Σάββατο 7 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Μακριά από τις πραγματικές αιτίες του φαινομένου

Μακριά από τους πραγματικούς λόγους και αιτίες αύξησης της ανεργίας στην Ελλάδα, αλλά και της δημιουργίας «εργασιακού μεσαιώνα», κινήθηκαν χτες στη Βουλή οι τοποθετήσεις των εισηγητών της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΝ, που είχαν επίσης καταθέσει επερωτήσεις για το θέμα.

Για απόκρυψη της πραγματικότητας στην αγορά εργασίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, χωρίς να αναφερθεί σε πολιτικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και στην πολιτική συμφωνία της με τις λογικές των μονόδρομων της ΟΝΕ. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προβάλλει πλαστά στοιχεία μέσω του ΟΑΕΔ επιχειρώντας να κρύψει την αύξηση της ανεργίας, ενώ παραθέτει πίνακες στους οποίους φαίνεται ότι ανοίγουν περισσότερες επιχειρήσεις από όσες κλείνουν, χωρίς να παραδέχεται πως κλείνουν εταιρίες με δεκάδες εργαζόμενους και ανοίγουν προσωπικές επιχειρήσεις. Παράλληλα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ψευδεπίγραφες υποσχέσεις λέγοντας ότι ουδέποτε δημιουργήθηκαν οι 600.000 θέσεις εργασίας που είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση Σημίτη. Επίσης κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χρήστο Πολυζωγόπουλο, για συμπόρευση με την κυβέρνηση, αφού «πίσω από το ντόμινο των πτωχεύσεων» κρύβεται «εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων». Τέλος, επισήμανε ότι «υπάρχει πρόβλημα» αφού «το 2002 το ποσοστό των οικονομικών μεταναστών φθάνει το 10%».

Την αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία ζήτησε στην παρέμβαση της η βουλευτής του ΣΥΝ Ιωάννα Στεργίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ασκεί πολιτική «χωρίς να αξιοποιείτε τις δυνατότητες που υπάρχουν και μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για προστασία των εγχώριων κλάδων παραγωγής και ανάπτυξης κλαδικής βιομηχανίας, όπως είναι ο ιματισμός, η αγροτική βιομηχανία, η αγροτική οικονομία». Παράλληλα πρόσθεσε πως «πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων». Επίσης ζήτησε πραγματική αξιοποίηση των ευρω-κονδυλίων που αποδίδονται ως κίνητρα στις επιχειρήσεις, καθώς και σχεδιασμό «της βιομηχανικής πολιτικής, των κλαδικών πολιτικών, της έρευνας, της βελτίωσης της ποιότητας και της προώθησης προϊόντων σε κρίσιμους τομείς». Αναφερόμενη στον ΟΑΕΔ μίλησε για ένα «νέο σύστημα κατάρτισης των εργαζόμενων με το οποίο να συνδέεται οργανικά με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ