Πέμπτη 29 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΟΜΑΝΟ ΠΡΟΝΤΙ
Απογοητευτικό το ευρω-Σύνταγμα

Απογοητευτικό χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι το προσχέδιο Συντάγματος που έχει συνταχθεί από την αρμόδια Συνέλευση για το Μέλλον της ΕΕ, η οποία προεδρεύεται από τον πρώην Γάλλο Πρόεδρο Ζισκάρ ντ' Εστέν.

«Το εν λόγω κείμενο δεν έχει ούτε όραμα ούτε φιλοδοξίες και δε δίνει λύσεις στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη Συνθήκη της Νίκαιας. Αντίθετα, αποτελεί ένα είδος οπισθοδρόμησης», δήλωσε ο Ρ. Πρόντι.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολίασε επί του συγκεκριμένου θέματος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ (Τρόικα - Καναδά) τα εξής:

«Κατά τη συνάντηση που είχα με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και του Καναδά κ.κ. Σημίτη και Κρετιέν, είχα την ευκαιρία να συζητήσω τις εξελίξεις όσον αφορά το σημαντικό θέμα της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Πρέπει να παραδεχτώ ειλικρινά ότι το σχέδιο κειμένου που παρουσίασε η Προεδρία της Συνέλευσης είναι απογοητευτικό. Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από όλους μας, το εν λόγω κείμενο δεν έχει ούτε όραμα ούτε φιλοδοξίες. Δε δίνει λύσεις στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη Συνθήκη της Νίκαιας.

Αντίθετα, αποτελεί ένα είδος οπισθοδρόμησης: Π.χ. στο θέμα της ψηφοφορίας με πλειοψηφία, στο οποίο η Ενωση πρέπει να κάνει ένα βήμα μπροστά για να αποφύγει την παράλυση.

Θα ήθελα, για να κρούσω τον κώδωνα στα μέλη της Συνέλευσης, να πω τα εξής: Δεν είναι επιτρεπτό να γίνουμε θύματα και όμηροι ενός κειμένου το οποίο όχι μόνο δε δίνει λύσεις αλλά και απειλεί να παραλύσει την Ευρώπη», κατέληξε ο Ρ. Πρόντι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ