Σάββατο 7 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης Σημίτη

Ξετυλίγεται σιγά - σιγά το «κουβάρι» που δείχνει τη συνέργεια της Ελλάδας στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη στις τουρκικές μυστικές αρχές

Eurokinissi

Μετά τους άνδρες του αστυνομικού κλιμακίου στο αεροδρόμιο του Ελληνικού (Α. Μίχας, Χ. Τσακτσανής και Ι. Σαραντόπουλος) έρχεται τώρα να διαψεύσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) τους ισχυρισμούς της ΕΥΠ (καταθέσεις Χ. Σταυρακάκη και Φ. Λουκόπουλου) ότι δήθεν τις κρίσιμες μέρες της έλευσης του Α. Οτσαλάν ελήφθησαν... δρακόντεια μέτρα για να εμποδίσουν την είσοδό του στη χώρα μας.

Ο Δ. Κογκούλης, προϊστάμενος βάρδιας της ΥΠΑ, κατέθεσε χτες ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ότι στις 29 Γενάρη 1999 η υπηρεσία του, ως αρμόδια, δεν έλαβε καμιά εντολή για λήψη έκτακτων μέτρων ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. «Εγώ δε διαπίστωσα κανένα επιπλέον μέτρο ασφάλειας», είπε ο Δ. Κογκούλης.

Σε ερώτηση των συνηγόρων υπεράσπισης για το τηλεφώνημα του διοικητή της ΕΥΠ Χ. Σταυρακάκη από το Βουκουρέστι στις 8.00 το πρωί της 29/1/1999, όπου έλεγε ότι πιθανόν να αποπειραθεί να εισέλθει ο Κούρδος ηγέτης στη χώρα μας και γι' αυτό να ληφθούν δρακόντεια μέτρα, ο μάρτυρας απάντησε κατηγορηματικά: «Δε διαπίστωσα λήψη δρακόντειων ή έκτακτων μέτρων και στο αεροδρόμιο υπήρχαν τα συνήθη μέτρα».

Με τη χτεσινή κατάθεση του Δ. Κογκούλη αρχίζει να «ξετυλίγεται το κουβάρι» της ζοφερής υπόθεσης Οτσαλάν και να αναδεικνύονται οι ευθύνες της κυβέρνησης Σημίτη, που οδήγησαν τον Απο στα χέρια των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας. Ετσι, κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου απλοί υπάλληλοι, (αστυνομικοί, υπάλληλοι του αεροδρομίου κλπ.) και αποκρύβονται οι βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία με τις πράξεις της και τις παραλείψεις της... έστρωσε το έδαφος για τη σύλληψη Οτσαλάν.

Μάλιστα, όταν ο Θ. Θεοδωρόπουλος, συνήγορος υπεράσπισης του Α. Οτσαλάν, ρώτησε τον Δ. Κογκούλη, αν η λήψη δρακόντειων μέτρων κατά της εισόδου του Κούρδου ηγέτη, συνιστούσε ενημέρωση του κλιμακίου της αστυνομικής δύναμης του αεροδρομίου του Ελληνικού και της ΥΠΑ, ο Δ. Κογκούλης απάντησε: «ναι θα έπρεπε να ενημερωθούν οι δύο αυτές υπηρεσίες».

Επίσης, σε άλλη ερώτηση του συνηγόρου του Οτσαλάν, αν θα έπρεπε να είναι συνεχής και ενδελεχής η παρακολούθηση του Α. Ναξάκη, και αυτό, γιατί, όπως έχει κατατεθεί στο δικαστήριο ο Απο γνωστοποίησε στον Α. Ναξάκη - όταν βρισκόταν στην Ιταλία - την πρόθεσή του να έρθει στην Ελλάδα, ενώ αυτό έγινε γνωστό στις ελληνικές αρχές από τον Σ. Καλεντερίδη, ο μάρτυρας δήλωσε ότι «ως πολίτης, ναι, φρονώ ότι θα έπρεπε να παρακολουθείται» ο Α. Ναξάκης. Δηλαδή, ο μάρτυρας, εμμέσως πλην σαφώς, θεωρεί αδικαιολόγητο να φεύγει ο Α. Ναξάκης για τη Ρωσία, προκειμένου να φέρει τον Κούρδο ηγέτη και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας μας να μη γνωρίζουν τίποτα.

Στο μεταξύ από την κατάθεση του Δ. Κογκούλη προέκυψε άλλο ένα σημαντικό ερώτημα και αυτό αφορά κάποια ανάμειξη και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ο Δ. Κογκούλης κατέθεσε ότι δόθηκε εντολή να χρεωθούν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας τα έξοδα για το σερβίρισμα των επισκεπτών που ήρθαν από τη Ρωσία. Να υπενθυμίσουμε ότι έχει κατατεθεί στο δικαστήριο πως είχε δηλωθεί στους αρμόδιους υπαλλήλους του αεροδρομίου η άφιξη του υφυπουργού Αμυνας της Ρωσίας, ενώ ως γνωστό στο αεροπλάνο αυτό ήταν ο Κούρδος ηγέτης.

Τέλος, την άποψη για μη ενημέρωση του κλιμακίου της αστυνομικής δύναμης του αεροδρομίου, για λήψη δρακόντειων μέτρων, ενόψει της επικείμενης άφιξης Οτσαλάν, ενισχύει και η κατάθεση της υπαλλήλου του αεροδρομίου Α. Ανδριανοπούλου, η οποία είπε στο δικαστήριο ότι κατά την αποχώρηση του αυτοκινήτου με τη συνοδεία του Οτσαλάν, δεν υπήρχε καθόλου αστυνομική δύναμη. Επίσης, χτες κατέθεσαν ο Ν. Κουφουδάκης και η Ελ. Μαυραντώνη, συγκυβερνήτης και αεροσυνοδός του αεροπλάνου που έφερε τον Απο από τη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ