Σάββατο 24 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Δε βιάζονται» οι Ελληνοκύπριοι

«Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος αυτή τη στιγμή να πιέζουμε για την έναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό», δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Ιακώβου. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση, έγινε μόλις μια μέρα μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη από το Λονδίνο, ότι «δεν υπάρχει λόγος επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, όσο η Τουρκία διατηρεί την ίδια θέση», υποστηρίζοντας, παράλληλα, ότι «το σχέδιο Ανάν δεν πρέπει να χάσει την αξία του».

Την ίδια στιγμή πάντως που ο Γ. Ιακώβου έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση, ταυτόχρονα ανέφερε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να επιδείξει την προθυμία της για επανέναρξη του διαλόγου, υπό τις υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες προβλέπονται από συγκεκριμένα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και με βάση το σχέδιο Ανάν». Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπρος Χρυσοστομίδης, με αφορμή τη δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού, ανέφερε: «Θα πρέπει να διαπιστωθεί ότι υπάρχει συμφωνημένη γραμμή με την ελληνική κυβέρνηση».

Πάντως, εξελίξεις αναμένεται να δρομολογηθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Κύπρου Τάσου Παπαδόπουλου αύριο στην Ελλάδα και μετά τις συνομιλίες που θα έχει με τον Κ. Σημίτη. Ακριβώς για το αν θα υπάρξουν εξελίξεις, μετά από αυτές τις συνομιλίες, ρωτήθηκε χτες από τους δημοσιογράφους και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας, ο οποίος αρκέστηκε να αναφέρει ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος θα προετοιμαστούν από κοινού, προκειμένου να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, να επεξεργαστούν μια ολοκληρωμένη στρατηγική, για το από εδώ και πέρα διάστημα, με στόχο την επίλυση του κυπριακού προβλήματος». Συγχρόνως, ο Χρ. Πρωτόπαππας, σχολιάζοντας τη στάση του Ρ. Ντενκτάς, είπε ότι «είναι εμπόδιο επίλυσης του προβλήματος».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στην Κύπρο βρέθηκε τις δυο τελευταίες μέρες και η επίτροπος της ΕΕ για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία σε ομιλία της υποστήριξε ότι «η λύση του Κυπριακού αποτελεί πλέον μια σοβαρότατη υπόθεση για την ίδια την ΕΕ, που καλείται εμπράκτως να αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργεί ως καταλύτης για την επίλυση των διαφορών, χωρίς να προσφεύγει στη λήψη καταναγκαστικών μέτρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ