ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
29ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Στη ρότα προετοιμασίας της Λαϊκής Αντισυνόδου

Οι μέρες για τη Λαϊκή Αντισύνοδο της Θεσσαλονίκης πλησιάζουν κι οι νέοι της ΚΝΕ έχουν ανασκουμπωθεί, μαζεύουν συμμετοχές, προετοιμάζουν και προπαγανδίζουν τη 12η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της Οργάνωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 - 22 Ιούνη στη συμπρωτεύουσα, στο δάσος του Σέιχ Σου. Σ' αυτό το κλίμα συνεχίζονται και οι εκδηλώσεις του 29ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο.

«Σε λίγες μέρες καταφτάνουν στην πόλη μας εκείνοι που έχουν κάνει τη ζωή της νεολαίας και του λαού "λάστιχο": Σπίτι - σχολείο - φροντιστήριο οι μαθητές, ελαστικές σχέσεις εργασίας, ανεργία, ένας εργασιακός και μορφωτικός μεσαίωνας είναι αυτό που βιώνει η νεολαία σήμερα», επισημαίνει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, ανακοινώνοντας τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα. Το ΝΣ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ τονίζει ότι «οι φονιάδες του γιουγκοσλαβικού και ιρακινού λαού, οι επίδοξοι φονιάδες του κουβανικού λαού», οι ηγέτες της ΕΕ έρχονται στην πόλη για «να ανακεφαλαιώσουν τα αντιδραστικά μέτρα που πάρθηκαν στο εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας» και να δουν πώς θα συνεχίσουν. Στο πλαίσιο αυτό, η Οργάνωση πραγματοποιεί πλατύ πολιτικό άνοιγμα σε όλη την πόλη, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της νεολαίας στις εκδηλώσεις - διαδηλώσεις της Λαϊκής Αντισυνόδου.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων του 29ου Φεστιβάλ, τις επόμενες μέρες, έχει ως εξής:

Αύριο Πέμπτη

  • Στον Αγιο Παντελεήμονα Αχαρνών, στις 7 μ.μ., με θέμα τις παλλαϊκές διαδηλώσεις και τη 12η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη.
  • Στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Ελευθερίας. στις 8 μ.μ., με θέμα: «Θεσσαλονίκη, Λαϊκή Αντισύνοδος 20-21-22 Ιούνη», με ομιλήτρια την Κική Μωυσιάδου, μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Μεθαύριο Παρασκευή

  • Στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς (Θεσσαλονίκη) με θέμα: «Αλληλεγγύη στη Σοσιαλιστική Κούβα», στις 7 μ.μ., με ομιλήτρια την Ελένη Αθανασιάδου, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.
  • Στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα, στις 8 μ.μ., με θέμα: «Παλεύουμε για μια άλλη Ευρώπη, των λαών, του σοσιαλισμού», με ομιλητή τον Κώστα Βροχόπουλο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Στην πλατεία στο Χαριλάου, με θέμα: «Θεσσαλονίκη, Λαϊκή Αντισύνοδος 20-21-22 Ιούνη», με ομιλητή τον Νίκο Φρέγκογλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, γραμματέα της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης.
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αμερικανική διπλωματική δραστηριότητα

«Το σχέδιο Ανάν με κάποιες αλλαγές σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων και εφαρμογής του, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την επίλυση του Κυπριακού». Αυτό υποστήριξε χτες με δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο Αμερικανός ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, μετά από συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους της ΕΕ. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες μέρες πριν αναχωρήσει ο Τ. Γουέστον από τις Βρυξέλλες με διαδοχικούς προορισμούς τη Ρώμη, την Αθήνα, τη Λευκωσία και την Αγκυρα.

Ο Τ. Γουέστον είχε χτες συναντήσεις με τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Χαβιέ Σολάνα και τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο, Γκίντερ Φερχόιγκεν, τις οποίες χαρακτήρισε «ως συνέχεια των επαφών που έχει με κοινοτικούς παράγοντες μετά την αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού στη Χάγη στις 10 και 11 Μάρτη του 2003». Εξάλλου, ο ίδιος ανέφερε ότι «στόχος των συναντήσεων αυτών είναι η ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης και ο συντονισμός των πολιτικών που αποσκοπούν στην επίλυση του προβλήματος». Με νόημα, πάντως πρόσθεσε ότι «η λύση του Κυπριακού, όποτε και αν αυτή επιτευχθεί, θα βοηθήσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ».

Επιμένει ο Ντενκτάς

Την ίδια στιγμή πάντως, ο Ραούφ Ντενκτάς, μιλώντας σε συνάντηση επιχειρηματιών από την Τουρκία, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του σχεδίου Ανάν, λέγοντας ότι «είναι απαράδεκτο όπως έχει» και κατηγόρησε συγχρόνως «εκείνους που ζητούν την αποδοχή του». Ο Ρ. Ντενκτάς, υποστήριξε ότι «το σχέδιο Ανάν θα οδηγήσει σε εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων Τουρκοκυπρίων και στην επιστροφή της πιο εύφορης γης στους Ελληνοκυπρίους». Το σχέδιο Ανάν, ισχυρίστηκε «θα έχει ως αποτέλεσμα οι Τουρκοκύπριοι να καταλήξουν υπό τον ζυγό των Ελληνοκυπρίων και θα οδηγήσει στην κατάργηση των συνθηκών εγγυήσεων και στην αφαίρεση νομίμων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων».

Ειδικός εφέτης ανακριτής για τον Κόκκαλη

Σε νέα φάση εισέρχονται οι δικαστικές περιπέτειες του επιχειρηματία Σ. Κόκκαλη. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλλάκης ζήτησε να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών και να οριστεί εφέτης ανακριτής, στα πλαίσια της διαδικασίας του άρθρου 29 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καθώς θεωρεί ότι οι κατηγορίες εναντίον του Σ. Κόκκαλη είναι βαρύτατες.

Ο Ε. Κρουσταλλάκης απέστειλε έγγραφο προς τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, με το οποίο ζητάει τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, με αφορμή το πόρισμα της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης του εισαγγελέα Πρωτοδικών Δ. Παπαγγελόπουλου, το διαβιβαστικό έγγραφο του 4ου ανακριτή Γ. Πουρνάρα προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών και την έγκληση που κατέθεσε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, εναντίον του Σ. Κόκκαλη, το Εθνικό Ιδρυμα Αθλημάτων της Ομοσπονδίας της Ρωσίας για την υπόθεση του «Ρωσικού Λόττο».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο εισαγγελέας Δ. Παπαγγελόπουλος είχε διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση εναντίον του Σ. Κόκκαλη, ύστερα από δημοσιεύματα του Τύπου και καταγγελίες του βουλευτή της ΝΔ Π. Καμμένου και στη συνέχεια ασκήθηκε ποινική δίωξη (για κατασκοπία, υπεξαίρεση και άλλα σοβαρά αδικήματα) εις βάρος του Ελληνα επιχειρηματία.

Στη συνέχεια, ο 4ος ειδικός ανακριτής Γ. Πουρνάρας ανέλαβε την κύρια ανάκριση. Μετά το πέρας της ανάκρισης, ο 4ος ανακριτής διαβίβασε το φάκελο στον εισαγγελέα Πρωτοδικών και πρότεινε να αρχειοθετηθεί η υπόθεση, καθώς εκτίμησε ότι δεν προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις ενοχής, ενώ κατά τη διαδικασία της ανάκρισης ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών της ανάκρισης.

Τέλος, το Ιδρυμα Αθλημάτων της Ρωσίας ζήτησε να ασκηθεί σε βάρος του Ελληνα επιχειρηματία ποινική δίωξη για «απάτη κατ' επάγγελμα, από την οποία προκλήθηκε ιδιαίτερα μεγάλη ζημιά» και «πλαστογραφία μετά χρήσης», σε βαθμό κακουργήματος. Επίσης, ζητάει την επιστροφή των 15 εκατ. δολαρίων που είχε εισπράξει ο Σ. Κόκκαλης ως προκαταβολή για την εκτέλεση της σύμβασης του «Λόττο».

Να σταματήσει να μας προκαλεί

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος (Τ. Θ.), σε πέντε συνέχειες στα ΝΕΑ, από τις 19 έως τις 23/5/2003, εξαπολύει μια βάναυση επίθεση ενάντια στους διανοούμενους, επειδή δεν παίρνουν, δήθεν, θέση στα ζητήματα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής και, ουσιαστικά, γιατί παίρνουν θέση ενάντια στην ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ.

Κατ' αρχήν, ο Τ. Θ. είναι ένας από τους δημοσιογράφους που επιτέθηκαν στο Σύλλογο Εκδοτών-Βιβλιοπωλών Αθήνας, γιατί άλλαξε την απόφασή του να είναι τιμώμενη χώρα στη γιορτή του βιβλίου η Μ. Βρετανία και να προσκαλέσει στα εγκαίνια τον πρεσβευτή της, μετά τη συμμετοχή της Μ. Βρετανίας στην εισβολή στο Ιράκ.

Δεύτερον, τώρα έγραψε τα άρθρα, κύρια, για να καταγγείλει την Κούβα γιατί δήθεν καταδίκασε ή εκτέλεσε «αντιφρονούντες» χωρίς λόγο. Ουσιαστικά, δηλαδή, καλεί τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους να εισβάλουν στην Κούβα.

Τρίτον, επιτίθεται στον Μίκη Θεοδωράκη για τη θέση του ενάντια στους Αγγλοαμερικανούς στον πόλεμο κατά του Ιράκ, παίρνοντας αφορμή απ' τη φράση ότι «το μίσος των λαών» πρέπει να πνίξει τον ιμπεριαλισμό. Φαίνεται ότι οι λαϊκές εξεγέρσεις πρέπει πλέον να γίνονται μέσω ...Internet.

Τέταρτον, μιλάει περιφρονητικά για τους οπαδούς του ΚΚΕ, που έχουν δώσει και αίμα για να στηρίξουν την πίστη τους και τις ιδέες τους. Ο Ερνστ Τέλμαν, άλλοτε Γενικός Γραμματέας του Γερμανικού ΚΚ, που εκτελέστηκε από τους χιτλερικούς, έχει πει: «Πρέπει να διαφυλάττουμε ακατάλυτη την πίστη στην υπόθεση, μια πίστη που έχει επαληθευτεί με τη ζωή και το θάνατο...».

Τέλος, ο Τ. Θ. ταυτίζει τον Στάλιν με τον Χίτλερ. Αυτό το παραμύθι πρέπει κάποτε να σταματήσει. Η Σοβιετική Ενωση έδωσε 20.000.000 νεκρούς για να συντρίψει το χιτλερισμό. Πολύ περισσότερο, αυτό πρέπει να γίνει τώρα που ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, μιμούμενος το χιτλερισμό, κάνει απρόκλητες επεμβάσεις σε τρίτες ανεξάρτητες χώρες, μέλη του ΟΗΕ, και βομβαρδίζει αδιάκριτα γέρους και μικρά παιδιά.

Κατά συνέπεια ο κ. Τ. Θ. πρέπει να σταματήσει τουλάχιστον να μας προκαλεί.

ΥΓ: Ο Νίκος Δήμου, στην προσπάθειά του να φανεί φανατικότερος του Τ. Θ. στο φιλοαμερικανισμό, γράφει ότι «είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, όπου σε κρίσιμα ζητήματα πολιτικής και ιδεολογίας, κυριαρχούν πλειοψηφίες σχεδόν απολυταρχικές» (ΤΑ ΝΕΑ, 3/6/2003). Ωστε υπάρχουν και πλειοψηφίες απολυταρχικές; Δηλαδή η μειοψηφία μπορεί να βρίζει την πλειοψηφία ως απολυταρχική!


Κώστας ΚΑΠΠΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ