ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούνη 2003
Σελ. /80
Προϊόν του συστήματος η ανεργία

Συνεχής η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, τόνισε ο εισηγητής της Επερώτησης του ΚΚΕ, Δ. Τσιόγκας

Με τις κυβερνητικές υποσχέσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο εισηγητής της Επερώτησης Δ. Τσιόγκας. Τόνισε ότι, παρά τα όσα λέγονται, η ζωή διαψεύδει την κυβέρνηση, γιατί, όπως είπε, «το σύστημα που εσείς υπηρετείτε δεν μπορεί να απαλλαγεί από την ανεργία γιατί το ίδιο την αναπαράγει. Οι καπιταλιστές κυνηγώντας όλο και μεγαλύτερα κέρδη αυξάνουν την παραγωγικότητα, μεγαλώνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων για να επικρατήσουν στην αγορά, τσεπώνοντας καθημερινά μεγαλύτερα κέρδη από τον κλεμμένο ιδρώτα των εργαζομένων».

Ο βουλευτής ξεκαθάρισε ότι η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι δεν είναι ούτε πρόσκαιρη ούτε αποσπασματική, αφού «γενικεύτηκε ιδιαίτερα μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που δίνει ελευθερία στους καπιταλιστές για ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, υπηρεσιών, εμπορευμάτων και εργατικού δυναμικού και την οποία ψήφισαν στη Βουλή και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και ο ΣΥΝ».

Η κυβέρνηση, είπε, φροντίζει να ψηφίζει νόμους για την ενίσχυση του κεφαλαίου και επιδοτεί τους βιομήχανους με ζεστό χρήμα για να επενδύσουν σε γειτονικές χώρες, κλείνοντας εδώ τις επιχειρήσεις τους ή μειώνοντας το προσωπικό, στο όνομα της διείσδυσης στα Βαλκάνια. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι σήμερα οι εργαζόμενοι να ζουν το ομαδικό κλείσιμο επιχειρήσεων, τη μετανάστευση σε τρίτες χώρες και τις ομαδικές απολύσεις, ενώ η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη, ακριβώς γιατί πολλοί άνεργοι δεν απογράφονται στον ΟΑΕΔ, είτε γιατί δεν επιδοτούνται, είτε γιατί είναι μακροχρόνια άνεργοι, είτε γιατί στον ΟΑΕΔ δεν είδαν καμία προκοπή.

Αναφερόμενος ο Δ. Τσιόγκας στους κομπασμούς του πρωθυπουργού στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, ότι, δήθεν, δε θα επιτρέψει τις απολύσεις, τόνισε ότι αυτά λέγονται, όταν κάθε μέρα έχουμε εκατοντάδες απολύσεις στη χώρα μας. Είπε, συνέχισε, ο Κ. Σημίτης ότι μειώθηκε η ανεργία, όταν κάθε μέρα έχουμε λουκέτα επιχειρήσεων. Είπε ότι δε θα μειωθεί το εργατικό κόστος, όταν ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος. Οταν εφαρμόζονται τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης που καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Σαν να μην έφτανε αυτό, συνέχισε ο εισηγητής, η κυβέρνηση νομιμοποίησε και τα δουλεμπορικά γραφεία ευρέσεως εργασίας και καθιέρωσε την ενοικίαση των εργαζομένων, ενώ με τα διάφορα προγράμματα δίνει στους εργαζόμενους τζάμπα εργάτες και υπάλληλους, αφού αυτοί αμείβονται από τον ΟΑΕΔ, δηλαδή από τις κρατήσεις των εργαζομένων.

Οσο για την προστασία των ανέργων, είπε ο Δ. Τσιόγκας, αυτή είναι ανύπαρκτη και γιατί το επίδομα ανεργίας είναι μόνον 11,32 ευρώ την ημέρα, αλλά και γιατί, στην καλύτερη περίπτωση, φθάνει τον ένα χρόνο διάρκεια, ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί άνεργοι που παίρνουν ταμείο ανεργίας έναν, δύο ή έξι μήνες και οι νέοι άνεργοι δε δικαιούνται κανένα επίδομα ανεργίας. Αλήθεια, αναρωτήθηκε, πού πήγαν τα δισεκατομμύρια που δώσατε από τον ΟΑΕΔ στους εργοδότες ως επιδότηση για προσλήψεις ανέργων;

Καταλήγοντας τόνισε: «Η ανεργία είναι προϊόν του συστήματος και των πολιτικών που το διαχειρίζονται. Η ανεργία χρησιμοποιείται από τους βιομήχανους και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους ως μέσο πίεσης για την αφαίρεση κατακτήσεων, για την ένταση της εκμετάλλευσης, τη χειροτέρευση των αμοιβών και των συνθηκών εργασίας, τη χειραγώγηση των συνειδήσεων, την αναχαίτιση των αγώνων. Το κυνήγι του κέρδους και οι πολιτικές που στηρίζουν το κεφάλαιο σπρώχνουν στο κλείσιμο και στη μετανάστευση των επιχειρήσεων στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα τη γενίκευση των απολύσεων».

Τσακίζει κόκαλα σε κάθε περιοχή η ανεργία

Με συγκεκριμένα παραδείγματα οι βουλευτές του ΚΚΕ «κατεδάφισαν» την κυβερνητική ωραιοποίηση

Με συγκεκριμένα παραδείγματα, και μάλιστα κατά γεωγραφική περιοχή, οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν το λόγο στη συζήτηση της Επερώτησης ανέδειξαν το πραγματικό μέγεθος της ανεργίας, που διαψεύδει κατηγορηματικά τους κυβερνητικούς κομπασμούς για μείωσή της.

Ο Α. Τζέκης αναφέρθηκε στη Βόρεια Ελλάδα και τόνισε χαρακτηριστικά ότι την ώρα που συζητείται η Επερώτηση είναι στο δρόμο οι 400 εργαζόμενοι της «ΑΓΝΟ», που μεταβιβάστηκε σε ιδιώτη, με αποτέλεσμα οι μισοί από αυτούς να απολυθούν άμεσα. Στο δρόμο, είπε, είναι και οι εργάτες της «ΒΑΛΚΑΝ» γιατί ο ιδιοκτήτης της σταματάει την παραγωγή νοβοπάν για να μετεγκαταστήσει την εταιρία στη Ρουμανία. Τα ίδια, συνέχισε, συμβαίνουν και στην ΕΛΛΕΝΙΤ, σε πολλά εργοστάσια και σε πολλές βιοτεχνίες και άρα το ζήτημα γενικεύεται. Η κυβέρνηση, υπογράμμισε, λέει ότι μπορεί να κλείνουν εργοστάσια αλλά στην περιοχή αναπτύσσονται και άλλου είδους επιχειρήσεις. «Ξέρετε, είπε, να σας πω τι είδους επιχειρήσεις αναπτύσσονται; Η Θεσσαλονίκη έχει ΝΑΤΟικό στρατηγείο και είναι έδρα του Οργανισμού Ανάπτυξης των Βαλκανίων και άλλων τέτοιων οργανισμών».

Ο βουλευτής πρόσθεσε ότι τις μέρες αυτές βρίσκονται στις στοές οι 500 εργαζόμενοι της TVX, όπου έγινε μια ιδιωτικοποίηση με σύμφωνη γνώμη και άλλων κομμάτων και ξεπουλήθηκε ο ορυκτός πλούτος της περιοχής αντί 11,5 δισ. δρχ. για αξιοποίηση, όπως έλεγαν, της περιοχής και εξόρυξη χρυσού. Επίσης, η πολυεθνική KINUS έκλεισε τα ορυχεία γιατί δεν τη συμφέρουν και πέταξε στο δρόμο τους 500 εργαζόμενους.

Ομως, και στις άλλες περιοχές, συνέχισε ο Α. Τζέκης, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, όπως στη Βέροια και στη Νάουσα, όπου υπάρχουν 2.000 μόνιμοι και 14.000 εποχικοί χωρίς δουλιά. Οσο δε για τη Θράκη και την Α. Μακεδονία, όσοι στήνουν εργοστάσια παίρνουν τις επιδοτήσεις εδώ στη χώρα μας και μετά από λίγο παίρνουν τα εργοστάσιά τους και τα πηγαίνουν σε γειτονικές χώρες.

Στην περίπτωση της Πάτρας αναφέρθηκε ο Π. Κοσιώνης, τονίζοντας ότι μετά το Γενάρη του 2003 έχουν καταγραφεί 7.200 νέες θέσεις εργασίας και αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 15.000 άνεργοι. Ανέφερε ότι μέσα σε 10 χρόνια έχουν κλείσει 26 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 21 είναι κυρίως στον κλάδο ένδυσης, υπόδησης, που σημαίνει κλωστοϋφαντουργία και βιομηχανία που έχει τα δεδομένα να πάει πολύ καλά γιατί έχει το βαμβάκι, έχει έμπειρο προσωπικό και μπορεί να παραχθεί ύφασμα καλής ποιότητας. Ο βουλευτής είπε ότι στα πρώτα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ), 1985-'86, δόθηκαν στην Αχαΐα 2,5 δισ. δρχ. και τα μισά πήγαν σε κάποιον από τους «πτωχεύσαντες» βιομηχάνους, που πέταξε στο δρόμο πριν από ενάμιση χρόνο 300 εργαζόμενους. Οσο δε για τον περίφημο Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, η μεν «Πειραϊκή Πατραϊκή» εντάχθηκε σε αυτόν και χαρίστηκαν όλα τα χρέη του βιομήχανου Κατσάμπα, ενώ ο συνεταίρος του έκανε κλωστοϋφαντουργία στη Γερμανία. Η δε «Χαρτοποιία Λαδόπουλου» αγοράστηκε, με σύμφωνη γνώμη των δύο λεγόμενων κομμάτων εξουσίας, από την Αναπτυξιακή Εταιρία της Πάτρας με 1.600.000 δρχ. Και όλα αυτά, κατέληξε, «όταν σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Νοτιοδυτική Ελλάδα, που ήταν τρίτη ή τέταρτη από πλευράς οικονομικής ανάπτυξης, είναι μία από τις φτωχότερες της ΕΕ».

Ο Ν. Γκατζής, αναφερόμενος στη Θεσσαλία, τόνισε ότι είναι η τρίτη σε ανεργία περιοχή, με το επίσημο ποσοστό να παρουσιάζεται στο 10,3%, ενώ το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας λέει ότι είναι 35%, στα Τρίκαλα το Εργατικό Κέντρο λέει ότι είναι 24%, στο Βόλο το συνδικαλιστικό κίνημα λέει ότι είναι 25%, στη Λάρισα είναι περίπου 22%. «Πώς βγαίνει αυτό το 10,3% δεν μπορώ να καταλάβω. Ισως είμαστε πολύ πίσω εκσυγχονιστικά», τόνισε. Στο Βόλο, υπογράμμισε, έχουν κλείσει μεγάλες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε τις αποζημιώσεις τους ενώ οι επιχειρηματίες είναι πάμπλουτοι και διακρίνονται μεταξύ των πρώτων σε όλη την Ελλάδα.

Ο βουλευτής τόνισε ότι εάν η κυβέρνηση ήθελε άμβλυνση της κατάστασης θα μπορούσε τα χρήματα που δίνει στους βιομηχάνους να τα δώσει σε δήμους για να προσλάβουν προσωπικό γιατί οι επιχειρηματίες κάνουν εικονικές προσλήψεις και εικονικές απολύσεις κρατώντας το ίδιο προσωπικό.

Δ. ΡΕΠΠΑΣ
Αποτελεσματική η πολιτική μας!

Πληρωμένη απάντηση έλαβε ο υπουργός Εργασίας από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκο

Με θεωρητικολογίες και κομπασμούς επιχείρησε χτες να παρουσιάσει ως αποτελεσματική την πολιτική του υπουργείου Εργασίας ο υπουργός Δ. Ρέππας. Κινούμενος στη λογική της πρόσφατης ομιλίας του πρωθυπουργού στη Βουλή, επιχείρησε να παρουσιάσει την εικόνα μιας Ελλάδας με ανεπτυγμένη οικονομία και την ανεργία ως μια παρενέργεια αυτής της αναβάθμισης! Για περαιτέρω δυσμενείς εξελίξεις στην αγορά εργασίας μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης μίλησε στη δική του παρέμβαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος.

Ως ...φυσικό φαινόμενο, και μάλιστα συνώνυμο της ανάπτυξης, επιχείρησε χτες να παρουσιάσει την ανεργία ο Δ. Ρέππας, κατηγορώντας μάλιστα την αντιπολίτευση για έλλειψη προτάσεων και μη ρεαλιστικές θέσεις. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ανεργίας μέσω της ανάπτυξης λέγοντας ότι «η μακροοικονομική σταθερότητα, η πολιτική σταθερότητα είναι ένα νέο περιβάλλον στη χώρα, είναι πλεονεκτήματα που δεν είχαμε στο παρελθόν». Πρόσθεσε πως «σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον αλλάζουν τα πάντα και οι συνθήκες εργασίας και η λειτουργία της αγοράς εργασίας με την τηλεματική εργασία, με την κινητικότητα στην αγορά εργασίας». Φωτογραφίζοντας μάλιστα το κλείσιμο της ΠΑΛΚΟ υποστήριξε ότι όσον αφορά στο επίπεδο ανάπτυξης «η Ελλάδα άλλαξε κατηγορία. Αυτές οι γειτονικές χώρες που σήμερα παρουσιάζονται ανταγωνιστικές επειδή διαθέτουν φτηνό εργατικό δυναμικό, μετά από κάποια χρόνια, όταν θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα πετύχουν ένα επίπεδο ανάπτυξης παρόμοιο με το δικό μας, θα χάσουν αυτές τις δραστηριότητες». Μάλιστα, κήρυξε αποδιοπομπαία τα αιτήματα των συνδικάτων για την Ασφάλιση, στα οποία αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις τους βουλευτές του ΚΚΕ: «Απορώ πώς διατυπώνετε πρόταση να προχωρήσουμε σε συνταξιοδότηση σε ηλικίες 50 και 55 ετών για τους άνδρες όταν γνωρίζουμε ότι ο άνθρωπος ζει περισσότερο» ζητώντας «να περιφρουρήσουμε την ανταγωνιστικότητα και την αύξηση της απασχόλησης». Αναφερόμενος συνολικά στην αγορά εργασίας ο Δ. Ρέππας τόνισε ότι η λύση είναι «το να επιλέξουμε πλέον επενδύσεις σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας προκειμένου να είμαστε εξίσου ανταγωνιστικοί στο νέο οικονομικό περιβάλλον, στη νέα εποχή και στην οικονομία της γνώσης».

«Δεν έχουμε πράγματι προτάσεις που να κινούνται στη λογική της ανταγωνιστικότητας, όπως την κατανοούν τα άλλα κόμματα, στη λογική της ΟΝΕ», τόνισε απαντώντας στον υπουργό Εργασίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, σημειώνοντας: «Οι δικές μας προτάσεις ξεκινούν από το ότι λέμε τα βασικά μέσα παραγωγής να είναι κοινωνικοποιημένα οπότε θα δοθεί η δυνατότητα να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι σταθερή εργασία, καλούς μισθούς, καλή σύνταξη και να υπάρχει δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία». Πρόσθεσε ότι «εμείς υποστηρίζουμε να υπάρχουν αιτήματα διεκδίκησης, ανακούφισης των ανέργων, βελτίωσης των εργασιακών σχέσεων και όχι να αφαιρούνται δικαιώματα αλλά να προστίθενται δικαιώματα και μισθός», τονίζοντας ότι «αυτά δεν μπορούν να γίνουν μέσα από την ΟΝΕ και την Ευρωπαϊκή Ενωση». Παράλληλα, ο Αντώνης Σκυλλάκος αναφέρθηκε στις αλλαγές που δρομολογούνται στη Σύνοδο Κορυφής του Ιούνη, μιλώντας για «περαιτέρω ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικών δικαιωμάτων, είτε θα είναι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είτε θα είναι κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας». Αναφερόμενος στην κυβέρνηση σημείωσε ότι «χρησιμοποιείτε νούμερα για να γίνεται κούφια αντιπαράθεση», ενώ συγκριτικά στην Ευρώπη «το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο από τις άλλες χώρες».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Μακριά από τις πραγματικές αιτίες του φαινομένου

Μακριά από τους πραγματικούς λόγους και αιτίες αύξησης της ανεργίας στην Ελλάδα, αλλά και της δημιουργίας «εργασιακού μεσαιώνα», κινήθηκαν χτες στη Βουλή οι τοποθετήσεις των εισηγητών της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΝ, που είχαν επίσης καταθέσει επερωτήσεις για το θέμα.

Για απόκρυψη της πραγματικότητας στην αγορά εργασίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, χωρίς να αναφερθεί σε πολιτικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και στην πολιτική συμφωνία της με τις λογικές των μονόδρομων της ΟΝΕ. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προβάλλει πλαστά στοιχεία μέσω του ΟΑΕΔ επιχειρώντας να κρύψει την αύξηση της ανεργίας, ενώ παραθέτει πίνακες στους οποίους φαίνεται ότι ανοίγουν περισσότερες επιχειρήσεις από όσες κλείνουν, χωρίς να παραδέχεται πως κλείνουν εταιρίες με δεκάδες εργαζόμενους και ανοίγουν προσωπικές επιχειρήσεις. Παράλληλα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ψευδεπίγραφες υποσχέσεις λέγοντας ότι ουδέποτε δημιουργήθηκαν οι 600.000 θέσεις εργασίας που είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση Σημίτη. Επίσης κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χρήστο Πολυζωγόπουλο, για συμπόρευση με την κυβέρνηση, αφού «πίσω από το ντόμινο των πτωχεύσεων» κρύβεται «εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων». Τέλος, επισήμανε ότι «υπάρχει πρόβλημα» αφού «το 2002 το ποσοστό των οικονομικών μεταναστών φθάνει το 10%».

Την αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία ζήτησε στην παρέμβαση της η βουλευτής του ΣΥΝ Ιωάννα Στεργίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ασκεί πολιτική «χωρίς να αξιοποιείτε τις δυνατότητες που υπάρχουν και μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για προστασία των εγχώριων κλάδων παραγωγής και ανάπτυξης κλαδικής βιομηχανίας, όπως είναι ο ιματισμός, η αγροτική βιομηχανία, η αγροτική οικονομία». Παράλληλα πρόσθεσε πως «πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων». Επίσης ζήτησε πραγματική αξιοποίηση των ευρω-κονδυλίων που αποδίδονται ως κίνητρα στις επιχειρήσεις, καθώς και σχεδιασμό «της βιομηχανικής πολιτικής, των κλαδικών πολιτικών, της έρευνας, της βελτίωσης της ποιότητας και της προώθησης προϊόντων σε κρίσιμους τομείς». Αναφερόμενη στον ΟΑΕΔ μίλησε για ένα «νέο σύστημα κατάρτισης των εργαζόμενων με το οποίο να συνδέεται οργανικά με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ