Σάββατο 17 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ»
Συνεχίζουν αγωνιστικά οι εργάτριες

Στελέχη του ΣΥΝ επιμένουν να θεωρούν δεδομένο το κλείσιμο και ότι ο αγώνας πρέπει να γίνει για τους όρους απόλυσης

Με νέα διαδήλωση τη Δευτέρα θα συνεχίσουν την πάλη τους οι 500 εργάτριες της «Σίσσερ Πάλκο». Από την πλευρά της η εταιρία -εκμεταλλευόμενη τη στάση διαφόρων συνδικαλιστών του περιβάλλοντός της που διακηρύσσουν ότι οι εργάτριες δεν πρέπει να συγκρουστούν τώρα με τα αφεντικά τους- ενώ έχει ανακοινώσει την απόλυσή τους, χτες τους ζήτησε να βγάλουν και παραγωγή, αφού, σύμφωνα με την ψυχρή ταμειακή λογική της οι εργάτριες θα εισπράττουν μεροκάματο μέχρι τη μέρα της τυπικής απόλυσής τους. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 12.30 το μεσημέρι έξω από το εργοστάσιο και θα καταλήξει στη Βουλή.

Κατά τα άλλα, και παρά τη θέλησή τους να μη μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, οι εργάτριες πήραν μέρος χτες στη συνέλευση του σωματείου τους κυριολεκτικά με το κεφάλι στον ντορβά, καθώς όσοι κρατούν το μαχαίρι τις καλούσαν να αποφασίσουν όχι αν θα παλέψουν για να μην απολυθεί καμία αλλά για τον τρόπο που θα γίνουν οι απολύσεις.

Παρεμβαίνοντας στη Συνέλευση ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος επισήμανε τη μεγάλη σημασία της προχτεσινής απεργιακής κινητοποίησης αλληλεγγύης. Η επίθεση της εργοδοσίας με απολύσεις εκφράζεται σ' όλο τον κλάδο, επισήμανε, και αυτή η επίθεση απορρέει από τις πολιτικές ΕΕ και κυβέρνησης. Οπως σημείωσε ακόμα, οι βιομήχανοι του κλάδου, εκμεταλλευόμενοι το κλείσιμο της «Σίσσερ» επιτίθενται και ζητάνε από την κυβέρνηση κι άλλα προνόμια και χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων. Γι' αυτό, όπως τόνισε, απευθυνόμενος στις εργάτριες σ' αυτή την κρίσιμη φάση είναι αναγκαία η όξυνση της αντιπαράθεσης με πιο ανεβασμένες μορφές πάλης όπως είναι αυτή της κατάληψης.

Την όξυνση των μορφών πάλης χωρίς να αποκλειστεί και η κατάληψη του εργοστασίου πρότεινε η Αμαλία Γεωργίου, μιλώντας εκ μέρους της «Αγωνιστικής Ενότητας», καθώς, όπως σημείωσε, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάτι που να διασφαλίζει την εργασία τους, αλλά αντίθετα πάντα υπάρχει ο φόβος αιφνίδιας και απροειδοποίητης κίνησης της εργοδοσίας. Επισήμανε ότι σταθερός στόχος των εργατριών πρέπει να είναι να μην κλείσει το εργοστάσιο και να μη γίνουν οι απολύσεις.

Αντίθετα, και χτες στελέχη του ΣΥΝ και κατά κύριο λόγο ο Α. Καλύβης από τη ΓΣΕΕ συνέχισαν την προπαγάνδα αποπροσανατολισμού και θέλοντας να περάσουν ως δεδομένο το κλείσιμο του εργοστασίου δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά να προπαγανδίζουν τα ψευτοπρογράμματα, που διατυμπανίζει η κυβέρνηση και το πώς θα καταφέρουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις.

Αυτή η στάση είναι που έδωσε χτες θάρρος και στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Λ. Κανελλόπουλο και Γ. Κουτσούκο που θρασύτατα επισκέφτηκαν το εργοστάσιο, για να δηλώσουν τη συμπαράσταση του κόμματος το οποίο έχει και την κύρια ευθύνη για την πολιτική της κυβέρνησης.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του σωματείου Α. Φράγκου αρκέστηκε σε τοποθέτηση για την κινητοποίηση της Δευτέρας και πρότεινε να περιμένουν τη συνάντηση της Τρίτης του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους της πολυεθνικής.

Σε δηλώσεις της στον «Ρ» η Βιβή Μασούρα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΕΚΙΔΕ και της διοίκησης του σωματείου, επισήμανε ότι ο αγώνας που γίνεται στη «Σίσσερ» έχει άμεση σχέση με όλη την εργατική τάξη της χώρας.

«Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, όπως σημειώνει, δίνει τη δυνατότητα στο μεγάλο κεφάλαιο και μάλιστα επιδοτούμενο να μεταφέρεται σε χώρες όπως η Βουλγαρία με μισθούς 20 και 30 χιλιάδες δραχμές. Αυτό που επιδιώκεται σήμερα είναι να μην αποκαλυφτούν οι υπεύθυνοι και οι αιτίες. Υπεύθυνοι είναι η ΕΕ, η κυβέρνηση και η ΝΔ και ο ΣΥΝ που υπέγραψαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Αιτίες είναι αυτό που ανέφερε και η εταιρία στο δελτίο Τύπου ότι στη Βουλγαρία τα μεροκάματα είναι 75% πιο χαμηλά. Δηλαδή, τεράστια κέρδη για τη "Σίσσερ Πάλκο"».

Οπως επισημαίνει, στη συνέχεια, απέναντι σε όλα αυτά, το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα προσπαθεί από την πρώτη στιγμή να προσανατολίσει τους εργαζόμενους σ' αυτόν τον αγώνα. Ο αγώνας είναι δύσκολος χωρίς εμπειρίες, οι εργαζόμενοι όμως έχουν δικαίωμα στη δουλιά και αυτό παλεύουμε από την πρώτη στιγμή.

Αναφερόμενη στο αντικομμουνιστικό παραλήρημα της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου ενάντια στο «Ριζοσπάστη» και το ΚΚΕ τόνισε ότι το Κόμμα ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή, δίπλα στους εργαζόμενους και συμπληρώνει: Επιβλητική ήταν η συγκέντρωση στην επίσκεψη της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Επιβλητική ήταν η συγκέντρωση αλληλεγγύης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Επιβλητική ήταν η συγκέντρωση της Ομοσπονδίας και η παναθηναϊκή στάση εργασίας που κήρυξε σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Μιλώντας ειδικά για την κινητοποίηση της Ομοσπονδίας σημείωσε ότι την είχε ανακοινώσει 10 μέρες πριν, όμως με μια προβοκατόρικη ενέργεια το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ (ΣΥΝ) εξήγγειλε συγκέντρωση την ίδια ώρα. Η συνδικαλίστρια θέτει ευθέως το ερώτημα: Ποιος υπονομεύει τον αγώνα ποιου και για ποιους λόγους; Η ίδια απαντά ξεκάθαρα σχετικά και με τα δημοσιεύματα της «Αυγής» και το άρθρο του στελέχους του ΣΥΝ Α. Καλύβη που κατήγγειλαν την Ομοσπονδία σαν διασπαστές: Ας πουν την αλήθεια στους εργαζόμενους. Οι εργάτες έχουν βγάλει συμπεράσματα από αυτή τη στάση. Φάνηκε και στη σημερινή Γενική Συνέλευση που η πλειοψηφία των εργατριών ήταν υπέρ στο να συνεχιστεί ο αγώνας, για να λειτουργήσει το εργοστάσιο ενάντια στα προγράμματα και τις επιδοτήσεις εργοδοσίας που επιδιώκει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ