ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 24 Μάρτη 2003
Σελ. /28
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Περικύκλωσαν τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία

Μεγάλη διαδήλωση το περασμένο Σάββατο

Motion Team

«Αυτό το στρατηγείο το ΝΑΤΟικό, αίμα και πολέμους θα φέρει στο λαό», προειδοποίησαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι το Σάββατο περικύκλωσαν τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία που εδρεύουν στο Στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά και στο Γ΄ Σώμα Στρατού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Απαίτησαν δε να κλείσουν τα στρατηγεία, γιατί είναι ενταγμένα στους νέους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, αποτελούν εξάρτημα της πολεμικής μηχανής της «νέας τάξης πραγμάτων» που σπέρνει το θάνατο στους λαούς. Η μεγάλη πορεία ξεκίνησε από τον πεζόδρομο της Καλαμαριάς και ολοκληρώθηκε έξω από το βρετανικό προξενείο, που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το αμερικανικό προξενείο.

Στη συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς μίλησαν η Ηλέκτρα Ραΐζη, εκ μέρους της ΕΔΥΕΘ, και ο Στέλιος Βαλανάς, εκ μέρους της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Μήνυμα έστειλε ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Χ. Οικονομίδης.

Οι εργαζόμενες γυναίκες, οι μάνες, η νεολαία μπαίνουν μπροστά στην πορεία. Δείχνουν το δρόμο και καλούν σε παλλαϊκή αντίσταση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, σε κλιμάκωση του αγώνα για να βγει η Ελλάδα από τον πόλεμο. Ο κόσμος από τα μπαλκόνια χειροκροτεί. Αλλοι κατεβαίνουν από τα πεζοδρόμια και μπαίνουν στην πορεία. Και όλοι μαζί μια φωνή: «Κλείστε τη Σούδα, φέρτε και τα πλοία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ και Αγγλία».

Motion Team

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας, μέσα από δρώμενα, καταγγέλλεται η υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης, που δήθεν εναντιώνεται στον πόλεμο ενώ στην πραγματικότητα υποκλίνεται στις επιταγές των ΗΠΑ, παρέχοντας κάθε διευκόλυνση στους σφαγείς του ιρακινού λαού.

Εξω από το Γ΄ Σώμα Στρατού χτυπά και πάλι συναγερμός πολέμου. Ενας φαντάρος, ένστολος, ανακοινώνει από το μεγάφωνο: «Τα στρατευμένα νιάτα όλης της χώρας είναι με τους λαούς όλου του κόσμου που διαδηλώνουν για να σταματήσει αυτός ο βρώμικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος». Και οι διαδηλωτές απαιτούν: «Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο, κανένας φαντάρος στον Περσικό».

Εξω από το αμερικανικό προξενείο ο λαός υψώνει ανάστημα και για τα χιλιάδες θύματα δηλώνει: «Ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Motion Team

Να κλείσει τώρα η βάση του Ακτιου

Μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά η συμμετοχή διαδηλωτών στη συμβολική περικύκλωση της ΝΑΤΟικής βάσης

Ο λαός της βορειοδυτικής Ελλάδας μέσα από το οργανωμένο φιλειρηνικό κίνημα της περιοχής, για 4η συνεχόμενη μέρα στους δρόμους του αγώνα, διαδήλωσε και χτες ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του ιρακινού λαού.

Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Συντονιστικής Γραμματείας αντιπολεμικού κινήματος βορειοδυτικής Ελλάδας, των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης και των Εργατικών Κέντρων της περιοχής, της ΠΕΑΕΑ, ο λαός της περιοχής συγκεντρώθηκε χτες στο πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτίου. Το σύνθημα δόθηκε και το οργισμένο λαϊκό ποτάμι ξεκίνησε. Μπροστά τα εντυπωσιακά πανό της Επιτροπής Ειρήνης Πρέβεζας και της Επιτροπής Πρέβεζας «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»: «ΣΤΟΠ στο ΝΑΤΟ - στην ΕΕ. ΟΧΙ στον πόλεμο έξω οι βάσεις του ΘαΝΑΤΟυ».

Χιλιάδες εργαζόμενοι αγρότες, νεολαίοι, συνταξιούχοι, άντρες και γυναίκες, γέροι και παιδιά με τα πανό στα χέρια και τις κόκκινες σημαίες και με τις πικέτες πορεύτηκε, προς την πύλη της βάσης. Στόχος η συμβολική περικύκλωσή της. Τα συνθήματα διαδέχονταν το ένα το άλλο, τα τύμπανα της ειρήνης ηχούσαν και η φωνή της αντίστασης αντηχούσε στην πεδιάδα του Ακτίου, «Κανένας φαντάρος στην Ασία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ και Αγγλία», «Λαοί όλου του κόσμου ξεσηκωθείτε, στον ιμπεριαλισμό αντισταθείτε». Οταν η κεφαλή της πορείας έφτασε στην κεντρική πύλη, το ποτάμι των διαδηλωτών είχε περικυκλώσει συμβολικά τη βάση. Μίλησαν η Γ. Λαδογιάννη μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ιωαννίνων, ο Χ. Βαρέλης, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αρτας, ο Γ. Πολίτης, από την Επιτροπή Ειρήνης και Αλληλεγγύης Λευκάδας, ο Γ. Δημητρίου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας, ο Γ. Δρόσος, εκ μέρους των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας.

Στην ομιλία, η Γ. Λαδογιάννη τόνισε πως ο λαός της ΒΔ Ελλάδας «σε τούτο το λαϊκό δικαστήριο της βάσης του Ακτίου» καταγγέλλει και καταδικάζει τον πόλεμο. Κάλεσε όλους τους μαζικούς φορείς και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργείο Εθνικής Αμυνας και να ζητήσουν να κλείσει η βάση. Επίσης, παρουσίασε τα αιτήματα του κινήματος: «Κάτω οι φονιάδες των λαών» - Να βγει η Ελλάδα από τον πόλεμο - Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και του Ακτίου - Να γυρίσουν πίσω τα πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο - Να αποσυρθούν τα πληρώματα των ΑΒΑΞ - Καμιά διευκόλυνση στου ιμπεριαλιστές».

Εκπρόσωπος των φορέων που διοργάνωσαν την κινητοποίηση, μετέφερε στον διοικητή της ΝΑΤΟικής βάσης την απαίτηση των διαδηλωτών να σταματήσει η λειτουργία της βάσης και οι όποιες δραστηριότητές της σχετίζονται με το διεξαγόμενο πόλεμο κατά του ιρακινού λαού. Ο διοικητής διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει το μήνυμα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Είπε ότι η βάση δε συμμετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά του Ιράκ και δήλωσε πως ο ίδιος και το προσωπικό της βάσης συμπαρίστανται στον αγώνα του κινήματος γιατί, όπως είπε, οι ίδιοι γνωρίζουν τα αρνητικά αποτελέσματα του πολέμου.

Σε κλοιό η βάση του Αραξου

Με κεντρικό σύνθημα «Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο», εκατοντάδες φιλειρηνιστές προχώρησαν σε συμβολική περικύκλωση της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης του Αραξου, προχτές το Σάββατο.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και του ΠΑΜΕ με σημαίες της ΕΕΔΥΕ, της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη», του ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν μαχητικά προς τη βάση του Αραξου, η οποία - μαζί με το γειτονικό στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας - έχει τεθεί στη διάθεση των ΗΠΑ για την εξυπηρέτηση των πολεμικών αεροσκαφών στο βρώμικο πόλεμο κατά του Ιράκ. Οταν η κεφαλή της πορείας έφτασε στην πύλη, μετωπικά με τις ισχυρότατες δυνάμεις καταστολής (δυνάμεις των ΜΑΤ με πλήρη εξάρτυση και χημικά, άντρες με σκυλιά), οι υπόλοιποι διαδηλωτές παρατάχθηκαν περιμετρικά, φωνάζοντας αδιάκοπα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, ενώ μια ομάδα ανάρτησε πανό στην κεντρική πύλη της βάσης που έγραφε «Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο. Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» και έγραψε αριστερά και δεξιά της πύλης αντιπολεμικά συνθήματα με κόκκινη μπογιά.

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς τους φιλειρηνιστές, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας, Αντρέας Αντωνόπουλος τόνισε: «Η σημερινή (σ.σ. προχτεσινή) κινητοποίηση μπροστά στην πύλη του αεροδρομίου του Αραξου εκφράζει τα αισθήματα αγανάκτησης του λαού της Αχαΐας για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που με την ενεργό στήριξη της ΝΔ έχουν μπλέξει τη χώρα μας στο έγκλημα κατά του λαού του Ιράκ. Οι ηγεσίες των δύο αυτών κομμάτων έχουν μεγάλες και ιστορικές ευθύνες, άνοιξαν πολύ μεγάλους λογαριασμούς με τον ελληνικό λαό και θα πληρώσουν βαρύ πολιτικό τίμημα».

Νωρίτερα είχε προηγηθεί ένα ακόμα μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην Πάτρα, όπου ο λαός της πόλης με κεντρικό σύνθημα «Λαϊκός ξεσηκωμός, κάτω ο ιμπεριαλισμός» διαδήλωσε στους κεντρικούς δρόμους της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Οι επόμενες προγραμματισμένες κινητοποιήσεις του αντιπολεμικού κινήματος στην Πάτρα είναι στις 25 Μάρτη, στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, όπου θα ακολουθήσει αγωνιστική παρέλαση με μπροστάρηδες τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) και στις 27 Μάρτη, αντιπολεμική συναυλία στις 7 μ.μ. μπροστά από το Βρετανικό Προξενείο.

Αντιπολεμική συναυλία στο Χορτιάτη

Motion Team

Εκαναν τα τραγούδια τους ασπίδα ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών οι κάτοικοι και τα παιδιά του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών. Πήραν μαζικά μέρος στην αντιπολεμική συναυλία που έγινε χτες το μεσημέρι, στην πλατεία, μπροστά στο μνημείο του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη.

Ο Χορτιάτης στις 3 Σεπτέμβρη 1944 καταστράφηκε ολοσχερώς από τα ναζιστικά στρατεύματα. Εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά σφαγιάστηκαν και η πόλη προστέθηκε στον κατάλογο των μαρτυρικών χωριών που έγιναν ολοκαυτώματα για τη λευτεριά της πατρίδας. Οι σημερινοί κάτοικοι της μαρτυρικής πόλης, με τη συμμετοχή τους στη συναυλία διατράνωσαν την πίστη τους στην ειρήνη, καταδίκασαν τον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτόν.

Ο Ανδρέας Καρακότας, η Ροντίνα Κάντραλη, η χορωδία ενηλίκων της Κοινότητας Πεύκων, η ορχήστρα του Λυκείου Ασβεστοχωρίου υπό τη διεύθυνση της Σ. Τσέλιου, τα μέλη του Ωδείου Σείριος Πεύκων τραγούδησαν αντιπολεμικά τραγούδια, ύμνησαν την ειρήνη. Μαθητές απήγγειλαν ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο δήμαρχος Χορτιάτη Μ. Γεράνης και ο δημοτικός σύμβουλος Πεύκων Μπάμπης Βέλης, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και εκπρόσωπος του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ.

Μαχητικές διαδηλώσεις στην Κρήτη

Μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, γυναίκες, άνθρωποι κάθε ηλικίας, πλημμύρισαν τους δρόμους της Κρήτης και στους τέσσερις νομούς, τις προηγούμενες μέρες, καταδικάζοντας το νέο αιματοκύλισμα των ιμπεριαλιστών σε βάρος του ιρακινού λαού και την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο.

Διαδηλώσεις μαζικές και ιδιαίτερα μαχητικές πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο που μας πέρασε στα Χανιά και το Ηράκλειο, ενώ μαζικοί, συνδικαλιστικοί και νεολαιίστικοι φορείς, αντιπολεμικές και φιλειρηνικές οργανώσεις προετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την Κρήτη, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Με το σύνθημα «Ολοι στους δρόμους», απευθύνουν πλατύ κάλεσμα στον κρητικό λαό, να συνεχίσουν να αγωνίζονται ενάντια στον πόλεμο, για να φύγουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από το νησί.

Στα Χανιά, το Σάββατο στις 11 το πρωί, οι φορείς πραγματοποίησαν αντιπολεμική συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Από νωρίς πλήθος εργαζομένων και νεολαίας έφτασε στο σημείο συγκέντρωσης για να διαδηλώσει ενάντια στους φονιάδες των λαών και τον πόλεμο στο Ιράκ, πραγματοποιώντας δυναμική πορεία στους δρόμους των Χανίων.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη Χανίων, κάλεσε σε λαμπαδηδρομία στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και η ανταπόκριση της νεολαίας ήρθε νωρίς και ήταν μεγάλη. Νέοι άνθρωποι, εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές πλημμύρισαν τους δρόμους και με σύνθημα «Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο», διατράνωσαν την αντίθεσή τους στον πόλεμο και τη στάση υποτέλειας της ελληνικής κυβέρνησης που παρέχει απλόχερα στους Αμερικανούς «γην και ύδωρ».

Στο Ηράκλειο, από τις 8 π.μ., μέλη της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», βρέθηκαν στις συνοικίες και τις γειτονίες του Ηρακλείου, στις λαϊκές αγορές, καλώντας τους Ηρακλειώτες να καταδικάσουν τη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού που πνίγει στο αίμα ένα ολόκληρο λαό.

Στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία των Λιονταριών, πραγματοποιήθηκε αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία στην πόλη.

Με τον κρητικό λαό να βρίσκεται καθημερινά στους δρόμους, διαδηλώνοντας ενάντια στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών, οι κομμουνιστές της Κρήτης καλούν το λαό και τη νεολαία του νησιού για μια κόμη φορά να δώσει αποφασιστικό «παρών» στη μεγάλη διαδήλωση και πορεία που οργανώνουν την επόμενη Κυριακή 30 Μάρτη στη βάση της Σούδας, με προσυγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 11 το πρωί.

Συλλήψεις διαδηλωτών

Δύο άτομα συνελήφθησαν το μεσημέρι του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια μικροεπεισοδίων έξω από το αμερικάνικο προξενείο και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη αντιπολεμική πορεία. Οι συλληφθέντες, ένας 40χρονος γυμναστής και ένας 23χρονος ιδιωτικός υπάλληλος, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε δίωξη σε βάρος τους και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Κάθε μέρα στους δρόμους

Κάθε μέρα στους δρόμους, ο λαός και η νεολαία συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στη νέα κτηνωδία των ιμπεριαλιστών. Μαχητικές αντιπολεμικές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας και Θράκης, ενώ χτες Κυριακή από όλες σχεδόν τις πρωτεύουσες των νομών έγιναν εξορμήσεις προς τα γύρω χωριά, όπου μοιράστηκε αντιπολεμικό υλικό.

Στην Κομοτηνή το Σάββατο μαζική συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου μίλησαν εκπρόσωποι της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και του ΔΗΚΚΙ. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές πορεύτηκαν προς το κτίριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο απέκλεισαν συμβολικά. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ στο τέλος έγινε καθιστική διαμαρτυρία.

Λαμπαδηφορία Ειρήνης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στους κεντρικούς δρόμους της Καβάλας μετά από εκδήλωση όπου μίλησε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Μεγάλη σε συμμετοχή ιδιαίτερα της νεολαίας ήταν η πορεία που έγινε το Σάββατο το μεσημέρι και στην Αλεξανδρούπολη.

Μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο έγιναν χτες το απόγευμα σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, ενώ μαχητική ήταν η αντιπολεμική πορεία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Φλώρινα.

Στην Κατερίνη αντιπολεμική πορεία έγινε το Σάββατο το βράδυ, ενώ σε συγκέντρωση φορέων αποφασίστηκαν μια σειρά αντιπολεμικές εκδηλώσεις για τις επόμενες μέρες. Συγκεκριμένα θα γίνει την Τρίτη συγκέντρωση και πορεία μετά την παρέλαση, ενώ την Παρασκευή θα κλείσουν όλα τα μαγαζιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ