ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
ΖΕΙ και μας συντροφεύει στον Αγώνα

Ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ για τη συμπλήρωση - σήμερα - 40 χρόνων από τη στυγερή δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «40 χρόνια συμπληρώθηκαν από τη δολοφονία του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ, βουλευτή της Αριστεράς, επιστήμονα, βαλκανιονίκη, αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ στη Θεσσαλονίκη στις 22 Μάη 1963». Και συνεχίζει:

«Το στυγερό έγκλημα οργανώθηκε από τις ξένες μυστικές υπηρεσίες και πραγματοποιήθηκε από το ελληνικό παρακράτος.

Με τη δολοφονία του ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ, οι ιμπεριαλιστές και οι ντόπιοι υπηρέτες τους θέλησαν να χτυπήσουν το ανερχόμενο τότε αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Δυστυχώς γι' αυτούς, το αίμα του ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ έπνιξε τα σχέδιά τους.

Η θυσία του Γρηγόρη Λαμπράκη, του Νίκου Νικηφορίδη και δεκάδων χιλιάδων άλλων αγωνιστών στην Ελλάδα και τον κόσμο έδωσε πείσμα και φτερά στην ανάπτυξη ενός μεγάλου αντιπολεμικού, φιλειρηνικού κινήματος σε ολόκληρο τον κόσμο. Ηταν εκείνο το κίνημα που, μαζί με τη φιλειρηνική πολιτική των σοσιαλιστικών χωρών, ματαίωσε έναν Τρίτο Παγκόσμιο και πιθανά πυρηνικό πόλεμο.

Δυστυχώς για την ανθρωπότητα, για τους λαούς αυτή η νίκη ήταν προσωρινή. Οι εξελίξεις που ακολούθησαν στη δεκαετία του 1990, με τις μεγάλες ανατροπές και προδοσίες έφεραν πάλι την προσωρινή κυριαρχία των δυνάμεων του πολέμου και της εκμετάλλευσης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που επιχειρούν σήμερα με τον πόλεμο, την τρομοκρατία, να εδραιώσουν την κυριαρχία τους, οικοδομώντας την κοινωνία της βαρβαρότητας.

Οι λαοί δεν κατάφεραν να σταματήσουν τον πόλεμο, γιατί δεν μπόρεσαν να νικήσουν, να συντρίψουν το αίτιο του πολέμου που είναι ο ιμπεριαλισμός.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τον πόλεμο των Αμερικανών και των συμμάχων τους στο Ιράκ είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Ηδη έχει αρχίσει η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα κατά της ΛΔ της Κορέας, της Κούβας, της Συρίας και του Ιράν, προετοιμάζοντας το έδαφος για νέες επεμβάσεις. Συνεχίζεται η σφαγή του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ.

40 χρόνια μετά, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο αγώνας του ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος.

Τιμάμε τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, συνεχίζοντας την ανειρήνευτη πάλη κατά του εχθρού της ειρήνης, του ιμπεριαλισμού.

Η μεγαλύτερη τιμή στους αγωνιστές της ειρήνης είναι η συνέχεια και συνέπεια του αγώνα.

Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ είναι μαζί μας και μας οδηγεί στους αντιιμπεριαλιστικούς και αντιπολεμικούς αγώνες των λαών που αναπτύσσονται και δυναμώνουν.

Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΖΕΙ στις καρδιές μας. ΖΕΙ και μας συντροφεύει στον ΑΓΩΝΑ για την ανατροπή της Νέας Τάξης, για έναν κόσμο ειρηνικό και δίκαιο».

Στο πόδι η Θεσσαλονίκη για τη μεγάλη πορεία Ειρήνης

Θα ξεκινήσει την ερχόμενη Κυριακή, στις 10 το πρωί από το στρατόπεδο Κόρδα στην Καλαμαριά και θα καταλήξει στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη

Motion Team

Κορυφώνεται η δραστηριότητα της ΕΔΥΕΘ και των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη ενόψει της μεγάλης πορείας ειρήνης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Μάη. Ως γνωστό, η πορεία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από το στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά και θα καταλήξει στο μνημείο του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη.

Με τη μεγάλη αυτή αντιιμπεριαλιστική πορεία, το μήνυμα αντίστασης στα νέα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού, τονίζει η ΕΔΥΕΘ, «και της αλληλεγγύης στους λαούς της Κούβας, της ΛΔ της Κορέας, της Συρίας, θα φτάσει σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται και βρίσκονται στο στόχαστρο».

«Η φετινή πορεία ειρήνης», υπογραμμίζει η ΕΔΥΕΘ στο κάλεσμά της, «κορυφαία στιγμή της πάλης του λαϊκού φιλειρηνικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, έρχεται σαν συνέχεια των μεγάλων αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων του λαού της Θεσσαλονίκης ενάντια στη βρώμικη επιχείρηση των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της Αγγλίας ενάντια στο λαό του Ιράκ και αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα των πολύμορφων λαϊκών εκδηλώσεων, που ξετυλίχτηκαν όλο το διάστημα και πρόκειται να κορυφωθούν στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον ερχόμενο Ιούνη, ενώ συμπίπτει και με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη...».

Οι τοπικές επιτροπές ειρήνης πραγματοποιούν τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

- Σήμερα, Πέμπτη 22/5 η Επιτροπή Ειρήνης και η Επιτροπή Φορέων Πολίχνης εκδήλωση - συναυλία αλληλεγγύης στην Κούβα, στις 8 μ.μ. στον πεζόδρομο του Αγίου Παντελεήμονα.

- Την Παρασκευή 23/5 η τοπική επιτροπή πραγματοποιεί εκδήλωση στην Κεντρική Πλατεία Καλοχωρίου.

- Το Σάββατο 24/5 διοργανώνεται πικετοφορία στην Περαία.

- Τη Δευτέρα 26/5 εξάλλου η ΕΔΥΕΘ, σε συνεργασία με τον Πανδημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών, διοργανώνει εκδήλωση - αφιέρωμα στον ποιητή Κώστα Βάρναλη, στις 8 μ.μ. στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Θα συμμετέχουν γνωστοί ηθοποιοί και μουσικοί της πόλης.

Εκτός από τις εκδηλώσεις αυτές σήμερα, Πέμπτη 22/5, ανήμερα της δολοφονικής επίθεσης στον Γρηγόρη Λαμπράκη, θα πραγματοποιηθεί «Δρόμος Θυσίας», που θα ξεκινήσει στις 7.30 μ.μ. από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και θα καταλήξει στο μνημείο του Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου.

Νέες φιλειρηνικές δραστηριότητες

-- Εκδήλωση προς τιμήν του πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Ευάγγελου Μαχαίρα, διοργανώνουν από κοινού η Επιτροπή Ειρήνης Ιωαννίνων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων. Γίνεται σήμερα, Πέμπτη 22/5/2003, στις 20.30, στην αίθουσα Ηπειρωτικών Μελετών (Παρασκευοπούλου 4). Στη διάρκειά της, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του Ευάγγελου Μαχαίρα με τίτλο «Διότι δε συνεμορφώθην με τας υποδείξεις» και θα ακολουθήσει ομιλία του συγγραφέα με θέμα: «Ο αγώνας για την ειρήνη και κατά της παγκοσμιοποίησης».

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Καματερού και το Συνδικάτο Οικοδόμων Καματερού διοργανώνουν σήμερα, Πέμπτη 22 Μάη στις 7.30 μ.μ. φιλειρηνική εκδήλωση, στην πλατεία Δημοκρατίας της πόλης. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Βέρα Νικολαΐδου. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

-- Περικύκλωση του στρατοπέδου Αργυρούπολης, στο Κιλκίς, θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή 25 Μάη οι Επιτροπές Ειρήνης της Κεντρικής Μακεδονίας (Πέλλας, Σερρών, Ημαθίας και Κιλκίς). Η περικύκλωση θα γίνει στις 11 το πρωί. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει πορεία προς την πόλη του Κιλκίς.

-- Πορείες Ειρήνης θα γίνουν, επίσης την Κυριακή, 25 Μάη, σε:

  • Κατερίνη, στις 6 μ.μ., από την Παραλία της Κατερίνης και θα καταλήξει στο κέντρο της πόλης.
  • Κοζάνη, στις 7 μ.μ., από το μνημείο της Αντίστασης στην Παναγιά και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.

-- Απολογισμός δράσης, σχεδιασμός δράσης και εκλογή νέας Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης Αγρινίου θα γίνει την Τετάρτη 28/5/2003 στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, στις 7 μ.μ.

-- Επίσης, απολογισμός δράσης, προγραμματισμός και εκλογή νέας γραμματείας είναι το θέμα της σύσκεψης που διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Πρέβεζας την Κυριακή 25/5/2003, στις 8 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Πρέβεζα Σίτη».

Στη Χαλκίδα

Μήνας Αντιπολεμικής Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης «Εμπρός με τους λαούς στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας των ιμπεριαλιστών», «Αλληλεγγύη στους δοκιμαζόμενους λαούς». Μ' αυτό το σύνθημα, η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη διοργανώνουν εκδηλώσεις στην παραλία Χαλκίδας (στρογγυλό).

-- Αύριο, Παρασκευή 23 Μάη, στις 8.30 μ.μ.

  • Αντιπολεμική συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα. Επίσης θα συμμετέχει τοπικό ερασιτεχνικό συγκρότημα και το χορευτικό του Συλλόγου Κυπρίων Εύβοιας. Θα λειτουργήσει Εκθεση Αντιπολεμικής Φωτογραφίας.

-- Το Σάββατο 31 Μάη, στις 8.30 μ.μ.

  • Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις - Αλληλεγγύη των λαών», με συμμετοχή των: Γιάννη Διακογιάννη, δημοσιογράφου - πολεμικού ανταποκριτή, Δημήτρη Καλτσώνη, μέλους της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, Βασίλη Φίλια, καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου.
Ειρηνοδρομία στη μνήμη του

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), 40 χρόνια μετά από τη δολοφονία του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, τιμώντας τη μνήμη του, πραγματοποιεί μνημόσυνο στον τάφο του, στο Α' Νεκροταφείο, στις 28 Μάη, ήμερα Τετάρτη και ώρα 7 μ.μ.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ειρηνοδρομία αφιερωμένη στη μνήμη του. Οι ειρηνοδρόμοι θα ξεκινήσουν στις 5:30 από το άγαλμα του Γρηγόρη Λαμπράκη στην Παλλήνη και θα καταλήξουν στο Α' Νεκροταφείο.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τους αγωνιστές και φίλους της ειρήνης με την παρουσία τους να τιμήσουν τη μνήμη του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ