ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν ανακόπτουν ούτε στο ελάχιστο την επιδείνωση της ζωής των εργαζομένων

«Δεν μπορεί να μιλάμε για σύγχρονο κόσμο, για σύγχρονες προκλήσεις, και όταν πρόκειται για τα λαϊκά δικαιώματα να μιλάμε με όρους του περασμένου αιώνα». Το παραπάνω τόνισε χτες η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο ραδιόφωνο του «Φλας» και τον δημοσιογράφο Γ. Σταματόπουλο και κρίνοντάς τα από τη σκοπιά των σύγχρονων αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αρνητική αντίδραση του ΚΚΕ στις εξαγγελίες, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

«Δε μας προκάλεσαν καμία έκπληξη οι ανακοινώσεις αυτές. Πέρα από το γεγονός ότι είχαν βγει στη δημοσιότητα, έχουμε καταλάβει πλήρως το πνεύμα και τον τρόπο που κινείται η κυβέρνηση. Αφαιρεί εκατομμύρια, δισεκατομμύρια δικαιώματα, ακόμα και ελευθερίες, και στη συνέχεια έρχεται κάποια στιγμή, είτε για λόγους τόνωσης της αγοράς και των επιχειρηματιών, είτε για να ελιχθεί και να αμβλύνει τις εντυπώσεις, έρχεται να επιστρέψει ξεροκόμματα, πενταροδεκάρες, όπως θέλετε πείτε τα.

Αυτά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ανακόψουν στο ελάχιστο τη χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Θα σας πω ένα παράδειγμα: Των αγροτών σήμερα, μιλάω για τη μεγάλη μάζα των αγροτών, τους μικρούς, τους μεσαίους κλπ., που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, η μείωση της τιμής του πετρελαίου δεν τους λύνει το πρόβλημα. Τους λείπουν πάρα πολλά. Είναι σαν να μου λείπουν εκατό και να μου δίνεται ένα. Αυτή τη στιγμή ο αγρότης είναι υπερχρεωμένος. Αλλος χάνει το κτήμα του, το παίρνει η Αγροτική Τράπεζα και του λέει: "Ελα να στο νοικιάσω και να γίνεις εργάτης γης". Θέλω να πω ότι όταν, π.χ., είσαι ανοιχτός, ας πούμε τον αριθμό 100, το να μου δώσεις το μισό δε μου λύνει το πρόβλημα. Δεν είναι καν βελτίωση. Βελτίωση είναι αν βρίσκεσαι σε μια κατάσταση στασιμότητας ή μικρών βημάτων προς τα εμπρός και σου δίνεται ένα μέτρο, που επιφέρει μια σχετική βελτίωση ή και απόλυτη βελτίωση. Σήμερα δε μιλάμε ούτε για απόλυτη, ούτε για σχετική βελτίωση της θέσης. Π.χ., τα μέτρα που παίρνει για τη μερική απασχόληση των γυναικών στο δημόσιο τομέα. Κατ' αρχάς αυτά είναι ενταγμένα εδώ και καιρό μέσα στις προτάσεις. Τι πρόκειται να κάνει; Εχει ανάγκη από θέσεις εργασίας και τις προσφέρει ως μισές και μάλιστα προσωρινές. Και με τη φιλοσοφία ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να δουλέψουν με πλήρη απασχόληση, λέει, άρα μπορούν να δουλέψουν 4ωρο! Οι γυναίκες θέλουν πλήρη και κανονική δουλιά και όλα τα άλλα μέτρα που χρειάζονται για την οικογένεια, για να μπορεί να συνδυάζει και τον εργασιακό της ρόλο και τον αναπαραγωγικό και το ρόλο της διαπαιδαγώγησης των παιδιών».

Συμπληρωματική κοροϊδία από τη ΝΔ

Αλλωστε, κληθείσα να σχολιάσει την αντίδραση της ΝΔ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Δύο πράγματα θέλω να σημειώσω: Κατ' αρχάς όταν αυτά τα λέει η ΝΔ, ναι θεωρώ ότι είναι κοροϊδία. Διότι η ΝΔ με την πολιτική που έχει, η οποία στη φιλοσοφία της και στη βάση της δε διαφέρει από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, στην ίδια κατάσταση θα οδηγήσει τον αγρότη. Επομένως, όταν τα λέει η ΝΔ, όντως είναι κοροϊδία και έτσι πρέπει να το αισθανθεί ο αγρότης, ο εργάτης, ο υπάλληλος κλπ. Εδώ όμως υπάρχει και μια άλλη πλευρά: Βάσει ποιου κριτηρίου θα θεωρήσουμε το 1 ευρώ τη μέρα κάτι καλό; Βάσει του ότι ενδεχομένως μια κυβέρνηση θα μπορούσε να μη δώσει ούτε και αυτό; `Η βάσει των πραγματικών και σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας; Δεν μπορεί να μιλάμε για σύγχρονο κόσμο, για σύγχρονες προκλήσεις, και όταν πρόκειται για τα λαϊκά δικαιώματα να μιλάμε με όρους του περασμένου αιώνα! Διότι, αν βεβαίως πείσεις το λαό να εγκαταλείψει τις λογικές απαιτήσεις - δε μιλάω για στρεβλές καταναλωτικές ανάγκες που το ίδιο το σύστημα τις καλλιεργεί για να μπορεί να τονωθεί η αγορά - εάν, λοιπόν, μιλάμε για λογικές και σύγχρονες απαιτήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, τότε το 1 ευρώ, θα έλεγα, δεν αξίζει και να το πάρεις. Χωρίς να λέω ότι δεν πρέπει να το πάρει αυτός που θα το πάρει, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν αξίζει να το πάρει. Εξαρτάται πώς βλέπω την πρόοδο της ζωής μου και τις ανάγκες μου».

Οι εργαζόμενοι να μην παραιτηθούν απ' όσα δικαιούνται

Σχετικά με το αν το πακέτο εξαγγελιών είχε εκλογικό άρωμα, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Πολλά από αυτά τα μέτρα έτσι και αλλιώς θα τα έπαιρνε. Π.χ., τη μερική απασχόληση στο δημόσιο, για να καλυφθούν ανάγκες με προσλήψεις βραχυπρόθεσμες κλπ. Πολλά από αυτά τα μέτρα που παίρνει είναι μέτρα που βοηθάνε στο πέρασμα της γενικότερης πολιτικής. Πάρτε τα μέτρα για τα αυτοκίνητα μεσαίου, μεγάλου κυβισμού, και την ελάφρυνση. Είναι ανάγκη να τονωθεί η αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας. Τέτοια μέτρα παίρνονται συγκυριακά για να τονωθεί η αγορά. Γιατί όταν η εξαθλίωση από ένα σημείο και μετά ξεπεράσει τα όριά της, η αγορά θα παγώσει. Και επομένως στα μέτρα της κυβέρνησης αντανακλάται η αγωνία μιας παγωμένης αγοράς που δε θα βοηθήσει να πραγματοποιούνται τα κέρδη των επιχειρηματιών. Επομένως έχουμε και τέτοια μέτρα και πάντα είχαμε τέτοια μέτρα. Μόνο που αυτά τα μέτρα τώρα δεν μπορούν να ανακόψουν την πορεία σχετικής ή απόλυτης επιδείνωσης της θέσης ενός πολύ μεγάλου μέρους των εργαζομένων».

Ενώ για το ενδεχόμενο να κατηγορηθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως «φιλολογούν» επειδή φοβούνται ότι η κυβέρνηση «επανακάμπτει στους μη προνομιούχους και τους κουνάει το χέρι», σημείωσε:

«Θα μπορούσα να δώσω μια απάντηση πάρα πολύ γενική, ότι εμείς δε φοβούμαστε ποτέ όταν παίρνονται μέτρα που βελτιώνουν τη ζωή των εργαζομένων, ακόμα και όταν επωφελείται ένα κυβερνητικό κόμμα με το οποίο βρισκόμαστε σε αντίθεση. Γιατί η εξαθλίωση ανεβάζει το συμβιβασμό. Επομένως, εμείς και με τον αγώνα μας επιδιώκουμε να βελτιώνεται η θέση των εργαζομένων, ταυτόχρονα ανεβάζοντας το κριτήριο και τον πήχη των απαιτήσεων. Δεύτερο, αυτά τα μέτρα θα αποκτήσουν εκλογικά ερείσματα στο βαθμό που οι εργαζόμενοι παραιτηθούν από το δίκιο τους, στο βαθμό που αποφασίσουν να κάνουν χαρακίρι. Αν αποφασίσεις και πεις ότι εγώ δε διεκδικώ τίποτε, αν αποφασίσεις να πεις ότι εγώ θα ζω χειρότερα, τότε μπορεί αυτά να θεωρηθούν ως προεκλογικές παροχές. Εμείς όμως έχουμε εμπιστοσύνη, ότι ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ξεπεράσει την απογοήτευση ή κάποιες μοιρολατρικές τάσεις, είναι σε θέση να καταλάβει ότι τον κοροϊδεύουν».

Τέλος, και πάλι για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Δεν μπορώ να σκεφθώ καιροσκοπικά, ειλικρινά σας λέω. Γιατί νομίζω ότι είναι καιροσκοπισμός. Αν η κυβέρνηση, όπως λέει, πήρε αυτά τα μέτρα με μια διάθεση να δείξει ένα κοινωνικό πρόσωπο, τότε γιατί να κάνει τις εκλογές πρόωρα; Αν οπωσδήποτε η κυβέρνηση τα βλέπει σαν μέτρα κοροϊδίας, τότε πρέπει να τις κάνει πολύ γρήγορα τις εκλογές, πριν αποκαλυφθεί αυτή η κοροϊδία. Εξαρτάται πώς τα βλέπει η κυβέρνηση».

«Κοροϊδίας εγκώμιον» από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Η «επόμενη μέρα», της εξαγγελίας του «κοινωνικού πακέτου» από την κυβέρνηση, βρήκε τους ιθύνοντες της κυβερνητικής προπαγάνδας στις θέσεις τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, επέμεινε στη γραμμή υπεράσπισης και προβολής των μέτρων, όπως χαράχτηκε προχτές από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Δηλαδή, δημιουργία εντυπώσεων, με σκοπό την άγρα ψήφων και συγκάλυψη της πραγματικότητας, όπως τη ζουν καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι.

Ο Χρ. Πρωτόπαππας επέμεινε στην αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων, όμως απέφυγε να απαντήσει σε σχόλιο για την «ενίσχυση» των συνταξιούχων και των ανέργων με ένα ευρώ την ημέρα. Σχετικά με τους αποδέκτες των κυβερνητικών εξαγγελιών, ο υπουργός Τύπου επανέλαβε την κατηγοριοποίηση των «ευπαθών ομάδων» προς τις οποίες απευθύνεται δήθεν η κυβέρνηση. Ενώ σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα επίσπευσής τους.

Φυσικά, ο υπουργός Τύπου φρόντισε από την πλευρά του για την ανακύκλωση του δικομματικού καυγά. Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για έλλειψη προγράμματος και χαρακτήρισε την πολιτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ανεμοδούρα».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και την αντιμετώπιση τους από την κυβέρνηση. «Σε κάθε φάση, τόνισε ο Χρ. Πρωτόπαππας, οι οικονομικές κινήσεις που θα έχουν να κάνουν με τις διεκδικήσεις κοινωνικών τάξεων και ομάδων θα αντιμετωπίζονται πάντα μέσα στις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας». Μια δήλωση που προοιωνίζεται «σκληρή απάντηση» της κυβέρνησης στις διεκδικήσεις των εργαζομένων που διατυπώνονται αυτό το διάστημα.

Αποστάσεις από την κυβερνητική «θριαμβολογία» θέλησε να κρατήσει ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτης, ο οποίος δήλωσε για τα μέτρα: «Πιστεύω πως θα μπορούσαν να έχουν γίνει και νωρίτερα, αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ». Στη συνέχεια νουθέτησε κάποιους υπουργούς, προφανώς με πρώτο αποδέκτη τον Χρ. Πρωτόπαππα, «να μη συμπεριφέρονται αλαζονικά σε σχέση με αυτό το πακέτο των μέτρων. Το λέω αυτό γιατί υπάρχει μια κομπορρημοσύνη από ορισμένους και θέλω να τους θυμίσω πως τα 30 ευρώ για τους αγρότες, για τους συνταξιούχους, δεν είναι παρά 10.000 δρχ. το μήνα, που σημαίνει 300 δρχ. την ημέρα».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνεταίρος στην παραπλάνηση

Με ένταση των αντικυβερνητικών τόνων και της δημαγωγίας πάνω στα λαϊκά προβλήματα, απαντά η ηγεσία της ΝΔ στην κυβερνητική «αντεπίθεση» που επιχειρείται μέσω του «κοινωνικού πακέτου».

Αδυνατώντας να παρακολουθήσει την κυβέρνηση στην «πλειοδοσία των παροχών», επιχειρεί να εξουδετερώσει τα εκλογικά οφέλη της κυβέρνησης με την ανάδειξη των ευθυνών της για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα «κοινωνικά ασθενέστερα στρώματα». Αφήνει βέβαια στο απυρόβλητο τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που και η ίδια στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της. Στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι ο Κ. Σημίτης τώρα «τα παίζει όλα για όλα», έχοντας το βλέμμα στον Νοέμβρη για πρόωρες εκλογές. Το ζήτημα, όπως εκτιμούν στελέχη του κόμματος, είναι να αποκρούσει όπως όπως την κυβερνητική αντεπίθεση και η ΝΔ να κρατήσει ανοιχτή την ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις των επόμενων βδομάδων.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Καραμανλής αφιέρωσε σχεδόν το σύνολο της χτεσινοβραδινής ομιλίας του σε κομματικά στελέχη σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει το «πακέτο Σημίτη» απαντώντας σε ένα προς ένα τα μέτρα που αφορούν τις «ασθενέστερες τάξεις». Ξέχασε όμως να σχολιάσει τα μέτρα που αφορούν τις επιχειρήσεις...

Κινούμενος στη γραμμή της προχτεσινής δήλωσής του, επανέλαβε τα περί «εμπόριου ελπίδας» και κοινωνικής πολιτικής που γίνεται με δανεικά και χρέη «την ώρα του πανικού που βουλιάζουν». Σήκωσε εκ νέου την αντιδιαπλεκόμενη σημαία ευκαιρίας επισημαίνοντας ότι «οι μόνοι που είδαν καλύτερες ημέρες, στα χρόνια του λεγόμενου εκσυγχρονισμού, είναι τα οργανωμένα συμφέροντα, οι διαπλεκόμενοι εργολάβοι και προμηθευτές του δημοσίου». Επέκρινε την κυβέρνηση γιατί «έχει επιδοθεί σε μια "άρον άρον" και "όσο όσο" εκποίηση δημόσιας περιουσίας», αλλά βέβαια τάχθηκε υπέρ των «αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων».

Επέσεισε τα γνωστά στοιχεία για τη φτώχεια και την ακρίβεια, επικαλέστηκε τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που «είδαν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται», ενώ εξέφρασε τη χαρά του γιατί η κυβέρνηση υιοθέτησε τις προτάσεις της για τους αγρότες, μη θέλοντας να υστερήσει σε ψηφοθηρία.

Δυσκολεύτηκε όμως να ορίσει την κοινωνική πολιτική του κόμματός του και βέβαια να την κάνει συγκεκριμένη. Είπε ότι «κοινωνική πολιτική από τους συνεταίρους της διαπλοκής δεν μπορεί να εφαρμοστεί», όπως επίσης κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει «από εκείνους που έστησαν το έγκλημα του Χρηματιστηρίου». «Η κοινωνική πολιτική χρειάζεται δυναμική οικονομία», είπε, αλλά απέφυγε να προσδιορίσει πότε μια οικονομία τη χαρακτηρίζει δυναμική...

Πιο σκληρός απέναντι στο «πακέτο Σημίτη» εμφανίστηκε χτες ο Κ. Μητσοτάκης, υπερφαλαγγίζοντας τον πρόεδρο της ΝΔ.

«Οι χτεσινές κυβερνητικές αποφάσεις είναι πράξεις εγκληματικής πολιτικής ανευθυνότητας» τόνισε, προσθέτοντας ότι «ο κ. Σημίτης όχι μόνο υπόσχεται παροχές με χρήματα που δεν έχει και κάνει κοινωνική πολιτική - κατά παγκόσμιο πρωτοτυπία - με δανεικά, επιβαρύνοντας το δημόσιο χρέος, αλλά ταυτόχρονα με την άφρονα δήλωση ότι "ήρθε η ώρα της συγκομιδής", προκαλεί και όλες τις άλλες κατηγορίες των Ελλήνων που έχουν δίκαια αιτήματα, να τα ζητήσουν και να κινητοποιηθούν αγωνιστικά για να τα πετύχουν». Επικρότησε ταυτόχρονα τη στάση της ΝΔ λέγοντας ότι «ορθώς τηρεί αποστάσεις από όλες αυτές τις αθλιότητες». Επίσης, κατέληξε: «έχει δίκιο ο κ. Καραμανλής που ζητάει εκλογές άμεσα» γιατί «η παραμονή μιας ανεύθυνης κυβέρνησης - η οποία θυσιάζει τα πάντα στην απελπισμένη προσπάθειά της να γαντζωθεί στην εξουσία - για μακρούς μήνες ακόμα, είναι όχι μόνο εθνικά επιζήμια, είναι εθνικά επικίνδυνη».

Αβάσταχτη «ευημερία»!

Κανένα ίχνος κοινωνικής δικαιοσύνης ή αλληλεγγύης δεν εμπεριέχεται στο 8ο «πακέτο Σημίτη». Ούτε βέβαια υλοποιούνται, μέσα από αυτό, «πολιτικές αναδιανομής», όπως αρέσκεται να διαφημίζει η κυβερνητική προπαγάνδα. Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του είναι αυτό του εμπαιγμού και της ψηφοθηρίας και αυτό δεν αλλάζει, όσοι τόνοι μελάνι και αν χυθούν από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, όσο δωρεάν τηλεοπτικό χρόνο διαθέσουν τα κανάλια για πλύση εγκεφάλου.

Αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, και μάλιστα πρωτοφανής, πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, αλλά είχε μόνο μία κατεύθυνση: «Από τα κάτω προς τα πάνω». Ο παραγόμενος πλούτος πράγματι αυξήθηκε σημαντικά, αλλά οι εργαζόμενοι, όχι μόνο δεν καρπώθηκαν αυτό που τους «αναλογούσε» (όπως βαυκαλιζόταν η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ), αλλά είδαν την κατάστασή τους να χειροτερεύει. Οι μηχανισμοί αναδιανομής, που λειτούργησαν για να μεταφέρουν και συγκεντρώσουν σε ελάχιστα χέρια τον πλούτο, που παράγουν κάτω από καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης οι εργαζόμενοι, είναι γνωστοί και αμείλικτοι: Η λιτότητα (δεκαετής ήδη) στους μισθούς και τις συντάξεις, η φοβερή ακρίβεια στις τιμές των προϊόντων, η παράδοση των Υγείας, Παιδείας, Κοινωνικής Ασφάλισης στο ιδιωτικό κεφάλαιο, η φορολογική αφαίμαξη, τα δήθεν αυτοχρηματοδοτούμενα μεγάλα έργα, οι προμήθειες του Δημοσίου, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η εν ψυχρώ ληστεία και τοκογλυφία από τις τράπεζες κ.ο.κ. Μυριάδες είναι, οι τρόποι με τους οποίους απομυζούν τα λαϊκά εισοδήματα, έτσι ώστε το ταξικό χάσμα να έχει διευρυνθεί με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Γλαύκα στην Αθήνα κόμισε, λοιπόν, χτες φιλοκυβερνητικός αρθρογράφος όταν διαπίστωνε ότι: «Ο παραγόμενος πλούτος στην Ελλάδα μοιράζεται όλο και πιο άνισα και το μέρισμα της ανάπτυξης, για το οποίο έκανε λόγο ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης, το καρπώνονται ή μάλλον το καταβροχθίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες, οι εργολάβοι και η νομενκλατούρα του ΠΑΣΟΚ - αυτή είναι η πικρή αλήθεια» (Ν. Νικολάου - «Βήμα»).

Τίποτα, λοιπόν, «δεν αναδιανέμουν» ούτε «δίνουν πίσω». Αποτελεί ειρωνεία της τύχης ότι την ημέρα του πακέτου δημοσιεύονταν τα κέρδη για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρίες μόνο για το α` εξάμηνο του 2003: 3,171 δισ. ευρώ. Η διαφορά από το πακέτο του 1,7 δισ. ευρώ, που αφορά 2,5 εκατ. ανθρώπους, είναι ότι πρόκειται για κέρδη 345 εταιριών...


Π. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ