Παρασκευή 20 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Παιχνίδια με τους ομολογιούχους

Ασύμφορη για τους μεγαλορεντιέρηδες η μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές, που επανέρχονται στο χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου

Ενα ακόμα δώρο έδωσε χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους μεγαλορεντιέρηδες ντόπιους και ξένους ομολογιούχους της Εθνικής Τράπεζας. Το όλο θέμα ξεκίνησε το 1998 όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ομολογιακό δάνειο δίνοντας στους δανειστές τη δυνατότητα να το μετατρέψουν σε μετοχές της τράπεζας. Η αναλογία μετατροπής καθορίστηκε το 1998 με βάση τις τότε τιμές (περίπου 80 ευρώ ανά μετοχή) και βέβαια δεν έχει καμιά σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα. Η μετοχή έπεσε και κυμαίνεται σήμερα γύρω στα 15 ευρώ. Κατά συνέπεια οι ομολογιούχοι - δανειστές του Δημοσίου δεν είχαν κανένα απολύτως λόγο να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα. Αντίθετα από μια τέτοια ενέργεια θα έβγαιναν χαμένοι, παρά το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα λυμαίνονταν τα ψηλά επιτόκια.

Ετσι η κυβέρνηση «την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενη» αποφάσισε να τους εξοφλήσει καταβάλλοντάς τους περίπου 895 εκατ. ευρώ με τη μορφή νέων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Αυτονόητα οι μετοχές αυτές (ποσοστό 6,9% της τράπεζας) επανέρχονται στην πλήρη κατοχή και κυριότητα του Δημοσίου. Είναι δηλαδή φανερό ότι δεν πρόκειται για αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου. Αντίθετα όπως προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας απεργάζονται τρόπους να ξεπουλήσουν και νέο μετοχικό πακέτο του Δημοσίου, όταν κρίνουν ότι θα το επιτρέψουν οι συνθήκες του χρηματιστηριακού τζόγου.

Ο υπουργός Οικονομίας μετά από συνάντηση που είχε με το διοικητή της Εθνικής, Θ. Καρατζά, δήλωνε χαρακτηριστικά ότι «η επαναφορά των μετοχών στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΚΑ θα διευκολύνει τις στρατηγικές επιλογές του Δημοσίου σε συνεργασία με τη διοίκηση της Εθνικής για την περαιτέρω ισχυροποίησή της», αρνήθηκε ωστόσο να δώσει διευκρινίσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό η επιστροφή «δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα στο δημόσιο χρέος, δεδομένου ότι έχει εγγραφεί στο χρέος από πέρσι κατόπιν των νέων οδηγιών της Γιούροστατ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ