Σάββατο 24 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πάλι μαζί τα «αντίπαλα» στρατόπεδα

Μέσα σε, σχεδόν, «πανηγυρική» ατμόσφαιρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας επανέκαμψε, χτες, στις ομόφωνες αποφάσεις και υπερψήφισε με 14 ψήφους υπέρ και μία αποχή το προσχέδιο απόφασης για την άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ. Μετά από αλλεπάλληλες και πολύωρες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, αφού ο Αμερικανός ΥΠΕΞ περιόδευσε, μοιράζοντας υποσχέσεις, σε μια σειρά από χώρες και το κείμενο του ψηφίσματος τροποποιήθηκε ουκ ολίγες φορές, τα «αντίπαλα στρατόπεδα» πριν από τον πόλεμο του Ιράκ αποφάσισαν ότι «είναι ώρα να αφήσουν πίσω τις διαφορές», όπως έλεγαν.

Φυσικά, όλα αυτά δεν έγιναν μόνο για να «μη χαλάσουν τις καρδιές τους». Οπως γίνεται σαφές από τα βασικά σημεία του ψηφίσματος, η Ουάσιγκτον επέμεινε στη διατήρηση του ελέγχου του ιρακινού πετρελαίου για τον εαυτό της, αλλά δεσμεύτηκε να αφήσει ανοιχτό το περιθώριο σε ρωσικές και γαλλικές πετρελαϊκές εταιρίες να διεκδικήσουν πλουσιοπάροχα συμβόλαια, ενδεχόμενο που αρχικώς είχε αποκλειστεί κατηγορηματικά. Επίσης, μέσα στο κείμενο απόφασης, γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν παραγράφονται τα χρέη του Ιράκ προς τους οφειλέτες του, σημείο με εξαιρετικό ενδιαφέρον για τη Ρωσία.

Κατά συνέπεια, όλοι μαζί αγαπημένοι, και ερήμην του ιρακινού λαού για τον οποίο πολλά κροκοδείλια δάκρυα χύθηκαν, νομιμοποίησαν ουσιαστικά την εισβολή και κατοχή στο Ιράκ. Οσο για τον ΟΗΕ, θα διατηρήσει το ...σημαντικό συμβουλευτικό του ρόλο στη συγκρότηση της κυβέρνησης και τον έλεγχο, φυσικά, στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ