ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ «ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ»
Δεν είναι μόνες σ' αυτόν τον αγώνα

Με νέα πορεία, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, συνεχίζουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους

Eurokinissi

Σε καθήκον πρώτης γραμμής αναδεικνύεται για το σύνολο του εργατικού κινήματος η καθημερινή ουσιαστική και έμπρακτη αλληλεγγύη στον αγώνα των 500 εργατριών της πολυεθνικής «ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ», που βρίσκονται ήδη στο δρόμο μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι στις 30 του Μάη κλείνει το εργοστάσιο. Ηδη η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Κλωστοϋφαντουργία-Ιματισμό-Δέρμα έχει κηρύξει τετράωρη στάση εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου για την επόμενη Πέμπτη, ενώ σε πανστρατιά στο πλευρό των εργατριών έχει καλέσει το ΠΑΜΕ. Ηδη το ένα μετά το άλλο τα ταξικά σωματεία συζητούν το θέμα και παίρνονται πρακτικά μέτρα για την αμεσότερη έκφραση αυτής της αλληλεγγύης καθώς την ίδια ώρα εντείνονται από την κυβέρνηση κι άλλους μηχανισμούς οι πολύμορφες πιέσεις στις εργάτριες να αποδεχτούν τις απολύσεις.

Οι εργάτριες, μετά και τη χτεσινή συνάντηση με την εργοδοσία, αποφάσισαν σε Γενική Συνέλευση να δώσουν σήμερα νέα αγωνιστική απάντηση με πορεία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με ταυτόχρονη στάση εργασίας από 12.30 μ.μ. έως 3.30 μ.μ. Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας στη συνάντηση που είχαν με τη διοίκηση του σωματείου δεν έφεραν τίποτα καινούριο εκτός από ...οικονομικά στοιχεία κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της εταιρίας. Την ίδια στιγμή έφτασαν στο σημείο, απευθυνόμενοι στις εργάτριες, να ζητήσουν να προτείνουν οι ίδιες λύσεις για να μην κλείσει το εργοστάσιο. Προσπαθώντας έτσι να ρίξουν τις ευθύνες στις εργάτριες και να τις βάλουν να λειτουργούν με τον παραλογισμό πως συμφέρον του εργάτη είναι το συμφέρον του αφεντικού του.

Οι ίδιες οι εργάτριες, πάντως, συγκεντρωμένες και χτες έξω από το εργοστάσιο έλεγαν ότι δεν είναι διατεθειμένες να παζαρέψουν τίποτα. Συνεχίζουν να πηγαίνουν κάθε πρωί και να χτυπάνε κάρτα όπως τόσα χρόνια. Καμία τους όμως δε δουλεύει, δεν μπορεί να δουλέψει, δε βρίσκει λόγο πλέον να δουλέψει. «Και τόσα χρόνια που το κάναμε τι κερδίσαμε; Μας πετούν στο δρόμο», έλεγαν φωναχτά. Αποφασισμένες αλλά και πεισμωμένες δήλωναν ότι δε θα ανταλλάξουν τα χρόνια που έδωσαν, από μικρές κοπέλες οι περισσότερες, με κάποια ψίχουλα αποζημίωσης. Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά, δεν εξαγοράζονται με τίποτα οι επαγγελματικές ασθένειες που απέκτησαν από το καθημερινό άγχος και την πίεση για να βγάζουν ολοένα μεγαλύτερη παραγωγή. «Ξέρουμε ότι είναι δύσκολος αυτός ο αγώνας, αλλά θα το παλέψουμε όσο μπορούμε, είναι ζήτημα αξιοπρέπειας πλέον», έλεγαν, σε ένα πηγαδάκι μεταξύ τους. Λίγο αργότερα έτρεξαν να μάθουν τα νέα από τη συνάντηση με την εργοδοσία και βγαίνοντας μετά από λίγο μας μετέφεραν το νέο αγωνιστικό ραντεβού για σήμερα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ - ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Πανελλαδική στάση εργασίας για τη «ΣΙΣΣΕΡ»

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία εντοπίζει τις ευθύνες για την κατάσταση που διαμορφώνεται και καλεί όλο τον κλάδο σε κινητοποίηση την ερχόμενη Πέμπτη 15 Μάη, με την πεποίθηση ότι οι εργάτες έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική

Εμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης στις εργάτριες της «ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ» με στάση εργασίας σε όλα τα εργοστάσια του κλάδου την Πέμπτη 15 Μάη, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη της βάρδιας, και συγκέντρωση συμπαράστασης στην Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη στη 1 το μεσημέρι, αποφάσισε η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή.

«Οι εργάτριες και οι εργάτες της ΣΙΣΣΕΡ είναι συνάδελφοί μας. Αύριο μπορεί να είμαστε εμείς στη δική τους θέση. Η αλληλεγγύη των εργατών είναι αρχή για μας, γι' αυτό το κεφάλαιο και η εργοδοσία επιδιώκει τη διάσπασή μας», επισημαίνει στην ανακοίνωση η Ομοσπονδία και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου: Να απαντήσουν δυναμικά δίπλα στους εργάτες της ΣΙΣΣΕΡ για το δικαίωμα στη δουλιά, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, ενάντια στην ανεργία, στη φτώχεια, στην ακρίβεια, στην κατάργηση του 8ωρου και της Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Κλείνουν και τη ΣΙΣΣΕΡ», αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέχεια η Ομοσπονδία και προσθέτει: Αλλοι 500 εργάτες και εργάτριες στο δρόμο της ανεργίας. Η γερμανική πολυεθνική ανακοίνωσε ότι στις 30 Μάη κλείνει το εργοστάσιο και μεταφέρεται σε Βουλγαρία - Αλβανία και χώρες της Ασίας για περισσότερα κέρδη. Δεν τους φτάνουν. 40 χρόνια τώρα εκμεταλλεύεται τους Ελληνες εργαζόμενους.

Ποιος τους έδωσε αυτά τα δικαιώματα; θέτει το ερώτημα και σημειώνει προς τους εργαζόμενους ότι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από την πολιτική της κυβέρνησης και αυτών που τη στηρίζουν. «Είναι πολιτική που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντά μας, δημιουργεί ανεργία, ακρίβεια φτώχεια. Καταργούν το 8ωρο, την Κοινωνική Ασφάλιση, τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα στους χώρους δουλιάς».

«Υπάρχουν αιτίες και υπεύθυνοι για όλα αυτά, συνεχίζει, είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση - κυβέρνηση - ΝΔ - ΣΥΝ, που ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που απελευθέρωσε το κεφάλαιο να χρησιμοποιεί τους εργάτες όπως θέλει, αρκεί να έχει περισσότερα κέρδη στα πλαίσια "του ανταγωνισμού", όπως λένε σαν αιτία».

«Εμείς οι εργάτες μπορούμε και πρέπει να υπερασπίσουμε τα συμφέροντά μας και τις κατακτήσεις μας. Πρέπει να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές. Μπορούμε!!!», επισημαίνει η Ομοσπονδία και καταλήγει: Εχουμε τη δύναμη, έχουμε εμπειρίες, εμείς παράγουμε τα κέρδη τους.

Δωράκι 2,5 εκατ. ευρώ στην «Πάλκο»

Ξέρατε ότι τα αφεντικά της πολυεθνικής εταιρίας ΠΑΛΚΟ (θυγατρική της ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΛΑΣ που ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου στην Αθήνα, αφήνοντας στο δρόμο της ανεργίας τις 500 εργαζόμενες), είναι από εκείνους τους ιδιώτες που έχουν εισπράξει ζεστό χρήμα αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών από τα ταμεία του ελληνικού κράτους (δηλαδή τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων) για να... δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα; Αν όχι, διαβάστε με προσοχή την παρακάτω είδηση, όπως τη διαβάσαμε και μεις χτες στην οικονομική εφημερίδα «Ημερησία».

Η εφημερίδα, κάτω από τον τίτλο «Επιχορήγηση 2,5 εκατ. ευρώ για το εργοστάσιο στη Θράκη είχε πάρε η Palco» - επικαλούμενη στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για το ζεστό χρήμα που έχει δοθεί σε διάφορες ιδιωτικές επιχειρήσεις από τα ταμεία του κράτους και από το ΚΠΣ με τη μορφή επενδυτικών κινήτρων - μας πληροφορεί ότι: «Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που προέκυψαν από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το εργοστάσιο της (σ.σ. «Πάλκο») Κομοτηνής έχει υπαχθεί ως επένδυση στον αναπτυξιακό νόμο το 1995 και ολοκληρώθηκε το 2000. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης ανήλθε στα περίπου 4,1 εκατ. ευρώ (1,4 δισ. δραχμές) και η επιδότηση ανήλθε περίπου στα 2,5 εκατ. ευρώ»!

Ναι, καλά διαβάσατε. Τα αφεντικά της «Πάλκο», τσέπωσαν νόμιμα από τα κρατικά ταμεία 851,9 εκατ. δραχμές σαν κίνητρο για την κατασκευή του εργοστασίου στην Κομοτηνή και τη δημιουργία, σ' αυτό, 40 νέων θέσεων εργασίας. Με δεδομένο, δε, ότι το μεγάλο κεφάλαιο, παρουσιάζει αριστοτεχνικές επιδόσεις σε διάφορες κομπίνες και σκάνδαλα (φοροδιαφυγή, υπερτιμολογήσεις μηχανημάτων και εξοπλισμού κλπ) είναι πολύ πιθανό τα οφέλη της «Πάλκο» από την επένδυση στην Κομοτηνή, να ξεπέρασαν και το 1 δισ. δραχμές, ενώ δεν ξέρουμε με τι ποσά επιχορηγήθηκε και η ίδρυση του εργοστασίου της στην Αθήνα...

Το σίγουρο είναι ένα: Η «αποτελεσματικότητα» της κυβερνητικής πολιτικής στη μείωση της ανεργίας, αποτυπώνεται ανάγλυφα στην περίπτωση της «Πάλκο» και κάθε «Πάλκο». Τα αφεντικά της εν λόγω πολυεθνικής, μόλις τσέπωσαν από το κράτος το πριμ των 2,5 εκατ. ευρώ για τις 40 θέσεις εργασίας που δημιούργησαν στο εργοστάσιο της Κομοτηνής, έβαλαν λουκέτο στο εργοστάσιο της Αθήνας, πετώντας στο δρόμο τις 500 εργαζόμενες...


Λ.Τ.

Μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης

Θεριεύει μέρα με τη μέρα το κύμα αλληλεγγύης προς τις 500 εργάτριες της ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ που, με συνοπτικές διαδικασίες, η εργοδοσία πετάει στο δρόμο. Σωματεία, ομοσπονδίες, συνδικαλιστικές παρατάξεις, σύλλογοι και δεκάδες άλλοι φορείς, με ανακοινώσεις και ψηφίσματα εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στις εργαζόμενες της εταιρίας, που βρίσκονται υπό καθεστώς απόλυσης.

Το ΠΑΜΕ, από την πρώτη στιγμή, βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για το κλείσιμο της επιχείρησης, με δηλώσεις του ο Θεόδωρος Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ χαρακτήρισε την περίπτωση ΣΙΣΣΕΡ - ΠΑΛΚΟ ως ένα καλό παράδειγμα για το «πώς εννοεί η σοσιαλδημοκρατία την κοινωνική Ευρώπη» και κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να κινητοποιηθούν, να παλέψουν και να συγκρουστούν με την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

«Η ενότητα και ο αγώνας μας είναι ο μόνος τρόπος, για να αποτρέψουμε το κλείσιμο της εταιρίας», σημειώνει σε ανακοίνωση το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού - Δέρματος Λάρισας και δηλώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό των εργατριών της ΣΙΣΣΕΡ. «Τα προβλήματά μας είναι κοινά. Κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας μας, με ταξικό αγωνιστικό προσανατολισμό για να λυθούν τα προβλήματα. Από αυτές τις απολύσεις που γίνονται και άλλες που θα γίνουν, οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συνδικαλιστικά και πολιτικά συμπεράσματα και να βάλουν κάθε κατεργάρη στο πάγκο του», σημειώνει.

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» δηλώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων και τους καλεί να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Ταυτόχρονα, καλεί τους Αθηναίους μαζί με τα συνδικάτα και τους συλλόγους τους, να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων. Αναφερόμενη επίσης στη δημοτική αρχή της Αθήνας καταγγέλλει ότι, αν και κόπτεται για την αναβάθμιση της ζωής των Αθηναίων, σιωπά τώρα μπροστά σ' αυτό το έγκλημα που συντελείται, ενώ με σπουδή προώθησε τις τοπικές πρωτοβουλίες απασχόλησης που εντάσσονται στη λογική της ΕΕ, καταστρατηγώντας το 8ωρο και τις εργασιακές σχέσεις.

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου απευθύνει η Ενωση Λογιστών Αθήνας να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργατριών της ΣΙΣΣΕΡ και να καταδικάσουν τις αντεργατικές πολιτικές και τους πολιτικούς εκφραστές τους.

Να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τέλους χωρίς συμβιβασμούς καλεί το Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης τις εργάτριες της ΣΙΣΣΕΡ και δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στις κινητοποιήσεις.

Ανακοινώσεις συμπαράστασης στον αγώνα των εργατριών εξέδωσαν ακόμα: η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Πετραλώνων «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ» και η ΕΣΑΚ Τραπεζών.

Το ΔΗΚΚΙ, σε ανακοίνωσή του, καλεί την κυβέρνηση να προβεί αμέσως στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να μη βρεθούν οι εργαζόμενοι στο δρόμο και χωρίς εργασία.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανεργία και απολύσεις δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης

Το θέμα της πολυεθνικής «ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ» και το κλείσιμο του εργοστασίου στην Αθήνα πετώντας στον δρόμο 500 εργάτριες, φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας με Ερώτηση στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οπως επισημαίνουν ειδικότερα οι βουλευτές στο κείμενο της Ερώτησης: «Η πολυεθνική "ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ" αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιό της στην Αθήνα και να πετάξει 500 εργαζόμενους στο δρόμο. Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης των κερδών της καταδικάζει τους εργάτες και τις εργάτριες - που εκμεταλλεύτηκε τόσα χρόνια - στην ανεργία».

«Η εταιρία, που επιδοτήθηκε πλουσιοπάροχα από την κυβέρνηση, επικαλείται την καραμέλα "της χαμηλής ανταγωνιστικότητας" και μεταφέρει την παραγωγή στη Βουλγαρία...», σημειώνουν οι βουλευτές για να συμπληρώσουν: Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης, που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου δεν μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα στην εργασία. Προκαλεί ανεργία, απολύσεις, υποαπασχόληση, λιτότητα, ανατροπή στα εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό, τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση για να εμποδίσει την απόλυση των 500 εργαζομένων της «ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ;».

Απροσχημάτιστη λογοκρισία

Το γεγονός ότι συστηματικά αποσιωπώνται οι θέσεις της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος για τις εξελίξεις στη «Σίσσερ», από την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης, κατάγγειλε χτες, με ανακοίνωσή της προς τους εργαζόμενους, η διοίκηση της Ομοσπονδίας. Οπως επισημαίνει, η εξέλιξη στη ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ αφορά ολόκληρο τον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας - Ενδυσης και, κατά συνέπεια, αφορά την Ομοσπονδία του κλάδου. Τα ΜΜΕ, με καθαρά απροσχημάτιστο τρόπο, έχουν αποκλείσει μέχρι αυτήν τη στιγμή, να προβάλλουν τις απόψεις της Ομοσπονδίας.

Η προκλητική αυτή στάση των ΜΜΕ, επισημαίνει, δεν αγγίζει μόνο την Ομοσπονδία, αλλά και τις δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στους κλάδους μας. Βέβαια, η στάση τους αυτή, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχει να κάνει με την επιδίωξή τους να αποκρύψουν τις πραγματικές αιτίες του κλεισίματος. Αιτίες που έχουν να κάνουν με τις πολιτικές της ΕΕ, της κυβέρνησης και των κομμάτων που στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Ενοχλεί την εταιρία η παρουσία του «Ρ»

Η μεγάλη ανταπόκριση που βρήκαν τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» ανάμεσα στις εργάτριες της «Σίσσερ», το γεγονός ότι η εφημερίδα μας γίνεται ανάρπαστη κάθε μέρα στις εξορμήσεις που γίνονται στο εργοστάσιο, ενόχλησε σφόδρα τη διοίκηση της εταιρίας και όχι μόνο αυτήν. Ετσι χτες διατάχθηκε ένας από τους ανθρωποφύλακες που βρίσκονται στην πύλη να απαγορέψει σ' έναν από τους συντάκτες του «Ρ» που είναι καθημερινά στο εργοστάσιο να περάσει μέσα σ' αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ίδιες οι εργάτριες φώναζαν «άστον, είναι δικός μας αυτός»! Το ρεπορτάζ όπως ήταν φυσικό έγινε και χτες παρά την απαγόρευση. Το γεγονός ότι οι τοίχοι του εργοστασίου γέμισαν με τα πρωτοσέλιδα του «Ρ» αυτών των ημερών, ενώ τα άρθρα της εφημερίδας κόβονται και μοιράζονται σαν προκηρύξεις από τους ίδιους τους εργάτες, είναι νομίζουμε η καλύτερη απάντηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ