ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούνη 2003
Σελ. /88
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στεγανό της Αστυνομίας η υπηρεσία δακτυλοσκοπήσεων

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του προϊσταμένου της υπηρεσίας, από την οποία αποκαλύπτεται ότι ο πολίτης είναι έρμαιο στα χέρια των αστυνομικών αρχών

Μέγιστο ζήτημα δημοκρατίας και προστασίας του πολίτη από την κατάχρηση εξουσίας των αστυνομικών αρχών αναδεικνύεται στη δίκη της «17Ν» το συμπέρασμα της κατάθεσης του αστυνομικού υποδιευθυντή - τμηματάρχη στο Τμήμα Εξερεύνησης της Εγκληματικής Υπηρεσίας της Ασφάλειας - Ι. Γιαννακούρη.

Ο μάρτυρας, την περασμένη Παρασκευή και χθες, παρουσίασε στο δικαστήριο τα στοιχεία που συνέλεξε η υπηρεσία του αναφορικά με αποτυπώματα που αποδίδονται σε κατηγορούμενους και φέρεται ότι βρέθηκαν σε κινητά και ακίνητα αντικείμενα στα κρησφύγετα της «17Ν». Ανεξαρτήτως όμως από αυτό, το κύριο ζήτημα που ανέδειξε η κατάθεσή του, το οποίο ξεπερνά κατά πολύ τα όρια και τα πλαίσια της εν λόγω δίκης, αναφέρεται στο γεγονός ότι η υπηρεσία της οποίας προΐσταται ο Ι. Γιαννακούρης - και ειδικά σε ό,τι αφορά την έρευνα και ταυτοποίηση αποτυπωμάτων ως αποδεικτικό στοιχείο εγκληματικής πράξης - είναι ένας στεγανός μηχανισμός της Αστυνομίας, που δεν μπορεί να ελεγχθεί από πουθενά. Η τέχνη της έρευνας και πιστοποίησης αποτυπωμάτων δε διδάσκεται πουθενά, από κανένα πανεπιστήμιο, αλλά μόνο από σχολές της ελληνικής και ξένων Αστυνομιών. Η επιλογή των μαθητών γίνεται με εσωτερική διαδικασία της Αστυνομίας. Η τεχνογνωσία είναι και αυτή αποκλειστικό αστυνομικό προνόμιο. Ο έλεγχος της υπηρεσίας είναι μόνο αστυνομικός. Ετσι, παρουσιάζονται στα δικαστήρια στοιχεία, η αξιοπιστία των οποίων είναι αδύνατο να αμφισβητηθεί από κάποια τρίτη ανεξάρτητη αρχή, με αποτέλεσμα να τίθεται το κολοσσιαίο ερώτημα τι είδους δικαιοσύνη μπορεί να υπάρξει όταν ο πολίτης είναι έρμαιο στα χέρια των αστυνομικών αρχών... Στο ερώτημα αυτό ο Ι. Γιαννακούρης απάντησε ότι η αξιοπιστία της υπηρεσίας του δεν έχει αμφισβητηθεί χρόνια τώρα - λες και υπάρχει δυνατότητα να συμβεί κάτι τέτοιο - κι ότι εν πάση περιπτώσει σ' όλες τις χώρες έτσι έχουν τα πράγματα!!!

Σύμφωνα με το μάρτυρα βρέθηκαν αποτυπώματα για τους κατηγορούμενους ως εξής: Δ. Κουφοντίνας: επτά στην Πάτμου και άλλα τρία στη Δαμάρεως. Π. Τσελέντης: εννέα σε κινητά αντικείμενα και χειρόγραφα στην Πάτμου. Σ. Ξηρός: 21 στα δύο κρησφύγετα. Δ. Γεωργιάδης: αποτυπώματά του ένα σε φύλλο πλεξιγκλάς που βρέθηκε στην Πάτμου και ένα σε απόδειξη αγοράς ηλεκτρονικού υπολογιστή, που βρέθηκε στη Δαμάρεως. Β. Τζωρτζάτος: ένα σε αστυνομικό πηλήκιο (που ήταν τοποθετημένο με άλλα πέντε σε βαλίτσα μαζί με όπλα) και άλλα τρία στο βιβλίο «Who is Who της Αλλαγής». Ν. Παπαναστασίου: αποτυπώματά του σε βιβλίο - οδηγό δημόσιων υπηρεσιών που βρέθηκε στην Πάτμου. Αγγ. Σωτηροπούλου: στη Δαμάρεως βρέθηκε παλαμικό αποτύπωμα σε κάσωμα πόρτας και δακτυλικά αποτυπώματά της σε δύο βιβλία και μία εφημερίδα που βρέθηκαν στην Πάτμου.

Τέλος ο μάρτυρας κατέθεσε ότι στα κρησφύγετα βρέθηκαν αποτυπώματα των Κ. Τέλιου και Κ. Καρατσώλη.

Από τους κατηγορούμενους δεν αμφισβήτησαν την ύπαρξη αποτυπωμάτων τους, στα κρησφύγετα ή σε αντικείμενα οι Δ. Κουφοντίνας, Π. Τσελέντης (ο οποίος όμως υποστήριξε ότι δεν είχε πάει σε καμία από αυτές), Σ. Ξηρός, Δ. Γεωργιάδης (απέδωσε το γεγονός στη φιλική του σχέση με τον Σ. Ξηρό), Κ. Τέλιος, Ν. Παπαναστασίου (αρνήθηκε όμως οποιαδήποτε σχέση με τη «17Ν») και η Αγγ. Σωτηροπούλου η οποία για μεν το αποτύπωμα στο κρησφύγετο είπε ότι είχε πάει σε κάποιο διαμέρισμα με τον Δ. Κουφοντίνα αλλά δε θυμάται πού, ενώ για τα αποτυπώματα στα βιβλία και στην εφημερίδα υποστήριξε πως προφανώς ήταν πράγματα που έπιασε, γιατί τα είχε φέρει στο σπίτι τους ο σύζυγός της.

Αντίθετα ο Β. Τζωρτζάτος υποστήριξε ότι τα αποτυπώματα που τον ενοχοποιούν τα έβαλε στα επίμαχα αντικείμενα η Αστυνομία, ενώ η υπεράσπιση του Κ. Καρατσώλη υπέβαλε αίτημα να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη για τα ευρήματα που του αποδίδονται.

Σεισμός 5,4 Ρίχτερ κοντά στο Λιτόχωρο

Δεκάδες σπίτια και σχολεία έπαθαν ζημιές στους Γόννους και άλλες πόλεις του Νομού Λάρισας

Σε ολόκληρη τη Θεσσαλία και σε πολλές περιοχές της νοτιοανατολικής Μακεδονίας έγινε αισθητή η σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 π.μ. χτες, με επίκεντρο την περιοχή που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Λιτοχώρου.

Ο σεισμός προκάλεσε μικρές ζημιές σε παλιά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια περιοχών του νομού Λάρισας και ιδιαίτερα στους Γόννους, όπου 25 κάτοικοι δήλωσαν στο Δήμο ότι τα σπίτια τους έχουν υποστεί ρωγμές, όπως ζημιές υπέστη και το Δημοτικό Σχολείο (το οποίο έχει κτιστεί τη 2η δεκαετία του περασμένου αιώνα), στα Τέμπη, όπου έπεσε μια εγκαταλειμμένη αποθήκη, ενώ υπολογίζεται ότι περί τα 20 παλιά κτίρια έχουν υποστεί μικροζημιές και στον Τύρναβο.

Ο επίσημος απολογισμός των ζημιών αναμένεται να γίνει σήμερα από κλιμάκια της Νομαρχίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που κάνουν τις σχετικές αυτοψίες.

Οπως δηλώνουν κάτοικοι των Γόννων, στο χωριό τους, η σεισμική δόνηση ήταν πολύ ισχυρή. Του σεισμού προηγήθηκε μια βοή, η οποία λειτούργησε σαν προειδοποίηση, επιτρέποντάς τους να πεταχτούν γρήγορα έξω από τα σπίτια τους. Τυχεροί στάθηκαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, καθώς τη στιγμή της δόνησης ήταν σε διάλειμμα κι έτσι δεν κινδύνεψαν. Να σημειώσουμε ότι, με απόφαση του νομάρχη Λάρισας και για προληπτικούς λόγους, χτες δε λειτούργησαν τα σχολεία σε αρκετές περιοχές του νομού.

«Μικρή έκπληξη», χαρακτήρισε το σεισμό στην περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλή σεισμικότητα, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γ. Σταυρακάκης. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ιστορικά στοιχεία - πρόσθεσε - δεν έχουν συμβεί στη στενή αυτή περιοχή, όπου συνέβη ο χτεσινός σεισμός, ισχυρότεροι σεισμοί. Τα ενόργανα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας στη διάρκεια του αιώνα δεν έχουν δώσει σεισμό μεγαλύτερο του 4,5 και του 4,6, εκεί ήταν η μέση σεισμικότητα. Ο Γ. Σταυρακάκης επισήμανε ότι «το πλέον πιθανόν είναι να πρόκειται για τον κύριο σεισμό» Συμπλήρωσε, όμως, ότι «δεν αποκλείεται να συμβεί και ένας ισχυρός μετασεισμός» της τάξης των 4,5 - 4,7 Ρίχτερ.

Πάντως, έως και νωρίς χτες το απόγευμα, είχαν σημειωθεί λίγοι μετασεισμοί, χωρίς να έχουν ξεπεράσει τα 3,5 Ρίχτερ.

  • Αύριο Τετάρτη, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, με θέμα τις προτάσεις του Κόμματος για την αντισεισμική θωράκιση.
ΚΗΔΕΙΕΣ

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία

ΜΑΡΙΑ ΣΠΗΛΙΑΔΟΥ

ετών 84

κηδεύομεν αύριο Τετάρτη 11-6-2003 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγ. Θεοδώρων Α΄ Κοιμητηρίου Αθηνών.

Τα παιδιά: Φρόσω, Κατερίνα και Γιώργος. Οι εγγονές: Χριστίνα, Ελλη, Σταματία, Μαρία - Αλίκη. Τα ανίψια: Βασίλης και Μαριάννα Χατζή. Οι λοιποί συγγενείς.

* * *

Την λατρευτή μας μάνα, νόνα, αδελφή & θεία

ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΓΡΗΓΟΡΗ

ετών 90

Κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 10.6.2003 και ώρα 5 μ.μ. εκ της οικίας μας από τον Ιερό Ναό Παναγίας των Εισοδίων Λευκάδος.

Τα παιδιά: Πάνος & Παναγιώτα, Γιώργος & Μαριάννα. Τα αδέλφια: Γιώργος & Μαρία. Τα εγγόνια: Κυριακούλα, Χαρίκλεια, Ευρυδίκη, Σπύρος, Ξενοφώντας, Ξενοφώντας. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων τα χρήματα να κατατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Γενική συνέλευση αύριο

Τη γενική τακτική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση πραγματοποιεί αύριο Τετάρτη 11 Ιούνη το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών. Η συνέλευση πραγματοποιείται στις 5μμ στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος, Αθήνα). Παράλληλα με την εκλογή νέας Εκτελεστικής Επιτροπής και Εξελεγκτικής θα συζητηθεί και το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ - ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ - ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ
«Χόρτασαν» ... δεσμεύσεις

Μια ακόμα ...δέσμευση πήραν χθες οι Ομοσπονδίες Αστυνομικών, Πυροσβεστών και Λιμενικών από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη, σχετικά με το πάγιο αίτημά τους να θεσμοθετηθεί η εργασία τους ως επικίνδυνη και ανθυγιεινή.

Στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών με τον Μ. Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Π. Τσερτικίδη, άκουσαν τον υπουργό να δηλώνει ότι για το όλο ζήτημα είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Φλωρίδη και επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για θεσμοθέτηση του αιτήματός τους στο άμεσο μέλλον. Μάλιστα, ο υπουργός είπε πως την άλλη βδομάδα - συγκεκριμένα, την ερχόμενη Τρίτη 17 Ιούνη - που είναι προγραμματισμένη να γίνει η συνάντηση των Ομοσπονδιών με τον Γ. Φλωρίδη, «θα υπάρξει κατάληξη στο αίτημά σας».

Παρά τις απανωτές «δεσμεύσεις», οι Ομοσπονδίες των αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών - με ανακοίνωσή τους - συγκαλούν αύριο κοινή συνεδρίαση των ΔΣ των Ομοσπονδιών, ώστε «να μελετηθεί κάθε εξέλιξη και να ληφθεί ανάλογη απόφαση σχετιζόμενη με την εκδήλωση πανελλαδικής διαμαρτυρίας στη Χαλκιδική, σε περίπτωση που υπάρξει αρνητική κατάληξη».

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
Στο δημόσιο η περιοχή Αγ. Διονυσίου

Στο δημόσιο περιέρχονται - σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ που κατατέθηκε χτες στη Βουλή - τα οικόπεδα στις περιοχές του Αγίου Διονυσίου της Δραπετσώνας όπου οι κατοικίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το σεισμό της 9ης Σεπτεμβρίου του 1999 και κρίθηκαν κατεδαφιστέες.

Με την τροπολογία ορίζεται πως η μεταβίβαση γίνεται χωρίς αντάλλαγμα, ενώ προβλέπεται ακόμη και η επίταξη των ακινήτων περιουσιών σε περίπτωση άρνησης των ιδιοκτητών των σεισμόπληκτων οικοδομών. Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας γίνεται λόγος για επίλυση νομικών προβλημάτων προκειμένου να προχωρήσουν τα προγράμματα στεγαστικής αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων. Παράλληλα, στην ίδια τροπολογία διπλασιάζονται στα 1.500.000 ευρώ τα πρόστιμα στις εργοληπτικές επιχειρήσεις και τα στελέχη τους στις περιπτώσεις διοικητικών κυρώσεων για αθέτηση υποχρεώσεων. Τέλος, επιτρέπεται η ανέγερση του 3ου Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας στην περιοχή Ριμινίτικα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ