Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Ερχονται στιγμές που δεν μπορούμε να σιωπούμε»!

Κάλεσμα στους δικαστικούς λειτουργούς, να μην παίξουν ρόλο σταυρωτή της κοινωνίας

Να μην παίξουν το ρόλο του σταυρωτή της κοινωνίας που παλεύει για ένα καλύτερο μέλλον αυτού του τόπου, καλεί τους δικαστικούς λειτουργούς η Κομματική Οργάνωση Δικηγόρων της ΚΟΑ του ΚΚΕ, ένα κάλεσμα που αποτυπώνεται στην ανοιχτή της επιστολή προς δικαστές και εισαγγελείς, με αφορμή τα δρώμενα στο χώρο της παιδείας μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η επιστολή ανοίγει με την υπενθύμιση: «Σε μαύρες και ανώμαλες περιόδους της ελληνικής ιστορίας, αστικές κυβερνήσεις εισήγαγαν ιδιώνυμα αδικήματα, υπό τα προσχήματα του "κομμουνιστικού κινδύνου", για να καταστείλουν το λαϊκό κίνημα που ζητούσε περισσότερες ελευθερίες. Περισσότερη δημοκρατία. Με αυτά τα ιδιώνυμα διώχθηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και εκτελέστηκαν χιλιάδες δημοκράτες αγωνιστές, όχι μόνο κομμουνιστές».

Και αμέσως μετά η «προσγείωση» στο «σήμερα, αρκετές δεκαετίες μετά, στο κατώφλι του 2000, η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών - σοσιαλιστών", που ισχυρίζεται ότι θα οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά, εισάγει, για πρώτη ίσως φορά μετά τη μεταπολίτευση του 1974, νέο ιδιώνυμο έγκλημα, για να τσακίσει πρώτα και κύρια τους αγώνες των μαθητών, αλλά τελικά ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που παλεύουν και αγωνίζονται για δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους, χωρίς ταξικούς φραγμούς, ενάντια στην ολέθρια, όπως αποδείχτηκε μετά από δύο μόλις χρόνια λειτουργίας, αντιεκπαιδευτική "μεταρρύθμιση" της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργείου Παιδείας».

Η επιστολή συνεχίζει: «Χθες, ζητήθηκε από σας, τους δικαστικούς λειτουργούς, να διώξετε, να κατηγορήσετε, να καταδικάσετε τους πατεράδες σας, τις μητέρες σας, τους αδελφούς σας, τους αγρότες που παλεύουν για την επιβίωσή τους στον τόπο όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Σήμερα σας ζητούν να κάνετε το ίδιο και με τα παιδιά σας. Τους μαθητές, που δε βολεύονται στον βρώμικο κόσμο των παραισθήσεων και της αποχαύνωσης των ναρκωτικών, στο χάλι της παιδείας, που σκέφτονται, αποφασίζουν και αγωνίζονται για μια παιδεία στην υπηρεσία του λαού και του τόπου».

«Σας ζητούν - σημειώνεται - να διώξετε και να καταδικάσετε και τους γονείς αλλά και τους δασκάλους αυτών των παιδιών, που τα στηρίζουν και τους συμπαραστέκονται στον αγώνα τους. Ομως οι δικαστικοί λειτουργοί δεν μπορεί και δεν πρέπει να παίξουν τον ρόλο του σταυρωτή της κοινωνίας που παλεύει για ένα καλύτερο μέλλον αυτού του τόπου».

Σχετικά με τις δυνατότητες «ανυπακοής», υπογραμμίζεται στην επιστολή: «Το δικαστικό σώμα στη μακρόχρονη ιστορία του, έχει αναδείξει μορφές που, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, υπακούοντας στη φωνή της συνείδησης και του καθήκοντος, υπεράσπισαν τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού. Το Ελληνικό Σύνταγμα δίνει αυτή τη δυνατότητα, καθώς σας έχει θωρακίσει με προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία. Οπως ανέφεραν επιφανείς ανώτατοι δικαστικοί του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου, που στοιχειοθέτησαν, από άποψη διεθνούς δικαίου, την παρανομία της ΝΑΤΟϊκής επιδρομής ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, έρχονται κορυφαίες στιγμές στην καριέρα ενός δικαστή, που πρέπει να πάρει θέση, που δεν μπορεί να σιωπά. Οι δικαστικοί λειτουργοί, έχουμε τη γνώμη, ότι οφείλουν να μην έρθουν σε διάσταση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Οφείλουν να περιφρουρήσουν την ανεξαρτησία τους και να προσεγγίσουν το όλο ζήτημα με τρόπο τέτοιο που θα επιβεβαιώνει το ρόλο τους. Η αναφορά σε ξεχωριστές στάσεις δικαστών εμπνέει αισιοδοξία. Ο ποιητής επιτάσσει και "ες μικρόν γενναίοι" να είμαστε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ