ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Μάη 2003
Σελ. /48
Τρισεκατομμύρια χρωστάνε στο ΙΚΑ

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι ετήσιες απώλειες εσόδων του ΙΚΑ και, μάλιστα, από βεβαιωμένες εισφορές του ιδιωτικού τομέα, ανέρχονται στα 400 δισ. δραχμές. Η συνολική οφειλή του ιδιωτικού τομέα, από το 1993 έως το 2002, ανέρχεται στο ποσό του 1,57 τρισ. δρχ., ενώ το δημόσιο χρωστά 1,06 τρισ. δρχ. από τη θεσμοθετημένη, σύμφωνα με το Ν. 2084/82, συμμετοχή του στην τριμερή χρηματοδότηση. Από τους ελέγχους του 2002 αποδείχτηκε ότι μια στις επτά επιχειρήσεις είναι αναπόγραφη και παράνομη, ενώ ένας στους πέντε εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος και, μάλιστα, στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι ημεδαποί. Η καθυστέρηση στην απονομή της σύνταξης φθάνει συνήθως στους 10 έως 12 μήνες. Την ίδια στιγμή, η μια στις τέσσερις προβλεπόμενες θέσεις του ΙΚΑ, από τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς, είναι κενή. Από τα 13 ελεγκτικά κέντρα, που προβλέπει ο Ν. 2557/97, λειτουργούν μόνο 4. Και σ' αυτά, όμως, το προσωπικό είναι μειωμένο, αφού προβλέπονται 105 ελεγκτές και υπηρετούν μόνο 22. Είναι μερικά μόνο στοιχεία, για το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας, που δημοσιοποιήθηκαν σε πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΣΕ - ΙΚΑ.

Κι αν νομίζετε, πως όλ' αυτά αποτελούν τις συνέπειες της κακής οργάνωσης, της καθεστωτικής νοοτροπίας των κυβερνώντων κλπ., κλπ., όπως λέει συνήθως η ΝΔ, κάνετε μεγάλο λάθος. Οταν το πρώτο μέλημα της όποιας κυβέρνησης είναι η ικανοποίηση των συμφερόντων της μεγάλης εργοδοσίας και των κεφαλαιοκρατών, τότε σ' αυτή και ακόμη χειρότερη κατάσταση θα είναι το όποιο ΙΚΑ.

Προληπτικές επιθέσεις θέλει και ο Κοϊζούμι

«Μιμητές» φαίνεται πως βρίσκει η αμερικανική τακτική των «προληπτικών επιθέσεων». Ανάμεσά τους και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουνίσιρο Κοϊζούμι, που μιλώντας προχτές στην Κάτω Βουλή της χώρας του έθεσε θέμα εξαπόλυσης προληπτικών επιθέσεων, εκ μέρους του Τόκιο, με πρόσχημα «μία εξωτερική απειλή». Ομως, δεν έμεινε μόνον εκεί...

Οπως επισημαίνει μερίδα του ιαπωνικού Τύπου, πρόταση νόμου που σέρνεται (σε διάφορες εκδοχές) εδώ και μία τριακονταετία(!) προκειμένου η εκάστοτε ιαπωνική κυβέρνηση να έχει «ιδιαίτερα διευρυμένες εξουσίες» σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης ή εξωτερικής απειλής, εγκρίθηκε ήδη από την Κάτω Βουλή «λόγω μεταστροφής της ιαπωνικής κοινής γνώμης μέσα στην τρέχουσα συγκυρία»... Ο ίδιος ο Κοϊζούμι, που έχει από καιρό εγκαταλείψει ως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του την επίλυση της χρόνιας οικονομικής ύφεσης που μαστίζει τη χώρα του, προωθεί επίμονα και την τροποποίηση του ιαπωνικού Συντάγματος με στόχο να αποκαλούνται (πλέον και...) επίσημα «στρατιωτικές» οι (μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την αμερικανική κατοχή) «Ιαπωνικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας».

Αν αναρωτιέται κανείς ποια «εξωτερική απειλή» μπορεί να αντιμετωπίζει το Τόκιο στους σημερινούς καιρούς, τότε θα πρέπει μάλλον να «φορέσει» τα διαστρεβλωτικά γυαλιά των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων της Ουάσιγκτον στη βορειοανατολική Ασία και δη έναντι της ΛΔ Κορέας. Αλλωστε η επικείμενη επίσκεψη του Κοϊζούμι στο ράντσο του Τζ. Μπους στο Τέξας είναι πολύ σχετική μ' αυτές τις επιδιώξεις, που σε πρώτη φάση (όπως φημολογείται) θα προωθηθούν με τη μορφή ποικιλόμορφων οικονομικών (και όχι μόνων) πιέσεων...

Πάλι μαζί τα «αντίπαλα» στρατόπεδα

Μέσα σε, σχεδόν, «πανηγυρική» ατμόσφαιρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας επανέκαμψε, χτες, στις ομόφωνες αποφάσεις και υπερψήφισε με 14 ψήφους υπέρ και μία αποχή το προσχέδιο απόφασης για την άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ. Μετά από αλλεπάλληλες και πολύωρες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, αφού ο Αμερικανός ΥΠΕΞ περιόδευσε, μοιράζοντας υποσχέσεις, σε μια σειρά από χώρες και το κείμενο του ψηφίσματος τροποποιήθηκε ουκ ολίγες φορές, τα «αντίπαλα στρατόπεδα» πριν από τον πόλεμο του Ιράκ αποφάσισαν ότι «είναι ώρα να αφήσουν πίσω τις διαφορές», όπως έλεγαν.

Φυσικά, όλα αυτά δεν έγιναν μόνο για να «μη χαλάσουν τις καρδιές τους». Οπως γίνεται σαφές από τα βασικά σημεία του ψηφίσματος, η Ουάσιγκτον επέμεινε στη διατήρηση του ελέγχου του ιρακινού πετρελαίου για τον εαυτό της, αλλά δεσμεύτηκε να αφήσει ανοιχτό το περιθώριο σε ρωσικές και γαλλικές πετρελαϊκές εταιρίες να διεκδικήσουν πλουσιοπάροχα συμβόλαια, ενδεχόμενο που αρχικώς είχε αποκλειστεί κατηγορηματικά. Επίσης, μέσα στο κείμενο απόφασης, γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν παραγράφονται τα χρέη του Ιράκ προς τους οφειλέτες του, σημείο με εξαιρετικό ενδιαφέρον για τη Ρωσία.

Κατά συνέπεια, όλοι μαζί αγαπημένοι, και ερήμην του ιρακινού λαού για τον οποίο πολλά κροκοδείλια δάκρυα χύθηκαν, νομιμοποίησαν ουσιαστικά την εισβολή και κατοχή στο Ιράκ. Οσο για τον ΟΗΕ, θα διατηρήσει το ...σημαντικό συμβουλευτικό του ρόλο στη συγκρότηση της κυβέρνησης και τον έλεγχο, φυσικά, στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.


Ο άνεργος

Τρέχει μήνες για μια θέση,

μα ανεργία έχει πέσει,

και παντού «όχι» εισπράττει

πουθενά δε βρίσκει κάτι.

*

Ανεβαίνει αράδα σκάλες,

κάλους έβγαλε, φουσκάλες,

πόρτες κρούει, ικετεύει,

πάει στην τρέλα πια οδεύει.

*

Μια δουλιά, βρε ό,τι να 'ναι,

κάποιοι πίσω του πεινάνε,

μια δουλιά, έστω χαμάλη,

μια μπουκιά, μωρέ, να βγάλει,

τρέχουν χρέη, τρέχει νοίκι,

φτου στους αίτιους για τη φρίκη!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Επίτευγμα» ο ... ευρωστρατός

«

Επίτευγμα», λοιπόν, της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών συγκρότησης της Ευρωπαϊκής Στρατιωτικής Δύναμης, του λεγόμενου ευρωστρατού, και η επιχειρησιακή ετοιμότητα μιας διεθνούς κατασταλτικής δύναμης, με «ευρωπαϊκή» ταυτότητα, που κατ' αρχήν θα φθάνει τους 60.000 στρατιώτες και στην πορεία θα αναπτυχθεί περισσότερο. Και, βέβαια, δεν έχουν άδικο, αφού τα βλέπουν σύμφωνα με τη λογική της ανάπτυξης των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, τους οποίους έχουν ταχθεί να υπηρετούν, και της εμπλοκής της Ελλάδας σε αυτούς.

Στην υπόθεση του ευρωστρατού έχει επενδυθεί, από την ελληνική κυβέρνηση και όλους τους, παλιούς και νέους, θιασώτες της «ευρωπαϊκής ιδέας», πολύ ψέμα, με απώτερο στόχο να ενσωματώσουν τον ελληνικό λαό στο άρμα του λεγόμενου άλλου ιμπεριαλιστικού πόλου. Είναι γνωστή η παλιά ιστορία ότι η Ελλάδα θα εξασφάλιζε τα ανατολικά της σύνορα. Πράγμα που ανατράπηκε στην πορεία από τις εξελίξεις. Επίσης, και σήμερα ηχεί στα αυτιά μας η άποψη ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα βαθύνει παραπέρα - σε όφελος τίνος άραγε; - εάν προχωρήσει η διαδικασία της αμυντικής-στρατιωτικής ενοποίησης. Πρόσφατα, με αφορμή και την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, πολλοί ήταν αυτοί, με προεξάρχον το ΣΥΝ, που βγήκαν και είπαν ότι εάν είχε προχωρήσει η υπόθεση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας θα ήταν διαφορετικές οι εξελίξεις.

Τίποτα απ' όλα αυτά δεν ισχύει. Η προπαγάνδα αυτή εξουδετερώνεται από τις εξής αλήθειες: Η Ευρωπαϊκή Στρατιωτική Δύναμη, και προοπτικά ο κοινός ευρωπαϊκός στρατός, δεν είναι αμυντικός μηχανισμός και καμία σχέση δεν έχει με την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εξάλλου, δε διευκρινίζουν έναντι τίνος εχθρού και ποιας απειλής θα παρατάξουν αυτή τη δύναμη. Σε κάθε περίπτωση, είτε μαζί με το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς, είτε ξεχωριστά απ' αυτούς, θα είναι μια δύναμη καταστολής για αποστολές εκτός αλλά και εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παράλληλα, θα λειτουργεί σαν παράγοντας στρατιωτικοποίησης των διεθνών σχέσεων. Την ίδια ώρα ηχούν ως ειρωνεία τα όσα λέγονται περί ανθρωπιστικών και ειρηνευτικών αποστολών που θα αναλαμβάνει ο ευρωστρατός. Είναι γνωστές οι αποστολές (Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν) στις οποίες πήραν μέρος τα τελευταία χρόνια οι ίδιοι στρατοί που συγκροτούν την ευρωπαϊκή δύναμη, με το καπέλο του ΝΑΤΟ.

Πέρα όμως από αυτές τις επιπτώσεις της δράσης του ευρωστρατού για τους λαούς, υπάρχουν επιπτώσεις και σε εθνικό επίπεδο. Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Στρατιωτική Δύναμη αναμένεται να λειτουργήσει και σαν κανάλι πλήρους «αποεθνικοποίησης» της Αμυνας και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπέρ της ευρωΝΑΤΟικής ιμπεριαλιστικής λογικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική συνεισφορά σε δυνάμεις και μέσα είναι δυσανάλογα μεγάλη. Ενα μέρος από τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα είναι πλέον στη διάθεση του ευρωστρατού.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρωπαϊκή Δύναμη, ο ευρωστρατός, είναι το ίδιο επικίνδυνη και το ίδιο επιθετική όσο ο «μεγάλος αδελφός» της, το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί. Ανάλογη πρέπει να είναι και η στάση των φιλειρηνικών-αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ