Σάββατο 7 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 80
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Στη λουτρόπολη Εβιάν

«Θα στήσω τη φοβερή ομπρέλα μου / με τις μπαλένες απ' το πρόσωπό μου / μαύρη υγρή ακατανόητη / απ' τον καιρό που ήτανε ασπίδα / που ήτανε ταπεινό κυκλάμινο / και μια ρομφαία».

(Μιχάλης Κατσαρός)

Οι καπιταλιστές της Γης μάς έστειλαν το ίδιο μήνυμα απ' τη λουτρόπολη του Εβιάν: «Ενας διαφορετικός κόσμος είναι αδύνατος, γι' αυτό θα διατηρήσουμε τον υπάρχοντα» (της ανισότητας)!!! Στο ίδιο μήκος κύματος, η διεθνής πολιτική κατάσταση του «G8» χαρακτηρίζεται απ' τη γραμμή της διεθνούς αναδιανομής των ζωνών επιρροής (αγορών) σε βάρος των φτωχών. Διευρύνονται έτσι οι ζώνες των αποκλειομένων ζωνών. Η κυριαρχία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού ως «δόγματος»: «Η υπεράσπιση της εθνικής εδαφικής ακεραιότητας, η αντιπυραυλική άμυνα, είναι μέρος μιας ασφάλειας πιο ισχυρής. Είναι θεμελιώδους σημασίας για τις ΗΠΑ. Ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία δεν μπορεί να κερδηθεί με αμυντικό τρόπο. Πρέπει να μεταφέρουμε τον πόλεμο στον αντίπαλο... Στον κόσμο που έχουμε μπει, ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια είναι ο δρόμος της δράσης (πολέμου)», ήταν τα λόγια του Μπους, «ικανά» για τις συμφωνίες των δολοφόνων (ΕΕ, Ιαπωνίας κ.ά.).

Συνεργοί, συνένοχοι στη διευρυνόμενη καπιταλιστική βαρβαρότητα ήταν οι παρουσίες των πολυεθνικών εταιριών: Η γαλλική «Vivendi-Waters» ενδιαφέρεται για τη «βελτίωση της ύδρευσης στις πόλεις της Νότιας Αφρικής, με το αζημίωτο! Η αμερικανική εταιρία εξόρυξης «Ango-American» μοιράζει «δωρεάν» φάρμακα για το ΕΪΤΖ. Οι πετρελαϊκές εταιρίες μετά τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, τη γενοκτονία (συνεχίζεται), «δήλωσαν» ότι θα «καθαρίσουν» τις περιοχές εξόρυξης στη Νιγηρία! (η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Αφρικής). Την ίδια στιγμή, 1,7 δισ. άνθρωποι στη Γη δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, ενώ 2,5 δισ. εξαρτώνται από τη βιομάζα, ως αποκλειστικής ενεργειακής πηγής. Η λεηλασία του παγκόσμιου πλούτου όλο και περισσότερο συγκεντρώνεται στις αυλές της καπιταλιστικής απολυταρχίας. Με το ίδιο ιδεολογικό ορμητήριο και πείσμα που διακηρύχτηκε το «τέλος της Ιστορίας, των ιδεολογιών», η παραληρηματική καπιταλιστική εσχατολογία ονομάζει «αλήτες, ταραχοποιούς, εχθρούς του κράτους, της κοινωνίας» όσους τους αντιπαλεύουν, όσους τραγουδούν το παγκόσμιο αντιπολεμικό τραγούδι. Συνοψίζονται σ' ένα ανθρώπινο πρόσωπο. Στο τραγούδι του Τζον Λένον «Imagine». Με αυτούς που παλεύουν για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, άστεγους, κλοσάρ, άνεργους, ενώνονται οι διαδηλωτές. Είναι όλα αυτά, που προκαλούν «δέος» στους καπιταλιστικούς συνέδρους του Εβιάν. Σ' αυτούς που μέλημά τους είναι να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους, κρατώντας στη μαζική εξαθλίωση τις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Σ' αυτή τη λουτρόπολη του Εβιάν της Γαλλίας ξαναβαπτίστηκαν οι ιμπεριαλιστές. Υποδέχθηκαν δίχως έλεος τους αδικημένους όλου του κόσμου. Επιβεβαιώνοντας αυτό που είχε πει ο Αμάρτια Σεν (νομπελίστας των φτωχών), ότι η οικονομία για τους πλουσίους είναι μόνον τα κέρδη.

Επιβεβαιώνοντας τον Χεμινγουέι: «Οι πλούσιοι είναι άνθρωποι εντελώς διαφορετικοί από εμάς τους καταφρονεμένους». Γκρεμίζονται (οι πλούσιοι) μόνο με την ταξική πάλη. «G8»: Ιδια καπιταλιστικά «γουρούνια», κολυμπούν στα χοιροστάσια της απληστίας, του πλούτου.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ