Παρασκευή 4 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΚΡΑΤΑ ΛΑΕ ΤΟΥ ΙΡΑΚ! ΚΡΑΤΑ ΒΑΓΔΑΤΗ

ΚΡΑΤΑ ΛΑΕ ΤΟΥ ΙΡΑΚ! ΚΡΑΤΑ ΒΑΓΔΑΤΗ!

Επικρίνουμε τη ΝΔ. Γιατί η ιδεολογία και πολιτική της ταυτίζεται με την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Γιατί συντάσσεται με το ΠΑΣΟΚ στο σημερινό πόλεμο, όπως συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν. Αν η ίδια ήταν κυβέρνηση δε θα έκανε τίποτε διαφορετικό από τη σημερινή.

Ασκούμε κριτική στον ΣΥΝ. Στους προηγούμενους πολέμους στο παραπέντε άλλαξε τη λαθεμένη θέση του. Ενώ τώρα εξασθενίζει την καταγγελία που κάνει στον πόλεμο, προβάλλοντας ως εναλλακτική λύση την ομοσπονδιακή ΕΕ, με βάση το γαλλογερμανικό άξονα, την Ευρώπη της ανύπαρκτης σύγκλισης και ισοτιμίας. Στις κρίσιμες ώρες και σε καίρια ζητήματα συντάσσεται με το ΠΑΣΟΚ, ή το χαϊδεύει.

Δεν ξεχνάμε το ρόλο που έπαιξε η ΕΕ στο κτίσιμο της νέας τάξης

- Στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και το βαλκανικό πόλεμο!

- Στον πόλεμο του Αφγανιστάν!

Γιατί να ξεχάσουμε τη δήθεν ειρηνική επίλυση του παλαιστινιακού στο Οσλο, που συμφώνησαν και οι Ευρωπαίοι;

Γιατί να ξεχάσουμε τις σφαγές στη Ρουάντα, τον εμφύλιο στο Σουδάν, στο Κογκό, το αίμα που χύθηκε στην Αφρική, εξ αιτίας του γαλλικού ιμπεριαλισμού, την επέμβαση της Γαλλίας στην ακτή του Ελεφαντοστού;

Δεν ξεχνάμε ότι το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ με την ανοχή, αν όχι και την παραίνεση των ΗΠΑ, ενώ η Γαλλία στήριξε το Ιράκ στην κλιμάκωση του πολέμου κατά του Ιράν.

Είναι η ώρα να επαναφέρουμε το ερώτημα ποιος ωφελήθηκε από το τρομοκρατικό πλήγμα της 11ης Σεπτέμβρη;

Είναι η ώρα να κρίνουμε όλους εκείνους που, υποκρινόμενοι απέναντι στον αμερικανικό λαό φώναζαν ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, δίνοντας αέρα στα πανιά του Μπους».

Να συνδέσουμε τον αντιπολεμικό αγώνα με τα κοινωνικά δικαιώματα

«Οι κυβερνήσεις της ΕΕ», τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, «χωρίστηκαν στα δύο, πολυδιασπάστηκαν όσον αφορά στον πόλεμο του Ιράκ, αλλά συμφωνούν απόλυτα στην εξαπόλυση νέου γύρου Τόμαχοκ και Κρουζ στις εργασιακές σχέσεις, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Οσο και αν ο πόλεμος κατά του Ιράκ είναι και πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της δράσης μας, δεν πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα ο αγώνας για το μεροκάματο, το μισθό και τη σύνταξη, κατά των απολύσεων, κατά της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας και της Υγείας.

Ο αγώνας για την ειρήνη είναι αγώνας και κατά των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, κατά των πολυεθνικών όποια εθνικότητα και να κυριαρχεί σ' αυτές».

Το αντίπαλο δέος

«Ναι, χρειάζεται αντίπαλο δέος απέναντι στις δυνάμεις του πολέμου, στις δυνάμεις της βάρβαρης εκμετάλλευσης των λαών», τόνισε η ομολήτρια, απαντώντας σε ένα εύλογο επίκαιρο ερώτημα. «Οι λαοί πρέπει να το συγκροτήσουν, σε κάθε χώρα, κατά ήπειρο, παγκόσμια. Να μην επιτρέψουμε να μας χωρίσουν σε Ευρωπαίους και Ασιάτες, σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς, σε Ευρωπαίους και Αφρικανούς, σε Δύση και Ανατολή, σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Ο διαχωρισμός υπάρχει ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές και φιλοϊμπεριαλιστές και στους αντιιμπεριαλιστές.

Τώρα, οι πολεμοκάπηλοι, καθώς και οι όψιμοι φιλειρηνιστές, σαν τα κοράκια πέφτουν πάνω στα ψοφίμια, να βγάλουν κέρδη από τη λεγόμενη ανοικοδόμηση του Ιράκ. Τους ενδιαφέρει το μετά και όχι το έγκλημα που συντελείται.

Είναι υποκριτές οι χώρες της ΕΕ, που έδειξαν δισταγμό για την άμεση κήρυξη του πολέμου, όταν ισχυρίζονται ότι μόλις λήξει ο πόλεμος πρέπει να αναλάβει ρόλο ο ΟΗΕ. Ενα πράγμα εννοούν, ο ΟΗΕ, μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας, να αναλάβει τη διανομή της πίτας, ανάμεσα σε περισσότερες ιμπεριαλιστικές χώρες, ώστε αυτή να μη μείνει μόνο ορεκτικό στο πιάτο των ΗΠΑ.

Ολοι εμείς που αγωνιζόμαστε κατά της εισβολής στο Ιράκ, πρέπει να σκεφτούμε και το ΤΩΡΑ αλλά και το δικό μας ΜΕΤΑ.

Θα προκληθεί ένας ολόκληρος γύρος επεμβάσεων και πολέμων, με επίκεντρο τον αραβικό κόσμο, αλλά και τη Βόρειο Κορέα. Αύριο θα σκεφτούν πώς ήρθε και η ώρα της Κούβας. Οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών θα οξυνθούν μεταξύ τους και θα προσπαθήσουν να βάλουν τους λαούς να παίζουν το παιχνίδι, ποιος θα βγει κερδισμένος στην κούρσα της ηγεμονίας. Να χύσουν, δηλαδή, οι λαοί αίμα για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών κρατών και των πολυεθνικών τους.

Απέναντι στον προληπτικό πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους πρέπει οι λαοί να διεξάγουν τον δικό τους προληπτικό πόλεμο κατά των ιμπεριαλιστών, σε όλα τα μέτωπα, στο μέτωπο της ειρήνης, στο μέτωπο των κοινωνικών δικαιωμάτων, κατά των κυβερνήσεων που οικοδόμησαν τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και ανέτρεψαν τις λαϊκές κατακτήσεις.

Πόλεμο στον πόλεμο, διαφορετικά θα μας γονατίσουν και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Πρέπει να κατακτήσουμε ετοιμότητα γι' αυτό που έρχεται».

Η μεγάλη αναγκαιότητα του Μετώπου

«Οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες», συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες οφείλουμε ακόμα πιο πολύ να συνειδητοποιήσουμε το δικό μας καθήκον, τη δική μας ευθύνη αυτές τις ώρες.

Δε φθάνει να παίρνουμε πρωτοβουλίες για κινητοποιήσεις, ούτε να διαδηλώνουμε κατά του πολέμου. Αυτά βεβαίως είναι απαραίτητα, αλλά δεν αρκούν.

Ζούμε σε μια χώρα που βρίσκεται μέσα στην εστία του πολέμου, εδώ και αρκετά χρόνια. Αν δεν παρέμβουμε, και μάλιστα έγκαιρα, θα δούμε πολύ χειρότερα από αυτά που έχουμε δει την τελευταία 10ετία. Ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει ότι θα είμαστε έξω από το μάτι του κυκλώνα;

Ο ελληνικός λαός δεν έχει πολλές επιλογές, έχει μόνο δύο.

`Η θα προσαρμοστούμε και θα υποταχθούμε στην πολιτική που χαράζει ο ιμπεριαλισμός ή θα αντισταθούμε και θα βάλουμε στόχο να νικήσουμε.

Ο λαός πρέπει να διαλέξει τη δεύτερη επιλογή, αν θέλει να πετύχει λύσεις στα κοινωνικά και πολιτικά του δικαιώματα, στις αυξανόμενες ανάγκες της εποχής μας, αν θέλει να ενισχύσει την πάλη για την ειρήνη. Αν δε θέλει να εκμεταλλεύονται το δισταγμό ή το φόβο του να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός.

Εχουμε καθήκον και υποχρέωση να πάρουμε περισσότερες πρωτοβουλίες, να συζητήσουμε πιο πλατιά με το λαό για την ανάγκη συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης, που από τη φύση του είναι και μέτωπο κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Η παγκοσμιοποίηση, που επικαλούνται τα άλλα κόμματα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο ιμπεριαλισμός, είναι ο καπιταλισμός που σαπίζει, είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Δεν εξανθρωπίζεται, ούτε ρυθμίζεται.

Να περάσουμε στην αντεπίθεση, να αναδείξουμε ποια προοπτική διεκδικούμε, την προοπτική της λαϊκής οικονομίας, της λαϊκής εξουσίας. Χωρίς όραμα και προοπτική, κανένας αγώνας δεν έχει μέλλον. Είναι ανάγκη να συναντηθούμε για τη δημιουργία του μετώπου με όλες τις ριζοσπαστικές δυνάμεις της κοινωνίας. Είναι ανάγκη να εγκαταλείψουν τα λαϊκά στρώματα τα κόμματα εξουσίας.

Είμαστε μικρή χώρα, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας.

Ο αμερικανικός λαός που ζει σε μεγάλη χώρα έχει τα ίδια προβλήματα με εμάς, το ίδιο και ο γερμανικός, ο βρετανικός.

Είναι θέμα πολιτικής επιλογής και όχι μεγέθους.

Είναι θέμα πολιτικής επιλογής και όχι γεωγραφίας.

Οποιος δε θέλει δεν μπορεί.

Οποιος καλοπιάνει τον αντίπαλο, υποχωρεί στις πιέσεις του, θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.

Να μη υποκύψουμε στον οργανωμένο ψυχολογικό πόλεμο, ότι δεν μπορούμε, ότι δεν αξίζει να αγωνιζόμαστε, ότι δεν μπορούμε να καταφέρουμε τίποτε.

Οι ιμπεριαλιστές δεν είναι ανίκητοι, είναι όμως άκρως επικίνδυνοι, όταν δε συναντούν αντίδραση, όταν παίζουν στο γήπεδο μονότερμα.

Εχουν ήδη αποφασίσει να επιβάλουν την ειρήνη της υποταγής και της παραίτησης, την ειρήνη του νεκροταφείου.

Είναι αποφασισμένοι με τον πόλεμο να λύσουν ό,τι δεν μπορούν να λύσουν με πολιτικά μέσα, με πόλεμο κατά των λαών και με πόλεμο μεταξύ τους.

Αφού ο αντίπαλος έχει κάνει την επιλογή του, πρέπει και οι λαοί να κάνουν τη δική τους επιλογή.

Η δική μας επιλογή είναι ειρήνη, κοινωνική λαϊκή ευημερία, ατομικά και συλλογικά δημοκρατικά δικαιώματα. Δική μας επιλογή είναι να γυρίσει σελίδα ο λαός στην εξουσία. Δική μας επιλογή είναι να δουλέψουμε όσο γίνεται πιο εντατικά για να γίνει ο 21ος αιώνας, από τις πρώτες 10ετίες, αιώνας των αλλαγών υπέρ των λαών, του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, της ειρήνης, του σοσιαλισμού.

Μέτωπο του λαού κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Εξω από αυτήν την επιλογή δεν υπάρχει προοπτική.

Η λαϊκή ενότητα πρέπει να είναι αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή.

ΖΗΤΩ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΛΑΟΥ!

ΖΗΤΩ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!

ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑ ΨΗΛΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ