Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
Οι μαθητές δεν είναι εγκληματίες

Ενα ρωμαλέο κίνημα αλληλεγγύης απλώνει ασπίδα προστασίας γύρω από τον αγώνα των μαθητών

«Τα παιδιά μας δεν είναι εγκληματίες. Μην τολμήσετε να τα πειράξετε». Αυτή είναι η απάντηση που δίνουν Συνδικάτα, Σωματεία και Ομοσπονδίες Εργαζομένων, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Σύλλογοι Γονέων και άλλοι μαζικοί φορείς - μετά από Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποίησαν τις τελευταίες μέρες - με ανακοινώσεις τους, στην αυταρχική και αντιδημοκρατική πολιτική της κυβέρνησης.

Το κάλεσμα σε αγώνα και η συμμετοχή γονέων, καθηγητών, δασκάλων και εργαζόμενων στις μαθητικές κινητοποιήσεις, είναι η απάντηση που δίνουν στο φακέλωμα 16χρονων και 17χρονων παιδιών.

Εκατοντάδες ανακοινώσεις που συντάσσονται με βάση τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, καταδικάζουν το «πισωγύρισμα στις μαύρες εποχές» που επέλεξε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και γενικότερα η κυβέρνηση. Αποφάσεις που αποδεικνύουν ότι τα μέτρα αστυνομοκρατίας, καταστολής και τρομοκρατίας, το μόνο που καταφέρνουν είναι να δυναμώνουν τις ανυπόταχτες συνειδήσεις. Αποδεικνύουν ότι ο λόγος εφαρμογής τους, γίνεται προκειμένου να κρύψει η κυβέρνηση το φόβο της. Το φόβο για το «μέτωπο παιδείας με όλο το λαό» που συγκροτείται και διαρκώς δυναμώνει. Για εκείνους τους εφήβους που έχουν επιλέξει να διεκδικούν ενωμένοι στους δρόμους το όνειρό τους, για μια δημόσια, υποχρεωτική και δωρεάν παιδεία. Για εκείνα τα παιδιά που έχουν μάθει, έχουν αποκτήσει την εμπειρία να απομακρύνουν στημένες διαμαρτυρίες και επεισόδια. Τον τρόμο για τις καρδιές εκείνων των παιδιών που «δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο»...

Σε αυτό το δίκαιο αγώνα, κανένας γονιός δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος. Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να αδιαφορήσει. Κανείς καθηγητής δε γίνεται να δεχτεί τη μετατροπή ενός σχολείου σε στρατοκρατούμενο χώρο. Οι ανακοινώσεις και οι αποφάσεις εκατοντάδων Γενικών Συνελεύσεων αποδεικνύουν ότι έχει επιλεχθεί η όχθη του ποταμού που θα σταθεί ο λαός της χώρας, ανεξάρτητα από κομματικές και πολιτικές προτιμήσεις. Ο λαός της Ελλάδας οφείλει να παραταχθεί και θα παραταχθεί στο πλευρό του δίκιου, στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών τάσσεται με ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στην οποία καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις κινητοποιήσεις των μαθητών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η Διοίκηση στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Το ΕΚΘ, έχοντας εκφράσει τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας, για την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας και την πρόσβαση των παιδιών των εργαζομένων στη μόρφωση χωρίς κοινωνικούς φραγμούς, θεωρεί πως τα προβλήματα στην παιδεία δε λύνονται με εισαγγελικές παρεμβάσεις και αστυνομικά κατασταλτικά μέτρα. Δε λύνονται με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που επισείουν ποινές φυλάκισης στους μαθητές που διεκδικούν λύσεις στα προβλήματά τους».

Επίσης ξεκαθαρίζει πως «το δικαίωμα επιλογής των μορφών των κινητοποιήσεων ανήκει στους μαζικούς φορείς της Παιδείας, όπως είναι αυτονόητο και για κάθε μαζικό κοινωνικό φορέα που διεκδικεί με αγώνες λύσεις στα προβλήματα του κάθε κλάδου και σαφώς δεν είναι υπόθεση των εισαγγελικών αρχών».

  • Τις μεθοδεύσεις τρομοκράτησης με φακέλωμα, συλλήψεις και φυλακίσεις μαθητών καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Μαθητών Πειραιά, με ανακοίνωση της. Επίσης εκφράζει την αλληλεγγύη και συμπαράστασή της στο μαθητικό κίνημα. «Η κυβέρνηση, τονίζεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, δεν ενδιαφέρεται για τη μόρφωση των παιδιών. Ενδιαφέρεται να βρει τρόπους που θα καθυποτάξουν το μαθητικό και γενικά το εκπαιδευτικό κίνημα και θα φτιάξουν αυριανούς "ραγιάδες"».
  • Η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Αλεξανδρούπολης εκφράζει την ανάγκη όλοι οι γονείς να σταθούν αλληλέγγυοι «στον αγώνα των παιδιών μας έμπρακτα» και καλούν τους γονείς «να πάρουν μέρος στη σημερινή κινητοποίηση, ώστε να μην περάσουν τα αντιδημοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης, για την ουσιαστική μόρφωση όλων των παιδιών». Παράλληλα η Ενωση Γονέων τονίζει ότι υπεύθυνη για την κατάσταση στην Παιδεία είναι μόνο η κυβέρνηση.
  • «Τα παιδιά μας δεν είναι εγκληματίες, είναι χρέος μας να είμαστε δίπλα τους», υπογραμμίζει η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Κερκυραίων. Η Ενωση καλεί όλο τον κερκυραϊκό λαό να αποτρέψει τέτοιες τρομοκρατικές και αντιδημοκρατικές ενέργειες και οι γονείς να δραστηριοποιηθούν μέσα από τους συλλόγους προς όφελος των παιδιών.
  • Τη συμμετοχή της στο σημερινό συλλαλητήριο και την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των μαθητών, εκφράζει η Ενωση Καθηγητών - Φροντιστών Δυτικής Αττικής. « Η κυβέρνηση δείχνει τις πραγματικές της προθέσεις. Ενώ κάνει λόγο για αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών, ταυτόχρονα ποινικοποιεί τον αγώνα των μαθητών για ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Επίσης η Ενωση Καθηγητών υπογραμμίζει ότι «έτσι θέλουν τη νεολαία, παθητική, υποταγμένη, εύκολο θύμα των εμπόρων του θανάτου και της ξενόφερτης υποκουλτούρας».
  • Το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ καταδικάζει, με ανακοίνωσή του, τη φασιστικής έμπνευσης Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης,«που στρέφεται ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και αποβλέπει στο σπάσιμο του αγωνιστικού φρονήματος των μαθητών». Τα μέλη της ΠΕΑΕΑ καλούν το λαό να σταθεί στο πλευρό της αγωνιζόμενης νεολαίας και να αντισταθούν στο κυβερνητικό κατρακύλισμα.

Ακόμα τη συμπαράστασή τους στο μαθητικό κίνημα, τη συμμετοχή τους στο σημερινό συλλαλητήριο και το αίτημα να αποσυρθεί η φασιστική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εκφράζουν με ανακοινώσεις τους, οι: Συντονιστική Επιτροπή Συνδικαλιστών, Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας, Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων, Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Ανω Λιοσίων, Πετρούπολης, Καματερού, Φυλής, Καλλιθέας, Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πετρούπολης, Παμμικρασιατικός Σύλλογος, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σερβιτόρων και Εργατών Ξενοδοχείων Ν. Ζακύνθου, Σωματείο Μαγείρων Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ