ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Εγκλωβισμένα» τα κατακτητικά στρατεύματα

Ιρακινοί πανηγυρίζουν, πετώντας πέτρες σε στρατιωτικό κατοχικό αυτοκίνητο που έχει δεχτεί επίθεση από την αντίσταση

Associated Press

Ιρακινοί πανηγυρίζουν, πετώντας πέτρες σε στρατιωτικό κατοχικό αυτοκίνητο που έχει δεχτεί επίθεση από την αντίσταση
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Τα κατοχικά στρατεύματα βρίσκονται σε καθημερινή βάση αντιμέτωπα όχι μόνο με την οργή των Ιρακινών, αλλά και με τον ανταρτοπόλεμο... Μέρα τη μέρα, οι ένοπλες επιθέσεις κατά των κατακτητικών στρατευμάτων γίνονται ολοένα και πιο πολύπλοκες και φονικές, δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του....

Το Γαλλικό Πρακτορείο στο μεταξύ ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών κατακτητών, σε 80, από την 1η Μαΐου, μέρα κατά την οποία ο Πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε το τέλος των επιχειρήσεων. Οι 32 εξ αυτών έχουν σκοτωθεί σε μάχες... ενώ ο Αμερικανός αξιωματούχος βρήκε το τις πταίει... πολλοί ξένοι πρέπει να έχουν αναμειχτεί στο σχεδιασμό των επιθέσεων αυτών... «Κρατούμε ανθρώπους που δεν είναι Ιρακινοί και αυτό είναι κάτι που το περιμέναμε», κατέληξε χωρίς να δώσει φυσικά διευκρινίσεις.

Παράλληλα, παρατάθηκε η παραμονή 9.000 οπλιτών επίλεκτης μεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, που αναμενόταν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στον τομέα ασφαλείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της CENTCOM. Μετά από τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης της CENTCOM, εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας έσπευσε να διαβεβαιώσει τους «απογοητευμένους» Αμερικανούς στρατιώτες. «Η δέσμευση του Ντόναλντ Ράμσφελντ για επιστροφή ολόκληρης της μεραρχίας έως το φθινόπωρο ισχύει», επισήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ωστόσο αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιο μήνα θα πραγματοποιηθεί ο επαναπατρισμός των 9.000 στρατιωτών, ακόμη και όταν στην ερώτηση που του τέθηκε αναφέρθηκε ο μήνας Δεκέμβριος.

Εξαντλητικές σωματικές έρευνες

Associated Press

Εξαντλητικές σωματικές έρευνες
Στο μεταξύ, το κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ αποφάσισε την ίδρυση δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου, προκειμένου να δικάσει τον Σαντάμ Χουσεΐν και τους συνεργάτες του που περιλαμβάνονται στη λίστα των 55 πλέον καταζητούμενων.

Οσο για το μεγάλο θέμα των ημερών, δηλαδή τον πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ του Λευκού Οίκου και της CIA, ο Πρόεδρος Μπους επανέρχεται και επιμένει όσον αφορά στην εγκυρότητα των πληροφοριών, βάσει των οποίων αναφέρθηκε στην απόκτηση ουρανίου από την Αφρική εκ μέρους του Ιράκ. Ο Μπους επανέλαβε ότι παραμένει βέβαιος πως ο Σαντάμ Χουσεΐν επιχειρούσε να αναπτύξει ένα πυρηνικό πρόγραμμα όπλων, και επισήμανε ότι οι ΗΠΑ έλαβαν τη σωστή απόφαση.

Για πρώτη φορά αναφέρθηκε, δε, στο θέμα της επίμαχης αναφοράς, υπογραμμίζοντας: «Νομίζω ότι οι πληροφορίες που λαμβάνω είναι πολύ καλές, και οι ομιλίες που έχω εκφωνήσει βασίζονται σε καλές πληροφορίες».

Το θέμα έχει και άλλες διαστάσεις, ενδοευρωπαϊκής φύσης, αφού, σύμφωνα με τις πληροφορίες, Ιταλία και Γαλλία βρίσκονται πίσω από τις επίμαχες πληροφορίες της Βρετανίας για το ουράνιο από την Αφρική. Ετσι μετά την Ιταλία και η Γαλλία, όπως μετέδωσε το Reuters, μέσω της χτεσινής ανακοίνωσης του γαλλικού υπουργείου διαψεύδει.

«Αντίθετα με τους υπαινιγμούς που παρουσιάστηκαν σε βρετανική εφημερίδα, η Γαλλία δεν αποτελεί την αρχική πηγή προέλευσης της πληροφορίας που δημοσιεύτηκε σε βρετανική έκθεση με ημερομηνία 24 Σεπτεμβρίου 2002, και αναφερόταν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Τέλος, μετά τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωσε χτες ότι μια γαλλική συμμετοχή στις στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Ιράκ «δεν είναι κάτι που εξετάζεται στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα πράγματα».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Αβέβαιη η εκεχειρία

ΤΕΛ ΑΒΙΒ, ΓΑΖΑ, ΡΑΜΑΛΑ, ΚΑΪΡΟ και ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ενας Ισραηλινός εξέπνευσε χτες σε νοσοκομείο, όπου είχε μεταφερθεί μαζί με δύο άλλους, μετά τον προχτεσινοβραδινό τραυματισμό τους σε επίθεση Παλαιστινίου με μαχαίρι, σε προάστιο του Τελ Αβίβ. Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβαν «μέλη» της οργάνωσης Ταξιαρχίες του Αλ-Ακσα, με ανακοίνωσή τους που έστειλαν στο Ρόιτερς από το Λίβανο.

Ο Ισραηλινός ΥπΕξ Σιλβάν Σαλόμ είπε στο ραδιόφωνο του στρατού ότι «οι Παλαιστίνιοι δεν κάνουν αρκετά, για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία», προσθέτοντας πως ενδεχομένως η ενέργεια αυτή σηματοδοτεί «την έναρξη κάποιων αναλαμπών δραστηριότητας» των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Ο δράστης της ενέργειας, που τραυματίστηκε και συνελήφθη από μέλη των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας, φέρεται, σύμφωνα με την Χα' αρέτζ, να «ομολόγησε» κατά την ανάκριση ότι είναι μέλος των Ταξιαρχιών του Αλ-Ακσα.

Παράλληλα, χτες, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε στη διάρκεια της νύχτας στη Δυτική Παλαιστίνη έξι μαχητές της Φατάχ, που «καταζητούσε».

Ο Σαλόμ, πάντως, παραδέχτηκε ότι σημειώνεται «θετική αλλαγή» στις προσπάθειες της κυβέρνησης Αμπάς να μειώσει τις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων. (Οχι πως αυτό άλλαξε σε τίποτα την ισραηλινή πολιτική). Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ), Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε την ενέργεια ως «παράδειγμα βίας που η Παλαιστινιακή πλευρά απορρίπτει».

Κατά τα λοιπά, ο Αμπάς φέρεται να ήρθε σε «συμφωνία» με τον Γιάσερ Αραφάτ, κατά δηλώσεις Παλαιστινίου αξιωματούχου στο Γαλλικό Πρακτορείο, σε «μια φόρμουλα για τον τρόπο και τα μέσα που θα καθοδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, καθώς και για τις υποθέσεις που αφορούν στην ασφάλεια». Δε δόθηκαν λεπτομέρειες. Ωστόσο, με δεδομένες τις διαφωνίες των δύο Παλαιστινίων πολιτικών, είναι ένα ερώτημα το κατά πόσον η «φόρμουλα» θα λειτουργήσει.

Από την πλευρά τους, οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι, αν η στάση που τηρεί η κυβέρνηση Σαρόν δεν αλλάξει, δεν υπάρχει λόγος να τηρούν την εκεχειρία. Αυτή είναι η θέση της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, της οποίας το ένοπλο τμήμα, οι Ταξιαρχίες του αλ Κουντς, διαμήνυσε πως «η υπομονή μας έχει και όρια», τονίζοντας ότι το Ισραήλ όχι μόνο «δεν απελευθέρωσε τους κρατούμενους», αλλά «εξακολουθεί να εισβάλλει παρανόμως στους ιερούς χώρους του Ισλάμ στην Παλαιστίνη».

Ανάλογο τόνο είχε η παρέμβαση χτες του Αιγύπτιου ΥπΕξ, Αμρ Μούσα: «Η ανέγερση τείχους, η κατάληψη εδαφών, η εποικιστική πολιτική, οι βομβαρδισμοί και ο καθημερινός αποκλεισμός παλαιστινιακών πόλεων και χωριών, απειλεί να καταστρέψει αυτό το ειρηνευτικό σχέδιο». Δεν υπήρξε επίσημη Ισραηλινή αντίδραση.

Οσον αφορά στην επίσκεψη του Αριέλ Σαρόν στο Λονδίνο και τη συνάντησή του, χτες, με τον Τόνι Μπλερ, δε διεφάνη ουσιαστικό αποτέλεσμα: Οι προτάσεις της κάθε πλευράς προς την άλλη ήταν άνευ αξίας. Από τη μια, οι θρυλούμενες «πιέσεις»Μπλερ για «επιτάχυνση» της απελευθέρωσης των 8.000 Παλαιστινίων κρατουμένων και καταστροφή των εποικισμών στα κατεχόμενα απλώς αφορούσαν στην τήρηση των προσχημάτων. Από την άλλη, ο Σαρόν --ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στη Νορβηγία-- δε μοιάζει να επιτυγχάνει στην προσπάθεια να «πείσει» τον Μπλερ και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να διαρρήξουν κάθε επαφή με τον Γιάσερ Αραφάτ, και να αναλάβουν «τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας» -- όχι για λόγους αποτελεσματικότερης διαχείρισής της, αλλά ως αντίβαρο στο δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης της Χαμάς, όπως κυνικά δηλώνει.

Παρεμπιπτόντως, τα πράγματα όσον αφορά στη βοήθεια προς τους Παλαιστινίους στα Κατεχόμενα δε θα μπορούσαν να είναι χειρότερα. Τα Ηνωμένα Εθνη κάλεσαν άμεσα για την παροχή 102 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να καλυφθούν κατεπείγουσες ανάγκες του παλαιστινιακού πληθυσμού, πριν από έναν μήνα. Εως σήμερα, δεν έχουν λάβει ούτε σεντς...

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Ενας πόλεμος με τις ΗΠΑ είναι πιθανός;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Ενας πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της ΛΔ Κορέας είναι πιθανόν να ξεσπάσει και μάλιστα μέσα στο διανυόμενο έτος, δήλωσε ο Ουίλιαμ Πέρι, πρώην υπουργός Αμυνας επί Προεδρίας Κλίντον, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Washington Post.

Το σκεπτικό, αλλά και βασικός λόγος ανησυχίας του Πέρι, που κατά τους αναλυτές θεωρείται ειδικός σε θέματος ασφαλείας αλλά και σε ό,τι αφορά στην Κορεατική Χερσόνησο, είναι το γεγονός πως η Λαϊκή Δημοκρατία Κορέας φαίνεται πως έχει αρχίσει την επεξεργασία ράβδων ακτινοβληθέντων καυσίμων. Μία εκτίμηση όμως πιθανώς βασίζεται σε πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων, διαψεύστηκαν όμως τη Δευτέρα από τον υπουργό Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας,Γιον Γιουνγκ - Κουάν.

Πάντως, συμβιβαστική φόρμουλα πολυμερών συνομιλιών με τη δυνατότητα διμερών συναντήσεων επί του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ προωθεί η κινεζική κυβέρνηση, με τη στήριξη της Νοτίου Κορέας, ευελπιστώντας να οδηγήσει ΗΠΑ και ΛΔ Κορέας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε χτες ότι προς ικανοποίηση και των δύο πλευρών το Πεκίνο εισηγείται ένα διεθνές πλαίσιο συνομιλιών με τη δυνατότητα διεξαγωγής διμερών συναντήσεων. «Πολυμερείς συναντήσεις πρώτα, διμερείς επαφές στη συνέχεια, ακόμη και σε χωριστά δωμάτια», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters Κινέζος διπλωμάτης.

Ετερος Κινέζος διπλωμάτης δήλωσε πως προς το παρόν δε φαίνεται να εκφράζεται κάποια αντίρρηση από τις ΗΠΑ. Κατά την εκτίμησή του, προφανώς η κυβέρνηση Μπους αναμένει πρώτα την αντίδραση της Πιονγιάνγκ, όσον αφορά στη συμβιβαστική πρόταση που στηρίζουν Πεκίνο και Σεούλ.

Οπως επισημαίνει το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους οι Πρόεδροι της Κίνας και της Νοτίου Κορέας, Χου Τζιντάο και Ρο Μου Χιούν αντίστοιχα, συμφώνησαν να προωθήσουν τη συγκεκριμένη φόρμουλα διαλόγου. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει προταθεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης του διαλόγου.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν δύο στελέχη της βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ και κατέσχεσαν 150 κιλά εκρηκτικής ύλης. Οι δύο θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στην επίθεση της 30ής Μάη, η οποία προκάλεσε το θάνατο δύο αστυνομικών.

ΡΩΜΗ.-- Τη βοήθεια της κεντρικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την ανομβρία και την έλλειψη νερού ζήτησαν οι τοπικοί διοικητές του Πιεδμόνδο, της Εμιλία - Ρομάνια, της Λομβαρδίας και της Βενετίας. Ιταλοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο περιοχές της Βόρειας Ιταλίας να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Μια «επικίνδυνη αποστολή» ανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, που μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον, με στόχο τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, που διαταράχτηκαν από την αντίθεση του Βερολίνου στον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά και την άρνηση του Βερολίνου να αποδεχτεί το αίτημα των ΗΠΑ για την ανάπτυξη δυνάμεων στο Ιράκ.

ΛΙΜΑ.-- Τουλάχιστον 60 παιδιά βρήκαν το θάνατο λόγω του κύματος ψύχους που πλήττει επί πολλούς μήνες την περιοχή Αλτιπλάνο στις Ανδεις, στο Νοτιοανατολικό Περού, και το οποίο προβλέπεται να επιδεινωθεί ιδιαίτερα στις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία. Περίπου 40 από τους θανάτους, παιδιών ηλικίας μικρότερης των 5 ετών, σημειώθηκαν στο Κούσκο και οι υπόλοιποι στο Πούνο.

ΜΕΞΙΚΟ ΣΙΤΥ.-- Το ένα τέταρτο της εκλογικής του δύναμης στην Κάτω Βουλή έχασε το κυβερνών κόμμα του Βινσέντε Φοξ, κατά τη διενέργεια συμπληρωματικών εκλογών της 6ης Ιουλίου. Σε αντίθεση, το αντιπολιτευόμενο Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα, που εκτοπίστηκε από τον Φοξ το 2000 μετά από 71 συναπτά έτη στην εξουσία, έκανε δυναμική επανεμφάνιση.

ΜΟΣΧΑ.-- Τσετσένοι αυτονομιστές σκότωσαν χτες 5 Ρώσους στρατιώτες και τραυμάτισαν άλλους 11 στο Βλαντικαβκάζ. Σε μια ακόμη είδηση από τη Ρωσία, χτες έγινε γνωστό ότι εκλάπησαν 8 φορητοί εκτοξευτές πυραύλων τύπου «Στρέλα» από ναυτική βάση. Τέλος, μαίνονται οι πυρκαγιές που έχουν αποτεφρώσει 200.000 εκτάρια δασικών εκτάσεων στη Σιβηρία και τη ρωσική Απω Ανατολή, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρία Νοβόστι», παρά τις προσπάθειες 6.000 πυροσβεστών να τις περιορίσουν.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Μαοϊκοί αντάρτες της οργάνωσης MCC ανατίναξαν σιδηροδρομικές γραμμές στο κρατίδιο Μπιχάρ της ανατολικής Ινδίας, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστούν τουλάχιστον δύο τρένα, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί.

ΛΙΒΕΡΙΑ
Οι ΗΠΑ έτοιμες για επέμβαση;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αποστολής δύναμης επέμβασης στη Λιβερία ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, μετά από συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν τη Δευτέρα στο Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έθεσε τρεις όρους, σύμφωνα με το Reuters. «Οποια υποχρέωση και εάν αναλάβουμε, θα είναι περιορισμένη σε μέγεθος και σε χρόνο», ενώ o Μπους πρόσθεσε ότι θα εξαρτηθεί από το εάν ο Λιβεριανός Πρόεδρος Τσαρλς Τέιλορ εγκαταλείψει την εξουσία και τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι ο Τσαρλς Τέιλορ έχει αποδεχτεί να παραιτηθεί και να φύγει, ωστόσο ζητά την αποστολή ειρηνευτικών στρατευμάτων, πριν εγκαταλείψει τη χώρα, για την αποφυγή περαιτέρω ταραχών.

Νωρίτερα, ο Κόφι Ανάν είχε συναντηθεί με σειρά Αμερικανών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, στους οποίους άσκησε πιέσεις για την αποστολή αμερικανικών δυνάμεων στη Λιβερία. Ο ίδιος ο Μπους δεν έδωσε καμία άλλη ένδειξη για το πότε θα αποστείλουν τις δυνάμεις οι ΗΠΑ, κάνοντας τον ΓΓ του ΟΗΕ να σημειώσει: «Ελπίζω ότι στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον ο Πρόεδρος θα λάβει μια απόφαση, η οποία θα φέρει χαρά σε πολλούς ανθρώπους στην περιοχή».

Παρά τις έντονες πιέσεις που του ασκούνται, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει λάβει ακόμα τις τελικές αποφάσεις του, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ, αν και το πρακτορείο Associated Press, αναφέρει ότι ήδη το Πεντάγωνο ήδη έχει αποστείλει πολεμικά αεροσκάφη στις γειτονικές της Λιβερίας χώρες. Κατά τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, ανθυποπλοίαρχο Νταν Χέτλατζ, έχουν αποσταλεί τρία ελικόπτερα στη Σιέρα Λεόνε και ένα αεροσκάφος MC-130, μεταγωγικό αεροσκάφος για ειδικές αποστολές, όπου μεταφέρονται περίπου 100 στρατιώτες... προκειμένου να απομακρυνθεί η ειδική διερευνητική ομάδα από τη Λιβερία!

Την ίδια ώρα, έκρυθμο είναι το κλίμα στη Λιβερία. Παρά την εκεχειρία που βρίσκεται σε ισχύ, μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών, περίπου 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ανταλλαγή πυρών μόνο το Σαββατοκύριακο.

Ο υπουργός Αμυνας της Λιβερίας Ντάνιελ Τσία δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δέχτηκαν επιθέσεις ενόπλων σε τρία διαφορετικά σημεία της χώρας. Από την πλευρά τους, οι αντίπαλοι υποστήριξαν ότι δεν επιτέθηκαν εκείνοι πρώτοι. Πάντως, και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι δε σκοπεύουν να συνεχίσουν τις συγκρούσεις.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα «επίθεση Ταλιμπάν» με 5 νεκρούς

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί βρήκαν το θάνατο και άλλοι δύο τραυματίστηκαν κατά την επίθεση αγνώστων, που η κυβέρνηση Καρζάι πιστεύει ότι ανήκουν στο κίνημα των Ταλιμπάν, στην Κανταχάρ. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου των αρχών, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο «Ρόιτερς», ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος, στο οποίο επιτέθηκαν οι άγνωστοι. Οι δράστες, κατά την ίδια πηγή, «διέφυγαν» και δεν υπήρχε καμία ένδειξη σχετικά με το αν υπέστησαν απώλειες.

Σημειώνεται ότι προχτές οι Ταλιμπάν ισχυρίζονταν ότι σκότωσαν 14 Αφγανούς και Αμερικανούς στρατιώτες, είδηση που ούτε η κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι ούτε εκείνη του Τζορτζ Ουόκερ Μπους επιβεβαίωσαν ή διέψευσαν.

Στο μεταξύ δημοσίευμα της εφημερίδας «Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ» τονίζει ότι η επαρχία Ζαμπούλ στο Νότιο Αφγανιστάν έχει μετατραπεί σε «ορμητήριο» των Ταλιμπάν, καθώς οι κάτοικοι, που αντιμετωπίζουν τους Αμερικανούς «ως κατοχικές δυνάμεις» (που είναι), υποστηρίζουν τους Ταλιμπάν φιλοξενώντας τους, δίνοντάς τους πληροφορίες για κινήσεις στρατευμάτων και σε αρκετές περιπτώσεις πολεμώντας μαζί τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ