Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ποια συμμαχία για ποια εξουσία

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην ομιλία της και στο ποια συμμαχία προτείνει το ΚΚΕ και για ποιο σκοπό. Οπως τόνισε: «Αναφερόμαστε σε μια συμμαχία όπου μετέχουν πολιτικές δυνάμεις και τα κινήματα της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των ΕΒΕ, των γυναικών και της νεολαίας, κάθε κίνημα που από το δικό του μετερίζι αντιπαλεύει το σημερινό συσχετισμό, την κυρίαρχη πολιτική».

Διευκρίνισε πως «δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε όλοι στο ζήτημα του σοσιαλισμού, στην αντίληψη για το σοσιαλισμό. Ομως, είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε στο λαό ποια διακυβέρνηση, ποια εξουσία πρέπει να διεκδικήσει με τη δική του θέληση».

Συγχρόνως υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι «δεν εννοούμε να συγκυβερνήσουμε με τα κόμματα που υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, ή που συναινούν μαζί του στο όνομα του ρεαλισμού. Δεν εννοούμε να διατηρήσουμε το καθεστώς εξουσίας των μονοπωλίων, των δεσμεύσεων του ιμπεριαλισμού. Να μετέχουμε στις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, στον ιμπεριαλιστικό καταμερισμό εργασίας».

Αλλά, όπως επισήμανε «μιλάμε για εξουσία λαϊκή, με αντίστοιχη οικονομική βάση. Οσο στην οικονομία κυριαρχούν οι κεφαλαιοκρατικές επιχειρήσεις, η ξένη και εγχώρια πλουτοκρατία, όσο κυριαρχεί ο ανταγωνισμός για τη λεία των κερδών, δεν μπορεί να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανθρώπινες ανάγκες».

Οι άξονες της λαϊκής εξουσίας

«Θέτουμε ανοιχτά και καθαρά στο λαό και στις ριζοσπαστικές δυνάμεις τους παρακάτω άξονες που πρέπει να χαρακτηρίζουν τη λαϊκή εξουσία», τόνισε η ομιλήτρια, απαριθμώντας:

1. Να διαθέτει πρόγραμμα, από πριν γνωστό στο λαό, που βάζει σε πλήρη κίνηση τον πλούτο της χώρας, όλες τις αναπτυξιακές πηγές της. Βασικό κίνητρο θα είναι η ευημερία του λαού, σε αντίθεση με το κίνητρο της σημερινής οικονομίας που είναι το μονοπωλιακό υπερκέρδος, τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Ετσι, θα γίνει πραγματικότητα η πλήρης απασχόληση, η βελτίωση της ζωής μας, η ισότητα των φύλων. Πρόγραμμα υψηλών παροχών ανάλογα με τις ανάγκες και τα δικαιώματα στην υγεία και τη μόρφωση, για την προστασία του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος. Ο κρατικός πανεθνικός σχεδιασμός να προσαρμόζεται στο περιφερειακό, κλαδικό, διακλαδικό επίπεδο. Να διασφαλίσει την άμυνα και την ακεραιότητά της χώρας.

Για να υπάρξει προγραμματισμένη ανάπτυξη για το λαό, απαιτείται τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τα στρατηγικής σημασίας για την καθολική οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική πολιτική και την αμυντική ικανότητα της χώρας, να αποτελέσουν λαϊκή περιουσία με την κοινωνικοποίησή τους. Δίπλα στον κοινωνικοποιημένο τομέα της λαϊκής οικονομίας που θα προστατεύει την εγχώρια παραγωγή, θα λειτουργεί ο παραγωγικός συνεταιρισμός της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μικρών επιχειρηματιών, ιδιαίτερα αυτών που είναι σε κλάδους μεταποίησης, όπου υπάρχει πολύ μικρή συγκέντρωση. Ετσι θα διασφαλίζεται ο μικρονοικοκύρης. Θα γίνει δυνατό να υπάρχουν και να κυκλοφορούν καταναλωτικά αγαθά με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, χωρίς τη γνωστή κερδοσκοπία και την απειλή του εισοδήματος και της υγείας.

2. Πολιτική πλήρως ανεξάρτητη και αποδεσμευμένη από τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Δε θα είμαστε μόνοι μας. Θα έχουμε κάνει ένα σοβαρό βήμα, για να απομονώσουμε τη χώρα από τον κίνδυνο του ιμπεριαλισμού.

Ηδη, σήμερα γίνονται φανερές οι αντιθέσεις, υπάρχουν σπέρματα φυγόκεντρων τάσεων. Οι διαδικασίες ρήξης με τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με την ΕΕ, με το ΝΑΤΟ θα ενταθούν. Με την πάλη των λαών, τις αλλαγές συσχετισμού δύναμης με την παρέμβαση των λαϊκών κινημάτων θα διαμορφώνονται δυνατότητες για νέες συμμαχίες στη βάση του αμοιβαίου οφέλους. Οι λαοί θα διεκδικήσουν μια διαφορετική Ευρώπη, και εμείς πρέπει να αναλάβουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης.

3. Ο λαός να έχει όλα τα θεσμοθετημένα δημοκρατικά δικαιώματα. Να ασκεί εργατικό και γενικότερο κοινωνικό έλεγχο. Η δημοκρατία στους τόπους δουλιάς, η πρωτόβουλη δράση των λαϊκών μαζικών οργανώσεων, του εργατικού, του αγροτικού κινήματος, των ΕΒΕ, της νεολαίας και των γυναικών, η οργάνωση του λαού σε νέους θεσμούς αποτελεί γερό στήριγμα για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ