ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ
Ερχεται εισπρακτική «θεομηνία»

Νέου τύπου εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ ανά στρέμμα, δέντρο και ζώο, ενώ καθιερώνονται και εισφορές υπέρ ΠΣΕΑ!

Πραγματικότητα θα γίνουν εντός των επομένων μηνών οι δηλώσεις καλλιέργειας και ζωικού κεφαλαίου, στις γεωργικές ασφαλίσεις, μέσω των οποίων θα εισπράττονται πλέον υποχρεωτικά οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ. Παράλληλα, σχεδιάζεται να καθιερωθούν και υποχρεωτικές εισφορές υπέρ ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών).

Μετά και την ψήφιση του νόμου 3147/2003 για την αγροτική γη και λοιπές διατάξεις (και συγκεκριμένα του άρθρου 28) ετοιμάζονται οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για να υπολογίζεται πλέον το ασφάλιστρο ανά στρέμμα, ανά δέντρο και ανά ζώο, ανάλογα με την περίπτωση. Σύμφωνα με πληροφορίες η αρχή θα γίνει με τη βαμβακοκαλλιέργεια, όπου σχεδιάζεται οι βαμβακοπαραγωγοί να πληρώσουν τις νέου τύπου εισφορές, από φέτος. Δεν αποκλείεται το ίδιο να συμβεί φέτος και για τους κτηνοτρόφους, ενώ για τις υπόλοιπες καλλιέργειες η προσαρμογή στα νέα εισπρακτικά ήθη του ΕΛΓΑ, θα γίνει το 2004.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, οι βαμβακοπαραγωγοί θα κληθούν να καταβάλουν τις νέες εισφορές από Οκτώβρη, με το που αρχίσουν να λαμβάνουν τις επιταγές πληρωμής της προσωρινής ελάχιστης τιμής. Ο υπολογισμός του νέου ασφαλίστρου για το βαμβάκι, θα γίνει εκτός απροόπτου με τον εξής τύπο: Εκταση (στρέμματα) επί στρεμματική απόδοση (ζώνες που ορίζει το υπουργείο Γεωργίας) επί ένα συντελεστή 2,5%, επί μια μέση εμπορική τιμή κιλού βαμβακιού που σε πρώτη φάση φαίνεται ότι θα οριστεί στα 0,77 ευρώ. Αν τελικά ισχύσουν τα 0,77 ευρώ το κιλό μέση εμπορική τιμή, τότε για παράδειγμα, ένας βαμβακοπαραγωγός που έχει 95 στρέμματα δηλωμένα στο ΟΣΔΕ και ορισθείσα στρεμματική απόδοση 320 κιλά, θα πληρώσει 585,20 ευρώ (199.407 δρχ.) ετήσια εισφορά στον ΕΛΓΑ. Στην περίπτωση που μπει και η εισφορά για τα ΠΣΕΑ, η οποία θα υπολογίζεται για όλες τις καλλιέργειες με ένα συντελεστή 0,5%, τότε ο συγκεκριμένος βαμβακοπαραγωγός θα κληθεί να πληρώσει άλλα 117,04 ευρώ (39.881 δρχ.) ετησίως.

Οσον αφορά την κτηνοτροφία, εδώ πρόκειται να οριστούν ασφαλιστικές εισφορές ανά ζώο που θα φτάνουν τα 10 ευρώ για τις αγελάδες κρεατοπαραγωγής και για τα αιγοπρόβατα θα είναι γύρω στο 1 ευρώ. Στις δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως φαίνεται, ο υπολογισμός της ασφαλιστικής εισφοράς θα γίνεται ανά δέντρο, επί τα κιλά μέσης παραγωγής, επί έναν κλιμακούμενο συντελεστή, επί μια μέση εμπορική τιμή. Οπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, ο συντελεστής υπολογισμού της εισφοράς για παράδειγμα στο βιομηχανικό ροδάκινο, θα είναι από 1,5% μέχρι 4,5% ανάλογα με το ιστορικό επικινδυνότητας της κάθε περιοχής. Δηλαδή, για τις περιοχές της Πέλλας και Ημαθίας ο συντελεστής θα είναι 4,5%.

Αυτό που φαίνεται πάντως είναι, ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερες εισφορές από τις τωρινές (3% επί των τιμολογίων για τη φυτική παραγωγή και 0,5% για τη ζωική παραγωγή). Και μπορεί σε πρώτη φάση να οριστούν εισφορές κοντά στα τωρινά εισπρακτικά δεδομένα, αλλά οι νέες ασφαλιστικές εισφορές του ΕΛΓΑ θα μπορούν να αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο προς τα πάνω, με υπουργικές αποφάσεις. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι που θα αδυνατούν να πληρώσουν τις νέες εισφορές, δε θα έχουν πλέον ασφαλιστική κάλυψη, ούτε από τον ΕΛΓΑ ούτε και από τα ΠΣΕΑ!

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
«Ξυνά» παζάρια

Μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεχιζόταν το ευρω-παζάρι για την υπογραφή της καταστροφικής μεταρρύθμισης

Ως ο πιο πιστός οπαδός της καταστροφικής μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής εμφανίστηκε ο Ελληνας υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς, ως προεδρεύων στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Η ελληνική πλευρά στο νέο κύκλο συνεδριάσεων, διαβουλεύσεων και παζαριών στο Λουξεμβούργο, έδωσε αντιαγροτικά «ρέστα» μαζί με τις Βρετανία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, που επιθυμούν και πιέζουν για την άμεση υπογραφή της συμφωνίας ως έχει ή με κάποιες επιμέρους τροποποιήσεις.

Από την άλλη, για τους δικούς τους εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Γερμανία, καθώς και οι υπόλοιπες 5 χώρες που συντάχθηκαν μαζί τους, αρνούνται να έρθουν σε μία συμφωνία που θα προκαλούσε μεγάλο πολιτικό κόστος στις κυβερνήσεις. Από χτες ήδη διαφώνησαν με τις όποιες τροποποιήσεις των αντιαγροτικών προτάσεων της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ, χωρίς βέβαια να διαφωνούν με την ουσία και τις επιδιώξεις της μεταρρύθμισης.

Πάντως, το όλο παζάρι, έδειξε πως η επιχειρούμενη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, θα έχει ολέθριες επιπτώσεις και οι περισσότεροι επιχειρούν να περισώσουν ό,τι μπορούν για τους αγρότες - υπηκόους τους. Μέχρι αργά χτες βράδυ συνεχιζόταν τα ευρω-παζάρια και οι πολλαπλές διακοπές της συνεδρίασης του Συμβουλίου για τα γίνουν τα κατ' ιδίαν παζάρια. Χτες βράδυ οι σχετικές πληροφορίες ανέφεραν πως σήμερα ξημερώνει μια νέα μέρα για την ΚΑΠ και πως θα ψηφιζόταν ο τελικός συμβιβασμός. Αλλά οι χτεσινές ενδείξεις έδειχναν επίσης πως για να συμβεί κάτι τέτοιο έπρεπε να ξεπεραστούν αρκετά παζαρο-εμπόδια.

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Γ. Δρυς μαζί με τον Επίτροπο Γεωργίας Φρ. Φίσλερ, παρουσίασαν τις μέρες της συνεδρίασης τουλάχιστον τρεις γραπτές συμβιβαστικές εκδοχές μεταρρύθμισης (εκτός των προφορικών παζαριών που είχαν στις κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους τους) που όλες κινούνταν στην ίδια αντιαγροτική κατεύθυνση. Οσο για τα ελληνικά παζάρια, ο Γ. Δρυς φαίνεται πως βολεύεται να συμπεριληφθούν σε μια δήλωση του αέρα για τα μεσογειακά (βαμβάκι, λάδι, καπνός) και το κρασί με τα οπωροκηπευτικά, καθώς και καμία εκατοστή χιλιάδες επιπλέον στο αγελαδινό γάλα. Καλά κρασιά ή καλά γάλατα δηλαδή...

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΑΣΕΓΕΣ
Εδειξε... επιχειρηματικό χαρακτήρα

Σε πλήρη αλλαγή του χαρακτήρα του συνεταιριστικού κινήματος βαδίζει η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς από ένωση αγροτικών συνεταιρισμών σε ένωση εταιριών, υλοποιώντας έτσι τις αντισυνεταιριστικές διατάξεις του νομοσχεδίου «για την αγροτική γη» που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Χτες κατά τη δεύτερη και τελευταία μέρα των εργασιών της «θλιβερής» ετήσιας γενικής συνέλευσης της ΠΑΣΕΓΕΣ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης αποφάσισε την ένταξη στη δύναμη του 15 Συνεταιριστικών Εταιριών, Κοινοπραξιών και Κεντρικών Ενώσεων. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι 15 αυτές οργανώσεις ανταποκρίνονται στα κριτήρια αγοράς που διέπουν πλέον τη λειτουργία της (για τις Κοινοπραξίες κύκλος εργασιών μεγαλύτερος των 3.000.000 ευρώ, για τις συνεταιριστικές εταιρίες, εταιρικό κεφάλαιο μεγαλύτερο του 1.200.000 ευρώ και κύκλος εργασιών μεγαλύτερος των 3.000.000 ευρώ). Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου της Τζ. Καραμίχα, ο οποίος θεώρησε «ιδιαίτερα σημαντικό το μήνυμα που εκπέμπει η ΠΑΣΕΓΕΣ προς τον αγροτικό συνεταιριστικό χώρο, γιατί η απόφαση αυτή σηματοδοτεί τον επιχειρηματικό χαρακτήρα των συνεταιριστικών οργανώσεων που αποτελεί διαρκή στόχο και επιδίωξη της ΠΑΣΕΓΕΣ».

Τα νέα μέλη είναι: Η Κεντρική Κλαδική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελουργικών Προϊόντων (ΚΕΣΟΕ), η Κοινοπραξία Καπνοπαραγωγών ΕΑΣ Δράμας - Καβάλας - Παγγαίου, η ΚΕΝΣΠΥ, η Συνεταιριστική Εταιρία Βιομηχανικής Ανάπτυξης Θράκης, η Συνεταιριστική Ασφαλιστική, η Κεντρική Κλαδική Συνεταιριστική Ενωση Σουλτανίνας, η Συνεταιριστική Ενωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδας, η Συνεταιριστικά Εκκοκιστήρια Εβρος, η Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων Αργολίδας «Δαναός», η Κοινοπραξία Καπνοπαραγωγών ΕΑΣ Ροδόπης και Εβρου, η Κοινοπραξία ΑΣΟ «Αλέξανδρος», η ΑΛΜΕ, η Ελαιουργική Κεντρική Κλαδική Συνεταιριστική Ενωση Ελαιοκομικών Προϊόντων, η Αγροτική Συνεταιριστική Εταιρία Αναπτύξεως Νομού Ρεθύμνης και η Καπνική.

ΛΑΡΙΣΑ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Να στηριχτούν οι χαλαζόπληκτοι αγρότες

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Οι σοβαρές καταστροφές που προκλήθηκαν στις αγροτικές καλλιέργειες των νομών Καρδίτσας και Λάρισας από τη χαλαζόπτωση στις 16 του περασμένου Απρίλη, είναι το θέμα δύο Ερωτήσεων που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Τ. Τσιόγκας, Ν. Γκατζής και Αντ. Σκυλλάκος προς τον υπουργό Γεωργίας.

Για τον νομό Λάρισας επισημαίνεται ότι «χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες καπνών, σιτηρών, καλαμποκιού, τεύτλων, αμπελιών, τομάτας και δεντροκαλλιέργειες μήλων του Δήμου Ολύμπου και των Δημοτικών Διαμερισμάτων Πυθίου, Δολίχης και Καλυβίων του Δήμου Λιβαδίου καταστράφηκαν από χαλαζόπτωση, σε ποσοστό που ανέρχεται στο 90% της παραγωγής».

Ανάλογη ήταν η καταστροφή που προκλήθηκε και στο νομό Καρδίτσας όπου «η έντονη χαλαζόπτωση στις 16 Ιούνη κατέστρεψε περίπου 2.000 στρέμματα βαμβάκι και 1.000 περίπου στρέμματα με σιτηρά στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βλοχού Ν. Καρδίτσας και σε ποσοστό που ανέρχεται (επίσης) στο 90% της παραγωγής, οδηγώντας τους παραγωγούς σε απόγνωση».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν θα παρέμβει ώστε να εκτιμηθούν άμεσα οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί για το 100% της ζημιάς και να υπάρξουν διευκολύνσεις προς τους πληγέντες από την ΑΤΕ, όπως πάγωμα χρεών κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ