ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ»
Πρόγραμμα ομηρίας των εργαζομένων

Πάλι ψεύτικες υποσχέσεις έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας μιλά στους εργαζόμενους
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας μιλά στους εργαζόμενους
Κάθοδο στην Αθήνα και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Σχολικοί Φύλακες» από τις περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Εύβοιας κ.ά. Σκοπός τους να συναντήσουν τον υπουργό Κ. Σκανδαλίδη και να λάβουν μια οριστική απάντηση σχετικά με το ποιο είναι το μέλλον τους, αφού ζουν συνεχώς με το φόβο της ανεργίας.

Οι «Σχολικοί Φύλακες», όπως και παρόμοια προγράμματα (π.χ. το «Βοήθεια στο Σπίτι»), αποτελούν μηχανισμό χειραγώγησης των συνειδήσεων, εξάπλωσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Η κυβέρνηση χρηματοδοτεί αρχικά τα προγράμματα αυτά, τα οποία καλύπτουν υπαρκτές κοινωνικές ανάγκες, με προοπτική όμως να μεταβιβάσει το κόστος λειτουργίας τους στους ίδιους τους πολίτες που τα έχουν ανάγκη. Να λειτουργήσουν, δηλαδή, στη βάση της ανταποδοτικότητας, εντείνοντας έτσι τη διαδικασία εμπορευματοποίησης βασικών κοινωνικών αγαθών.

«Μοιράζουν την ανεργία και με αυτό στόχο έχουν να μην μπορεί να σηκώσει ο κόσμος κεφάλι» μας είπε ο Β. Τούμπας, πρόεδρος του σωματείου στο Βόλο. Με όσους εργαζόμενους μιλήσαμε κατήγγειλαν τις πλειοψηφίες των διοικήσεων του Παναττικού Σωματείου Εργαζομένων «Σχολικών Φυλάκων» και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που ως καλοί κυβερνητικοί συνδικαλιστές προσπαθούν να αποτρέψουν την οργάνωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και να γίνουν αποδεκτές οι αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης.

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε το 2001 και απασχολεί σήμερα περίπου 3.300 εργαζόμενους, οι οποίοι αμείβονται με 200.000 δραχμές το μήνα, έχοντας μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς να τους επικολλούνται συντάξιμα ένσημα και χωρίς το δικαίωμα να ασφαλίζουν την οικογένειά τους ως προστατευόμενα μέλη. Αυτή η κατάσταση αποτυπώθηκε με πικρό χιούμορ σε ένα πανό: «Μάνα δε μου κολλάν τα ένσημα - τρίτη χρονιά στην πείνα - κι ο πονηρούλης ο Χασάν - τα πήρε σε ένα μήνα».

Η κυβέρνηση οδηγεί από παράταση σε παράταση τη διάρκεια του προγράμματος αντί να προχωρήσει στη μονιμοποίηση των εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ετσι, τους κρατά σε καθεστώς διαρκούς ομηρίας και φροντίζει να καλλιεργεί ψευδαισθήσεις για πιθανή μονιμοποίησή τους, που γίνονται πιο έντονες λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που διανύουμε. Τις ίδιες υποσχέσεις μοίρασε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης στη συνάντηση. Ομως πριν λίγο καιρό ο Κ. Σκανδαλίδης στο συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΕ είχε κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο. Και επιπλέον έχει κάνει ξεκάθαρο εδώ και καιρό ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η προώθηση της μερικής απασχόλησης και άλλων ευέλικτων μορφών εργασίας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας, που βρέθηκε χτες - όπως και παλιότερα - στο πλάι των εργαζομένων και πήρε μέρος στη συνάντηση, τόνισε μετά το πέρας της ότι και στην προηγούμενη συνάντηση δόθηκαν οι ίδιες υποσχέσεις χωρίς όμως να γίνει τίποτα.

ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ «ΑΥΛΙΣ»
Δεν έγινε αυτοψία

«Η Επιθεώρηση Εργασίας δεν πραγματοποίησε αυτοψία την ημέρα του εργατικού ατυχήματος, επειδή η εταιρία είχε βυθίσει την πλωτή δεξαμενή "Αυλίς", προς δεξαμενισμό πλοίου, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι της υπηρεσίας να θεωρήσουν αδύνατη την πρόσβαση και να αποχωρήσουν». Αυτήν την καταγγελία - καταπέλτη έκανε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στα ναυπηγεία Νίκος Μπουζίκας, για το εργατικό δυστύχημα στις 11.3.2003 που στοίχισε τελικά τη ζωή στο 42χρονο εργάτη Βαγγέλη Βουρδάνο, εργαζόμενο στο ναυπηγείο.

Το δυστύχημα έγινε στα διπύθμενα της πλωτής δεξαμενής «Αυλίς», όταν κατά τη διάρκεια επισκευαστικών εργασιών του αγωγού λαδιού (ισορροπίας της δεξαμενής) έγινε εκτονωτική έκρηξη που τραυμάτισε με σοβαρά εγκαύματα τον εφαρμοστή Βαγγέλη Βουρδάνο, ο οποίος μετά από 50 μέρες νοσηλείας, άφησε την τελευταία του πνοή στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, στις 2 Μάη.

Σύμφωνα με πληροφορίες συνδικαλιστών των ναυπηγείων, οι υπάλληλοι της Επιθεώρησης Εργασίας πήγαν πάλι την άλλη μέρα και πραγματοποίησαν τελικά τον έλεγχο. Ωστόσο και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις 18 Μάη 2003, η Επιθεώρηση Εργασίας επέβαλε πρόστιμο 8.000 ευρώ στην επιχείρηση του εφοπλιστή Σταύρου Ηλία. Το πρόστιμο βέβαια επιβλήθηκε μετά το θάνατο του εργαζόμενου.

Η επιχείρηση ισχυρίζεται από την πλευρά της ότι ποτέ δεν της ζητήθηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας να παραμείνει η δεξαμενή εκτός εργασίας. Η υπόθεση αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια του Εισαγγελέα Χαλκίδας που καλείται να διερευνήσει τα αίτια με βάση το πόρισμα των ελεγκτών της Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο αδικοχαμένος εργάτης πάντως ενώ ήταν καμένος σε μεγάλο μέρος του σώματός του, κατάφερε να βγει μόνος του από τη δεξαμενή, λέγοντας «με έφαγε η βιασύνη τους», σύμφωνα με μαρτυρία συναδέλφου του.

Κινητοποιήσεις στα ψυχιατρεία

Εικοσιτετράωρη απεργία, κλείσιμο της εφημερίας και αποκλεισμό της Ιεράς Οδού από τις 10 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι πραγματοποιούν σήμερα, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στο «Δρομοκαΐτειο».

Οι εργαζόμενοι, έχοντας στο πλευρό τους και τους φορείς του νοσοκομείου (Επιστημονικό Συμβούλιο, διοίκηση), κινητοποιούνται διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που προκύπτουν από εισαγγελικές συμπεριφορές και δικαστικές αποφάσεις, αλλά και από τις τρομακτικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Τη συμπαράστασή τους στην κινητοποίηση των εργαζομένων του Δρομοκαΐτειου εκφράζουν οι γιατροί, ψυχολόγοι και εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) οι οποίοι, στη χτεσινή γενική τους συνέλευση, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν σήμερα πορεία απ' το ψυχιατρείο στο Δρομοκαΐτειο.

Οι εργαζόμενοι του ΨΝΑ «έκλεισαν» χτες την ψυχιατρική εφημερία και πραγματοποίησαν στάση εργασίας, κατά τη διάρκεια της οποίας συγκεντρώθηκαν στην πύλη του ψυχιατρείου.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Στοιχεία επιδότησης θέσεων εργασίας

Στοιχεία για το πιλοτικό πρόγραμμα επιχορήγησης του Λογαριασμού Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ) και του ΟΑΕΔ για την απασχόληση ανέργων στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Εβρου, Ευρυτανίας, Κιλκίς, Καβάλας, Κορινθίας, Κυκλάδων, Λακωνίας, Ξάνθης, Ροδόπης, Σερρών, και Χαλκιδική, παρουσίασε χτες το Παρατηρητήριο Απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η διάρκεια της επιχορήγησης ορίστηκε στους δέκα οκτώ μήνες, και η επιδότηση ορίστηκε στο ποσό των 14,67 ευρώ (περίπου 5.000 δραχμές για κάθε άνεργο την ημέρα) για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης. Συνολικά απασχολήθηκαν 6.077 άνεργοι από τους οποίους το 56% γυναίκες και το 44% άνδρες. Ακόμα το 31% αντιστοιχεί σε ανέργους χωρίς προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία.

Το σύνολο των επιχειρήσεων, που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα, είναι 4,549. Από αυτές το 82% είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολεί μόλις μέχρι δύο εργαζόμενους και μόνο το 0,15% αντιστοιχεί σε επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των πενήντα ενός ατόμων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΣΤΑΡ»
Κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα

Στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, προχώρησαν οι 35 εργαζόμενοι της βιομηχανίας ζυμαρικών «ΣΤΑΡ» στη Μάνδρα Αττικής, οι οποίοι εδώ και μερικές μέρες πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας.

Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και 4 μήνες, ενώ πληροφορίες, που διαρρέουν, κάνουν λόγο για κλείσιμο της επιχείρησης. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης της βιομηχανίας Χαραλαμπόπουλος έχει ανοίξει ήδη ένα εργοστάσιο στην Κομοτηνή, το οποίο έχει τεθεί σε λειτουργία με επιδοτούμενο δάνειο. Επιπλέον, η Αγροτική Τράπεζα έχει επίσης καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της επιχείρησης για χρέη προς αυτήν.

Εν τω μεταξύ μια εταιρία με την επωνυμία «ΑΣΤΕΡΙΑΣ - Κατεψυγμένα Προϊόντα ΑΕ», έκανε την εμφάνισή της στο εργοστάσιο, η οποία μαζί με τον ιδιοκτήτη «έπεισαν» τους εργαζόμενους να δεχτούν την καταβολή από την «ΑΣΤΕΡΙΑΣ» δύο μισθών, υπογράφοντας όμως μαζί της ιδιωτικό συμφωνητικό, σύμφωνα με το οποίο, όταν θα πληρωθούν από τον Χαραλαμπόπουλο, θα επιστρέψουν το ποσό αυτό και μάλιστα με τόκο! Συνδικαλιστές πάντως, που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, τονίζουν ότι η νέα επιχείρηση εμφανίζεται στο εργοστάσιο με «αέρα» αφεντικού!

«Περνάει » στον Ερυθρό Σταυρό ο «Ερρίκος Ντυνάν»

Στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ) περνά πλέον το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», παύοντας να λειτουργεί ως αποκεντρωμένη θυγατρική μονάδα, μετά από απόφαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη και υπαγορεύτηκε από την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, που επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με ανασταλτικό χαρακτήρα στον Α. Μαρτίνη, πρόεδρο του ΕΕΣ, για την κατηγορία της απιστίας κατ' εξακολούθηση. Μαζί με τον πρόεδρο του ΔΣ και άλλα 23 μέλη είχαν κριθεί ένοχα για αδικήματα που αφορούν εκποίηση κληροδοτημάτων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με σκοπό να διατεθούν για την ανέγερση του «Ερρίκος Ντυνάν», καθώς και τις αμοιβές προς εξωτερικούς συνεργάτες, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο δεν ήταν απαραίτητες.

Πάντως, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Α. Μαρτίνης, αναφερόμενος στην απόφαση, είπε ότι αποτελεί απάντηση στην εκστρατεία κατασυκοφάντησης του έργου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και στην προσπάθεια σπίλωσής του από πρόσωπα που εξυπηρετούν πρώτα απ' όλα αλλότρια ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας.

Ο Α. Μαρτίνης έχει ασκήσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης, ενώ σήμερα εκδικάζεται η αγωγή του Ομίλου Αποστολόπουλου, που επιδιώκει να αποκτήσει το μάνατζμεντ του «Ερρίκος Ντυνάν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ