Παρασκευή 20 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ
Ερχεται εισπρακτική «θεομηνία»

Νέου τύπου εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ ανά στρέμμα, δέντρο και ζώο, ενώ καθιερώνονται και εισφορές υπέρ ΠΣΕΑ!

Πραγματικότητα θα γίνουν εντός των επομένων μηνών οι δηλώσεις καλλιέργειας και ζωικού κεφαλαίου, στις γεωργικές ασφαλίσεις, μέσω των οποίων θα εισπράττονται πλέον υποχρεωτικά οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ. Παράλληλα, σχεδιάζεται να καθιερωθούν και υποχρεωτικές εισφορές υπέρ ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών).

Μετά και την ψήφιση του νόμου 3147/2003 για την αγροτική γη και λοιπές διατάξεις (και συγκεκριμένα του άρθρου 28) ετοιμάζονται οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για να υπολογίζεται πλέον το ασφάλιστρο ανά στρέμμα, ανά δέντρο και ανά ζώο, ανάλογα με την περίπτωση. Σύμφωνα με πληροφορίες η αρχή θα γίνει με τη βαμβακοκαλλιέργεια, όπου σχεδιάζεται οι βαμβακοπαραγωγοί να πληρώσουν τις νέου τύπου εισφορές, από φέτος. Δεν αποκλείεται το ίδιο να συμβεί φέτος και για τους κτηνοτρόφους, ενώ για τις υπόλοιπες καλλιέργειες η προσαρμογή στα νέα εισπρακτικά ήθη του ΕΛΓΑ, θα γίνει το 2004.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, οι βαμβακοπαραγωγοί θα κληθούν να καταβάλουν τις νέες εισφορές από Οκτώβρη, με το που αρχίσουν να λαμβάνουν τις επιταγές πληρωμής της προσωρινής ελάχιστης τιμής. Ο υπολογισμός του νέου ασφαλίστρου για το βαμβάκι, θα γίνει εκτός απροόπτου με τον εξής τύπο: Εκταση (στρέμματα) επί στρεμματική απόδοση (ζώνες που ορίζει το υπουργείο Γεωργίας) επί ένα συντελεστή 2,5%, επί μια μέση εμπορική τιμή κιλού βαμβακιού που σε πρώτη φάση φαίνεται ότι θα οριστεί στα 0,77 ευρώ. Αν τελικά ισχύσουν τα 0,77 ευρώ το κιλό μέση εμπορική τιμή, τότε για παράδειγμα, ένας βαμβακοπαραγωγός που έχει 95 στρέμματα δηλωμένα στο ΟΣΔΕ και ορισθείσα στρεμματική απόδοση 320 κιλά, θα πληρώσει 585,20 ευρώ (199.407 δρχ.) ετήσια εισφορά στον ΕΛΓΑ. Στην περίπτωση που μπει και η εισφορά για τα ΠΣΕΑ, η οποία θα υπολογίζεται για όλες τις καλλιέργειες με ένα συντελεστή 0,5%, τότε ο συγκεκριμένος βαμβακοπαραγωγός θα κληθεί να πληρώσει άλλα 117,04 ευρώ (39.881 δρχ.) ετησίως.

Οσον αφορά την κτηνοτροφία, εδώ πρόκειται να οριστούν ασφαλιστικές εισφορές ανά ζώο που θα φτάνουν τα 10 ευρώ για τις αγελάδες κρεατοπαραγωγής και για τα αιγοπρόβατα θα είναι γύρω στο 1 ευρώ. Στις δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως φαίνεται, ο υπολογισμός της ασφαλιστικής εισφοράς θα γίνεται ανά δέντρο, επί τα κιλά μέσης παραγωγής, επί έναν κλιμακούμενο συντελεστή, επί μια μέση εμπορική τιμή. Οπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, ο συντελεστής υπολογισμού της εισφοράς για παράδειγμα στο βιομηχανικό ροδάκινο, θα είναι από 1,5% μέχρι 4,5% ανάλογα με το ιστορικό επικινδυνότητας της κάθε περιοχής. Δηλαδή, για τις περιοχές της Πέλλας και Ημαθίας ο συντελεστής θα είναι 4,5%.

Αυτό που φαίνεται πάντως είναι, ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερες εισφορές από τις τωρινές (3% επί των τιμολογίων για τη φυτική παραγωγή και 0,5% για τη ζωική παραγωγή). Και μπορεί σε πρώτη φάση να οριστούν εισφορές κοντά στα τωρινά εισπρακτικά δεδομένα, αλλά οι νέες ασφαλιστικές εισφορές του ΕΛΓΑ θα μπορούν να αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο προς τα πάνω, με υπουργικές αποφάσεις. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι που θα αδυνατούν να πληρώσουν τις νέες εισφορές, δε θα έχουν πλέον ασφαλιστική κάλυψη, ούτε από τον ΕΛΓΑ ούτε και από τα ΠΣΕΑ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ