ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούνη 2003
Σελ. /80
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ
Η κυβέρνηση δε λύνει το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης

Την απαίτηση των κατοίκων των Βορείων Σποράδων για δρομολόγιο ενός συμβατικού επιβατηγού πλοίου χειμώνα - καλοκαίρι μετέφερε χτες με Ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής για να εισπράξει αόριστες απαντήσεις από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτη.

Ο Γ. Ανωμερίτης υποστήριξε ότι αυτή την περίοδο υπάρχουν 236 δρομολόγια τη βδομάδα προς τις Βόρειες Σποράδες. Ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε ότι βρίσκεται σε επαφές με ναυτιλιακές εταιρίες προκειμένου «να βρούμε ένα έκτακτο δρομολόγιο».

Ανταπαντώντας ο Ν. Γκατζής, επισήμανε πως τα δρομολόγια που ανέφερε ο υπουργός αφορούν ταχύπλοα και όχι συμβατικά πλοία τα οποία δεν μπορούν να μεταφέρουν φορτηγά προμηθειών και έτσι δεν καλύπτονται οι ανάγκες της αγοράς, ενώ αναφορικά με τον τουρισμό τόνισε ότι «οι ταξιδιώτες δεν μπορούνε να πάνε για παραθέριση και ακυρώνονται κρατήσεις δωματίων και ξενοδοχείων». Παράλληλα, υπενθύμισε τις υποσχέσεις του υπουργού για επίλυση του προβλήματος με δυο συμβατικά πλοία τα οποία θα πραγματοποιούν δρομολόγια και το χειμώνα, τονίζοντας ότι «είστε τελείως ασυνεπής στις υποσχέσεις σας». Επισήμανε τέλος πως τέτοιου είδους προβλήματα δε λύνονται με «παρακλήσεις στους εφοπλιστές. Θέλει πολιτική πυγμή και απόφαση και από ό,τι φαίνεται δεν είστε διατεθειμένος να το λύσετε».

ΔΙΚΗ «17Ν»
Πληθαίνουν τα ερωτηματικά με τα πειστήρια

Πληθαίνουν τα ερωτηματικά γύρω από την αξιοπιστία των πειστηρίων που προσκομίζουν οι αστυνομικές υπηρεσίες για να στηρίξουν την ενοχή κατηγορουμένων στη δίκη της «17Ν».

Χτες κατέθεσε ο αστυνομικός υποδιευθυντής - τμηματάρχης στο Τμήμα Εξερεύνησης της Εγκληματικής Υπηρεσίας - Ι. Γιαννακούρης ο οποίος παρουσίασε πειστήρια 26 αποτυπωμάτων σε κινητά αντικείμενα, τα οποία σύμφωνα με τους αστυνομικούς ισχυρισμούς βρέθηκαν στο κρησφύγετο της Πάτμου και αποδίδονται στον Αλ. Γιωτόπουλο. Οπως διευκρίνισε ο μάρτυρας, αποτυπώματα του κατηγορούμενου σε ακίνητα σημεία του διαμερίσματος δε βρέθηκαν κι όταν ρωτήθηκε σχετικά, δεν ήταν σε θέση να βεβαιώσει αν ο Αλ. Γιωτόπουλος πήγε ποτέ στον συγκεκριμένο χώρο. Αναφορικά με το επίμαχο σχέδιο της προκήρυξης για τη δολοφονία του Κ. Περατικού, στο πίσω μέρος του οποίου οι αρχές αναφέρουν ότι βρέθηκαν ιδιόχειρες σημειώσεις του κατηγορούμενου, ο Ι. Γιαννακούρης κατέθεσε ότι εντοπίστηκαν πέντε αποτυπώματα και των δύο χεριών του Γιωτόπουλου, τονίζοντας μάλιστα ότι δε βρέθηκε αποτύπωμα κανενός άλλου κατηγορουμένου στο συγκεκριμένο έγγραφο. Τέλος, ο Ι. Γιαννακούρης ανέφερε, πως βρέθηκαν αποτυπώματα των Ν. Παπαναστασίου, Σ. Ξηρού, Β. Τζωρτζάτου, Δ. Κουφοντίνα και της Αγγ. Σωτηροπούλου, αλλά δε βρέθηκαν αποτυπώματα σε κανένα από τα δύο κρησφύγετα των Β. και Χρ. Ξηρού, των Παυ. Γ. και Θ. Σερίφη, όπως και του Θ. Ψαραδέλη.

Τα στοιχεία που προσκομίζουν οι αρχές αναφορικά με τα αποτυπώματα του Γιωτόπουλου, αμφισβητήθηκαν σθεναρά από τους συνηγόρους υπεράσπισής του που μίλησαν για σκευωρία. Κατά την εξέταση του Ι. Γιαννακούρη από τον Γ. Ραχιώτη, προέκυψε ότι από τα τρία έγγραφα που αναφέρονται σε έρευνα δακτυλοσκόπησης του Αλ. Γιωτόπουλου, ένα μόνο είναι πλήρες (περιέχει τα πλήρη στοιχεία που σύμφωνα με το νόμο πρέπει να καταγράφονται).

Το έγγραφο αυτό βεβαιώνει ότι ο κατηγορούμενος δαχτυλοσκοπήθηκε στις 19/7/2002. Ομως η έκθεση ταυτοποίησης των αποτυπωμάτων του με αυτά που βρέθηκαν στη γιάφκα της «17Ν» φέρει ημερομηνία 18/7/2002, δηλαδή χρόνο κατά τον οποίο ο Αλ. Γιωτόπουλος δεν είχε δώσει αποτυπώματα. Επίσης, όπως υποστήριξε η υπεράσπιση του κατηγορουμένου, σε άλλο σημείο της δίκης, από την έκθεση αυτοψίας που συνέταξαν τα αστυνομικά όργανα προκύπτει ότι στο δάπεδο του διαμερίσματος της Πάτμου βρέθηκε το επίμαχο σχέδιο προκήρυξης για την υπόθεση Περατικού. Από τις φωτογραφίες της προκήρυξης, όμως, που τράβηξαν στο χώρο της γιάφκας οι διωκτικές αρχές, προκύπτει ότι αυτή, στο πίσω μέρος δε φέρει σημειώσεις αλλά μια ζωγραφιά. Εντούτοις, το πειστήριο της προκήρυξης που ήρθε στο δικαστήριο, έχει τις σημειώσεις που αποδίδονται στο Γιωτόπουλο και τα ερωτήματα για το τι πραγματικά έχει συμβεί, καθίστανται κολοσσιαία.

Στο θέμα των προαναφερομένων πειστηρίων της γιάφκας της οδού Πάτμου, τοποθετήθηκαν και άλλοι κατηγορούμενοι. Ο Πάτροκλος Τσελέντης δέχτηκε ότι ένα κείμενο με τίτλο «Μέτρα ασφαλείας» φέρει δικά του αποτυπώματα και υποστήριξε τον ισχυρισμό των αρχών ότι φέρει και αποτυπώματα του Α. Γιωτόπουλου λέγοντας ότι το είχε πιάσει και ο συγκατηγορούμενός του. Επίσης ο Σάββας Ξηρός αντέκρουσε τον ισχυρισμό των αστυνομικών αρχών ότι στη γιάφκα υπήρχαν έγγραφα και αντικείμενα σκορπισμένα στο έδαφος, λέγοντας ότι λίγες ώρες πριν την έκρηξη στον Πειραιά άφησε το κρησφύγετο της οργάνωσης απολύτως τακτοποιημένο.

Χτες συνεχίστηκε επίσης η κατάθεση του αστυνομικού υποδιευθυντή Νικήτα Μεναξή που είναι Επικεφαλής του Εργαστηρίου Διερεύνησης Πλαστογραφίας Παραχάραξης και Κιβδηλείας του Τμήματος Εργαστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. Από την εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης του Γιωτόπουλου, διευκρινίστηκε τελικά ότι στο διαμέρισμα της Πάτμου βρέθηκαν μόνο τα τελάρα των μεταξοτυπιών με τις σφραγίδες που έφερε πάνω η πλαστή ταυτότητα του κατηγορουμένου. Δε βρέθηκαν όμως ούτε η κάσα στην οποία γίνεται η μεταξοτυπία, ούτε το φιλμ, ούτε η μεμβράνη με την οποία φτιάχτηκε η επίμαχη ταυτότητα.

ΜΕΤΟΧΕΣ «ΦΟΥΣΚΕΣ»
Πόρισμα καταπέλτης για την πρωτοδίκη που χειρίστηκε την υπόθεση

Ασκηση ποινικής δίωξης θα ασκηθεί πιθανότατα εναντίον της πρωτοδίκη Κ. Μπουρμπούλια, η οποία χειρίστηκε υποθέσεις με το Χρηματιστήριο, καθώς το πόρισμα που συνέταξε ο αντεισαγγελέας Εφετών Γ. Κολιοκώστας, μετά την ολοκλήρωση της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης, είναι καταπέλτης σε βάρος της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Κολιοκώστας ζητάει την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της Κ. Μπουρμπούλια για παρασιώπηση λόγου εξαίρεσης, επειδή δε δήλωσε κώλυμα που είχε και τους λόγους αυτοεξαίρεσής της από τις δικογραφίες στην υπόθεση κατηγορουμένων για τις μετοχές «φούσκες» του Χρηματιστηρίου. Στο πόρισμα του Γ. Κολιοκώστα, αναφέρεται ότι η πρωτοδίκης, αν και όφειλε να δηλώσει κώλυμα και να ζητήσει την εξαίρεσή της, δεν το έπραξε, γεγονός που στοιχειοθετεί τις κατηγορίες.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Κ. Μπουρμπούλια χειρίστηκε 23 δικογραφίες για μετοχές «φούσκες» και όπως παραδέχτηκε η ίδια ενώπιον του Γ. Κολιοκώστα διατηρούσε ερωτικές σχέσεις με τον δικηγόρο Στ. Κουμεντάκη, ο οποίος εκπροσωπούσε την πλευρά των κατηγορουμένων σ' αυτήν τη δικαστική υπόθεση. Η ίδια, όμως, υποστηρίζει ότι η συναισθηματική της σχέση με τον δικηγόρο δεν την επηρέασε στη δικαστική κρίση και πως είναι έτοιμη να πληρώσει για το σφάλμα της.

Πάντως, αρμόδια πηγή αναφέρει ότι το πόρισμα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και οικονομικές διαστάσεις στην υπόθεση, δηλαδή να έχουν γίνει ύποπτες οικονομικές συναλλαγές. Ετσι, μετά την αναμενόμενη άσκηση ποινικής δίωξης, ο ανακριτής που θα αναλάβει την υπόθεση θα ερευνήσει και το ενδεχόμενο να έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της απόπειρας εκβίασης και δωροληψίας. Η εν λόγω πρωτοδίκης απέκτησε τελευταία σπίτι στην Εκάλη αντικειμενικής αξίας 170 εκατ. δραχμών, ενώ η ίδια υποστηρίζει ότι πούλησε διαμέρισμα στη Λιβαδειά και για την απόκτηση του νέου σπιτιού πήρε τραπεζικό δάνειο.

Παιδιά - φορείς του AIDS αναζητούν οικογένειες

Ανάδοχο οικογένεια που θα μπορούσε να προσφέρει σε παιδιά φορείς AIDS ευκαιρίες ζωής, σταθερό οικογενειακό περιβάλλον, τρυφερότητα και αγάπη αναζητά το Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα».

Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις αναδοχής το μηνιαίο χρηματικό επίδομα είναι υψηλό.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με τις κ. Παυλίδου και Μπουφίδου κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες στα τηλέφωνα 210.2627.155 και 2611.181 - 2.

Αναζητά οικογένεια

Ανάδοχο οικογένεια που θα μπορούσε να προσφέρει συναισθηματική ασφάλεια και αγάπη στο Χάρη, ένα όμορφο αγόρι έξι χρονών, αναζητά το Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα».

Ο Χάρης έχει ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια και είναι ένα καλά ανεπτυγμένο, υγιές, κοινωνικό, πολύ συναισθηματικό και τρυφερό αγόρι. Παρακολουθεί πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης προκειμένου να καλύψει συναισθηματικές και μαθησιακές ανάγκες με σκοπό την ένταξή του σε κανονικό σχολείο. Του αρέσει η μουσική, οι κατασκευές και οι συναρμολογήσεις παιχνιδιών.

Η μακρά παραμονή του σε ιδρυματικό περιβάλλον επηρεάζει την ψυχοσυναισθηματική του εξέλιξη. Εχει μεγάλη ανάγκη από αγάπη, τρυφερότητα και σταθερό οικογενειακό περιβάλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με τις κυρίες Παυλίδου και Μπουφίδη κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες στα τηλέφωνα 210.2627.155 και 2611.181 - 2.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ