ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάη 2003
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οργή Σωτηροπούλου για μάρτυρα κατηγορίας

Την προσκόμιση στο δικαστήριο που δικάζει τους κατηγορούμενους για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» ολόκληρου του φακέλου των συνθηκών νοσηλείας του Σάββα Ξηρού στον «Ευαγγελισμό» ζήτησε χτες ο συνήγορος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Γιάννης Ραχιώτης, λέγοντας: «Εχει σημασία να δούμε πώς ένας τυφλός και κουφός απολογείται».

Παίρνοντας το λόγο ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, επισήμανε ότι από τη μέχρι τώρα ακροαματική διαδικασία δεν έχει προκύψει κανένα σε βάρος του στοιχείο που να αποδεικνύει ότι αυτός ήταν ο καθοδηγητής της «17 Νοέμβρη», προσθέτοντας πως κανείς από τους κατηγορούμενους δεν έχει καταθέσει πως υπήρχε αρχηγός της Οργάνωσης. Το τελευταίο επιχείρημα του Αλ. Γιωτόπουλου ο πρόεδρος του δικαστηρίου το σχολίασε λέγοντας πως σε μια κλειστή ομάδα μόνο τα μέλη της ξέρουν ποιος διατάσσει. «Δυστυχώς σε τέτοιου τύπου οργανώσεις είναι ό,τι πουν οι κατηγορούμενοι», πρόσθεσε.

Την οργή της Αγγελικής Σωτηροπούλου προκάλεσε η κατάθεση της Ευαγγελίας Σάγρη, η οποία υποστήριξε ότι την είδε μαζί με τον Σάββα Ξηρό δύο 24ωρα πριν την έκρηξη στο λιμάνι του Πειραιά να κάθονται σε καφετερία. Η μάρτυρας προσήλθε οικειοθελώς να καταθέσει ακούγοντας την Αγγ. Σωτηροπούλου να κατηγορεί την αστυνομία. Οπως είπε η Ευαγγ. Σαγρή, αυτό που της έκανε εντύπωση στο ζευγάρι ήταν ο τρόπος που ο Σάββας Ξηρός κρατούσε στα γόνατά του μια τσάντα. Επιεικώς φαντασιόπληκτη χαρακτήρισε τη μάρτυρα η Αγ. Σωτηροπούλου.

Ο Πάτροκλος Τσελέντης αναφερόμενος στο καταστατικό της «17 Νοέμβρη» που βρέθηκε στο διαμέρισμα της οδού Δαμάρεως, είπε ότι το αντέγραψε ο ίδιος από ένα κείμενο που του είχε δώσει ο Δημήτρης Κουφοντίνας χωρίς να γνωρίζει τον συγγραφέα. «Δε ρώτησα τον Κουφοντίνα πού το βρήκε. Τέτοιες ερωτήσεις δεν έπρεπε να γίνονται», είπε. Σύμφωνα με τον Π. Τσελέντη ποτέ δεν εφαρμόστηκαν όσα περιλαμβάνονταν στο συγκεκριμένο κείμενο. «Αν είχε εφαρμοστεί, δε θα συνέβαινε ό,τι συνέβη. Δε θα είχαμε τις συλλήψεις με αυτόν τον τρόπο», είπε.

Ολυμπιακή τρομοϋστερία

Με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, σε ολόκληρη τη χώρα έχει αρχίσει να εγκαθίσταται ένα ηλεκτρονικό δίκτυο παρακολούθησης και όχι μόνο...

Η απειλή της «εν υπνώσει» τρομοκρατίας επισείεται για τη μεγαλύτερη ενίσχυση του υπάρχοντος κατασταλτικού μηχανισμού. Ενός μηχανισμού που τις ημέρες διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, πρέπει να επιβάλει, με πρόσχημα την τρομοκρατία, την κοινωνική σιγή.

Δημοσίευμα του κυριακάτικου «Βήματος» επικαλείται την «απογοήτευση αλλοδαπών αξιωματούχων που συνεργάζονται με την ΕΥΠ, προκειμένου να συγκεντρωθούν από τις ελληνικές υπηρεσίες "ζωντανές" πληροφορίες για την ανθρωπογεωγραφία της "ισλαμικής απειλής"». Μάλιστα, οι Αμερικανοί «ευθέως αμφισβητούν την ακρίβεια της εικόνας» που έχουν οι ελληνικές αρχές από τη συνεργασία με συριακές, παλαιστινιακές και, μέσω των ΗΠΑ, με σαουδαραβικές υπηρεσίες. Ζητούν περισσότερα... Στα πλαίσια της αντιμετώπισής της, ήδη παρακολουθούνται περίπου 100 άτομα αραβικής καταγωγής που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, άρχισε να εγκαθίσταται το ολικό σύστημα εποπτείας «C4U» με την τοποθέτηση 235 καμερών σε Ολυμπιακές εγκαταστάσεις αλλά και με τη συνεχή ροή δεδομένων ανάμεσα σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες και τα περιπολικά της ΕΛΑΣ. Το κόστος του συστήματος είναι 255 εκατομμύρια ευρώ και φυσικά μετά τους Αγώνες δε θα πεταχτεί στα... σκουπίδια. Οι κινήσεις των δυνάμεων ασφαλείας θα εφαρμοστούν σε μια ηλεκτρονική μακέτα της Αθήνας που έχει κατασκευαστεί ήδη με τη μέθοδο lidar. Με τη δημιουργία της ηλεκτρονικής τρισδιάστατης απεικόνισης υψηλής ακρίβειας της Αθήνας θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής των κτιρίων όπου θα τοποθετηθούν αστυνομικοί - σκοπευτές για την καλύτερη εποπτεία της πόλης, θα μπορούν να ορίζονται αμέσως σε «virtual reality» οι περιοχές που πρέπει να απομονωθούν σε περίπτωση ενός σοβαρού περιστατικού, όπως είναι μια πυρκαγιά σε ένα κτίριο. Παράλληλα, δυο αερόπλοϊα θα υπερίπτανται του αττικού ουρανού και θα εκτελούν έργο επιπρόσθετης κατόπτευσης για να ελέγχουν κάθε ύποπτη κίνηση.

«Εφυγε» ο κομμουνιστής Ντίνος Μαυρόπουλος

Πέθανε χτες και κηδεύεται αύριο Πέμπτη ώρα 3.30 μμ από το νεκροταφείο Βύρωνα, ο κομμουνιστής, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Ντίνος Μαυρόπουλος.

Από τα νεανικά του χρόνια, από το 1942, εντάχτηκε στο ΚΚΕ και αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή μέσα από τις γραμμές του, κρατώντας ψηλά τη σημαία του αγώνα μέχρι το τέλος της ζωής του. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ΕΛΑΣίτης, έδρασε στις Ανατολικές συνοικίες της Αθήνας κατά των κατακτητών.

Από το τέλος του 1944, που συνελήφθη από το μετακατοχικό εμφυλιοπολεμικό κράτος, έμεινε στις φυλακές μέχρι το 1963 πιστός στις ιδέες του ΚΚΕ και της Εθνικής Αντίστασης, «περνώντας» απ' όλες σχεδόν τις φυλακές. Για τη συμμετοχή του στους αγώνες του λαού μας, καταδικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο. Απολύθηκε από τους τελευταίους το 1963, ενώ συνελήφθη ξανά από τη Χούντα το 1967 και εξορίστηκε στη Γυάρο και από εκεί στο Παρθένι, απ' όπου βγήκε το 1971. Συνέχισε μέχρι το τέλος, από στελεχικές κομματικές θέσεις, τον αγώνα για τα ιδανικά του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού.

Η Συντακτική Επιτροπή και το προσωπικό του «Ριζοσπάστη» εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην κόρη του Χριστίνα, τη συνάδελφο μας στο «Ρ», και στην οικογένειά του.

Παράκληση της οικογένειας, να μην κατατεθούν στεφάνια αλλά τα χρήματα για όσους επιθυμούν, να διατεθούν στο «Ριζοσπάστη» ή στο ΚΚΕ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

- Το Παράρτημα Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγίων της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη 28 Μάη, στις 6.30 μ.μ., τη χρονιάτικη απολογιστική συνέλευσή του στα γραφεία του (Κυδαντιδών 24) στα Πετράλωνα.

Οι υποψηφιότητες για το ΔΣ και την ΕΣ πρέπει να υποβληθούν εγγράφως στα γραφεία του Συνδέσμου, το αργότερο 2 μέρες πριν τη Γενική Συνέλευση.

- Η ΠΟΑΟ, η ΠΕΑΕΑ και η ΠΕΑΦΕ καλούν τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στην τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη 29 Μάη και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών - ΕΕΛ (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, 7ος όροφος). Θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του 2ου λογοτεχνικού διαγωνισμού αφιερωμένου στα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ και θα απονεμηθούν τα βραβεία, οι έπαινοι και τιμητικά διπλώματα.

- Ο Δήμος Αλίμου, σε συνεργασία με το Παράρτημα Αλίμου της ΠΕΑΕΑ και τον Πανελλήνιο Πολιτιστικό Σύλλογο Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ πραγματοποιούν το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο, στη μνήμη του Αρχηγού του ΕΛΑΣ Στέφανου Σαράφη, την Κυριακή, 1 Ιούνη, στις 10.30 π.μ., στην Παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος στον Αλιμο.

- Η Ενωση Φίλων μνήμης του Διαμαντή, με τη συμπλήρωση 54 χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Γιάννη Αλέξανδρου - Διαμαντή και την περάτωση του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης για την πρωτοπόρα 8η ομάδα Παρνασσού του ΕΛΑΣ, διοργανώνει εκδήλωση μνήμης την Κυριακή 8 Ιούνη, στις 11 π.μ. στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη) του Δήμου Παρνασσού. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 3802923 και 210 52 42254 Ευαγγελία Λύτρα.

- H Α΄ Νομαρχιακή Επιτροπή της ΠΕΑΕΑ Πειραιά, η Κομματική Οργάνωση Αίγινας του ΚΚΕ, οι συγγενείς των εκτελεσμένων αγωνιστών της Αίγινας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων και Φίλων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης πραγματοποιούν εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια μνημείου των εκτελεσμένων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στην περίοδο 1947-1949, την Κυριακή, 1 Ιούνη. Η αναχώρηση θα γίνει από τον Πειραιά στις 8 π.μ., με προσυγκέντρωση στις 7.30 π.μ. έξω από το βαποράκι ΝΕΦΕΛΗ για την Αίγινα.

- To παράρτημα ΠΕΑΕΑ Χαλκίδας πραγματοποιεί την Κυριακή 1 Ιούνη και ώρα 10.30 π.μ., εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 114 εκτελεσμένους αγωνιστές στη Ριτσώνα, το Μάη του 1944, από τους Γερμανοφασίστες κατακτητές. Καλούνται να συμμετάσχουν, αντιστασιακοί, οι απόγονοι και φίλοι της ΕΑ και του ΔΣΕ, στην εκδήλωση στον τόπο της θυσίας.

Αποκαλυπτήρια μνημείου αγωνιστών

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου και το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο των εκτελεσμένων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, την περίοδο 1947 - '49, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 1η Ιούνη στην Αίγινα, στο νεκροταφείο «Αγία Ειρήνη». Την εκδήλωση διοργανώνουν η Α' Νομαρχιακή Επιτροπή της ΠΕΑΕΑ Πειραιά, η Κομματική Οργάνωση Αίγινας του ΚΚΕ, οι συγγενείς των εκτελεσμένων αγωνιστών στην Αίγινα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ