ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΘΙΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ «ΧΑΡΤΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ»

Η πολυδιαφημισμένη «Χάρτα», που παρουσίασε χτες ο πρωθυπουργός, αποδείχτηκε ένας βαθιά αντιλαϊκός και ταξικός «χάρτης» για τη διεύρυνση των ανισοτήτων στην ελληνική κοινωνία, την παροχή ακόμα μεγαλύτερων ευεργετημάτων προς την ολιγαρχία και την υπαγωγή εκατομμυρίων εργαζομένων στη σφαίρα των απασχολήσιμων και των ...«ελεουμένων»!

Το χειρότερο, δε, είναι ότι αυτές οι εξαγγελίες, που τυλίγουν τους ανθρώπους του μόχθου σε μια «κόλλα χαρτί» για μια ακόμα τετραετία, παρουσιάστηκαν από το κυβερνητικό επιτελείο και από τα ΜΜΕ της διαπλοκής σαν «παροχές» (!) προς το λαό. Αποδείχτηκε με αυτόν τον τρόπο ότι ο «χαρτοπόλεμος» της ψηφοθηρίας, όσο το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών θα ενισχύεται, θα πηγαίνει χέρι χέρι με την επιχείρηση μαζικής αποχαύνωσης του πολίτη, αφού τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ συναγωνίζονται ποιος θα πετάξει ψηλότερα τον προεκλογικό «χαρταετό» της εξαπάτησης.

Ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου στο όνομα των εργατών!

Μέχρι και «μερική σύνταξη» προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο

«Χάρτα» ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, με την εμβάθυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην αγορά εργασίας, με μείωση του μη μισθολογικού κόστους σε όφελος των βιομηχάνων, με πάγωμα των μισθών και συντάξεων, καθώς και παραπέρα ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, μαζί και τη θεσμοθέτηση συστημάτων μερικής συνταξιοδότησης, ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Παρουσιάζοντας τους στόχους για την απασχόληση στην επόμενη τετραετία, ο πρωθυπουργός μίλησε για «μείωση της συνολικής ανεργίας στο 6% το 2008 και αύξηση της απασχόλησης κατά 1,5% το χρόνο». Το πώς εννοεί όμως την αύξηση της απασχόλησης προκύπτει και από την εξής απάντηση που έδωσε σε σχετική ερώτηση: «Εμείς το 2000 είχαμε πει ότι θα έχουμε 300.000 νέες ευκαιρίες απασχόλησης... Εχουμε πετύχει τους στόχους μας ήδη από τώρα. Οι ευκαιρίες οι οποίες δόθηκαν για πρόσβαση στην αγορά εργασίας είναι την 1/9/2003 κατά τον απολογισμό 324.367». Οι στόχοι της τετραετίας για την απασχόληση που βάζει η κυβέρνηση είναι τόσο συγκεκριμένοι όσο συγκεκριμένες είναι και οι 324.367 «ευκαιρίες»..!

Αλλά το πιο σημαντικό για τους εργαζόμενους είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να εξασφαλίσει αυτές τις «ευκαιρίες»: «Μπορούμε να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, με πολιτικές για την αύξηση της προσαρμοστικότητας, για να γίνει η αγορά εργασίας πιο δυναμική...». Οι άνεργοι, λοιπόν, πρέπει να προσαρμοστούν. Γι' αυτό και το ΠΑΣΟΚ θα εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο («άρση αντικινήτρων στις ασφαλιστικές ρυθμίσεις»), για να ενισχυθεί η μερική απασχόληση και να μοιράζονται οι θέσεις εργασίας σε 2 και 3 ανθρώπους. Αλλά από τη στιγμή που η κυβέρνηση θεωρεί τη μερική απασχόληση όχι ένα σκαλοπάτι προς την πλήρη εργασία, όπως υποστήριζε μέχρι πρόσφατα, αφού πλέον σχεδιάζει ένα μέρος του εργατικού δυναμικού να είναι «διά βίου» στη μερική απασχόληση, γι' αυτό θα θεσμοθετήσει και «συστήματα μερικής συνταξιοδότησης»! Αυτό είναι το περίφημο «συμβόλαιο ένταξης» στην αγορά εργασίας που εξαγγέλθηκε χτες. Από το «Συμβόλαιο με το λαό» σε συμβόλαια «μερικής συνταξιοδότησης».

Και ενώ από τους ανέργους η κυβέρνηση απαιτεί προσαρμογή και αποδοχή του μισού μεροκάματου, της μισής κοινωνικής ασφάλισης (άραγε ποια σύνταξη θα αναλογεί σε αυτούς τους ανθρώπους και πόσες τετραετίες χρειάζονται για να την κατοχυρώσουν;), στους βιομηχάνους εξασφαλίζει «τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας έως 15%». Αυτά, λοιπόν, που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος για μείωση των εργοδοτικών εισφορών δεν ήταν μεμονωμένη πρωτοβουλία, αλλά πατάνε πάνω σε έναν συνολικό κυβερνητικό σχεδιασμό για παραπέρα ενίσχυση των εργοδοτών σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης και των φορέων της κοινωνικής πολιτικής. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η «ελαστικοποίηση και διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων», άρα και το ξεχαρβάλωμα του ωραρίου εργασίας για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και μικρομεσαίους.

Πολιτική εισοδηματικής λιτότητας και παγώματος μισθών των συντάξεων και την επόμενη τετραετία είναι οι λεγόμενες αυξήσεις που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός. Η «Χάρτα Σύγκλισης» προβλέπει «μισθολογικές αυξήσεις ίσες με τη μισή αύξηση του ΑΕΠ συν τον πληθωρισμό». Με δεδομένη την τεράστια ακρίβεια στα βασικά είδη κατανάλωσης και στις υπηρεσίες (π.χ. τιμολόγια ΔΕΚΟ) που βρίσκονται πολύ πάνω απ' αυτά που αποτυπώνονται στον επίσημο πληθωρισμό, οι αυξήσεις αυτές οδηγούν στην πραγματικότητα σε μείωση της αγοραστικής δύναμης. Και σε κάθε περίπτωση είναι μακριά και πέρα από την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Το ίδιο ισχύει και για την αύξηση στις συντάξεις. Στις κατώτατες 5% ετησίως και στις υπόλοιπες πάνω από τον πληθωρισμό. Η κάλυψη του επίσημου πληθωρισμού σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει κάλυψη της πραγματικής αγοραστικής δύναμης. Για τις κατώτατες συντάξεις είναι τέτοιο το επίπεδό τους, που το 5% είναι σταγόνα στον ωκεανό των βασικών αναγκών των ηλικιωμένων. Σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτονται οι απώλειες που έχουν ετησίως οι κατώτερες συντάξεις, μετά την αποσύνδεσή τους από το κατώτερο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη. Η αναπροσαρμογή του ΕΚΑΣ στα 140 ευρώ την 1/1/2004 και στα 200 ευρώ το 2008, αφορά μόνο ένα ποσοστό των δικαιούχων και μάλιστα αυτούς που βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης. Η «ασπιρίνη» του ΕΚΑΣ δε γιατρεύει τον πυρετό της ακρίβειας και της μιζέριας, στην οποία έχουν καταδικαστεί εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι.

Με τη «Χάρτα» η κυβέρνηση βαθαίνει τα μέτρα κατά της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Υλοποιούνται χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση οι αντιασφαλιστικές ντιρεκτίβες της ΕΕ και ετοιμάζεται νέος γύρος ανατροπών σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, προβλέπει: «Το διαχωρισμό των επικουρικών συντάξεων από τις κύριες συντάξεις, μέσα από τη δημιουργία ξεχωριστών επικουρικών ταμείων, που τείνουν σε βάθος χρόνου να μετασχηματιστούν σε κεφαλαιοποιητικά. Τη διαμόρφωση θετικής προοπτικής για την εθελούσια σύζευξη των επικουρικών με τα επαγγελματικά ταμεία». Η κυβέρνηση, λοιπόν, αποσπά την επικουρική σύνταξη από τον κορμό της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, σκοπεύει να τη συγχωνεύσει με τα επαγγελματικά ταμεία, να παραδώσει τα αποθεματικά τους στο χρηματιστήριο, να αντικαταστήσει το αναδιανεμητικό σύστημα με το κεφαλαιοποιητικό. Με μια λέξη, ιδιωτικοποιεί ανοιχτά και τις επικουρικές συντάξεις.

ΑΜΕΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Συγκεντρώσεις σήμερα σε Αθήνα και Πειραιά

Χαρακτηριστικά συνολικής απάντησης στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης παίρνουν εκ των πραγμάτων οι σημερινές συγκεντρώσεις σωματείων και εργαζομένων, που διοργανώνονται από το ΠΑΜΕ σε Αθήνα και Πειραιά, μετά και τις χτεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες. Ετσι σήμερα οι εργαζόμενοι της Αθήνας και του Πειραιά καλούνται να δώσουν μαζικό «παρών» στις συγκεντρώσεις που οργανώνουν η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στο Καλαμάκι στις 7 μ.μ. και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή. Να δώσουν αποφασιστική, μαζική, ταξική απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης, πλουτοκρατίας, Ευρωπαϊκής Ενωσης και να διεκδικήσουν ικανοποίηση σε αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ ξεκαθαρίζει ότι σε καθημερινή βάση οι εξαγγελίες και αποφάσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν την επιμονή της σε μέτρα που αυξάνουν την κερδοσκοπία των καπιταλιστών και λεηλατούν τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αναφερόμενη ειδικότερα στις κατευθύνσεις της πολυδιαφημισμένης «Χάρτας Σύγκλισης», σημειώνει ότι δεν είναι παρά μπούσουλας των επόμενων βάρβαρων επιθέσεων του κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Είναι η συμμόρφωση της κυβέρνησης με τη στρατηγική της Λισαβόνας που έχουν αποφασίσει οι «15», με στόχο η οικονομία της ΕΕ να γίνει πιο «ανταγωνιστική». Είναι, δηλαδή, εργαλείο για την επίτευξη των πλέον σκληρών αντεργατικών - αντιλαϊκών επιλογών.

Σ' αυτά τα πλαίσια, συνεχίζει η Γραμματεία, το τελευταίο διάστημα κυβερνητικά στελέχη όλο και πιο κυνικά επιβεβαιώνουν ότι βασικοί οργανισμοί όπου συγκεντρώνεται τεράστιο τμήμα από πλούτο που παράγει η εργατική τάξη, όπως ΟΑΕΔ, ΙΚΑ κλπ. θα αξιοποιηθούν ακόμα πιο απροκάλυπτα για την ανακατανομή περισσότερου πλούτου υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Ετσι, τονίζει, ο ΟΑΕΔ προσφέρει κονδύλια και ανέργους στους εργοδότες αντί να διασφαλίσει την αξιοπρεπή διαβίωση του ανέργου για την οποία ευθύνεται κυβέρνηση και εργοδότες, ενώ το ΙΚΑ όχι μόνο δε ζητά τα παρακρατημένα και κλεμμένα τρισεκατομμύρια, αλλά συζητούν την πλήρη απαλλαγή των εργοδοτών.

Να δώσουν μαζική, μαχητική, αποφασιστική καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καλεί τους εργαζόμενους με χτεσινή της ανακοίνωση και η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ και να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή.

Σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ καλούν όλους τους εργαζόμενους ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Συντονιστικό Σωματείων ΟΤΑ.

Χαριστική βολή για το ΙΚΑ η μείωση των εισφορών

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ

Ενα ακόμα ισχυρό και ύπουλο χτύπημα σε βάρος της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, ότι ετοιμάζει η κυβέρνηση με αφορμή τις δηλώσεις για μείωση των εργοδοτικών εισφορών σ' αυτό. Ανάλογη μείωση, σημειώνει, προαναγγέλλεται και για τις εισφορές σε ΟΑΕΔ, Εργατική Εστία, Εργατική Κατοικία, οι κρατήσεις των οποίων γίνονται μέσω του ΙΚΑ.

«Αποβλέπουν στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και του λεγόμενου "μη μισθολογικού κόστους" όπως απαιτούν οι εργοδότες και επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση» σημειώνει η Ομοσπονδία και τονίζει ότι το πρώτο που «βγάζει μάτι» στις ανακοινώσεις του αρμόδιου υφυπουργού είναι, ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την πεπατημένη της απαλλαγής των εργοδοτών και της επαναλαμβανόμενης επιδότησης των επιχειρήσεων. Στα πλαίσια αυτά, σημειώνει, μόλις πριν δύο χρόνια με το νόμο 2874 η κυβέρνηση μείωσε από 13,67% στο 11,67% τις εργοδοτικές εισφορές (ποσοστό περίπου 14,6%) για όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους και για μισθούς μέχρι 200.000 δραχμές.

Η κυβέρνηση με την απόφασή της αυτή έρχεται να ικανοποιήσει την απαίτηση των βιομηχάνων, επισημαίνει η Ομοσπονδία και σημειώνει, ότι από πρώτους υπολογισμούς, η μείωση θα δώσει τη χαριστική βολή στο ΙΚΑ αφού θα χάσει 428 δισ. δραχμές ή 1.260.000.000 ευρώ που θα πάνε στις τσέπες των εργοδοτών. Κατά συνέπεια, καταλήγει η Ομοσπονδία, η κατεύθυνση για συνολική μείωση των εργοδοτικών εισφορών σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ασφάλισης είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Υπηρετεί το στόχο για οριστική απαλλαγή του μεγάλου κεφαλαίου αλλά και του κράτους, από την ευθύνη τους απέναντι στην κοινωνική ασφάλιση, τις συντάξεις, την υγεία, την πρόνοια. Είναι αυτό που είπε παλιότερα ο Κ. Σημίτης ότι ο εργαζόμενος θα είναι υπεύθυνος για την υγεία του, τη στέγασή του και τη σύνταξή του.

Δημόσιο με μόνιμη μερική απασχόληση

Την πλήρη ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών της Δημόσιας Διοίκησης και την αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων σε αυτή «υποσχέθηκε» χτες ο πρωθυπουργός με την εισαγωγή μέτρων που εντατικοποιούν την εργασία και αυξάνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων στο Δημόσιο. Ο πρωθυπουργός έκανε ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση στοχεύει στη «σύνδεση της επίδοσης του υπαλλήλου με τις αποδοχές του». Ακόμα, «υποσχέθηκε» την «ιεραρχική εξέλιξη του υπαλλήλου με βάση την απόδοσή του, σε σχέση με την επίτευξη των στόχων της υπηρεσίας του», αλλά και τη «δυνατότητα επιλογής στελεχών του ιδιωτικού τομέα για την πλήρωση θέσεων Γενικού Διευθυντή». Πρόκειται, ουσιαστικά, για σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα και το βαθμό, δημιουργώντας συνθήκες εργασιακού και πολιτικού πειθαναγκασμού του δημοσίου υπαλλήλου στις επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής.

Τέλος, ένας ακόμα από τους στόχους της «Χάρτας Σύγκλισης» είναι η δημιουργία μόνιμων δομών μερικής απασχόλησης, στόχος που συμβάλλει στο ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα της πλήρους και σταθερής απασχόλησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ