Σάββατο 7 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο επίκεντρο η επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου

Τα σενάρια για την επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου, υπό διεθνή διαχείριση, έρχονται και πάλι στην επιφάνεια μετά από την πρόταση που κατέθεσε ο Λέοπολντ Μάουερ, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου.

Βέβαια, προτάσεις για την επαναλειτουργία του κατεχόμενου λιμανιού, είτε μέσω συνδιαχείρισης είτε υπό τη διαχείριση κάποιου διεθνή οργανισμού, έχουν «ξαναπέσει» στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων. Προτάσεις, οι οποίες αν υλοποιηθούν, ουσιαστικά νομιμοποιούν την κατοχή.

Τις συγκεκριμένες προτάσεις, τουλάχιστον μέσα από τις δηλώσεις τους, φαίνεται ότι απορρίπτει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει ανακινηθεί, ενόψει και της δέσμης των μέτρων που εξήγγειλε η ΕΕ για τους Τουρκοκύπριους, προκειμένου να γίνουν έργα ανάπτυξης στα Κατεχόμενα και να προωθηθούν οι διαδικασίες για την εξαγωγή προϊόντων από το ψευδοκράτος. Μέτρα, τα οποία ενώ αρχικά απέρριψε ο Ρ. Ντενκτάς, στη συνέχεια εμφανίστηκε να ζητά περισσότερες διευκρινίσεις από τις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Βουλής και γγ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας προχώρησε στην εκτίμηση ότι «η απόρριψη του οικονομικού πακέτου της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τους Τουρκοκυπρίους και η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στα Στροβίλια αποτελούν απότοκο της πολιτικής του Ραούφ Ντενκτάς για δύο κράτη στην Κύπρο». Ο Δ. Χριστόφιας δήλωσε επίσης ότι «με τις εξελίξεις αυτές, αλλά και με την παραίτηση του λόρδου Χάνεϊ αποδεικνύεται ότι η λύση του Κυπριακού είναι μακριά».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης τόνισε ότι «τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση για οικονομική στήριξη των Τουρκοκυπρίων ήταν αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων της παρούσας, αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης και δεν πρέπει να ξενίζουν». Ο ίδιος, συγχρόνως, τόνισε ότι «δε θα επιτραπεί η οποιαδήποτε αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας» και εξέφρασε διαφωνία στην τοποθέτηση του προέδρου του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου Αλί Ερέλ ότι «οι εξαγωγές προϊόντων πρέπει να γίνονται από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου». Κάτι, τέτοιο, επισήμανε «ισοδυναμεί με αναγνώριση του ψευδοκράτους και τέτοιες θέσεις που εμποδίζουν τον κοινό αγώνα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για λύση και ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν πρέπει να υιοθετούνται».

Θέση για το θέμα, πήρε και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος δήλωσε ότι «το θέμα της συνδιαχείρισης της λιμανιού της Αμμοχώστου είχε συζητηθεί στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που γίνονταν για την επιστροφή των κατοίκων της Αμμοχώστου υπό κυβερνητικό έλεγχο». Η θέση μου, δήλωσε ο Γ. Κληρίδης, ήταν ότι «το λιμάνι θα μπορούσε να λειτουργήσει υπό τα δύο δημαρχεία της πόλης, ελληνοκυπριακό και τουρκοκυπριακό και υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών».

Πάντως σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δε φαίνεται «ικανοποιημένο» από τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί προβλέπουν διαδικασίες για την εξαγωγή των τουρκοκυπριακών προϊόντων υπό την εποπτεία των «νομίμων αρχών», δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Αν ως αρμόδια αρχή εννοείται η "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση", τότε δε θεωρούμε ότι αίρεται το εμπάργκο και θα προκαλούμε συζήτηση επί του θέματος σε όλες τις συνόδους της ΕΕ», υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Την ίδια στιγμή ο Ραούφ Ντενκτάς προχώρησε σε νέα προκλητική δήλωση, χαρακτηρίζοντας «δούλους των Ελληνοκυπρίων όσους επιδιώκουν λύση του Κυπριακού».

Κινήσεις του τουρκικού στρατού στα Κατεχόμενα

Την ίδια ώρα που έχει προκύψει το θέμα της «διαχείρισης» του λιμανιού της Αμμοχώστου, δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα» αποκαλύπτει ότι προωθημένες σκοπιές των Τούρκων, μετά τα Στροβίλια, υπάρχουν και στη Λουρουτζίνα και το Πέργαμος, οι οποίες επανδρώνονται πλέον από άνδρες του κατοχικού τουρκικού στρατού και όχι από άνδρες των λεγόμενων τουρκοκυπριακών δυνάμεων ασφαλείας. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, «στη γραμμή καταπαύσεως του πυρός συμβαίνουν ανησυχητικά γεγονότα, τα οποία δε φθάνουν στα Μέσα Ενημέρωσης».

Ο υπουργός Αμυνας Κούλης Μαυρονικόλας δήλωσε ότι «οι Τούρκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα στα Στροβίλια, όπου δεν υπάρχουν δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς, λόγω της γειτνίασης με τις βρετανικές βάσεις». Αναφερόμενος, παράλληλα στις αποκαλύψεις της «Αφρίκα» για κινήσεις τουρκικών στρατευμάτων στη Λουρουτζίνα, είπε ότι «οι κινήσεις των Τούρκων παρακολουθούνται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ