Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΧΑΪΑ
Οι σπίθες γίνονται φωτιά

Οσοι πίστευαν, πως με την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων θα τελείωναν με το κίνημα των μαθητών, διαψεύστηκαν με τον χειρότερο τρόπο. Οι σπίθες του αγώνα που αυτοί με τη βία ανασκάλεψαν, τώρα γίνονται δυνατή φωτιά. Οι μαθητές της Πάτρας όχι μόνο δε φοβήθηκαν, αλλά αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, καθώς τα περισσότερα σχολεία (36 από τα 50) παραμένουν υπό κατάληψη.

Από την άλλη, οι δυνάμεις καταστολής έχουν δεχτεί σοβαρά πλήγματα στην αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία τους. Είναι χαρακτηριστικός ο εκνευρισμός που επικρατεί στην Εισαγγελία Πατρών, καθώς μετά τις βαρύγδουπες δηλώσεις της περασμένης Δευτέρας, που διακήρυσσαν ότι «τα περισσότερα σχολεία λειτουργούν και είναι θέμα ωρών να τελειώσουμε με τις καταλήψεις», τώρα τα βάζουν με την Aστυνομία επειδή τους έδωσε «λάθος στοιχεία» και τους εξέθεσε. Ενα άλλο χαρακτηριστικό της αντιστροφής του κλίματος είναι η σύγχυση που επικρατεί, μετά τη γενναία απόφαση των πυροσβεστών να μη συμμετάσχουν στο άνοιγμα σχολείων, αλλά και να αναλάβουν οι ίδιοι να εμποδίσουν όσους τυχόν συναδέλφους τους επιχειρήσουν κάτι τέτοιο. Χτες, ο εισαγγελέας πέρασε από το 4ο Λύκειο και τα ΤΕΕ στην περιοχή Κουκούλι, χωρίς πυροσβέστες με τη συνοδεία αστυνομικών. Παρά τις εκκλήσεις να ανοίξουν τα σχολεία, έφυγε άπρακτος.

Ομως, οι προσπάθειες τρομοκράτησης και άσκησης ωμής βίας σε βάρος των μαθητών από τις δυνάμεις καταστολής δε σταμάτησαν. Χτες, μαθητές του 3ου και του 7ου Λυκείου απέκλεισαν για αρκετή ώρα την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου. Τότε κατέφτασαν αστυνομικοί της ομάδας «Ζ» και προσπάθησαν να αποτρέψουν το κλείσιμο του δρόμου. Μάλιστα, ένας από αυτούς, ο οδηγός της υπ' αριθμό 3255 μηχανής άρχισε να περνά με τη μηχανή του ανάμεσα από τους μαθητές και χτύπησε ένα μέλος του Συντονιστικού Αγώνα στο κεφάλι. Στη συνέχεια κατέβηκε από τη μηχανή και έβαλε το γκλομπ στο στήθος ενός άλλου μαθητή προτρέποντάς τον να φύγει από το δρόμο για να μην τον συλλάβει. Ο ένστολος τραμπούκος αντιμετωπίστηκε από τους μαθητές και τους γονείς. Βλέποντας πως η κατάσταση γίνεται έκρυθμη, οι συνάδελφοί του φυγάδευσαν τον θρασύδειλο τραμπούκο. Οι μαθητές παρέμειναν για αρκετή ώρα στο δρόμο καταγγέλλοντας το γεγονός, ενώ το νέο πολύ γρήγορα διαδόθηκε σε όλη την πόλη, κάνοντας το σύνολο των μαθητών να εκραγεί και να δηλώνει πως η καλύτερη απάντηση στην τρομοκρατία θα είναι η ένταση των αγώνων. Μάλιστα, οι περισσότεροι μαθητές προεξοφλούσαν την επιτυχία του συλλαλητηρίου τους, που θα γίνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αύριο θα βουλιάξει η Πάτρα».

Εκφράζοντας πολλούς συναδέλφους του, ο εκπρόσωπος της ΚΟ Δικηγόρων του ΚΚΕ Βασίλης Ασπρούλιας, σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε πως οι σκηνές βίας και τρομοκρατίας, που εκτυλίσσονται έξω από τα σχολεία, θα μείνουν στις μαύρες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Πρόσθεσε πως οι επίσημοι φορείς πρέπει να τοποθετηθούν στο θέμα, καθώς με αυτές τις μεθόδους προσβάλλεται η ιστορία, οι αγωνιστικές παραδόσεις και το αίσθημα δικαίου του λαού, τονίζοντας πως στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης μπορεί να βάλει τέλος, μόνο ο αγώνας του λαού, καλώντας όλους τους φορείς να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για μια άλλη Παιδεία στο πλευρό της νεολαίας που αποτελεί το μέλλον του τόπου.

Στην Κόρινθο

Καταστάσεις αγωνιστικής ανάτασης ζει τις τελευταίες μέρες η Κόρινθος, καθώς χιλιάδες μαθητές συνεχίζουν τον αγώνα τους. Χτες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, απάντησαν αποφασιστικά, με τη μαζική συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις, στον κυβερνητικό αυταρχικό κατήφορο. Ωθηση στην αγωνιστικότητά τους έδωσε η κοινή σύσκεψη μαθητών με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και εκλεγμένων στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Κορινθίας, οι οποίοι εξέφρασαν τη στήριξή τους. Παρά την τρομοκρατία που εξαπολύεται από εισαγγελείς, Αστυνομία, κάποιους καθηγητές και διευθυντές, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εμφανίζονται σαν «αγανακτισμένοι γονείς», οι μαθητές συνεχίζουν απτόητοι. Σε κατάληψη βρίσκονται το 1ο και 2ο ΤΕΕ, το 2ο Ενιαίο Λύκειο, το 3ο Λύκειο (όπου μετά τη με συντριπτική πλειοψηφία απόφαση για κατάληψη, οι μαθητές έβαλαν λουκέτα και σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες) ενώ στο 4ο Γυμνάσιο αποφασίστηκε αποχή από τα μαθήματα και στη συνέχεια έγινε πορεία προς το 1ο Λύκειο, όπου ο διευθυντής του απαγορεύει στους μαθητές να κάνουν συνέλευση. Εκείνοι, όμως, με μυστικές ψηφοφορίες ανά τμήμα αποφάσισαν κατάληψη. Ο διευθυντής Ν. Ανδρέου, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, και οι αστυνομικοί δεν επέτρεψαν στους μαθητές να πραγματοποιήσουν πορεία. Στο Λουτράκι οι μαθητές πραγματοποίησαν κατάληψη και, μετά την παρέμβαση της Αστυνομίας, έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης με τη στήριξη των καθηγητών τους. Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται επίσης το 2ο Γυμνάσιο Κορίνθου, καθώς και τα ΤΕΕ Κιάτου και Βραχατίου. Στο μεταξύ πολλοί πολίτες της Κορινθίας στηρίζουν τις μαθητικές κινητοποιήσεις. Εκτός από γονείς, συνδικαλιστές και εκπαιδευτικούς 22 δικηγόροι υπογράφουν κείμενο που καταδικάζει την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων και τη χρήση βίας, για το σπάσιμο των κινητοποιήσεων. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα Περιβολάκια οι μαθητές πραγματοποιούν συλλαλητήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ