ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Οι μαθητές δεν είναι εγκληματίες

Ενα ρωμαλέο κίνημα αλληλεγγύης απλώνει ασπίδα προστασίας γύρω από τον αγώνα των μαθητών

«Τα παιδιά μας δεν είναι εγκληματίες. Μην τολμήσετε να τα πειράξετε». Αυτή είναι η απάντηση που δίνουν Συνδικάτα, Σωματεία και Ομοσπονδίες Εργαζομένων, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Σύλλογοι Γονέων και άλλοι μαζικοί φορείς - μετά από Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποίησαν τις τελευταίες μέρες - με ανακοινώσεις τους, στην αυταρχική και αντιδημοκρατική πολιτική της κυβέρνησης.

Το κάλεσμα σε αγώνα και η συμμετοχή γονέων, καθηγητών, δασκάλων και εργαζόμενων στις μαθητικές κινητοποιήσεις, είναι η απάντηση που δίνουν στο φακέλωμα 16χρονων και 17χρονων παιδιών.

Εκατοντάδες ανακοινώσεις που συντάσσονται με βάση τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, καταδικάζουν το «πισωγύρισμα στις μαύρες εποχές» που επέλεξε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και γενικότερα η κυβέρνηση. Αποφάσεις που αποδεικνύουν ότι τα μέτρα αστυνομοκρατίας, καταστολής και τρομοκρατίας, το μόνο που καταφέρνουν είναι να δυναμώνουν τις ανυπόταχτες συνειδήσεις. Αποδεικνύουν ότι ο λόγος εφαρμογής τους, γίνεται προκειμένου να κρύψει η κυβέρνηση το φόβο της. Το φόβο για το «μέτωπο παιδείας με όλο το λαό» που συγκροτείται και διαρκώς δυναμώνει. Για εκείνους τους εφήβους που έχουν επιλέξει να διεκδικούν ενωμένοι στους δρόμους το όνειρό τους, για μια δημόσια, υποχρεωτική και δωρεάν παιδεία. Για εκείνα τα παιδιά που έχουν μάθει, έχουν αποκτήσει την εμπειρία να απομακρύνουν στημένες διαμαρτυρίες και επεισόδια. Τον τρόμο για τις καρδιές εκείνων των παιδιών που «δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο»...

Σε αυτό το δίκαιο αγώνα, κανένας γονιός δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος. Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να αδιαφορήσει. Κανείς καθηγητής δε γίνεται να δεχτεί τη μετατροπή ενός σχολείου σε στρατοκρατούμενο χώρο. Οι ανακοινώσεις και οι αποφάσεις εκατοντάδων Γενικών Συνελεύσεων αποδεικνύουν ότι έχει επιλεχθεί η όχθη του ποταμού που θα σταθεί ο λαός της χώρας, ανεξάρτητα από κομματικές και πολιτικές προτιμήσεις. Ο λαός της Ελλάδας οφείλει να παραταχθεί και θα παραταχθεί στο πλευρό του δίκιου, στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών τάσσεται με ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στην οποία καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις κινητοποιήσεις των μαθητών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η Διοίκηση στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Το ΕΚΘ, έχοντας εκφράσει τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας, για την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας και την πρόσβαση των παιδιών των εργαζομένων στη μόρφωση χωρίς κοινωνικούς φραγμούς, θεωρεί πως τα προβλήματα στην παιδεία δε λύνονται με εισαγγελικές παρεμβάσεις και αστυνομικά κατασταλτικά μέτρα. Δε λύνονται με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που επισείουν ποινές φυλάκισης στους μαθητές που διεκδικούν λύσεις στα προβλήματά τους».

Επίσης ξεκαθαρίζει πως «το δικαίωμα επιλογής των μορφών των κινητοποιήσεων ανήκει στους μαζικούς φορείς της Παιδείας, όπως είναι αυτονόητο και για κάθε μαζικό κοινωνικό φορέα που διεκδικεί με αγώνες λύσεις στα προβλήματα του κάθε κλάδου και σαφώς δεν είναι υπόθεση των εισαγγελικών αρχών».

  • Τις μεθοδεύσεις τρομοκράτησης με φακέλωμα, συλλήψεις και φυλακίσεις μαθητών καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Μαθητών Πειραιά, με ανακοίνωση της. Επίσης εκφράζει την αλληλεγγύη και συμπαράστασή της στο μαθητικό κίνημα. «Η κυβέρνηση, τονίζεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, δεν ενδιαφέρεται για τη μόρφωση των παιδιών. Ενδιαφέρεται να βρει τρόπους που θα καθυποτάξουν το μαθητικό και γενικά το εκπαιδευτικό κίνημα και θα φτιάξουν αυριανούς "ραγιάδες"».
  • Η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Αλεξανδρούπολης εκφράζει την ανάγκη όλοι οι γονείς να σταθούν αλληλέγγυοι «στον αγώνα των παιδιών μας έμπρακτα» και καλούν τους γονείς «να πάρουν μέρος στη σημερινή κινητοποίηση, ώστε να μην περάσουν τα αντιδημοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης, για την ουσιαστική μόρφωση όλων των παιδιών». Παράλληλα η Ενωση Γονέων τονίζει ότι υπεύθυνη για την κατάσταση στην Παιδεία είναι μόνο η κυβέρνηση.
  • «Τα παιδιά μας δεν είναι εγκληματίες, είναι χρέος μας να είμαστε δίπλα τους», υπογραμμίζει η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Κερκυραίων. Η Ενωση καλεί όλο τον κερκυραϊκό λαό να αποτρέψει τέτοιες τρομοκρατικές και αντιδημοκρατικές ενέργειες και οι γονείς να δραστηριοποιηθούν μέσα από τους συλλόγους προς όφελος των παιδιών.
  • Τη συμμετοχή της στο σημερινό συλλαλητήριο και την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των μαθητών, εκφράζει η Ενωση Καθηγητών - Φροντιστών Δυτικής Αττικής. « Η κυβέρνηση δείχνει τις πραγματικές της προθέσεις. Ενώ κάνει λόγο για αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών, ταυτόχρονα ποινικοποιεί τον αγώνα των μαθητών για ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Επίσης η Ενωση Καθηγητών υπογραμμίζει ότι «έτσι θέλουν τη νεολαία, παθητική, υποταγμένη, εύκολο θύμα των εμπόρων του θανάτου και της ξενόφερτης υποκουλτούρας».
  • Το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ καταδικάζει, με ανακοίνωσή του, τη φασιστικής έμπνευσης Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης,«που στρέφεται ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και αποβλέπει στο σπάσιμο του αγωνιστικού φρονήματος των μαθητών». Τα μέλη της ΠΕΑΕΑ καλούν το λαό να σταθεί στο πλευρό της αγωνιζόμενης νεολαίας και να αντισταθούν στο κυβερνητικό κατρακύλισμα.

Ακόμα τη συμπαράστασή τους στο μαθητικό κίνημα, τη συμμετοχή τους στο σημερινό συλλαλητήριο και το αίτημα να αποσυρθεί η φασιστική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εκφράζουν με ανακοινώσεις τους, οι: Συντονιστική Επιτροπή Συνδικαλιστών, Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας, Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων, Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Ανω Λιοσίων, Πετρούπολης, Καματερού, Φυλής, Καλλιθέας, Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πετρούπολης, Παμμικρασιατικός Σύλλογος, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σερβιτόρων και Εργατών Ξενοδοχείων Ν. Ζακύνθου, Σωματείο Μαγείρων Αττικής.

Η αντίσταση ο μόνος δρόμος

Ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα»

Κάλεσμα σ' όλο το λαό να συμμετάσχει μαζικά στη σημερινή πανεκπαιδευτική διαδήλωση, απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η «Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα», η οποία καταγγέλλει την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ολη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη αποτελεί εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση, με σκοπό την προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στη βαρβαρότητα της ασύδοτης αγοράς και την παράδοση των μαθητών στην ιδιωτική παιδεία και παραπαιδεία.

Ο αυταρχισμός και η καταστολή των αντιδράσεων αποτελούν αναγκαία συνέπεια του αντιλαϊκού χαρακτήρα της πολιτικής αυτής. Η πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θεσπίζει νέο ιδιώνυμο αδίκημα, σκοπό έχει να παρεμβάλει την Εισαγγελία και την Ασφάλεια στη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος, ήδη δε από τις πρώτες αστυνομικές δραστηριότητες προκύπτει η προσπάθεια τρομοκράτησης των γονιών και μαθητών, δημιουργίας αντιπαράθεσης ανάμεσα στα παιδιά και στους γονείς τους και συγκέντρωσης στοιχείων για το φρόνημα των εκπαιδευτικών, των γονιών και των παιδιών για σχηματισμό αστυνομικών φακέλων.

Στην πρακτική αυτή της κυβέρνησης, ο μόνος δρόμος που απομένει είναι η αντίσταση και η ενεργητική συμπαράσταση στους γονείς και τους μαθητές. Καλούμε όλους τους κατοίκους της πόλης να πάρουν μέρος στη διαδήλωση της Τετάρτης δίπλα στη νεολαία».


ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Να επιδιορθωθούν τώρα οι ζημιές των σχολικών κτιρίων

Συγκέντρωση γονέων από σχολεία της περιοχής, που υπέστησαν ζημιές  κατά τους πρόσφατους σεισμούς

Από τη συγκέντρωση μαθητών και γονιών στην πλατεία Κοραή
Από τη συγκέντρωση μαθητών και γονιών στην πλατεία Κοραή
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση, με φασιστικού περιεχομένου και νοοτροπίας Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου προσπαθεί να καταστείλει το κίνημα στην παιδεία, κανείς δεν ενδιαφέρεται για τις δεκάδες διδακτικές ώρες που χάνονται, επειδή δεν έχουν ακόμα επιδιορθωθεί τα σχολεία που έπαθαν ζημιές στο σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη.

Χτες γονείς και μαθητές των 20ού, 26ου και 58ου Δημοτικών Σχολείων Πειραιά συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοράη, απαιτώντας το αυτονόητο. Να επιδιορθωθούν οι βλάβες που υπέστη το κτίριο που στέγαζε το 26ο και 58ο δημοτικό. Η υπομονή των γονέων έχει εξαντληθεί, αφού πάνω από δύο μήνες ο μεν δήμος Πειραιά υποστηρίζει ότι μετά τις επισκευές που έκανε το σχολείο είναι κατάλληλο για χρήση, ενώ ο ΟΣΚ ανεπίσημα δήλωνε ότι υπάρχει πρόβλημα αντοχής του κτιρίου. Προχτές ο ΟΣΚ με φαξ δηλώνει ότι ο δήμος είναι υπεύθυνος να προχωρήσει στις απαιτούμενες επισκευές. Στο μεταξύ τα παιδιά των τριών σχολείων έχουν στοιβαχτεί σε ένα κτίριο, κάνοντας μάθημα πρωί κι απόγευμα σε άθλιες συνθήκες.

«Θεωρούμε υπεύθυνους για τη μέχρι σήμερα καθυστέρηση της αποκατάστασης των ζημιών του σχολικού συγκροτήματος των συστεγαζόμενων σχολείων 26ου και 58ου τη Δημοτική Αρχή και τον ΟΣΚ, οι οποίοι, υποταγμένοι στα συμφέροντα και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες τους ταλαιπωρούν εμάς και τα παιδιά μας». Μετά την αποστολή του χτεσινού εγγράφου, σύμφωνα με το οποίο αποκλειστικά υπεύθυνος για την αποκατάσταση των ζημιών είναι ο δήμος Πειραιά, ζητάμε απ' αυτόν: Αμεσότατη αποκατάσταση των ζημιών του σχολικού συγκροτήματος. Καθορισμός εγγράφως χρονοδιαγράμματος εργασιών και αυστηρή τήρηση αυτού?, σημειώνεται στο ψήφισμα των Διοικητικών Συμβουλίων των τριών σχολείων.

Αντιπροσωπεία των γονέων θέλησαν να συναντηθούν με τον δήμαρχο Χρήστο Αγραπίδη, ο οποίος απουσίαζε όμως από το γραφείο του. Ο καθ' ύλην αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Βουγιουκλάκης υποσχέθηκε ότι οι εργασίες θα αρχίσουν αμέσως. Η δέσμευση αυτή καθόλου δεν καθησύχασε τους γονείς, δεδομένου ότι όταν το θέμα είχε συζητηθεί προ μηνός περίπου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τους αρμόδιους του δήμου είχε ειπωθεί ότι οι επισκευές στο κτίριο που στέγαζε το 26ο και 58ο Δημοτικό, μπορούν να το φέρουν στην κατάσταση που ήταν προ του σεισμού. «Το σχολείο είναι παλιό», είχε επισημάνει ο έχων την ευθύνη της επισκευής των σχολείων Χαράλαμπος Μπουγάς. «Εάν δεν υπάρχει βεβαίωση της πολεοδομίας ότι το κτίριο είναι κατάλληλο, δεν πρόκειται να μπουν τα παιδιά μέσα», δήλωσε στον «Ρ» ο Γιώργος Ποντίκος.

ΚΝΕ
Εκδηλώσεις της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας

Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνει για το επόμενο διάστημα η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 10/12 στις 12 το μεσημέρι εκδήλωση θα γίνει στην Φυσικομαθηματική Σχολή με θέμα: «Νομιμότητα και δημοκρατικά δικαιώματα». Επίσης, την ερχόμενη Τρίτη 14/12 εκδηλώσεις θα γίνουν:

- Στην Πάντειο, στις 12 μ. με θέμα «Σύμφωνο σταθερότητας. Ιμπεριαλιστικές Επεμβάσεις. Ο ρόλος της Ελλάδας».

- Στην Φιλοσοφική Σχολή στις 12 μ. με θέμα: «Η ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος. 10 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης».

- Στη ΝομικήΣχολή, στη 1 το μεσημέρι, με θέμα:«Νομιμότητα και δημοκρατικά δικαιώματα».

- Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο στη 1 το μεσημέρι με θέμα: «Οι εξελίξεις στην οικονομία της Ελλάδας και η αναγκαιότητα του Σοσιαλισμού».

- Στο Πολυτεχνείο στις 12 το μεσημέρι με θέμα: «Σύμφωνο σταθερότητας. Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Ο ρόλος της Ελλάδας».

Την Τετάρτη 15/12 στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στη 1 το μεσημέρι με θέμα: «Οι εξελίξεις στην οικονομία της Ελλάδας και η αναγκαιότητα του Σοσιαλισμού».

Επίσης, την Κυριακή 19/12 η Σπουδάζουσα Αθήνας διοργανώνει εκδρομή στα Μάρμαρα Φθιώτιδας αφιερωμένη στον αγώνα του ΔΣΕ και στον διοικητή της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, καπετάν Διαμαντή.

«Φρένο» στην επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική

Ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ) καταγγέλλει με ανακοίνωσή του, το όργιο τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση ενάντια στους αγωνιζόμενους μαθητές. «Η Αστυνομία και οι εισαγγελείς που επιστρατεύει η κυβέρνηση θυμίζουν μαύρες εποχές, βαθιά καταδικασμένες στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας. Φαίνεται ξεκάθαρα τι σκοπούς έχει η κυβέρνηση. Το λαϊκό και μαθητικό κίνημα όμως έχει την πείρα και θα απαντήσει στην κυβέρνηση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο ΣΥΣΠΙΣ εκφράζει την αλληλεγγύη του, στους μαθητές και δηλώνει ότι και οι σπουδαστές ιδιωτικών σχολών θα πάρουν θέση δίπλα τους. Μαζί με τους γονείς και το εργατικό κίνημα θα συγκροτήσουν το ενιαίο μέτωπο για την παιδεία. «Η παλλαϊκή κινητοποίηση, καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΣΠΙΣ, θα βάλει φρένο στην επικίνδυνη κυβερνητική εκτροπή, θα αποκρούσει στην πράξη τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και διώξεις της κυβέρνησης».

ΕΣΑΚ - ΔΕΕ
Δε διδάσκουμε σε σχολεία με εισαγγελείς και αστυνομία

Τη νέα αντιδημοκρατική επίθεση της κυβέρνησης, σε βάρος των δημοκρατικών και με αγώνες καταχτημένων δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας, καταγγέλλει η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, με ανακοίνωσή της. «Η κυβέρνηση που λειτουργώντας στη λογική του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", επιχειρεί να βάλει στο γύψο το μαθητικό κίνημα, με την επιμονή της στον επικίνδυνο δρόμο του αυταρχισμού και των αντιδημοκρατικών εκτροπών, στρέφεται κατά του συνόλου του λαού μας».

Η ΕΣΑΚ επισημαίνει ότι ο αγώνας για την καθιέρωση του ενιαίου 12χρόνου υποχρεωτικού σχολείου για όλους, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις είναι δίκαιος. «Κανένας αυταρχισμός, κανενός είδους πολιτικός "κουτσαβακισμός", με τις πλάτες των δυνάμεων καταστολής, δεν είναι σε θέση να κλείσει το δρόμο προς το μέλλον, τον οποίο φωτίζουν με τους αγώνες και την ωριμότητά τους οι αγωνιζόμενοι μαθητές», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ.

«Η προσπάθεια να επιβληθεί ο στρατιωτικός νόμος στα σχολεία, συνεχίζεται στην ανακοίνωση, να αντικατασταθούν οι διευθυντές των σχολείων από τους εισαγγελείς και οι εκπαιδευτικοί από την αστυνομία, πρέπει να βρει αντιμέτωπους το σύνολο των εκπαιδευτικών, αλλά και το σύνολο του ελληνικού λαού».

Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ καλεί τα μέλη της να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους μαθητές, να απαντήσουν αποφασιστικά στην επιχείρηση τρομοκρατίας και αυταρχισμού και καταλήγει: «Κανένας εκπαιδευτικός δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη φασιστικής έμπνευσης ?Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου?. Κανένα σχολείο δεν μπορεί να λειτουργήσει με καθεστώς στρατιωτικού νόμου και κανένας εκπαιδευτικός που σέβεται το λειτούργημα και την αποστολή του δεν πρόκειται να δεχτεί να διδάξει σε σχολεία κατειλημμένα από τους εισαγγελείς και την αστυνομία».

ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Διαδηλώνουν αύριο για το δικαίωμα στην μόρφωση

Διήμερη προειδοποιητική κατάληψη - αποχή από τα μαθήματα προχωρούν αύριο και μεθαύριο. Νέα παναθηναϊκή κινητοποίηση αύριο Πέμπτη στις 8 το βράδυ στην πλατεία Κάνιγγος

Σε διήμερη προειδοποιητική κατάληψη - αποχή από τα μαθήματα προχωρούν αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή, οι μαθητές Νυχτερινών σχολείων της Αθήνας, σύμφωνα με πρόταση που κατεβάζει στις γενικές συνελεύσεις των σχολείων το Συντονιστικό τους, που συνεδρίασε την περασμένη Κυριακή και συζήτησε για τη συνέχιση των αγώνων. Επίσης, αύριο Πέμπτη οι μαθητές νυχτερινών σχολείων θα πραγματοποιήσουν νέα παναθηναϊκή κινητοποίηση, στις 8 το βράδυ στην Πλατεία Κάνιγγος και πορεία στο υπουργείο Παιδείας.

«Ο αγώνας συνεχίζεται», τονίζει το Συντονιστικό στην ανακοίνωσή του επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση, όμως, έχει άλλη γνώμη, απαγορεύοντας τη συνέχεια των μαθητικών αγώνων αντικαθιστώντας τους διευθυντές των σχολείων με εισαγγελείς και τους δασκάλους μας με αστυνομικούς. Αυτό είναι το όραμα του κ. Αρσένη, της κυβέρνησης και της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Η τρομοκρατία δε θα περάσει! Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία».

Τα προβλήματα όμως παραμένουν και μεγαλώνουν. Τα Λύκεια συρρικνώνονται και εκατοντάδες νυχτερινοί μαθητές διώχνονται βίαια. Στα ΤΕΕ δεν έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα ακόμα, αφού δεν υπάρχουν βιβλία (οι μαθητές διαβάζουν σε φωτοτυπίες ακόμα ή σε cd rom), δεν υπάρχουν καθηγητές, προγράμματα, ειδικότητες. Χαρακτηριστικό της κατάστασης, όπως καταγγέλλουν οι μαθητές, είναι το απογευματινό ΤΕΕ Διπλάρειου, στο οποίο με απόφαση του υπουργείου, διαλύουν δύο τμήματα και πετάνε τους μαθητές στο δρόμο.

«Και ενώ αντιμετωπίζουμε τόσα προβλήματα στην παιδεία, αλλά και στη δουλιά μας - αφού πολλοί συμμαθητές μας δουλεύουν ανασφάλιστοι, χωρίς ωράριο και ένα μεγάλο κομμάτι βέβαια αυτή τη στιγμή είναι άνεργοι - η κυβέρνησή μας απαγορεύει το δικαίωμα στον αγώνα για μια καλύτερη παιδεία, για ένα καλύτερο μέλλον», επισημαίνει το Συντονιστικό.

Η κυβέρνηση θα θερίσει θύελλα αφού σπέρνει ανέμους

«Ολοι οι οικοδόμοι και όλη η εργατική τάξη να στηρίξουμε όλοι μαζί, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, τους αγώνες των μαθητών για να μην κατακρεουργήσουν οι επίδοξοι σύγχρονοι "παιδαγωγοί" το μέλλον των παιδιών μας». Αυτό είναι το κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων και απευθύνει μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους για την άμεση και γρήγορη συγκρότηση μετώπου πάλης.

Το Συνδικάτο καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τη φασιστική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους 2525/97 και 2640/98, να κάνει δεκτές τις προτάσεις του κινήματος της παιδείας, «γιατί θα θερίσει θύελλες αφού σπέρνει ανέμους».

«Η φασιστική πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να σπάσει τον αγώνα των μαθητών, αποκαλύπτει τα στενά όρια της αστικής δημοκρατίας και το γραφειοκρατικό, αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ΕΕ, που δε χωράνε και δεν ανέχονται αντιρρήσεις και τις διαμαρτυρίες της μαθητιώσας νεολαίας», επισημαίνει με την ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ