ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Αντικομμουνιστικό παραλήρημα ενόψει του συλλαλητηρίου

Τη Δευτέρα, 2 Ιούνη, στις 7.00 το απόγευμα, μπροστά στο Δημαρχείο, η διαδήλωση που διοργανώνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»

Σε αντικομμουνιστικό και εμφυλιοπολεμικό παραλήρημα επιδίδονται στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που μαζί με το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης έχουν αναλάβει την επιχείρηση «εκκαθάρισης» του «κακού», «αφιλόξενου» και «αχάριστου» λαού, που δεν προσκυνά και συνεχίζει να αντιστέκεται στην πολιτική της ΕΕ, που θανατώνει τα δικαιώματά του, τα όνειρά του, τη ζωή του. Οση χολή κι αν ρίξουν όμως, θα τον βρουν και πάλι μπροστά τους, αγωνιστικά να αντιπαραθέτει τις διεκδικήσεις του, διαδηλώνοντας ενάντια στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ που θα συνεδριάζουν στην Αλεξανδρούπολη από τη 1 μέχρι και τις 3 Ιούνη.

Ο λαός θα συμμετέχει μαζικά στο συλλαλητήριο που οργανώνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» τη Δευτέρα 2 Ιούνη στις 7 το απόγευμα μπροστά στο Δημαρχείο, για να δώσει απάντηση στους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές και τους ντόπιους χειροκροτητές τους.

Η επίθεση στο δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει ενάντια στους «φονιάδες, ληστές, υποκριτές, Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές», μετά την αποκαθήλωση των πανό της «Δράσης», κατόπιν εντολής του δημάρχου Γ. Αλεξανδρή, συνεχίστηκε χτες, μέσω του τοπικού Τύπου.

Ο Σ. Κονδύλης, πρώην υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, έγραφε στην «Ελεύθερη Θράκη» πως «η προσβολή των Αλεξανδρουπολιτών και των συμφερόντων της πόλεως πρέπει να σταματήσει πάραυτα». Και εγκαλούσε τη Δημοτική Αρχή να πάρει μέτρα, «για να μην έχουμε άλλου είδους προκλήσεις και φασαρίες».

Ο Γ. Λασκαράκης, εκσυγχρονιστής, πρώην μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, επιδόθηκε σε μαθήματα ευρω-υποταγής και συμβιβασμού, γράφοντας στη «Γνώμη» πως «όταν μια άποψη εκφράζεται με τόσο υβριστικό τρόπο, ανάγωγο και προσβλητικό, συλλήβδην για τους φιλοξενούμενους στην πρωτεύουσα του Εβρου υπουργούς Εξωτερικών, τότε μια υγιής κοινωνία πρέπει να αντιδράσει».

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως ΠΑΣΟΚ - ΝΔ δίνουν εξετάσεις στα αφεντικά τους, τους Ευρωενωσίτες ιμπεριαλιστές, σε μια προσπάθεια να πείσουν το λαό του Εβρου ότι η ιμπεριαλιστική ΕΕ είναι ο μονόδρομός του και όχι μόνο πρέπει να υποταχθεί, αλλά να γίνει και χειροκροτητής αυτών που του προκαλούν τα δεινά.

«Αυτό κι αν είναι πρόκληση και προσβολή για τον εργάτη, τον αγρότη, τον άνεργο ή τον υποαπασχολούμενο, τον μικροεπαγγελματία, τις γυναίκες, τη νεολαία, το κάθε λαϊκό σπίτι. Για όλους τους εργαζόμενους που ξεχύθηκαν στους δρόμους, διαδηλώνοντας κατά των πολέμων στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ.

Και ξεκαθαρίζει πως «η οργή των λαϊκών δυνάμεων, εξαιτίας της αντιλαϊκής επίθεσης που ζουν, μεγαλώνει και θα μεγαλώνει, μαζί και η αντίστασή τους και καμία επιχείρηση τρομοκράτησης δεν μπορεί να την αναστείλει. Πολύ περισσότερο δεν πρόκειται να τρομάξουν οι κομμουνιστές.

Παλεύουμε και θα παλεύουμε για την οργάνωση της αντίστασης του λαού, για την αποδυνάμωση και τον απεγκλωβισμό από την ΕΕ, μέχρι τη διάλυσή της. Μονόδρομος του λαού είναι η συσπείρωση που συγκροτείται με τις ιμπεριαλιστικές επιλογές. Είναι το λαϊκό μέτωπο που θα εμπνεύσει ισχυρούς αγώνες στην πορεία για τη λαϊκή εξουσία. Μπορούμε να τα κάνουμε πράξη».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αποκρύπτει την αντιλαϊκή πολιτική της

Αποφασισμένη να προστατέψει με κάθε τρόπο το φιλολαϊκό προσωπείο της, που για χρόνια έχει φιλοτεχνήσει με βασικό «υλικό» τη δημαγωγία πάνω στα λαϊκά προβλήματα, είναι η ηγεσία της ΝΔ, επιδιώκοντας να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Προκειμένου να επιτύχει το στόχο της προτιμά να μιλά γενικόλογα και με «άξονες» για το πρόγραμμά της στην οικονομία, αποφεύγοντας να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις που θα επιτρέπουν να γίνει αντιληπτό στους πάντες «ποιοι θα πληρώσουν». Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η χτεσινή συνεδρίαση των συντονιστών υπό τον Κ. Καραμανλή με θέμα την κατάσταση στην οικονομία, ενόψει και της σχετικής συζήτησης που θα γίνει στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Στις δηλώσεις που έκανε αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου παρέπεμψε τα πάντα και τις «αλλαγές» στην οικονομία ...στην κυβέρνηση της ΝΔ. «Το πρόβλημα της οικονομίας είναι πολιτικό πρόβλημα, χρειάζεται νέα πολιτική, χρειάζεται νέα κυβέρνηση», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος, και πρόσθεσε: «Μια κυβέρνηση ΝΔ, η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα προβλήματα από τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ». Από την ιεράρχηση, βέβαια, που έκανε στη συνέχεια στις «πληγές», όπως τις χαρακτήρισε, της οικονομίας (δημόσιο χρέος, διαρθρωτικές αδυναμίες, χαμηλή ανταγωνιστικότητα), προκύπτουν ξεκάθαρα οι προτεραιότητες αλλά μάλλον για τους «μυημένους» στον κώδικα της προπαγάνδας.

Ταυτόχρονα, η Ρηγίλλης παρακολουθεί με ελάχιστα συγκαλυπτόμενη ικανοποίηση τη φθορά της κυβέρνησης, «απολαμβάνοντας» την επίθεση του Κ. Σημίτη κατά των επιχειρηματικών συμφερόντων. «Αν ο κ. Σημίτης αισθάνεται ότι απειλείται από συμφέροντα, θα πρέπει πρώτ' απ' όλα να τα κατονομάσει. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει μιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν για τη διαπλοκή, την οποία μέχρι πρότινος ο κ. Σημίτης δεν έβλεπε πουθενά. Τώρα που την ανακάλυψε, δεν έχει παρά να την κατονομάσει και εμείς θα πολεμήσουμε μαζί του», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Την ίδια στιγμή στελέχη της ΝΔ δεν μπορούν να κρύψουν την αγωνία τους για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, επιχειρώντας ταυτόχρονα να βολιδοσκοπήσουν τις κυβερνητικές προθέσεις. Ο Πρ. Παυλόπουλος κάλεσε τον πρωθυπουργό να προσφύγει σε εκλογές, προκειμένου, όπως είπε, «να προσφέρει υπηρεσία στη χώρα που σέρνεται», προσθέτοντας ότι «θέλει δε θέλει, ο κ. Σημίτης θα συρθεί το φθινόπωρο στις εκλογές, γιατί ο τόπος δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Οι «σάλιαγκοι» της εξουσίας

Μια αμφίπλευρη επέμβαση καταρράκτη, με εμπόδισε να διαβάσω, μόλις κυκλοφόρησε, το βιβλίο του έμπειρου, έγκριτου και προπαντός έντιμου συναδέλφου Δημήτρη Παπαναγιώτου «Γωνία χωρίς στροφή - ιστορίες ανθρώπων. Επιμέλεια Βάσως Κυριαζάκου - Εξώφυλλο Αντ. Αγγελάκης. Εκδόσεις Καστανιώτη.

Με την πολύχρονη δημοσιογραφική εμπειρία του, άλλοτε ως ρεπόρτερ, πολιτικός αναλυτής και διευθυντής εφημερίδων και άλλων εντύπων, συγγραφέας και τα τελευταία χρόνια, ως υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μέσα από τα δεκατρία διηγήματά του, προβάλλει κυρίως την εικόνα των συμβιβασμένων και υποταγμένων «προς ίδιον όφελος». Των συμβιβασμένων εκείνων ανθρώπων που ελίσσονται και ανελίσσονται ως γλοιώδεις «κοχλιοί». Και στηλιτεύει καυστικά τη χούντα και τα παράγωγά της, χωρίς ν' αφήνει απ' έξω τους «οπορτουνιστές» των μεταπολιτευτικών εξελίξεων.

Τα μικρά ιντερμέδια διαπροσωπικών σχέσεων και μικροαναφορών ερωτικού χαρακτήρα, δεν αφήνουν αμφιβολία για τον κεντρικό του αυτό στόχο, όπως διαφαίνεται και από τους τίτλους των «προσώπων» που περιγράφει, όπως: ο κύριος τελετάρχης, η κυρία υποστρατήγου, ο οδοντίατρος - πολιτευτής, ο τραπεζικός που αγόραζε όνειρα, ο συνοικεσιάρχης, ο «παλιός» δημοσιογράφος και η «νέα» δημοσιογραφία, ο χουντικός χωροφύλαξ, ο μεγαλοεργολάβος κ.ο.κ. Μέχρις ότου, όπως και ο τίτλος του βιβλίου του, επισημαίνει «η πορεία κάποιων οδηγηθεί σε γωνία, χωρίς στροφή...».

Ακροτελεύτιο και χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο στο βιβλίο του:

«Αργά τη νύχτα των πρώτων ελεύθερων εκλογών, καθώς προχωρεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, σκάει η έκπληξη:

Ο μεγαλοεργολάβος (τάδε και πρώην χουντικός) εκλέγεται βουλευτής, ενώ ο αντιστασιακός (δείνα), για δυο δεκάδες σταυρούς, μένει εκτός της νέας Βουλής.

(Η ιστορία είναι αληθινή 95%)».


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΡΟΜΑΝΟ ΠΡΟΝΤΙ
Απογοητευτικό το ευρω-Σύνταγμα

Απογοητευτικό χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι το προσχέδιο Συντάγματος που έχει συνταχθεί από την αρμόδια Συνέλευση για το Μέλλον της ΕΕ, η οποία προεδρεύεται από τον πρώην Γάλλο Πρόεδρο Ζισκάρ ντ' Εστέν.

«Το εν λόγω κείμενο δεν έχει ούτε όραμα ούτε φιλοδοξίες και δε δίνει λύσεις στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη Συνθήκη της Νίκαιας. Αντίθετα, αποτελεί ένα είδος οπισθοδρόμησης», δήλωσε ο Ρ. Πρόντι.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολίασε επί του συγκεκριμένου θέματος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ (Τρόικα - Καναδά) τα εξής:

«Κατά τη συνάντηση που είχα με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και του Καναδά κ.κ. Σημίτη και Κρετιέν, είχα την ευκαιρία να συζητήσω τις εξελίξεις όσον αφορά το σημαντικό θέμα της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Πρέπει να παραδεχτώ ειλικρινά ότι το σχέδιο κειμένου που παρουσίασε η Προεδρία της Συνέλευσης είναι απογοητευτικό. Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από όλους μας, το εν λόγω κείμενο δεν έχει ούτε όραμα ούτε φιλοδοξίες. Δε δίνει λύσεις στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη Συνθήκη της Νίκαιας.

Αντίθετα, αποτελεί ένα είδος οπισθοδρόμησης: Π.χ. στο θέμα της ψηφοφορίας με πλειοψηφία, στο οποίο η Ενωση πρέπει να κάνει ένα βήμα μπροστά για να αποφύγει την παράλυση.

Θα ήθελα, για να κρούσω τον κώδωνα στα μέλη της Συνέλευσης, να πω τα εξής: Δεν είναι επιτρεπτό να γίνουμε θύματα και όμηροι ενός κειμένου το οποίο όχι μόνο δε δίνει λύσεις αλλά και απειλεί να παραλύσει την Ευρώπη», κατέληξε ο Ρ. Πρόντι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ