ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας

ΒΙΕΝΝΗ.--

Σχέδιο απόφασης που δίνει διορία στο Ιράν μέχρι τις 21 Οκτωβρίου, για να αποδείξει ότι δεν έχει κρυφό πυρηνικό πρόγραμμα, ενέκρινε την Παρασκευή το συμβούλιο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, ΙΑΕΑ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κεκλεισμένων των θυρών, έπειτα από διαπραγματεύσεις πέντε ημερών μεταξύ των 35 κρατών - μελών της ΙΑΕΑ στην έδρα της, στη Βιέννη, και σύμφωνα με τους διπλωμάτες δίνει στο Ιράν την τελευταία ευκαιρία, για να αποδείξει ότι συμμορφώνεται προς τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών. Παράλληλα, ζητήθηκε από την Τεχεράνη να σταματήσει τα πειράματα που σχετίζονται με τον εμπλουτισμό ουρανίου. Εάν η Τεχεράνη δε συμμορφωθεί, τότε είναι πιθανό να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή κυρώσεων.

«Δεν μπορείτε να επιβάλλετε προθεσμίες σε μια ανεξάρτητη χώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλέχι και κατόπιν η ιρανική αντιπροσωπεία εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, σύμφωνα με το βρετανικό BBC και ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει «ριζικά» τη συνεργασία με την ΙΑΕΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως κατηγορήσει το Ιράν ότι προχωρούν στην κατασκευή πυρηνικών όπλων «μυστικά» και χρησιμοποιώντας ως κάλυψη το πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, απολύτως ειρηνικό, όπως πολλάκις έχει δηλώσει το Ιράν. Ουσιαστικά, πρόκειται για το «χτίσιμο» κατηγορητηρίου εναντίον του Ιράν, και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των επιθετικών σχεδίων που έχει η Ουάσιγκτον για την περιοχή.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
«Προστάτης Ειρηνικού» γύρω απ' τη ΛΔ Κορέας...

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Ασκήσεις ...κατασκοπίας αλλά και έντασης του ανεπίσημου εμπορικού και ναυτικού κλοιού που επιχειρούν να δημιουργήσουν οι ΗΠΑ πέριξ της ΛΔ Κορέας με πρόσχημα τον εντοπισμό και την αποτροπή παράδοσης φορτίων όπλων μαζικής καταστροφής επίκειται να πραγματοποιήσουν τις ερχόμενες μέρες στις βορειοανατολικές ακτές της Αυστραλίας ειδικές δυνάμεις από έντεκα χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού (και όχι μόνον).

Το γενικό πρόσταγμα στις ασκήσεις εδάφους, θαλάσσης και αέρος, με την επωνυμία «Προστάτης του Ειρηνικού», θα έχουν Αυστραλοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Θα συμμετέχουν σκάφη από 11 χώρες-μέλη της ομάδας «Πρωτοβουλία Ασφαλείας», που συγκροτήθηκε στις αρχές του χρόνου με πρόταση της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζ. Μπους. Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, μεταξύ των χωρών που θα συμμετάσχουν στις ασκήσεις - και ιδιαίτερα στον τομέα που αφορά στις υποκλοπές τηλεπικοινωνιών στη θαλάσσια περιοχή της Βορειοανατολικής Ασίας και Ειρηνικού, κοντά στην ...Κορεατική Χερσόνησο - είναι η Ιαπωνία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ. Ενας απ' τους βασικούς στόχους της άσκησης είναι η ένταση του άτυπου ναυτικού εμπορικού κλοιού που έχει σχηματιστεί (με πρωτοβουλία ΗΠΑ και την υποστήριξη Ιαπωνίας, Αυστραλίας) γύρω απ' τη ΛΔ Κορέας με πρόσχημα την καταπολέμηση «του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, πυραύλων και όπλων μαζικής καταστροφής»...

Η ΛΔ Κορέας καταγγέλλει...

Το ίδιο 24ωρο, η ΛΔ Κορέας για ακόμη μία φορά απέρριψε ως απαράδεκτη την απαίτηση της Ουάσιγκτον για τερματισμό του πυρηνικού της προγράμματος, διακηρύσσοντας πως δεν προτίθεται ούτε να δεχτεί παρατηρητές, ούτε και να καταθέσει κάθε της όπλο. Μάλιστα, σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε χτες στη βορειοκορεατική εφημερίδα «Ροντόνγκ Σινμούν», οι ΗΠΑ καταγγέλλονται πως δεν έχουν σταματήσει ούτε στο ελάχιστο να επεξεργάζονται τα σχέδιά τους για την εξαπόλυση μιας προληπτικής επίθεσης κατά της Πιονγιάνγκ.

Ωρες πριν, αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Τζ. Μπους, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ανακοίνωναν πως σταμάτησε ο εμπλουτισμός ράβδων χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου στον πυρηνικό σταθμό της πόλης Γιονγκμπιόν.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία να δηλώνουν αποχή, το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε χτες την άρση των κυρώσεων κατά της Λιβύης, μετά τις κινήσεις της Τρίπολης να δώσει ικανοποιητικές χρηματικές αποζημιώσεις στα θύματα αεροπορικών τραγωδιών στο Λόκερμπι της Σκοτίας το 1988 και της κατάρριψης γαλλικού πολιτικού αεροσκάφους το 1989.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Δύο Σουηδοί στρατιώτες που υπηρετούν στη ΝΑΤΟική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο στην προσπάθειά τους να σκοτώσουν (!) αδέσποτα σκυλιά προκάλεσαν χτες τον σοβαρό τραυματισμό ενός πολίτη. Νωρίτερα, δύο Ουκρανοί από την αστυνομική δύναμη του ΟΗΕ στην περιοχή και δύο Αλβανοί από την ΠΓΔΜ συνελήφθησαν με τις κατηγορίες της λαθρεμπορίας τσιγάρων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Περίπου 12 μέλη του πληρώματος του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Τζορτζ Ουάσιγκτον» τραυματίστηκαν όταν ένα πολεμικό αεροσκάφος «F-A18» συνετρίβη κατά τη διαδικασία προσγείωσης επί του πλοίου ανοιχτά των ακτών της Βιρτζίνια, ανακοίνωσε το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Αιματηρές ήταν οι συγκρούσεις στρατού και αυτονομιστών στην (πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο) επαρχία Ατσεχ της Ινδονησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του στρατού, μέσα στο τελευταίο 48ωρο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 23 αυτονομιστές και δύο χωρικοί που βρέθηκαν μεταξύ διασταυρωμένων πυρών...

ΚΙΓΚΑΛΙ.-- Ο Πολ Καγκάμε ορκίστηκε χτες να υπακούει και να προστατεύει το νέο σύνταγμα της χώρας μετά την τελετή εγκαθίδρυσής του στον προεδρικό θώκο της Ρουάντας.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Μεγάλος αριθμός των περίπου 14.600.000 Μαροκινών εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προσήλθαν χτες στις κάλπες για την ανάδειξη νέων αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Ιδιωτικό αεροσκάφος με εννιά επιβάτες συνετρίβη στον Ατλαντικό λίγο μετά την απογείωσή του από το πορτογαλικό νησί Μαδέιρα. Οι αρχές, που διενεργούν έρευνες στην περιοχή του δυστυχήματος, εκφράζουν φόβους ότι και οι εννιά επιβάτες είναι νεκροί.

ΟΤΤΑΒΑ.-- Εντεκαθέσιο αεροσκάφος τύπου «Τσέσνα» συνετρίβη χτες σε αραιοκατοικημένη περιοχή στο Οντάριο του Καναδά με αποτέλεσμα το θάνατο των οκτώ επιβαινόντων. Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνούνται.

ΛΑΡΙΣΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο λαό της Κούβας

Εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο λαό της Κούβας, που αγωνίζεται περισσότερο από 40 χρόνια ενάντια στο παράνομο και δολοφονικό εμπάργκο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών, πραγματοποιείται στη Λάρισα, την Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη και ώρα 7 το απόγευμα στο κέντρο «Φρούριο».

Στην εκδήλωση - που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, του Δήμου Γιάννουλης, του Δήμου Νέσσωνος και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Λάρισας - θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν οι Κουβανοί πρωταθλητές και ολυμπιονίκες, Αλμπέρτο Χουαντορένα και Ανα Φιδέλια Κιρότ.

Επίσης, εκδήλωση αλληλεγγύης στο Λαό της Κούβας πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη, στις 8.30 μ.μ. στο Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας, όπου θα παρευρεθούν και οι Αλμπέρτο Χουαντορένα και Ανα Φιδέλια Κιρότ.

Η οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης αποτελείται από το Δήμο Αγίου Παύλου, τη Δημοτική Κίνηση «Θεσσαλονίκη - Τώρα», την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης, την Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας, τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης.

ΣΟΥΗΔΙΑ
Μέρα πένθους

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Συγκέντρωση ενάντια στη βία πραγματοποίησαν χτες χιλιάδες Σουηδοί στη Στοκχόλμη μία μέρα μετά το θάνατο της υπουργού Εξωτερικών, Αννα Λιντ. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο πρωθυπουργός, Γιόραν Πέρσον, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής προκειμένου να δώσουν απάντηση στη βία. Παράλληλα, αυθόρμητες εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα.

Οσον αφορά στο κυνήγι του δράστη, η αστυνομία ανακοίνωσε χτες ότι εξετάζει ένα βίντεο από το πολυκατάστημα στο οποίο δολοφονήθηκε η Λιντ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο βίντεο διακρίνεται ένας άντρας που ταιριάζει με τις περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων. Οι αρχές ψάχνουν πλέον για έναν κοντόχοντρο άντρα με μακριά μαύρα μαλλιά, πιθανώς περιθωριακό με ποινικό μητρώο.

Παράλληλα, οι αρχές περιμένουν τα αποτελέσματα από την ανάλυση αποτυπωμάτων που βρέθηκαν στο σημείο του εγκλήματος και από το μαχαίρι που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία. Επιπλέον, στο φως ήρθαν κάποια απειλητικά ηλεκτρονικά μηνύματα που δέχτηκε η Λιντ τις τελευταίες μέρες, τα οποία εξετάζονται. Τέλος, σύμφωνα με ανακοινώσεις, το μπουφάν του δράστη τελικά δε βρέθηκε, ενώ δύο άτομα που είχαν συλληφθεί αφέθηκαν τελικά χτες ελεύθερα.

Πάντως, σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις αλλά και εκτιμήσεις αναλυτών, το «ναι στο ευρώ» φαίνεται να κερδίζει πόντους έναντι του «όχι» και κατά πάσα πιθανότητα το δημοψήφισμα της Κυριακής θα κριθεί με μικρή διαφορά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ