λαών».

Ναζίρ Κουαμπάνι (Συρία): «Πότε, αφεντικό, θα το νιώσεις ότι εγώ δεν είμαι όπως οι άλλοι [...] Πότε θα νιώσεις ότι ποτέ δε με κέρδισες με όλο το χρυσάφι και τα βασίλεια; Οτι ποτέ δε θα κερδίσεις την καρδιά μου [...] με το πετρέλαιο, με τις λιμουζίνες που ρίχνεις στα πόδια των σεΐχηδων; [...] Κούφιε σεΐχη των πετρελαίων, μένεις μια κάμπια ποταπή. Ξεπούλησες το θεό. Ξεπούλησες τους τάφους των νεκρών σου σαν οι λόγχες του Ισραήλ να μην είχαν βιάσει τα παιδιά σου.[...] Η Χάιφα, η Βιρσεβδά, αυτές οι πολιτείες από το κοινό αραβικό κορμί μας πνίγονται στο αίμα».

Φαρούκ Σούσα (Αίγυπτος): «Οι τύραννοι θα μείνουν τύραννοι, γιατί εμείς τρέφουμε την τυραννία, γλείφουμε τα πόδια τους με σκυμμένο κεφάλι.[...] Και ξαφνικά, μέσα στον ύπνο μας, μας ξυπνάνε οι οβίδες του πολέμου, που πετυχαίνουν πάντα το στόχο τους».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από τον «902»:

  • Στις 19.00 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Η Αννα Μπαλλή συνομιλεί με τους καλεσμένους της για τον πόλεμο στο Ιράκ, τους Κούρδους και το ρόλο της Τουρκίας
  • Στις 22.00 ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ. Ο Κώστας Καραχάλιος συνομιλεί με τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα σήμερα
  • Στις 23.00 ΠΑΡΕΜΒΟΛΕΣ. Ο Γιάννης Χατζηγεωργίου συνομιλεί με εκπροσώπους φοιτητικών παρατάξεων, ενόψει των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών.
ΒΟΥΛΗ
Νέοι πρόεδροι στο ΑΣΕΠ και τον «Συνήγορο του Πολίτη»

Ομόφωνα κατέληξε χτες η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής στον ορισμό των επικεφαλής και των νέων μελών του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) και του «Συνηγόρου του Πολίτη».

Η Διάσκεψη, που είναι αρμόδια κατά το Σύνταγμα για τον ορισμό των μελών των «ανεξάρτητων διοικητικών αρχών», επέλεξε ως πρόεδρο του ΑΣΕΠ τον καθηγητή Γ. Βέη που μέχρι σήμερα ήταν αντιπρόεδρός του. Επίσης, όρισε δύο αντιπροέδρους (Καβαλιέρος και Ανδρονόπουλος) και 18 νέα μέλη, ενώ εξέφρασε τη βούλησή της για να την ενίσχυση του ΑΣΕΠ με την αναγκαία υποδομή.

Πρόεδρος του «Συνηγόρου του Πολίτη» ορίστηκε ο Γ. Καμύνης (μέχρι σήμερα αντιπρόεδρός του) ο οποίος ήταν επί σειρά ετών στέλεχος της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Οπως είπε μετά τη Διάσκεψη ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, το Κοινοβούλιο εκφράζοντας την ευαισθησία του για το δράμα του ιρακινού λαού αποφάσισε ως πρώτη κίνηση να προσφέρει στο Ελληνικό Τμήμα της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ 100.000 ευρώ, ενώ ο Απ. Κακλαμάνης θα δεχτεί σήμερα αντιπροσωπεία από την οργάνωση «Γιατροί της Καρδιάς» η οποία προώθησε στο Ιράκ ανθρωπιστική βοήθεια.

Δημοσκοπήσεων συνέχεια...

Νέα δημοσκόπηση της εταιρίας «Μέτρον Ανάλυσις» δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, σύμφωνα με την οποία, η ΝΔ προηγείται με 38%, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 31,5%, το ΚΚΕ 5,9%, ο ΣΥΝ 4%, το ΔΗΚΚΙ 2,1, το ΛΑ.ΟΣ 2,7%. Οσον αφορά στο ερώτημα ποιος θεωρείται «καταλληλότερος πρωθυπουργός», ο Κ. Σημίτης λαμβάνει 36,3% και ο Κ. Καραμανλής 34%.

Σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση, ο Χρ. Πρωτόπαππας υποστήριξε ότι «το έργο μας, τη δουλιά μας, την προοπτική που δημιουργούμε θα εκτιμήσει ο ελληνικός λαός, ο οποίος προσδοκούμε να μας δώσει τη νίκη και στις εκλογές του 2004». Θέλοντας, δε, να ενισχύσει τη γνωστή γραμμή του Μαξίμου, για τη φιλοτέχνηση του προφίλ του πρωθυπουργού, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «ο Κώστας Σημίτης παραμένει πάντα το ισχυρό χαρτί μας, είναι το ισχυρό "όπλο" μας και αυτό καταγράφεται και σε αυτή την έρευνα»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ