ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ποια συμμαχία για ποια εξουσία

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην ομιλία της και στο ποια συμμαχία προτείνει το ΚΚΕ και για ποιο σκοπό. Οπως τόνισε: «Αναφερόμαστε σε μια συμμαχία όπου μετέχουν πολιτικές δυνάμεις και τα κινήματα της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των ΕΒΕ, των γυναικών και της νεολαίας, κάθε κίνημα που από το δικό του μετερίζι αντιπαλεύει το σημερινό συσχετισμό, την κυρίαρχη πολιτική».

Διευκρίνισε πως «δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε όλοι στο ζήτημα του σοσιαλισμού, στην αντίληψη για το σοσιαλισμό. Ομως, είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε στο λαό ποια διακυβέρνηση, ποια εξουσία πρέπει να διεκδικήσει με τη δική του θέληση».

Συγχρόνως υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι «δεν εννοούμε να συγκυβερνήσουμε με τα κόμματα που υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, ή που συναινούν μαζί του στο όνομα του ρεαλισμού. Δεν εννοούμε να διατηρήσουμε το καθεστώς εξουσίας των μονοπωλίων, των δεσμεύσεων του ιμπεριαλισμού. Να μετέχουμε στις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, στον ιμπεριαλιστικό καταμερισμό εργασίας».

Αλλά, όπως επισήμανε «μιλάμε για εξουσία λαϊκή, με αντίστοιχη οικονομική βάση. Οσο στην οικονομία κυριαρχούν οι κεφαλαιοκρατικές επιχειρήσεις, η ξένη και εγχώρια πλουτοκρατία, όσο κυριαρχεί ο ανταγωνισμός για τη λεία των κερδών, δεν μπορεί να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανθρώπινες ανάγκες».

Οι άξονες της λαϊκής εξουσίας

«Θέτουμε ανοιχτά και καθαρά στο λαό και στις ριζοσπαστικές δυνάμεις τους παρακάτω άξονες που πρέπει να χαρακτηρίζουν τη λαϊκή εξουσία», τόνισε η ομιλήτρια, απαριθμώντας:

1. Να διαθέτει πρόγραμμα, από πριν γνωστό στο λαό, που βάζει σε πλήρη κίνηση τον πλούτο της χώρας, όλες τις αναπτυξιακές πηγές της. Βασικό κίνητρο θα είναι η ευημερία του λαού, σε αντίθεση με το κίνητρο της σημερινής οικονομίας που είναι το μονοπωλιακό υπερκέρδος, τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Ετσι, θα γίνει πραγματικότητα η πλήρης απασχόληση, η βελτίωση της ζωής μας, η ισότητα των φύλων. Πρόγραμμα υψηλών παροχών ανάλογα με τις ανάγκες και τα δικαιώματα στην υγεία και τη μόρφωση, για την προστασία του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος. Ο κρατικός πανεθνικός σχεδιασμός να προσαρμόζεται στο περιφερειακό, κλαδικό, διακλαδικό επίπεδο. Να διασφαλίσει την άμυνα και την ακεραιότητά της χώρας.

Για να υπάρξει προγραμματισμένη ανάπτυξη για το λαό, απαιτείται τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τα στρατηγικής σημασίας για την καθολική οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική πολιτική και την αμυντική ικανότητα της χώρας, να αποτελέσουν λαϊκή περιουσία με την κοινωνικοποίησή τους. Δίπλα στον κοινωνικοποιημένο τομέα της λαϊκής οικονομίας που θα προστατεύει την εγχώρια παραγωγή, θα λειτουργεί ο παραγωγικός συνεταιρισμός της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μικρών επιχειρηματιών, ιδιαίτερα αυτών που είναι σε κλάδους μεταποίησης, όπου υπάρχει πολύ μικρή συγκέντρωση. Ετσι θα διασφαλίζεται ο μικρονοικοκύρης. Θα γίνει δυνατό να υπάρχουν και να κυκλοφορούν καταναλωτικά αγαθά με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, χωρίς τη γνωστή κερδοσκοπία και την απειλή του εισοδήματος και της υγείας.

2. Πολιτική πλήρως ανεξάρτητη και αποδεσμευμένη από τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Δε θα είμαστε μόνοι μας. Θα έχουμε κάνει ένα σοβαρό βήμα, για να απομονώσουμε τη χώρα από τον κίνδυνο του ιμπεριαλισμού.

Ηδη, σήμερα γίνονται φανερές οι αντιθέσεις, υπάρχουν σπέρματα φυγόκεντρων τάσεων. Οι διαδικασίες ρήξης με τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με την ΕΕ, με το ΝΑΤΟ θα ενταθούν. Με την πάλη των λαών, τις αλλαγές συσχετισμού δύναμης με την παρέμβαση των λαϊκών κινημάτων θα διαμορφώνονται δυνατότητες για νέες συμμαχίες στη βάση του αμοιβαίου οφέλους. Οι λαοί θα διεκδικήσουν μια διαφορετική Ευρώπη, και εμείς πρέπει να αναλάβουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης.

3. Ο λαός να έχει όλα τα θεσμοθετημένα δημοκρατικά δικαιώματα. Να ασκεί εργατικό και γενικότερο κοινωνικό έλεγχο. Η δημοκρατία στους τόπους δουλιάς, η πρωτόβουλη δράση των λαϊκών μαζικών οργανώσεων, του εργατικού, του αγροτικού κινήματος, των ΕΒΕ, της νεολαίας και των γυναικών, η οργάνωση του λαού σε νέους θεσμούς αποτελεί γερό στήριγμα για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της χώρας».


Πρόταση προοπτικής για το λαό

Στη διάρκεια της ομιλίας της η Αλέκα Παπαρήγα προέτρεψε τον λαό και κάλεσε τα εργατικά λαϊκά στρώματα, όλους τους καταπιεσμένους και βασανισμένους, τους προοδευτικούς και ριζοσπάστες, τους ανθρώπους που «δώσαμε κοινή μάχη για χρόνια - ανεξάρτητα αν οι εξελίξεις της 10ετίας του '90 μάς χώρισαν, προσωρινά πιστεύουμε -» σε «γενικευμένη αντίθεση με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τα διαδοχικά πακέτα των μέτρων που αφορούν την αγορά, τις εργασιακές σχέσεις, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης, την Παιδεία και την Υγεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Σε γενικευμένη αντίθεση, κατά της συμμετοχής της χώρας στα επιθετικά και τρομοκρατικά σχέδια των ιμπεριαλιστών μέσω του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Με την επισήμανση πως «πίσω από τη γραμμή πάλης εναντίον των συμφερόντων των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού δεν υπάρχει ελπίδα για κατακτήσεις, δεν υπάρχει προοπτική», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε «την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα να διαμορφώσουν, με βάση την πείρα τους, ΚΟΙΝΑ αιτήματα και στόχους πάλης που απαντούν στις σημερινές τους ανάγκες, και οι οποίες δε συγκρίνονται με τις ανάγκες που είχαμε πριν 10, 20 και 30 χρόνια».

Αιτήματα και στόχους «για μισθούς και μεροκάματα, συντάξεις, για την οικογένεια, το παιδί και την τρίτη ηλικία, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, για τον εργατοϋπάλληλο, τον φτωχό αγρότη, τον φτωχό μικρομεσαίο, για τις γυναίκες και τη νεολαία. Για την Παιδεία και την Υγεία. Για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το περιβάλλον. Για τους μετανάστες και πολιτικούς πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα. Για το σύστημα της απλής αναλογικής».

Στόχους πάλης και αιτήματα που όπως τόνισε «πλήττουν τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας, βάζουν φραγμό στον κατήφορο. Σύγχρονα αιτήματα που βελτιώνουν τη ζωή και ανοίγουν δρόμο για ένα καλύτερο αύριο».

Τους κάλεσε ακόμη «να υψώσουν ανάστημα στην εκστρατεία εξαγοράς, εκφοβισμού και χειραγώγησης, στο διαίρει και βασίλευε. Να απορρίψουν το ταξικό επιχείρημα ότι δεν αντέχει η οικονομία, ότι τα κρατικά ταμεία δε σηκώνουν παροχές. Οτι προέχει η "σύγκλιση" και η "ανταγωνιστικότητα". Αυτά είναι τα συνθήματα των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων, είναι τα συνθήματα του κεφαλαίου».

«Οι εργαζόμενοι - σημείωσε - μπορούν να παράγουν και να ζουν χωρίς να έχουν καμία ανάγκη την εργοδοσία, ενώ η εργοδοσία δεν μπορεί να σταθεί χωρίς την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ