Σάββατο 24 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Επίδειξη «ευρωπαϊσμού»

Υπέρ μιας Ευρωπαϊκής Ενωσης με «συμπληρωματικό» ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις, αφού θα έχει αποδεχτεί την αμερικανική ηγεμονία, τάχθηκε ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος ευθυγραμμίζεται με τη «γραμμή» της κυβέρνησης για γεφύρωση του «ρήγματος» ΕΕ-ΗΠΑ, στη βάση του κοινού στόχου ενάντια στην «τρομοκρατία».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, παρουσιάζοντας χτες σε κομματική εκδήλωση στη Ρόδο τις θέσεις του για το μέλλον της ΕΕ, έριξε εμφανώς τους διθυραμβικούς τόνους υποστήριξης στη γνωστή πρωτοβουλία των «4» για την «αμυντική ευρωζώνη», λέγοντας ότι «στόχος μας είναι να προχωρούμε όλοι μαζί στα επόμενα βήματα ενοποίησης», αν και επισήμανε την ανάγκη η ΕΕ «να μπορεί να εργαστεί με μεγαλύτερη αυτονομία για έναν ασφαλέστερο κόσμο». Ταυτόχρονα, τόνισε πως πρέπει να υπάρξει «επιβεβαίωση και ισχυροποίηση ομαλών διατλαντικών σχέσεων στη βάση της πολιτικής ισοτιμίας», σημειώνοντας ωστόσο ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ήπειρος του "αντί" και του "κατά"».

Εκεί που ήταν ξεκάθαρος ο Κ. Καραμανλής ήταν στις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ώστε η ΕΕ «να κερδίζει τη μάχη της ανταγωνιστικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο». Γι' αυτό η ΕΕ πρέπει να είναι «και θεσμικά σε θέση να προωθήσει αποτελεσματικότερα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τους στόχους της Λισαβόνας». Παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματός του για τις θεσμικές αλλαγές που ετοιμάζονται στο πλαίσιο του ευρω-Συντάγματος, τάχθηκε υπέρ της θεσμοθέτησης θέσης "υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ", που θα προέλθει από συγχώνευση των αρμοδιοτήτων του αρμόδιου επιτρόπου και του ύπατου εκπροσώπου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας. Ζήτησε ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την εκλογή του προέδρου της από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, τήρηση της αρχής κάθε χώρα-μέλος και ένας επίτροπος, καθώς και του θεσμού της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ.

Σχολιάζοντας τις χωρίς προηγούμενο παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, έκανε λόγο για λανθασμένη και επικίνδυνη πρακτική, «στην οποία εγκλωβίστηκε η Αγκυρα». Επιδοκίμασε την αντίδραση της κυβέρνησης να ενημερώσει την ΕΕ για την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας, αλλά ανέφερε ότι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος «έχουμε συμφωνήσει σε μια πολιτική εμπλουτισμού των δεσμών της ΕΕ με τις γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, η Ρωσία και η Ουκρανία», στο πλαίσιο ενός «ευρωπαϊκού συνεταιρισμού» με τις χώρες αυτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ