Τρίτη 10 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 74
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σεισμός 5,4 Ρίχτερ κοντά στο Λιτόχωρο

Δεκάδες σπίτια και σχολεία έπαθαν ζημιές στους Γόννους και άλλες πόλεις του Νομού Λάρισας

Σε ολόκληρη τη Θεσσαλία και σε πολλές περιοχές της νοτιοανατολικής Μακεδονίας έγινε αισθητή η σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 π.μ. χτες, με επίκεντρο την περιοχή που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Λιτοχώρου.

Ο σεισμός προκάλεσε μικρές ζημιές σε παλιά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια περιοχών του νομού Λάρισας και ιδιαίτερα στους Γόννους, όπου 25 κάτοικοι δήλωσαν στο Δήμο ότι τα σπίτια τους έχουν υποστεί ρωγμές, όπως ζημιές υπέστη και το Δημοτικό Σχολείο (το οποίο έχει κτιστεί τη 2η δεκαετία του περασμένου αιώνα), στα Τέμπη, όπου έπεσε μια εγκαταλειμμένη αποθήκη, ενώ υπολογίζεται ότι περί τα 20 παλιά κτίρια έχουν υποστεί μικροζημιές και στον Τύρναβο.

Ο επίσημος απολογισμός των ζημιών αναμένεται να γίνει σήμερα από κλιμάκια της Νομαρχίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που κάνουν τις σχετικές αυτοψίες.

Οπως δηλώνουν κάτοικοι των Γόννων, στο χωριό τους, η σεισμική δόνηση ήταν πολύ ισχυρή. Του σεισμού προηγήθηκε μια βοή, η οποία λειτούργησε σαν προειδοποίηση, επιτρέποντάς τους να πεταχτούν γρήγορα έξω από τα σπίτια τους. Τυχεροί στάθηκαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, καθώς τη στιγμή της δόνησης ήταν σε διάλειμμα κι έτσι δεν κινδύνεψαν. Να σημειώσουμε ότι, με απόφαση του νομάρχη Λάρισας και για προληπτικούς λόγους, χτες δε λειτούργησαν τα σχολεία σε αρκετές περιοχές του νομού.

«Μικρή έκπληξη», χαρακτήρισε το σεισμό στην περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλή σεισμικότητα, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γ. Σταυρακάκης. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ιστορικά στοιχεία - πρόσθεσε - δεν έχουν συμβεί στη στενή αυτή περιοχή, όπου συνέβη ο χτεσινός σεισμός, ισχυρότεροι σεισμοί. Τα ενόργανα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας στη διάρκεια του αιώνα δεν έχουν δώσει σεισμό μεγαλύτερο του 4,5 και του 4,6, εκεί ήταν η μέση σεισμικότητα. Ο Γ. Σταυρακάκης επισήμανε ότι «το πλέον πιθανόν είναι να πρόκειται για τον κύριο σεισμό» Συμπλήρωσε, όμως, ότι «δεν αποκλείεται να συμβεί και ένας ισχυρός μετασεισμός» της τάξης των 4,5 - 4,7 Ρίχτερ.

Πάντως, έως και νωρίς χτες το απόγευμα, είχαν σημειωθεί λίγοι μετασεισμοί, χωρίς να έχουν ξεπεράσει τα 3,5 Ρίχτερ.

  • Αύριο Τετάρτη, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, με θέμα τις προτάσεις του Κόμματος για την αντισεισμική θωράκιση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ