ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Θυσία στο βωμό των υπερκερδών

Σκοτώθηκαν 3 ή 4 ναυτεργάτες από έκρηξη σε πλοίο του Μελισσανίδη

Νέα αιματοχυσία συντελέστηκε στο βωμό της αύξησης των υπερκερδών του εφοπλιστή Μελισσανίδη. Προχτές στις 4 το μεσημέρι στο γκαζάδικό του «EFXINOS» με σημαία Μάλτας και ηλικίας πάνω από 30 ετών, έγιναν παρανάλωμα 3 ή 4 (ακόμα ο ακριβής αριθμός δεν έχει εξακριβωθεί) ναυτεργάτες αλλοδαποί, από έκρηξη που έγινε στην πλώρη. Το πλοίο βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο και μέχρι τώρα επισήμως τα ακριβή αίτια δεν έχουν γίνει γνωστά.

Ωστόσο, ανεπίσημα, πληροφορίες αναφέρουν ως εκδοχές ότι γίνονταν επισκευαστικές εργασίες και το πλοίο ήταν «γκαζωμένο», δηλαδή γεμάτο αέρια και κατάλοιπα πετρελαιοειδών. Να σημειωθεί ακόμα ότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σε πολλά γκαζάδικα με ευθύνη των πλοιοκτητών τους έχουν μετατραπεί οι στεγανοί χώροι της πλώρης σε κρυφές δεξαμενές πετρελαίου...

Οι νεκροί του «EFXINOS» έρχονται να προστεθούν σε αυτούς που κάηκαν ζωντανοί μέσα στο δεξαμενόπλοιό του ΣΛΟΠ, που ανατινάχτηκε στην Κυνοσούρα Σαλαμίνας πριν από 4 περίπου χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, οι 3 ή 4 νεκροί ναυτεργάτες ήταν από τις Φιλιππίνες και ανήκαν στο 30μελές πλήρωμα του πλοίου. Ανάμεσα στους 30 είναι και τρεις Ελληνες. Συγκεκριμένα ο καπετάνιος, ο Α΄ μηχανικός και ο μάγειρας, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους. Η έκρηξη έγινε όταν το πλοίο βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Φουτζέιρα. Αμέσως μετά την έκρηξη εκδηλώθηκε πυρκαγιά, η οποία σβήστηκε από το ίδιο το πλήρωμα.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Στο φιλεργοδοτικό κατήφορο

Τα έργα και τις ημέρες της συμβιβασμένης ηγεσίας αποκαλύπτουν οι πέντε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που συμμετέχουν στη διοίκηση

Σε «παραμάγαζο» της συμβιβασμένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ και γνήσιο υποστηριχτή της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έχουν μετατρέψει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά οι συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης» που πλειοψηφούν στη διοίκησή του. Τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση της διοίκησης, τα οποία παραθέτουν στην κρίση των εργαζόμενων με δελτίο Τύπου οι 5 συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που συμμετέχουν στη διοίκηση, αποτελούν τρανταχτή απόδειξη του εκφυλιστικού κατήφορου, στον οποίο έχει καταδικαστεί η δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το κείμενο των αγωνιστών συνδικαλιστών, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δ. Κυριακού, γνωστό στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και μέλος της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένα Πειραιώς, αρνήθηκε να αποδεχτεί την πρόταση που κατέθεσαν ώστε να καταδικαστεί το ξεπούλημα τομέων του ΟΛΠ, που ήδη έχει αρχίσει με την ίδρυση ανώνυμης εταιρίας διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων. Ο πρόεδρος, αν και μέλος της διοίκησης του ΟΛΠ, καθώς και οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας αρνήθηκαν να αντιταχθεί το ΕΚΠ στην ίδρυση αυτής της εταιρίας.

Ομως το κακό δε σταματάει εδώ. Οπως καταγγέλλουν οι 5 συνδικαλιστές, ο πρόεδρος έχει επιδοθεί σε μια σειρά αντικαταστατικές ενέργειες που παραβιάζουν τις συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Συγκεκριμένα, χωρίς εξουσιοδότηση της διοίκησης, εν αγνοία του προεδρείου και σε πλήρη αντίθεση με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων των πρωτοβάθμιων σωματείων των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, συμμετέχει σε κατ' ιδία συναντήσεις με αρμόδιους υπουργούς, δηλώνοντας εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου και συμβάλλοντας στη διαλυτική κυβερνητική πολιτική σε βάρος της Ζώνης! Στην τελευταία συνεδρίαση, η πλειοψηφία έδωσε την πλήρη υποστήριξή της στην προκλητική τακτική του προέδρου, απορρίπτοντας σχετική πρόταση των 5 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ να ληφθούν μέτρα.

«Την αποκλειστική ευθύνη - συνεχίζει το δελτίο Τύπου - για την αδράνεια και τον φιλεργοδοτικό και φιλοκυβερνητικό κατήφορο την έχουν οι δυνάμεις της συναίνεσης και του συμβιβασμού ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, αλλά και η ΑΠ που πλειοψηφούν στο ΕΚΠ και που προσφέρουν στήριξη και ανοχή σ' αυτή την πορεία, αντί να πάρουν πρωτοβουλίες και να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της αντίστασης και στο συντονισμό της δράσης των εργαζομένων».

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ της διοίκησης του ΕΚΠ καλούν τους εργαζόμενους του Πειραιά να καταδικάσουν τη συμβιβασμένη πλειοψηφία και να οργανώσουν τους αγώνες τους σε συντονισμό με τις ταξικές δυνάμεις για την απόκρουση και την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Στα πλαίσια αυτά τους καλούν να δώσουν μαζικά το «παρών» τους στη Λαϊκή Αντισύνοδο της Θεσσαλονίκης μαζί με τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΣΠΑ
Συναινεί στη συρρίκνωση και το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής»

Την τακτική της συναίνεσης και της υποταγής επέλεξε για μια ακόμα φορά η πλειοψηφία της ηγεσίας της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), την ώρα που η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στη συρρίκνωση και το ξεπούλημα του ομίλου εταιριών της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ).

Στο έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας, η πλειοψηφία της ΟΣΠΑ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) απέρριψε την πρόταση της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΕΣΚ) για οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων για να διεκδικήσουν δημόσια ΟΑ, επιλέγοντας την τακτική του «κοινωνικού διαλόγου»!

Συγκεκριμένα η πρόταση της ΕΣΚ περιλάμβανε: Την κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τη μέρα συνάντησης της ΟΣΠΑ με τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελή. Σύγκληση γενικών συνελεύσεων των πρωτοβάθμιων σωματείων για την ενημέρωση και τον προγραμματισμό των αγώνων των εργαζομένων. Προγραμματισμό συγκεντρώσεων στους χώρους δουλιάς, καθώς και μια σειρά άλλες αγωνιστικές δραστηριότητες. Σκοπός όλων αυτών των κινητοποιήσεων είναι η διεκδίκηση δημόσιας ΟΑ 100%, με επαναφορά όλων των δραστηριοτήτων που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, επιδότηση του κοινωνικού της ρόλου, απαλλαγή από τα ιδιωτικά συμφέροντα που την απομυζούν και ένταξή της σε ένα Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Μεταφορών. Ακόμα, κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους με ταυτόχρονη κρατική ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων και αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς, συλλογική σύμβαση εργασίας για το 2003 που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, μονιμοποίηση των εποχικών και ένταξή τους στα κλαδικά σωματεία με πλήρη δικαιώματα. Τέλος κατάργηση αντεργατικών διατάξεων και επέκταση του νόμου 1759 σε όλους τους εργαζόμενους της ΟΑ.

Στον αντίποδα η πλειοψηφία της ΟΣΠΑ προέκρινε ένα ψήφισμα που όχι μόνο οδηγεί στον «κοινωνικό διάλογο», αλλά και αποδέχεται τις κυβερνητικές επιλογές όπως τις «εθελούσιες εξόδους» των εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι το κυβερνητικό σχέδιο για την ΟΑ, προβλέπει τη σύσταση μιας μικρής εταιρίας πτητικού έργου, με μικρό στόλο και λίγους εργαζόμενους. Η εταιρία αυτή, που θα προκύψει από την ενοποίηση της ΟΑ, της «Ολυμπιακής Αεροπλοΐας» και των «Μακεδονικών Αερογραμμών», θα ξεπουληθεί στους ιδιώτες, μαζί με τις άλλες κερδοφόρες δραστηριότητες του ομίλου (επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών, Τεχνική Διεύθυνση κλπ.).

ΝΑΟΥΣΑ
Συγκέντρωση κατά της ανεργίας

Εργαζόμενοι και άνεργοι της Νάουσας ανταποκρίθηκαν χτες στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου της πόλης και πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά στο ΕΚΝ, ενάντια στην ανεργία και για τα δικαιώματα των ανέργων και εποχικά εργαζόμενων. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τη μέχρι τώρα έλλειψη κυβερνητικών δεσμεύσεων για μέτρα.

Στη συγκέντρωση επισημάνθηκαν: Δεν υπάρχει δέσμευση για την αποτροπή απολύσεων, ενώ δεν έχει δεσμευτεί ακόμα η κυβέρνηση για το ποσό των 1.500 ευρώ που έχει ζητήσει για κάθε άνεργο - εποχιακά εργαζόμενο το Εργατικό Κέντρο και φορείς της πόλης.

Δε δεσμεύτηκε η κυβέρνηση για τη συνέχιση του ταμείου ανεργίας και για μέτρα ενίσχυσης για αυτούς που φέτος θα μείνουν χωρίς εισόδημα.

Οι συγκεντρωμένοι με το ψήφισμά τους ζήτησαν: Καμία απόλυση. Επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού για όλη τη διάρκεια της ανεργίας και όχι μόνο για 12 μήνες. Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Ενταξη όλων των εποχιακά απασχολούμενων στα κονσερβοποιεία, διαλογητήρια, ψυγεία, κιβωτοποιεία στο νόμο 1836/1989, άρθρο 22. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ σε όσους εργάστηκαν τα δύο τελευταία χρόνια στις παραπάνω επιχειρήσεις. Ειδική ρύθμιση όσων εργαζομένων είναι στην τελευταία πενταετία πριν τη σύνταξη. Πάγωμα των δανείων των απολυμένων ανέργων και αρκετά ακόμα αιτήματα.

Αλυτα τα προβλήματα των καθαριστριών

Αλυτα παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καθαρίστριες στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με πρώτο και κύριο αυτό της αλλαγής του εργασιακού καθεστώτος, από σχέση μίσθωσης έργου σε εξαρτημένη σχέση εργασίας αορίστου χρόνου. Για να συζητηθούν αυτά τα προβλήματα, το Σωματείο Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλεί τις εργαζόμενες σε γενική συνέλευση την Κυριακή, 22 Ιούνη, στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, σε συνάντηση που είχε το σωματείο με τον υφυπουργό Παιδείας κ. Γκεσούλη στα αιτήματά τους για 10% αύξηση - υπόσχεση που είχε δοθεί από τον Οκτώβρη του 2002 - αύξηση των ορίων των αιθουσών και έξτρα αμοιβή για όσες εργάζονται σε ολοήμερο σχολείο, ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι αυτά γίνονται δεκτά. Μάλιστα είπε ότι υπογράφτηκε η σχετική εγκύκλιος, όμως, όπως υπογραμμίζεται, «επειδή ακόμα δεν έχουμε επίσημη απάντηση, θεωρούμε ότι είμαστε ακόμα στο στάδιο των υποσχέσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ