Παρασκευή 20 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
«Ξυνά» παζάρια

Μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεχιζόταν το ευρω-παζάρι για την υπογραφή της καταστροφικής μεταρρύθμισης

Ως ο πιο πιστός οπαδός της καταστροφικής μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής εμφανίστηκε ο Ελληνας υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς, ως προεδρεύων στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Η ελληνική πλευρά στο νέο κύκλο συνεδριάσεων, διαβουλεύσεων και παζαριών στο Λουξεμβούργο, έδωσε αντιαγροτικά «ρέστα» μαζί με τις Βρετανία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, που επιθυμούν και πιέζουν για την άμεση υπογραφή της συμφωνίας ως έχει ή με κάποιες επιμέρους τροποποιήσεις.

Από την άλλη, για τους δικούς τους εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Γερμανία, καθώς και οι υπόλοιπες 5 χώρες που συντάχθηκαν μαζί τους, αρνούνται να έρθουν σε μία συμφωνία που θα προκαλούσε μεγάλο πολιτικό κόστος στις κυβερνήσεις. Από χτες ήδη διαφώνησαν με τις όποιες τροποποιήσεις των αντιαγροτικών προτάσεων της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ, χωρίς βέβαια να διαφωνούν με την ουσία και τις επιδιώξεις της μεταρρύθμισης.

Πάντως, το όλο παζάρι, έδειξε πως η επιχειρούμενη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, θα έχει ολέθριες επιπτώσεις και οι περισσότεροι επιχειρούν να περισώσουν ό,τι μπορούν για τους αγρότες - υπηκόους τους. Μέχρι αργά χτες βράδυ συνεχιζόταν τα ευρω-παζάρια και οι πολλαπλές διακοπές της συνεδρίασης του Συμβουλίου για τα γίνουν τα κατ' ιδίαν παζάρια. Χτες βράδυ οι σχετικές πληροφορίες ανέφεραν πως σήμερα ξημερώνει μια νέα μέρα για την ΚΑΠ και πως θα ψηφιζόταν ο τελικός συμβιβασμός. Αλλά οι χτεσινές ενδείξεις έδειχναν επίσης πως για να συμβεί κάτι τέτοιο έπρεπε να ξεπεραστούν αρκετά παζαρο-εμπόδια.

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Γ. Δρυς μαζί με τον Επίτροπο Γεωργίας Φρ. Φίσλερ, παρουσίασαν τις μέρες της συνεδρίασης τουλάχιστον τρεις γραπτές συμβιβαστικές εκδοχές μεταρρύθμισης (εκτός των προφορικών παζαριών που είχαν στις κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους τους) που όλες κινούνταν στην ίδια αντιαγροτική κατεύθυνση. Οσο για τα ελληνικά παζάρια, ο Γ. Δρυς φαίνεται πως βολεύεται να συμπεριληφθούν σε μια δήλωση του αέρα για τα μεσογειακά (βαμβάκι, λάδι, καπνός) και το κρασί με τα οπωροκηπευτικά, καθώς και καμία εκατοστή χιλιάδες επιπλέον στο αγελαδινό γάλα. Καλά κρασιά ή καλά γάλατα δηλαδή...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ