Παρασκευή 20 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Περιορισμένες οι προσδοκίες από τους εμπόρους

Χωρίς μεγάλες ελπίδες για αξιόλογη αναθέρμανση του τζίρου τους, με δεδομένο ότι τα λαϊκά εισοδήματα δε «συγκινούνται» ακόμα και από τα δελεαστικότερα ποσοστά έκπτωσης, ετοιμάζουν οι έμποροι τις βιτρίνες των καταστημάτων τους για τις θερινές εκπτώσεις που αρχίζουν στις 7 Ιούλη και θα τελειώσουν στις 30 Αυγούστου. Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων είναι τέτοια που οι έμποροι δεν τρέφουν ελπίδες για αλλαγή του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην αγορά. Η συνεχής πτώση του τζίρου τους (εξαιτίας της αδυναμίας των εργαζόμενων να διαθέσουν μέρος του εισοδήματός τους σε καταναλωτικές αγορές) και η παράλληλη μετατόπιση του τζίρου στα μεγάλα μαγαζιά (έχουν «το μαχαίρι και το πεπόνι» να αποσπούν τον όποιο τζίρο πραγματοποιείται στην αγορά με μια σειρά μεθόδους που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι μικρέμποροι) είναι μια πορεία που δεν ανατρέπεται στις εφτά βδομάδες των εκπτώσεων. Εξάλλου, ακόμα κι αυτές οι αγορές των εντελώς απαραίτητων που πραγματοποιούν οι καταναλωτές δεν κάνουν τέτοιο τζίρο που να μπορεί να ανακουφίσει τους εμπόρους από το συσσωρευμένο αρνητικό αποτέλεσμα όλου του προηγούμενου διαστήματος.

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην περίοδο των εκπτώσεων, κυρίως όσον αφορά στη χρήση πιστωτικών καρτών.

Μεταξύ άλλων το ΙΝΚΑ:

  • Επισημαίνει πως «σήμερα όλα δείχνουν εύκολο να αποκτηθούν αλλά δύσκολο να εξοφληθούν», με το πλαστικό χρήμα.
  • Συνιστά στους καταναλωτές να μην επηρεάζονται από το ποσοστό της έκπτωσης σε κάποιο είδος, νομίζοντας ότι αυτό ισχύει για όλα τα είδη μέσα στο κατάστημα.
  • Σημειώνει ότι σε περιόδους εκπτώσεων τα είδη που επηρεάζονται από αυτές είναι κυρίως τα εποχικά, όπως ρούχα, παπούτσια κλπ., ενώ οι τιμές των οικιακών συσκευών «παίζουν» όλο το χρόνο.
  • Προτείνει πριν από τις αγορές θα είναι καλό να προηγείται προγραμματισμός και έρευνα στα καταστήματα και διευκρινίζει πως εάν το προϊόν που αγοράστηκε προκύψει ελαττωματικό ο καταναλωτής δικαιούται να το επιστρέψει αμέσως και να ζητήσει την αντικατάστασή του ή την επιστροφή των χρημάτων του. Δικαιολογίες του τύπου «είναι προσφορά» ή «στις εκπτώσεις αλλαγές δε γίνονται» δεν ισχύουν για ελαττωματικά προϊόντα, επισημαίνει το ΙΝΚΑ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέχρι 65% μικρότερος ο τζίρος φέτος (2010-09-03 00:00:00.0)
Σε αναμονή των εκπτώσεων... (2005-12-28 00:00:00.0)
Λήγουν σήμερα με ...«έκπτωση» του τζίρου (2001-02-28 00:00:00.0)
Επιβεβαιώθηκαν οι δυσοίωνες προβλέψεις (2000-08-13 00:00:00.0)
Αύριο η επίσημη πρώτη (1998-06-30 00:00:00.0)
Ελλειψις χρημάτων στάσις εμπορίου (1996-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ