ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με το ΠΑΜΕ, που ενώνει την εργατική τάξη

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία που εκφώνησε ο Γ. Μαυρίκος στο Πεδίον του Αρεως

«Το ΠΑΜΕ μάς ενώνει!». Μ' αυτές τις τέσσερις λέξεις, ο Γιώργος Μαυρίκος στην κεντρική ομιλία, συμπύκνωσε τη δράση του ΠΑΜΕ μέσα στην εργατική τάξη, την αποφασιστική του συμβολή στους αγώνες της ενάντια στο κεφάλαιο. Εδειξε, ποιοι και γιατί ενώνονται ενάντια σε τι και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Το ΠΑΜΕ ενώνει τους εργάτες, τους υπάλληλους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Τους άνεργους, τους νέους, τους συνταξιούχους και τους οικονομικούς μετανάστες. Ενώνει ολόκληρη την εργατική τάξη απέναντι στο Κεφάλαιο. Κόντρα στην πλουτοκρατία. Χτίζει στέρεα τη συντονισμένη πορεία με τη φτωχή αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους.

Το ΠΑΜΕ μάς ένωσε στους αγώνες για την Κοινωνική Ασφάλιση, στις κινητοποιήσεις για πραγματικές αυξήσεις και ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις, στα μαθητικά και αγροτικά συλλαλητήρια, στη δράση ενάντια στην ανεργία και τη μερική απασχόληση.

Το ΠΑΜΕ μάς ένωσε ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, παντού.

Στους μεγαλειώδεις αντιπολεμικούς αγώνες ενάντια και στον αμερικανοβρετανικό άξονα και κόντρα στον ευρωενωσιακό άξονα».

Σ' αυτό ακριβώς το σημείο το στέλεχος του ΠΑΜΕ διευκρίνισε την προσοχή που πρέπει να δείξουν οι εργαζόμενοι στο πλαίσιο της αντιπολεμικής τους δράσης λέγοντας: «Η εργατική τάξη της χώρας μας, το ταξικό συνδικαλιστικό της κίνημα, δεν "επιλέγει" δολοφόνους. Τους αντιπαλεύει με συνέπεια όλους. Αποκαλύπτει τους κινδύνους που σπέρνουν για την ανθρωπότητα οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις».

Ο Γ. Μαυρίκος στο βήμα της συγκέντρωσης
Ο Γ. Μαυρίκος στο βήμα της συγκέντρωσης
Παρουσιάζοντας μπροστά στην τεράστια αυτή λαϊκή συνέλευση τον ετήσιο απολογισμό του ΠΑΜΕ, στάθηκε ιδιαίτερα στην πολύμορφη δράση του που «με την ορμή, τη ζωντάνια και την πλούσια αξιοποίηση όλων των μορφών πάλης, με απεργίες και διαδηλώσεις, με καταλήψεις και διαμαρτυρίες έδωσε κουράγιο και ελπίδα στον απλό κόσμο της δουλιάς.

Το ΠΑΜΕ με τις θέσεις και τις δράσεις του εκφράζει τα βάσανα, τους καημούς και τις αγωνίες όλων των εργαζόμενων ανεξάρτητα από το "τι θεό πιστεύει" ο κάθε εργάτης, ο κάθε υπάλληλος!».

Μπροστά στην όξυνση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού και των επιθέσεων του μεγάλου κεφαλαίου σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αλλά και στην ανάπτυξη των αγώνων του διεθνούς προλεταριάτου, ο Γ. Μαυρίκος θα σημειώσει: «Εχουμε υποχρέωση, σαν Ταξική Αντίληψη μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, να συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στο κίνημα αυτό που φουντώνει. Να είμαστε παρόντες σαν πρωταγωνιστές που επηρεάζουν και καθορίζουν τις εξελίξεις. Να ΕΝΩΝΟΥΜΕ τον κόσμο της δουλιάς σε ταξική βάση.

Για να το πετύχουμε αυτό, εκτός της μαζικής και μαχητικής παρουσίας, είναι ανάγκη να προβάλλουμε τους πραγματικούς στόχους της πάλης. Να προβάλλουμε την πλατφόρμα που προωθεί τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα. Να αποκαλύπτουμε τους στόχους της σοσιαλδημοκρατίας, τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τους στόχους των οπορτουνιστών και των γραφειοκρατών».

Και απευθυνόμενος στο μέγα πλήθος θα το προτρέψει: «Δουλέψτε με εμπιστοσύνη στην πολύχρονη πείρα του κινήματος που εκπροσωπούμε. Υπομονή και πολλή δουλιά μέσα στην ίδια την Εργατική Τάξη. Μέσα στα εργοστάσια, μέσα στις εργατικές γειτονιές όπου ζουν και εργάζονται οι μισθωτοί.

Δουλιά λοιπόν. Δουλιά με τους εργάτες και τους υπάλληλους. Με τη νεολαία, τις γυναίκες και τη διανόηση».

Σε όσους πασχίζουν να ρετουσάρουν το αντεργατικό οικοδόμημα του καπιταλισμού θα απαντήσει:

«Αυτό που ζούμε σήμερα είναι το πρόσωπο του καπιταλισμού! Το πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πόλεμοι. Ανεργία. Φτώχεια. Εργασιακός Μεσαίωνας. Εργοστάσια - γκέτο και χώροι δουλιάς -κρεματόρια!

Ολα αυτά τα βλέπουμε και στη χώρα μας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα κάνει λέει όλα αυτά για το καλό μας... Γεμίζοντας ανέργους τις γειτονιές, σπέρνοντας ναρκωτικά στις γλάστρες και στους δρόμους, κάνοντας την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι για τους Αμερικανονατοϊκούς, διώχνοντας τα παιδιά απ' τα σχολεία, ξεχαρβαλώνοντας τα δημόσια νοσοκομεία και θεοποιώντας τους νόμους της αγοράς, καταργώντας το 8ωρο, αυξάνοντας τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Οικοδομεί λέει την Ισχυρή Ελλάδα.

Αυτή την Ελλάδα διεκδικεί απ' το ΠΑΣΟΚ, να την αναλάβει να την οικοδομήσει η ΝΔ. Ο κύριος Καραμανλής ζητά να πάρει αυτός τη σκυτάλη από τον κ. Σημίτη. Είναι στο ίδιο έργο πρωταγωνιστές».

Γι' αυτό, από το βήμα της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης θα καλέσει τους εργαζόμενους να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα και να δώσουν και πολιτικές απαντήσεις. «Φράξτε το δρόμο και στους δυο. Είναι και οι δυο εξίσου επικίνδυνοι για το λαό μας.

Η εργατική τάξη έχει δικαίωμα να ζήσει καλύτερα. Να αποτινάξει τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Να διεκδικήσει και να καταχτήσει την εξουσία για λογαριασμό της.

Στηρίξτε και στρατευτείτε σ' αυτή τη γραμμή. Αποκαλύψτε το ρόλο των ψευτοαριστερών, ξεσκεπάστε την ταχτική της σοσιαλδημοκρατίας που προβάλλει για τα δικά της συμφέροντα συνδιαχειριστικά και ρεφορμιστικά αναχώματα.

Πάρτε στα σίγουρα χέρια σας την υπόθεση του Κοινωνικού Μετώπου που θα ρίξει την αυλαία της εκμετάλλευσης».

Μαζί στη μάχη ενάντια στο κεφάλαιο

Αποσπάσματα από την ομιλία του Σεΐντ Αλντογκάν, μέλους της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ

Ο Σεΐντ Αλντογκάν
Ο Σεΐντ Αλντογκάν
Ενας μετανάστης εργάτης, ο Σεΐντ Αλντογκάν, ήταν ο πρώτος ομιλητής που ανέβηκε στο βήμα της συγκέντρωσης, απόδειξη των σταθερών ταξικών δεσμών του ΠΑΜΕ με τους χιλιάδες μετανάστες εργάτες στη χώρα μας.

Μιλώντας εκ μέρους της Γραμματείας Μεταναστών ΠΑΜΕ, ο ομιλητής υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Εμείς οι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, που ζούμε και εργαζόμαστε σε άθλιες μεσαιωνικές συνθήκες και δεχόμαστε τη βαρβαρότητα και την εκμετάλλευση από το κεφάλαιο, ξέρουμε πολύ καλά ότι το πραγματικό συμφέρον μας είναι ν' αγωνιστούμε στο πλάι των εργατών της Ελλάδας που δίνουν καθημερινά τη μάχη ενάντια στο κεφάλαιο.

Γι' αυτό - συνέχισε ο ομιλητής - ο αγώνας της εργατικής τάξης και των εργαζομένων της Ελλάδας είναι και δικός μας αγώνας. Οι εργάτες δεν μπορεί να γίνουν ανταγωνιστές για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Μπορούν όμως και πρέπει να γίνουν συναγωνιστές για τα συμφέροντά τους. Να είναι μια φωνή και μια γροθιά ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου».

Αναφερόμενος στους στόχους του ιμπεριαλισμού, υπογράμμισε τη σημασία που έχει οι εργαζόμενοι και οι λαοί να μη συρθούν πίσω από την πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για το ξαναμοίρασμα του κόσμου και να συνεχίσουν «να απαιτούν καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους» και κατέληξε: «Οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ και η πολιτική τους είναι η εγγύηση του αγώνα των εργαζομένων και εμείς οι μετανάστες ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους».

Να επιβάλουμε το δικό μας μέτωπο

Στην «ελπιδοφόρα προοπτική του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου» αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γιώργος Μπουλούγαρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, για να προσθέσει ότι το ΠΑΜΕ, δεν είναι ούτε συνασπισμός κομμάτων, ούτε παρατάξεων, αλλά Μέτωπο Συνδικάτων, Επιτροπών Αγώνα και συνδικαλιστών που συσπειρώνονται και παλεύουν στη γραμμή της ταξικής πάλης.

Τραβώντας τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο ΠΑΜΕ και στις δυνάμεις της υποταγής, ο συνδικαλιστής θα υπογραμμίσει: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, γιατί δεν πάει άλλο με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που καθημερινά σπέρνουν την ηττοπάθεια, το συμβιβασμό και την ταξική συναίνεση. Βρισκόμαστε εδώ, για να βροντοφωνάξουμε ότι επιβάλλεται -και μπορούμε- να αναμετρηθούμε με το κυρίαρχο μπλοκ εξουσίας. Να υπερασπίσουμε και να επιβάλουμε το δικό μας μέτωπο. Εδώ υπάρχει η συσπείρωση και η ενότητα των εργαζομένων. Γι' αυτό τούτη τη σημαδιακή μέρα δεν τους τη χαρίζουμε. Μια μέρα που η εργατική τάξη την κέρδισε με αίμα, που τη χρειάζεται σύμβολο και αφετηρία της ταξικής πάλης για ό,τι μας ανήκει. Για την ανατροπή των σχέσεων εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Για το διπλό χαρακτήρα της φετινής Πρωτομαγιάς μίλησε ο Πολύβιος Τσίρκας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Καταγγέλλοντας το βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του ιρακινού λαού, ο συνδικαλιστής καταδίκασε και «τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στη σφαγή του ιρακινού λαού» και κάλεσε τους εργαζόμενους «να πουν "όχι" στο ραγιαδισμό που καλλιεργούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Να αντιπαλέψουν την ολομέτωπη επίθεση που χτυπάει τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Να καταδικάσουν τη νεοφιλελεύθερη αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Ο γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς -υπογράμμισε ο συνδικαλιστής- είναι μέρα πάλης και διεκδίκησης των εργαζομένων. Είναι σταθμός ιστορικής μνήμης και τιμής για τους αγωνιστές που έδωσαν το αίμα τους. Για τους διακόσιους της Καισαριανής, τους αγωνιστές της παγκόσμιας εργατικής τάξης».

Οι μαύρες πικέτες

Εκατοντάδες εργαζόμενοι νεολαίοι μαζί με φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές πρώτοι έκαναν την εμφάνισή τους στο Πεδίον του Αρεως. Εκατοντάδες μαύρες πικέτες στα χέρια τους «πρόδιδαν» ξεκάθαρα τους δολοφόνους του λαού του Ιράκ, τους δολοφόνους συνολικά των λαών, τους δολοφόνους των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων: «Φονιάδες ιμπεριαλιστές»!

Το φασιστικό πρόσωπο της «Νέας Τάξης», όπως ζωγραφίστηκε σε σκίτσο του Στάθη και έγινε αφίσα από το ΠΑΜΕ, μετέτρεψε σε ομοίωμα το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας». Τα δυο φίδια - η Αμερική και η Ευρωπαϊκή Ενωση - που διασταυρώνονται και κάνουν τη σύγχρονη σβάστικα του ιμπεριαλισμού, κάηκε από τους απεργούς έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία.

Με το γιγαντοπανό του ΠΑΜΕ με το οποίο υποδέχτηκαν τους ιμπεριαλιστές της ΕΕ στη Σύνοδό τους στην Αθήνα στις 16 Απρίλη, στόλισαν χτες και το Πεδίον του Αρεως
Με το γιγαντοπανό του ΠΑΜΕ με το οποίο υποδέχτηκαν τους ιμπεριαλιστές της ΕΕ στη Σύνοδό τους στην Αθήνα στις 16 Απρίλη, στόλισαν χτες και το Πεδίον του Αρεως
Για τους ομοτράπεζους του «καλού» ιμπεριαλισμού!

«Αφήνουμε στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, αφήνουμε στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ, στη ΔΑΚΕ και στο Κοινωνικό Φόρουμ του Συνασπισμού και του Κοινωνικού ΠΑΣΟΚ, στον κ. Λαλιώτη και στον κ. Πρωτόπαππα να το παίζουν "γενικώς και αορίστως" ενάντια "στον πόλεμο του Μπους και του Μπλερ". Να το παίζουν εχθροί του Αθνάρ και φίλοι του Σρέντερ! Κριτές του Μπλερ και ομοτράπεζοι του Σιράκ!

Κάνουν ότι ξεχνούν όλοι τους πως στη Γιουγκοσλαβία και στο Αφγανιστάν όλοι μαζί σκότωναν παιδιά, αμάχους και έσπερναν φτώχεια και δυστυχία για την Εργατική Τάξη.

Προσπαθούν να κρύψουν από το λαό μας ότι όταν τσακώνονται οι ληστές, τσακώνονται για τη μοιρασιά. Για τη λεία. Για τα καλά και συμφέροντα.

Κι ύστερα είχαν το θράσος να μας καλούν να γιορτάσουμε λένε "όλοι μαζί" την Εργατική Πρωτομαγιά.

  • Για να χειροκροτήσουμε όλοι μαζί τον κύριο Σημίτη;
  • Για να δώσουμε άλλοθι στην Ευρωπαϊκή Ενωση;
  • Για να κάνουμε όλοι μαζί τον επικήδειο στην Κοινωνική Ασφάλιση;
  • Για να γίνουμε όλοι μαζί κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ;
  • Για να δώσουμε όλοι μαζί το χέρι στο ΣΕΒ;».

(Απόσπασμα από τη χτεσινή ομιλία του Γ. Μαυρίκου. Οι ερωτήσεις απαντήθηκαν ξανά και ξανά με μυριόστομο ΟΧΙ από τους διαδηλωτές).

Στην πρώτη γραμμή και η Τέχνη

Με τα τραγούδια και τους στίχους του αγώνα, ήταν «ντυμένη» και αυτή η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση. Τα τραγούδια της τάξης τους, τραγούδησε ο Βασίλης Λέκκας, ξεκινώντας με το «Μέρα μαγιού μου μίσεψες» και κρατώντας το νήμα των ηρωικών αγώνων του λαού μας ταξίδεψε τους διαδηλωτές πίσω στα «Σαράντα παλικάρια...»! Οι στίχοι του ποιητή Γ. Πετεινάρη από τη φωνή του Β. Κολοβού συντάραξαν το Πεδίον του Αρεως. «Πρώτη του Μάη σήμερα, Εργάτες, Εργάτριες ξεσηκωθείτε, Βγείτε στους δρόμους, Πιάστε μετερίζια, Φωνάξτε "Ζήτω η εργατιά!" Δώστε την ελπίδα. Μιλήστε περήφανα, Για τους εργάτες, Γιατί του κόσμου η προκοπή, Είν' οι δικές σας πλάτες». Και ύστερα ο λόγος του Μπ. Μπρεχτ θα πλημμυρίσει στην πλατεία από τον ηθοποιό Ν. Καραγιώργη. Λόγος για τους Ισπανούς απεργούς εργάτες, για τους εργάτες όλου του κόσμου!

Με εμπιστοσύνη στην αφύπνιση του εργατικού κινήματος

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η Αλέκα Παπαρήγα που παραβρέθηκε στο Πεδίον του Αρεως, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε:

«Τα επιτελεία της ΕΕ, η κυβέρνηση Σημίτη σιγοψήνουν στο φούρνο νέα πακέτα μέτρων που στοχεύουν στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στη γενίκευση της μερικής απασχόλησης και στο τελικό γκρέμισμα του συστήματος Υγείας - Πρόνοιας - Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι πιο έτοιμοι - περισσότερο από κάθε άλλη φορά - να παρεμποδίσουν αυτά τα μέτρα. Εχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην αφύπνιση του εργατικού, λαϊκού κινήματος».

Επίσης, ο παριστάμενος στη συγκέντρωση Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης δήλωσε: «Δε σας κρύβω ότι νιώθω μια ιδιαίτερη συγκίνηση, γιατί θυμάμαι τα παλιά. Φυσικά, δεν είμαι πολύ μεγάλος, τώρα πλησιάζω τα 90. Παλιά η μάχη γινότανε αν η Πρωτομαγιά είναι μέρα των λουλουδιών ή μέρα της εργατικής τάξης. Εκεί δινότανε η μάχη. Και βλέπω με αισιοδοξία σήμερα ότι έχει γίνει συνείδηση στον κόσμο ότι είναι μέρα της εργατικής τάξης. Και θέλω να πιστεύω ότι θα αποτελέσει αυτή η μέρα μια καινούρια αφετηρία για αγώνες, για την εξασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και δημοκρατίας στον τόπο μας, για την απόκρουση των ιμπεριαλιστών που επιβουλεύονται όχι μονάχα την ελευθερία της δικής μας χώρας, αλλά και όλων των άλλων χωρών».

Είναι συνένοχοι

«Οι διαφορές μας με τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ δεν είναι για δευτερεύοντα ζητήματα. Είναι βαθιές.

Η ουσία των διαφορών έχει να κάνει με την ανειρήνευτη αντιπαράθεση των δύο γραμμών που διεξάγεται μέσα στο κίνημα.

Η πολεμική μας έχει να κάνει με τη στρατηγική και την τακτική των πλειοψηφιών αυτών, που βάζουν πλάτη για να περνούν αντεργατικές πολιτικές, που σπέρνουν τη μοιρολατρία και την απογοήτευση, που παραλύουν τη δράση μεγάλων συνδικάτων και προωθούν την ιδεολογία του κεφαλαίου μέσα στις γραμμές του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Είναι συνένοχοι για το μεροκάματο των 8.000 μεικτά. Για το μισθό των 176.000 δρχ. Οι συντάξεις πείνας έχουν τη βούλα τους και την υπογραφή τους.

Τα έργα και οι ημέρες αυτών των συμβιβασμένων ηγεσιών είναι τέτοια που δεν τους ξεπλένει κανένας καταρράκτης.

Δε θα τους δώσουμε εμείς το φιλί της ζωής».

(Απόσπασμα από την κεντρική ομιλία στο Πεδίον του Αρεως)

Στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση - διαδήλωση του ΠΑΜΕ παραβρέθηκαν: Πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης. Αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης. Αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ. Αντιπροσωπεία της ΟΓΕ. Ο Ευάγγελος Μαχαίρας, επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, πρύτανης του ΕΜΠ. Επίσης δεκάδες ήταν τα αγωνιστικά μηνύματα που έστειλαν συνδικάτα από την Κούβα, την Τουρκία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, τη Ρωσία, από την ΠΣΟ κ.α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ