ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
Εκλεισαν «Υβόννη Στορς» και «Αντωνόπουλος»

Νέο κύμα απολύσεων «έσκασε» χτες καθώς δυο επιχειρήσεις με αλυσίδες καταστημάτων βάρεσαν «κανόνι»! Πρόκειται για τα καταστήματα καλλυντικών «Υβόννη Στορς», όπου η επιχείρηση εμφανίζεται να έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης στο Πρωτοδικείο, εγκαταλείποντας τους εργαζόμενους στα 9 καταστήματά της στο έλεός τους. Η δεύτερη επιχείρηση είναι η αλυσίδα σούπερ μάρκετ με την επωνυμία «Σ. Χ. Αφοί Αντωνόπουλοι» που αριθμεί 11 καταστήματα και η οποία από προχτές επίσης ανέστειλε τη λειτουργία τους!

Ετσι, μετά το χτύπημα στο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας με την ανακοίνωση για το κλείσιμο της «Σίσσερ Πάλκο», τις απολύσεις σε μια σειρά άλλους χώρους το τελευταίο διάστημα, οι εργαζόμενοι στο χώρο του εμπορίου καλούνται και αυτοί με τη σειρά τους να «πληρώσουν» τον ανελέητο «ανταγωνισμό», για τον οποίο κυβέρνηση και πολυεθνικές προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι λειτουργεί υπέρ τους!

Πιο συγκεκριμένα σ' ό,τι αφορά τα καταστήματα «Υβόννη», η επιχείρηση επιβεβαίωσε χτες, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, στο «Ρ» ότι κήρυξε πτώχευση, γεγονός όμως που δεν έχει ανακοινωθεί στις εργαζόμενες! Μάλιστα, την ίδια μέρα που η επιχείρηση κήρυξε την πτώχευση, επικοινώνησε μέσω του λογιστηρίου με τις εργαζόμενες και τις κάλεσε να μην ανοίξουν (χτες) τα καταστήματα γιατί θα γίνουν κατασχέσεις. Ταυτόχρονα, ζήτησε από τις προϊσταμένες των καταστημάτων να μαζέψουν τα αποθεματικά από τα ταμεία και να τα παραδώσουν στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης! Μέχρι και χτες το απόγευμα οι εργαζόμενες δε γνώριζαν τι είχε συμβεί και γι' αυτό το λόγο άνοιξαν κανονικά τα καταστήματα. Συνολικά στα καταστήματα, σύμφωνα με τα όσα οι εργαζόμενες γνωρίζουν, απασχολούνται περίπου 120 άτομα.

Στη δεύτερη περίπτωση οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ με την επωνυμία «Αντωνόπουλος», με χαρτί που κόλλησαν στα καταστήματά τους στην Καλλιθέα προχτές, ανακοίνωσαν στους εργαζόμενους και στους καταναλωτές ότι αναστέλλουν τη λειτουργία τους, αλλά και τις πληρωμές λόγω δυσκολιών στις εμπορικές τους υποχρεώσεις. Αναφέρουν επίσης ότι την Τετάρτη 21 Μάη θα παρουσιάσουν στο αρμόδιο Πρωτοδικείο τους ισολογισμούς τους, όπου θα «αποδεικνύουν»... ότι από τις αρχές του 2003 παρουσίαζαν προβλήματα στη λειτουργία τους. Ετσι, τα καταστήματα, τουλάχιστον, στην Καλλιθέα, από χτες έχουν βάλει «λουκέτο»! Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, προχτές το βράδυ οι εργαζόμενοι στην Καλλιθέα συγκεντρώθηκαν έξω από το κατάστημα, απαιτώντας από τους ιδιοκτήτες να τους ανακοινώσουν τι συμβαίνει.

Χτες, το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας με εργαζόμενες από τα «Υβόννη» και τα σούπερ Μάρκετ «Αντωνόπουλος», προκειμένου να καθορίσουν τα βήματά τους, μετά από αυτές τις εξελίξεις.

«ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ»
Συνεχίζουν αγωνιστικά οι εργάτριες

Στελέχη του ΣΥΝ επιμένουν να θεωρούν δεδομένο το κλείσιμο και ότι ο αγώνας πρέπει να γίνει για τους όρους απόλυσης

Με νέα διαδήλωση τη Δευτέρα θα συνεχίσουν την πάλη τους οι 500 εργάτριες της «Σίσσερ Πάλκο». Από την πλευρά της η εταιρία -εκμεταλλευόμενη τη στάση διαφόρων συνδικαλιστών του περιβάλλοντός της που διακηρύσσουν ότι οι εργάτριες δεν πρέπει να συγκρουστούν τώρα με τα αφεντικά τους- ενώ έχει ανακοινώσει την απόλυσή τους, χτες τους ζήτησε να βγάλουν και παραγωγή, αφού, σύμφωνα με την ψυχρή ταμειακή λογική της οι εργάτριες θα εισπράττουν μεροκάματο μέχρι τη μέρα της τυπικής απόλυσής τους. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 12.30 το μεσημέρι έξω από το εργοστάσιο και θα καταλήξει στη Βουλή.

Κατά τα άλλα, και παρά τη θέλησή τους να μη μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, οι εργάτριες πήραν μέρος χτες στη συνέλευση του σωματείου τους κυριολεκτικά με το κεφάλι στον ντορβά, καθώς όσοι κρατούν το μαχαίρι τις καλούσαν να αποφασίσουν όχι αν θα παλέψουν για να μην απολυθεί καμία αλλά για τον τρόπο που θα γίνουν οι απολύσεις.

Παρεμβαίνοντας στη Συνέλευση ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος επισήμανε τη μεγάλη σημασία της προχτεσινής απεργιακής κινητοποίησης αλληλεγγύης. Η επίθεση της εργοδοσίας με απολύσεις εκφράζεται σ' όλο τον κλάδο, επισήμανε, και αυτή η επίθεση απορρέει από τις πολιτικές ΕΕ και κυβέρνησης. Οπως σημείωσε ακόμα, οι βιομήχανοι του κλάδου, εκμεταλλευόμενοι το κλείσιμο της «Σίσσερ» επιτίθενται και ζητάνε από την κυβέρνηση κι άλλα προνόμια και χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων. Γι' αυτό, όπως τόνισε, απευθυνόμενος στις εργάτριες σ' αυτή την κρίσιμη φάση είναι αναγκαία η όξυνση της αντιπαράθεσης με πιο ανεβασμένες μορφές πάλης όπως είναι αυτή της κατάληψης.

Την όξυνση των μορφών πάλης χωρίς να αποκλειστεί και η κατάληψη του εργοστασίου πρότεινε η Αμαλία Γεωργίου, μιλώντας εκ μέρους της «Αγωνιστικής Ενότητας», καθώς, όπως σημείωσε, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάτι που να διασφαλίζει την εργασία τους, αλλά αντίθετα πάντα υπάρχει ο φόβος αιφνίδιας και απροειδοποίητης κίνησης της εργοδοσίας. Επισήμανε ότι σταθερός στόχος των εργατριών πρέπει να είναι να μην κλείσει το εργοστάσιο και να μη γίνουν οι απολύσεις.

Αντίθετα, και χτες στελέχη του ΣΥΝ και κατά κύριο λόγο ο Α. Καλύβης από τη ΓΣΕΕ συνέχισαν την προπαγάνδα αποπροσανατολισμού και θέλοντας να περάσουν ως δεδομένο το κλείσιμο του εργοστασίου δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά να προπαγανδίζουν τα ψευτοπρογράμματα, που διατυμπανίζει η κυβέρνηση και το πώς θα καταφέρουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις.

Αυτή η στάση είναι που έδωσε χτες θάρρος και στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Λ. Κανελλόπουλο και Γ. Κουτσούκο που θρασύτατα επισκέφτηκαν το εργοστάσιο, για να δηλώσουν τη συμπαράσταση του κόμματος το οποίο έχει και την κύρια ευθύνη για την πολιτική της κυβέρνησης.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του σωματείου Α. Φράγκου αρκέστηκε σε τοποθέτηση για την κινητοποίηση της Δευτέρας και πρότεινε να περιμένουν τη συνάντηση της Τρίτης του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους της πολυεθνικής.

Σε δηλώσεις της στον «Ρ» η Βιβή Μασούρα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΕΚΙΔΕ και της διοίκησης του σωματείου, επισήμανε ότι ο αγώνας που γίνεται στη «Σίσσερ» έχει άμεση σχέση με όλη την εργατική τάξη της χώρας.

«Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, όπως σημειώνει, δίνει τη δυνατότητα στο μεγάλο κεφάλαιο και μάλιστα επιδοτούμενο να μεταφέρεται σε χώρες όπως η Βουλγαρία με μισθούς 20 και 30 χιλιάδες δραχμές. Αυτό που επιδιώκεται σήμερα είναι να μην αποκαλυφτούν οι υπεύθυνοι και οι αιτίες. Υπεύθυνοι είναι η ΕΕ, η κυβέρνηση και η ΝΔ και ο ΣΥΝ που υπέγραψαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Αιτίες είναι αυτό που ανέφερε και η εταιρία στο δελτίο Τύπου ότι στη Βουλγαρία τα μεροκάματα είναι 75% πιο χαμηλά. Δηλαδή, τεράστια κέρδη για τη "Σίσσερ Πάλκο"».

Οπως επισημαίνει, στη συνέχεια, απέναντι σε όλα αυτά, το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα προσπαθεί από την πρώτη στιγμή να προσανατολίσει τους εργαζόμενους σ' αυτόν τον αγώνα. Ο αγώνας είναι δύσκολος χωρίς εμπειρίες, οι εργαζόμενοι όμως έχουν δικαίωμα στη δουλιά και αυτό παλεύουμε από την πρώτη στιγμή.

Αναφερόμενη στο αντικομμουνιστικό παραλήρημα της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου ενάντια στο «Ριζοσπάστη» και το ΚΚΕ τόνισε ότι το Κόμμα ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή, δίπλα στους εργαζόμενους και συμπληρώνει: Επιβλητική ήταν η συγκέντρωση στην επίσκεψη της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Επιβλητική ήταν η συγκέντρωση αλληλεγγύης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Επιβλητική ήταν η συγκέντρωση της Ομοσπονδίας και η παναθηναϊκή στάση εργασίας που κήρυξε σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Μιλώντας ειδικά για την κινητοποίηση της Ομοσπονδίας σημείωσε ότι την είχε ανακοινώσει 10 μέρες πριν, όμως με μια προβοκατόρικη ενέργεια το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ (ΣΥΝ) εξήγγειλε συγκέντρωση την ίδια ώρα. Η συνδικαλίστρια θέτει ευθέως το ερώτημα: Ποιος υπονομεύει τον αγώνα ποιου και για ποιους λόγους; Η ίδια απαντά ξεκάθαρα σχετικά και με τα δημοσιεύματα της «Αυγής» και το άρθρο του στελέχους του ΣΥΝ Α. Καλύβη που κατήγγειλαν την Ομοσπονδία σαν διασπαστές: Ας πουν την αλήθεια στους εργαζόμενους. Οι εργάτες έχουν βγάλει συμπεράσματα από αυτή τη στάση. Φάνηκε και στη σημερινή Γενική Συνέλευση που η πλειοψηφία των εργατριών ήταν υπέρ στο να συνεχιστεί ο αγώνας, για να λειτουργήσει το εργοστάσιο ενάντια στα προγράμματα και τις επιδοτήσεις εργοδοσίας που επιδιώκει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και η κυβέρνηση.

ΟΕΚΙΔΕ
Απάντηση στους πανικόβλητους της «Αυγής» και του «Φόρουμ»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος επισημαίνει τα παρακάτω:

«Από τις 5 του Μάη που δημόσια ανακοινώθηκε η απόφαση της διοίκησης της γερμανικής πολυεθνικής "Σίσσερ" για το κλείσιμο του εργοστασίου στις 30/5 και την απόλυση 500 εργαζομένων με σκοπό τη μεταφορά της στη Βουλγαρία για περισσότερα κέρδη, η Ομοσπονδία μπήκε μπροστά σ' αυτόν τον αγώνα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Αρκεί να αναφέρουμε ότι είχαμε να μπούμε στο χώρο τέσσερα χρόνια και αυτό όχι μόνο με την απαγόρευση της εργοδοσίας. Με κεντρικό αίτημα να μην κλείσει το εργοστάσιο, να μη γίνει καμία απόλυση. Παράλληλα αναδείξαμε ότι η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με τις πολιτικές του κεφαλαίου, της ΕΕ και της κυβέρνησης που έχει επιβληθεί από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και απελευθερώνει το κεφάλαιο για μεταφορά του σε χώρες με χαμηλό κόστος.

Παρά τον πλήρη αποκλεισμό μας από τα ΜΜΕ όλο αυτό το χρονικό διάστημα για να μην ακουστούν οι υπεύθυνοι και οι αιτίες αυτής της κατάστασης, με τα μέσα που διαθέταμε (ανακοινώσεις, Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες σε εργοστάσια) κάναμε γνωστό το πρόβλημα όχι μόνο στο χώρο της Αθήνας αλλά στους εργαζόμενους του κλάδου όλης της Ελλάδας κι αυτό αναδεικνύεται από τα ψηφίσματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης που έχουν σταλεί μέχρι σήμερα.

Προχωρήσαμε στην Αθήνα σε προκήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους εργαζόμενους της "Σίσσερ". Μια κινητοποίηση που συνάντησε την έντονη αντίδραση της εργοδοσίας, των κυβερνητικών και συμβιβασμένων συνδικαλιστών. Η προγραμματισμένη κινητοποίηση της ΟΕΚΙΔΕ στις 15 του Μάη και συγκέντρωση στο εργοστάσιο ήταν προκηρυγμένη και γνωστή δέκα μέρες πριν. Οταν οι συγκεντρωμένοι απεργοί αλληλεγγύης στη "Σίσσερ" έφτασαν έξω από το εργοστάσιο βρέθηκαν μπροστά στην προβοκατόρικη ενέργεια του ΣΥΝ και του "περίεργου" Φόρουμ με περίπου 15 άτομα. Φυσικά η διοίκηση της ΟΕΚΙΔΕ πραγματοποίησε τη συγκέντρωσή της με πάνω από 500 εργαζόμενους η οποία δημιούργησε αίσθηση και συγκλόνισε τους εργαζόμενους της "Σίσσερ" για την ενεργητική αλληλεγγύη τους.

Σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα της "Αυγής" που συνεχίζει την προβοκάτσια και αποκαλεί την απεργιακή κινητοποίηση αλληλεγγύης της ΟΕΚΙΔΕ σαν διασπαστική παρέμβαση του ΚΚΕ και αντισυγκέντρωση, οι εργαζόμενοι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ποιος διασπά ποιον και ποιος αποπροσανατολίζει τα αιτήματά τους. Είναι πολύ μικροί να μετρήσουν το μπόι τους με την ΟΕΚΙΔΕ. Το ταξικό κίνημα τούς έχει ήδη απορρίψει. Πανικοβάλλονται γιατί οι εργαζόμενοι στηρίζουν το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα».

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Υποδέχονται αγωνιστικά τους υπουργούς Ναυτιλίας

Τη Δευτέρα, στις 7.30 το πρωί, στην ακτή Ξαβέρη

Την απόφασή τους να συγκρουστούν με αυτή την πολιτική, που γεννά την ανεργία, τη φτώχεια, που σφαγιάζει τα εργασιακά δικαιώματα και κατεδαφίζει το οικοδόμημα του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος, θα διατρανώσουν τη Δευτέρα στις 7.30 το πρωί στην ακτή Ξαβέρη όλοι οι κλάδοι των εργαζομένων στις θαλάσσιες μεταφορές, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει η, ενταγμένη στη δύναμη του ΠΑΜΕ, Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά. Την ίδια ώρα σε εκείνο το σημείο του λιμανιού θα αποβιβάζονται οι υπουργοί Ναυτιλίας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το επιβατηγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», οπότε και θα έχουν ολοκληρώσει την άτυπη σύνοδό τους. Θα έχουν καθορίσει, δηλαδή, τους νέους εκτρωματικούς σχεδιασμούς τους για την παραπέρα συρρίκνωση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, τον αφελληνισμό της ελληνικής ναυτιλίας και τη μετατροπή της ελληνικής και της κοινοτικής σημαίας σε πανί ευκαιρίας, την πλήρη παράδοση των λιμανιών στα αρπαχτικά χέρια των επιχειρηματιών.

Αυτή η άτυπη σύνοδος αποκαλύπτει περίτρανα το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στους υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ απ' τη μια και στον εργαζόμενο λαό της Ελλάδας και συνολικά της Ευρώπης από την άλλη. Κάνει χειροπιαστό ότι οι «25», που από προχτές, Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, βρίσκονται μέσα στο υπερπολυτελές επιβατηγό πλοίο του Βαρδινογιάννη, είναι γνήσιοι εκπρόσωποι των εφοπλιστών, των μεγαλοεπιχειρηματιών, συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου. Ο υπουργός των εφοπλιστών, Γ. Ανωμερίτης, και η κυβέρνησή του εξασφάλισαν στους υπουργούς μία διαμονή ...ονειρική. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, για 5 ώρες συνολικά συνεδρίασης, οι Ελληνες εργαζόμενοι, που μαστίζονται από ανεργία και η πλειοψηφία τους ζει κάτω από το όριο φτώχειας, θα κληθούν να πληρώσουν κοντά ένα δισεκατομμύριο δραχμές ή 1.840.000 ευρώ.

Με αφορμή τις 5 ώρες συνεδρίασης - 3 ώρες χτες και άλλες δύο σήμερα Σάββατο - οι 25 υπουργοί, μαζί με τους συνοδούς τους, θα κάνουν 5ήμερη κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά, η οποία θα συνοδευτεί με πλούσια γεύματα, πανάκριβες φιέστες, όπως αυτή που έγινε χτες το πρωί στο Μεσολόγγι, και περιηγήσεις στα αξιοθέατα. Χτες, για παράδειγμα, το πρόγραμμά τους είχε ως εξής: Στις 8.30 το πρωί έφυγαν με κότερο από το πλοίο και αποβιβάστηκαν στο Μεσολόγγι, όπου έγινε ειδική εκδήλωση, στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον Κήπο Ηρώων, στις 11.30 παρακάθησαν σε «ελαφρύ γεύμα στο κέντρο της πόλης». Στη 1 το μεσημέρι επέστρεψαν στο πλοίο, όπου και ξανάφαγαν. Στις 2 αναχώρησε το πλοίο για Κατάκωλο. Από τις 3 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα ...συνεδρίασαν και μετά συνέχισαν τον τουρισμό τους. Επίσκεψη δηλαδή στην Αρχαία Ολυμπία και δείπνο. Σήμερα θα συνεδριάσουν για δεύτερη και τελευταία φορά από τις 9 έως τις 11 το πρωί. Μετά θα αποβιβαστούν στη Σαντορίνη για να επιδοθούν εκ νέου σε περιηγήσεις, γεύματα, δείπνα και εκδηλώσεις. Ενώ αύριο, Κυριακή, θα καταπλεύσουν στην Πάτμο, όπου τους ...περιμένει μια απ' τα ίδια...

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Με τους αγώνες μας να αποκρούσουμε τις απολύσεις

«Καμιά απόλυση. Δουλιά για όλους!» Με την ξεκάθαρη αυτή θέση -απαίτηση απαντά το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στο διογκούμενο κύμα απολύσεων, καθώς στους εργαζόμενους της «Σίσσερ» και του «Ιππόκαμπου» προστίθενται τώρα και εργάτες από την υαλουργία «Γιούλα», ενώ χτες έγινε γνωστή η πτώχευση της αλυσίδας καλλυντικών «Υβόννη» και η αναστολή λειτουργίας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Αντωνόπουλος».

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και την παράλληλη οξύτητα της κυβερνητικής επίθεσης, το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους σε συντονισμό και τα συνδικάτα στην οργάνωση της πάλης τους, για να μην περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας.

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Με μοναδικό σκοπό το μέγιστο κέρδος, άλλη μια εταιρία ετοιμάζεται να μεταφέρει το σύνολο σχεδόν της παραμονής της στη Βουλγαρία. Η εταιρία "Γιούλα ΑΕ", με εργοστάσια στην Ελλάδα (350 εργαζόμενοι Αιγάλεω και Ελευσίνα), αλλά και στη Βουλγαρία, ανακοίνωσε στο σωματείο και στο προσωπικό ότι θα προβεί σε απολύσεις και μείωση της παραγωγής. Υπάρχουν μεγάλα κέρδη, αλλά η εταιρία θέλει ακόμα μεγαλύτερα. Είναι φανερό πως έχει επιλέξει να συγκεντρώσει σταδιακά όλη την παραγωγή στη Βουλγαρία, όπου τα μεροκάματα είναι ακόμα πιο χαμηλά. Οργή και αγανάκτηση γεννά η προκλητική απαίτηση της εταιρίας, που ζητά απ' τους εργαζόμενους να αποχωρήσουν οικειοθελώς, πετώντας τους ψίχουλα για να εξαγοράσει το δικαίωμα στην εργασία.

Η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι μία: Καμία απόλυση. Καμιά θέση εργασίας χαμένη.

Γι' αυτό το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους της "Γιούλα", σε συντονισμό με όλα τα εργοστάσια ("Σίσσερ", "Ιππόκαμπος" κ.ά.), τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της Αθήνας να οργανώσουν την πάλη τους για να αποκρούσουν τα σχέδια των εργοδοτών.

Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ - υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ - ψήφισαν το Μάαστριχτ, που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και άνοιξαν το δρόμο για να μεταφέρονται οι επιχειρήσεις στα Βαλκάνια και σε όλο τον κόσμο. Καταγγέλλουμε την αντιλαϊκή πολιτική των δυνάμεων της ευρω-υποταγής και της ΕΕ. Δεν ανεχόμαστε οι πολυεθνικές και οι εργοδότες να τσεπώνουν επιδοτήσεις για να μεταναστεύουν και να ρίχνουν στην ανεργία χιλιάδες εργατών. Φτάνει πια!

Τεράστιες είναι και οι ευθύνες των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ, που στηρίζουν εδώ και χρόνια τις στρατηγικές επιλογές των βιομηχάνων και της κυβέρνησης».

Απευθυνόμενη σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας, η Εκτελεστική ΓΡαμματεία του ΠΑΜΕ καταλήγει:

«Συνάδελφοι. Ερχονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες. Το κεφάλαιο είναι αδίστακτο, μπροστά στη δίψα του για όλο και μεγαλύτερα κέρδη. Η οργάνωση, η συσπείρωση όλων μας, η μαζικότητα και ο αγωνιστικός προσανατολισμός των αγώνων μας θα κρίνει πολλά για το αύριο, για το μέλλον το δικό μας και των οικογενειών μας.

Καμιά υποχώρηση. Κανένας απολυόμενος. Αγώνας για αλλαγή των συσχετισμών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ