Παρασκευή 4 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
METANAΣTEΣ
Η «νέα τάξη πραγμάτων» δημιουργεί τους πρόσφυγες

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή, σε σχετική πρόταση νόμου της ΝΔ

Η απάνθρωπη νέα τάξη πραγμάτων και η κτηνωδία των πολέμων δημιουργεί το κύμα των μεταναστών, το οποίο, μάλιστα, θα πολλαπλασιάζεται, όσο οι ιμπεριαλιστές συνεχίζουν τον αιματοβαμμένο ρόλο τους.

Τα παραπάνω τόνισε χτες στη Βουλή ο Ν. Γκατζής, βουλευτής του ΚΚΕ, σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια πρότασης νόμου της ΝΔ για «την παράνομη μεταφορά αλλοδαπών στην Ελλάδα». Πρόταση, που βρήκε αντίθετο το ΚΚΕ, αφού δεν αναφέρεται καθόλου στις αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα και εξαντλείται σε ποινές ακόμα και κατά όσων από άγνοια (π.χ., ταξιτζήδες, πλοίαρχοι) μεταφέρουν παράνομα μετανάστες.

Ο Ν. Γκατζής επικαλέστηκε σχετικές εκθέσεις του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις οποίες η εκμετάλλευση των μεταναστών και το δουλεμπόριο αποφέρει περισσότερα κέρδη ακόμα και από το εμπόριο όπλων ή ναρκωτικών. Τόνισε, δε, ότι οι λαοί είναι τα θύματα, ενώ οι υπεύθυνοι είναι όσοι στηρίζουν τη «νέα τάξη πραγμάτων» και διευκολύνουν τους πολέμους των ιμπεριαλιστών. Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η δημιουργία χώρων υποδομής των μεταναστών και κατάργηση των πολυποίκιλων εμποδίων που αυτοί αντιμετωπίζουν στις χώρες υποδοχής. Πρέπει, είπε, η ΕΕ να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για τη διευκόλυνση των μεταναστών (παραμονή, εργασία, ασφάλιση) και όχι να ασχολείται για το πώς θα μοιραστεί μεταπολεμικά η λεία του Ιράκ. Οι ποινές, τόνισε, πρέπει να είναι αυστηρές, όχι μόνο για τους λαθρέμπορους, αλλά και για όσους εκμεταλλεύονται άγρια τους μετανάστες χωρίς ασφάλιση ή άλλα δικαιώματα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε την πρόταση νόμου και είπε ότι ήδη το υπουργείο έχει επεξεργαστεί διατάξεις, οι οποίες προβλέπουν αυστηρή ποινική μεταχείριση όσων μεταφέρουν μετανάστες στη χώρα μας και ιδιαίτερα όταν από την πράξη τους προκύπτει κίνδυνος για ανθρώπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ