Παρασκευή 4 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΒΑΣΗ ΣΟΥΔΑΣ
Ενοχοποιείται για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου!

Στοιχεία που προκαλούν φρίκη έδωσε στη δημοσιότητα ο διευθυντής Ερευνών του «Δημόκριτου», Νίκος Κατσαρός, σχετικά με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ

Associated Press

Εφιαλτικά νούμερα σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει αυτός ο πόλεμος στους αμάχους του Ιράκ αλλά και στους κατοίκους των γειτονικών χωρών καθώς και εκτιμήσεις που μόνο φρίκη και αγωνία μπορούν να προκαλέσουν, δόθηκαν χτες απ' τον Νίκο Κατσαρό, διευθυντή Ερευνών του «Δημόκριτου» και αντιπρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Χημικών. Μάλιστα, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσε η Βαλκανική Ενωση Φιλίας με θέμα «Ο αμερικανικός νεοναζισμός και η εισβολή στο Ιράκ», ο Ν. Κατσαρός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αμερικανική βάση της Σούδας καταλογίζοντάς της - εμμέσως πλην σαφώς - τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου που παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια στην πόλη των Χανίων!

«Αν είναι μολυσμένη η βάση της Σούδας, είναι σαφές ότι θα μολυνθεί και ό,τι υπάρχει γύρω της. Ευνόητο είναι πως θα με ρωτήσετε γιατί δε γίνονται μετρήσεις, ώστε να διαπιστωθεί αν όντως διατρέχουμε κίνδυνο απ' τη συγκεκριμένη βάση. Μα γιατί κάποιοι δε θέλουν να γίνουν αυτές οι επιστημονικές μετρήσεις, είναι ξεκάθαρη η απάντηση. Σκεφτείτε μόνον ότι τελευταία έχουν περάσει απ' τη Σούδα 300 υποβρύχια και αντιτορπιλικά. Ενα ατύχημα να γίνει, θα θρηνήσουμε ένα καινούριο Τσέρνομπιλ στην Κρήτη...», είπε ο Ν. Κατσαρός.

Σχετικά με τον πόλεμο ο Ν. Κατσαρός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα χρησιμοποιηθούν - αν ήδη δεν έχει γίνει αυτό - απ' τις ΗΠΑ νέα οπλικά συστήματα κι προέβλεψε ότι οι νεκροί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα ξεπεράσουν το 1.000.000! Εάν οι ΗΠΑ, είπε, χρησιμοποιήσουν μικρές πυρηνικές βόμβες, οι οποίες εισχωρούν σε βάθος 60 μέτρων και καταστρέφουν υπόγειες σήραγγες και αποθήκες που ενδεχόμενα θα περιέχουν χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα, οι γύρω περιοχές (και η Ελλάδα) θα μολυνθούν με ραδιενέργεια για περίοδο μεγαλύτερη από τριάντα χρόνια! Υπολογίζεται ότι ακόμα 1.000.000 Ιρακινοί θα προσβληθούν από ραδιενέργεια σε τέτοια περίπτωση, ενώ εάν βομβαρδιστούν - είτε σκόπιμα, είτε από σφάλμα - οι πετρελαιοπηγές με τις λεγόμενες βαρυβόμβες (βόμβες με συμβατικά εκρηκτικά που εισχωρούν σε μεγάλο βάθος), τότε οι οικολογικές επιπτώσεις θα είναι τρομακτικές: Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι - όχι μόνον Ιρακινοί - θα προσβληθούν από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, με πρώτα θύματα τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. «Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν ριφθεί απ' τις ΗΠΑ περισσότερα από 10.000.000 κιλά βομβών. Σ' αυτόν τον πόλεμο, μέσα στις πρώτες τρεις μέρες έχουν ριφθεί περισσότερες από 3.000 βόμβες όλων των ειδών, αριθμός διπλάσιος αυτού που έπεσαν στη διάρκεια του πολέμου των 48 ημερών το 1991 στον πόλεμο του Κόλπου», ήταν ο ανατριχιαστικός συσχετισμός του Ν. Κατσαρού. Μάλιστα, προέβλεψε ότι οι πρόσφυγες αυτού του πολέμου - όταν ο ΟΗΕ εξακολουθεί προκλητικά να μιλά μόλις για 600.000 - θα ξεπεράσουν τα 5.000.000 και «θα είναι τα τραγικά θύματα της μεταπολεμικής περιόδου».

Περσικός, Βιετνάμ, Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν

Εξίσου συγκλονιστικοί με τις προβλέψεις ήταν και οι αριθμοί που έδωσε ο διευθυντής του «Δημόκριτου» για τις επιπτώσεις που είχαν οι πόλεμοι των ΗΠΑ κατά το παρελθόν. Στον πόλεμο του Κόλπου χρησιμοποιήθηκαν 940.000 βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, που προσέβαλαν με καρκινογένεση και άλλες ασθένειες 250.000 Αμερικανούς στρατιώτες και περισσότερο από 1.000.000 αμάχους στο Ιράκ. Στο Βιετνάμ τα όπλα που ονόμαζαν τότε οι Αμερικανοί «πορτοκαλί παράγοντα» (με αυτά ράντιζαν από τα αεροπλάνα τους τα δάση και προκαλούσαν αποφύλλωση των δέντρων για εύκολο εντοπισμό των Βιετκόνγκ), αποδείχτηκε ότι είχαν προσμείξεις διοξινών που προκάλεσαν μέχρι σήμερα στην περιοχή περισσότερα από 1.000.000 θύματα καρκίνου και τερατογενέσεων. Στον πόλεμο των Βαλκανίων - στη Βοσνία και στη Γιουγκοσλαβία - χρησιμοποιήθηκαν ξανά βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, οι συνέπειες των οποίων θα καταμετρηθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Οσο για το Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν τις λεγόμενες βαρυβόμβες, οι οποίες προκάλεσαν ισχυρότατες εκρήξεις ισοδύναμες με σεισμούς πολλών Ρίχτερ και συγχρόνως κατανάλωσαν τεράστιες ποσότητες οξυγόνου, προκαλώντας ασφυξία σε όσους βρίσκονταν μέσα σε σήραγγες. «Είναι γνωστό ότι στις ΗΠΑ το 65% των εξαγωγών τους είναι οπλικά συστήματα. Ετσι επιδιώκουν σε κάθε νέο πόλεμο να επιδείξουν και νέας τεχνολογίας οπλικά συστήματα και ιδιαίτερα εκείνα που ανταποκρίνονται σε ειδικές συνθήκες για να προσελκύσουν νέους πελάτες», επισήμανε ο Ν. Κατσαρός.

Στη χτεσινή συνέντευξη μίλησαν ακόμα ο πρέσβης του Ιράκ στη χώρα μας, Φαρούκ Αλ Φιτιάν, ο οποίος αναφέρθηκε στην ισχυρή αντίσταση που προβάλλει ο ιρακινός λαός κατά των εισβολέων Αμερικανών, και ο πρόεδρος της Βαλκανικής Ενωσης, Π. Μιχαλακάκος. Μεταξύ των παραβρισκόμενων ήταν και ο Ε. Μαχαίρας απ' την ΕΕΔΥΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χημικά όπλα των Αμερικανών έκαψαν τη Φαλούτζα (2005-11-09 00:00:00.0)
Από τον Κόλπο στο Κέρας της Αφρικής (2005-08-07 00:00:00.0)
Η μάχη που δεν τελείωσε ποτέ (2003-08-12 00:00:00.0)
Αμαχοι και περιβάλλον τα μεγάλα θύματα της «επόμενης μέρας» των ιμπεριαλιστικών πολέμων (2003-06-15 00:00:00.0)
Ο ιμπεριαλισμός και τα τσιράκια του (2003-04-04 00:00:00.0)
Απαιτούμε να μην εμπλακούν οι χώρες μας (2003-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ